May 12, 2022

11.05.2022: Українські війська наступають на північ від Харкова

 

Українські війська наступають на північ від Харкова

  • Українські війська наступають на північ від Харкова.
  • Російське командування не залишає планів розгрому угруповання ЗСУ в Луганській області.
  • Офіс президента та міністри стверджують, що проблему з постачанням палива "майже вирішено".

Війна

Фронт

  • Окупанти завдали кілька авіаударів по Новгород-Сіверському Чернігівській області, пошкоджено об’єкти критичної інфраструктури та житлові будинки. Прикордонні території Городнянського району області обстріляно з мінометів. Авіаційні удари завдано по населеному пункту в Шосткинському районі Сумської області та Валківському районі на заході Харківської області.
    Українські війська ведуть наступ на північ від Харкова, звільнили кілька населених пунктів та практично вийшли до кордону з РФ.
    Відбито атаки армії РФ, яка намагається атакувати на південь від Ізюма та в напрямку на Лиман. У Білогорівці знову знищено понтонну переправу через р. Сіверський Донець. Через Білогорівку окупанти планували наступати на Лисичанськ, щоби вийти в тил українського угруповання, яке боронить район Рубіжного. На підходах до Сєверодонецька точаться важкі бої, окупанти повільно просуваються до обласного центру. "Дорога життя" Лисичанськ-Бахмут прострілюється російською артилерією, тому евакуація цивільних осіб із регіону неможлива, так само як доставляння гуманітарної допомоги.
    На Донеччині окупанти намагаються прорватися на ключових ділянках в околицях Світлодарська, Горлівки, Авдіївки, Донецька, Вугледара, ЗСУ утримують позиції.
    Після евакуації цивільних осіб із маріупольського комбінату "Азовсталь", "глава ДНР" Пушилін заявив, що в "армії республіки" та російських частин повністю розв’язані руки. Наступ відновився з новою силою, збільшилася кількість авіаударів та обстрілів підприємства. Заступник міністра оборони Маляр заявила, що воєнна операція з прориву маріупольського кільця неможлива. Генштаб констатував, що подібна операція спричинить великі втрати серед українських військовослужбовців. Бійці, які боронять "Азовсталь", вважають прорив українських військ до міста цілком можливим. Вони й надалі чинять опір, оскільки отримали наказ тримати оборону. Віцепрем’єр-міністерка Верещук запропонувала Росії передати військовополонених в обмін на евакуацію тяжко поранених бійців з "Азовсталі".
    Окупанти жорстко обстріляли населені пункти на лінії фронту в Запорізькій області. Зруйновані житлові будинки та об’єкти інфраструктури Комишувахи та Оріхова.
    З РСЗВ "Ураган" обстріляно Зеленодольськ та Велику Костромку на півдні Дніпропетровської області, завдано пошкоджень Криворізької ТЕС.
    Ракетного удару завдано по Полтавській області. Українські сили ППО збили крилату ракету над Запоріжжям, її уламки пошкодили інфраструктурний об’єкт на околицях міста. Ще одну ракету, спрямовану на Одеську область, збито над Чорним морем.
    За оцінкою експертів Пентагону, застосування армією РФ надзвукових ракет проти України не дало їй значних переваг.
    Генштаб вважає, що Путін не відмовився від плану захоплення Києва та взяття під контроль Одеської та Миколаївської областей.
    11.05.2022
  • Представники окупаційної "адміністрації" Херсонської області відмовилися від проведення "референдуму" про створення "Херсонської народної республіки" і проситимуть президента Путіна про приєднання області до Росії як суб’єкта федерації. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що приєднання області має відбутися "легітимно, як це було із Кримом". В області знову зникли мобільний зв’язок та дротовий інтернет. Окупанти цілеспрямовано блокують отримання громадянами інформації про те, що відбувається в Україні та світі, та можливість спілкування.
  • Командування Нацгвардії повідомило, що з початку війни втрати склали 0,5 тис. убитими, 1,7 тис. – пораненими.

Тил

  • Уряд намагається розв’язувати надгостру проблему з паливом. За твердженням прем’єр-міністра Шмигаля, чиновники планують організувати постачання з Азербайджану, Близького Сходу та країн Перської затоки, а також розосередити наявні запаси. Заступник голови Офісу президента Шурма оголосив, що обсяги імпорту вже "фактично збігаються" із тижневим споживанням. За оцінкою Київської школи економіки, ракетні удари армії РФ по нафтобазах завдали збитків не менше ніж на $230 млн.
  • Президент Зеленський вніс зі своїми поправками до Верховної Ради закон про конфіскацію майна російських фізичних та юридичних осіб, який ветував тиждень тому. РНБО 11 березня ухвалила рішення про примусове вилучення російських активів та майна.
  • За оцінкою експертів НБУ, прямі втрати України від російської агресії перевищили $92 млрд, що становить приблизно половину торішнього ВВП країни.
  • Міжнародна організація ООН із праці констатувала, що в Україні з початку вторгнення російських військ втратили роботу приблизно 4,8 млн осіб. З країни виїхали або були насильно депортовані 5,2 млн осіб, з них 2,7 млн — працездатного віку.
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомила, що для розмінування деокупованих територій України може знадобитися до 10 років. За оцінкою ООН, Україна внаслідок війни стала однією з найзамінованіших країн. Канцлер Німеччини Шольц вважає, що Україна матиме проблеми з боєприпасами, що не розірвалися, упродовж 100 років.

Україна та світ

  • Генеральна Асамблея ООН розгляне проєкт резолюції про те, що застосування ядерної зброї Росією буде фактичним оголошенням війни всьому людству. Депутат німецького Бундестагу Гізі заявив, що ядерний удар Росії по Україні призведе до Третьої світової війни. Міністр оборони США Остін на слуханнях у Конгресі заявив, що Росія навряд чи прагне воювати з НАТО. На думку італійського прем’єр-міністра Драгі, США та РФ мають відновити переговорний процес для завершення війни. Президент Зеленський у відеозверненні до французьких студентів заявив, що війна закінчиться лише після того, як Україна поверне всі свої території та людей. Він запропонував західним партнерам запровадити превентивні санкції проти Росії за ядерний шантаж.
    Дружина президента Байдена звернулася до російського президента Путіна із закликом припинити війну в Україні.
  • Держдепартамент США закликав Росію припинити блокаду судноплавства в Чорному морі та дати можливість Україні відновити експорт продовольства для запобігання глобальному голоду. Президент США Байден звинуватив РФ у продовольчій кризі та зростанні цін на сільгосппродукцію у всьому світі, у США тощо.
    Україна домовилася з Єврокомісією про експорт яловичини та свинини із транзитом вантажу територією ЄС.
    МЗС України попередило покупців продовольства, що зерно, яке постачає РФ, може виявитися вкраденим в Україні.
  • Сенат Чехії визнав воєнні злочини Росії в Україні геноцидом українського народу та підтримав надання зброї Україні для захисту від агресії. Президент Земан дозволив понад 100 громадянам країни взяти участь у воєнних діях в Україні.
    Єврокомісар із зовнішніх зв’язків Боррель виступає за постачання зброї Україні країнами ЄС. За його словами, війни завжди закінчуються переговорами, проте вести їх треба з позиції сили.
    Віцепрезидент Єврокомісії Домбровскіс заявив про готовність Союзу координувати зусилля щодо відновлення України. За його оцінкою, на для цього знадобиться фінансування в розмірі від €500 до €600 млрд.
  • Рада ЄС напередодні опалювального сезону погодила позиції країн-учасниць щодо спільного фінансування зберігання запасів та постачання газу, а також заповнення сховищ.
    Уряд Болгарії домовився про імпорт скрапленого газу зі США після відмови Газпрому постачати газ до країни. Ціна американського газу для Болгарії буде нижчою за російський, навіть враховуючи витрати на транспортування та регазифікацію.
    Віцеканцлер Німеччини Хабек вважає, що Німеччина зможе пережити зиму в разі оголошення ембарго на імпорт російського газу. Міністерство енергетики остаточно відмовилося від запуску російського газогону "Північний потік-2". Левова частина газу надходить до країни газогоном "Північний потік-1", а не українською ГТС.
    "Радіо Свобода" повідомило, що Угорщина й надалі блокує рішення ЄС про запровадження шостого пакета санкцій. Уряд країни виступає проти загальноєвропейського рішення про заборону імпорту російської нафти та вимагає виключити з нього постачання нафтогоном.
  • Прем’єр-міністр Словаччини Чапутова та президент Польщі Дуда прагнуть переконати інші країни-члени ЄС підтримати заяву України про набуття статусу кандидата в члени Союзу. Дуда наголосив, що українці захищають не лише свою країну, а й усю Європу.
    Швеція та Фінляндія подадуть заяву на вступ до НАТО вже незабаром. Президент Фінляндії Нііністьо заявив, що Росія сама підштовхнула країну до такого рішення, а після приймання до Альянсу загроз із її боку не виникне.
  • Уряд РФ запровадив санкції проти 30 підприємств, зокрема, дочірньої компанії Газпрому — Gazprom Germania GmBH, яку німецька влада націоналізуватиме восени.
    Пасажиропотік російських аеропортів різко скоротився через санкції. Росавіація припинила публікацію статистики пасажирських авіаперевезень. Тиждень тому "Аерофлот" відмовився від оприлюднення фінансової звітності за І квартал.
  • На думку низки аналітиків, російський відеосервіс Rutube навряд чи вдасться відновити після атаки хакерів групи Anonymous. Російська влада спробувала зробити Rutube альтернативою YouTube й перевела на нього більшість урядових відеоблогів.
    Американський підприємець Маск повідомив, що його сервіс супутникового інтернету Starlink успішно працює, попри посилення кібератак із боку Росії.
  • Білорусь очолила на 4 місяці Форум ОБСЄ з безпеки та співробітництва у Європі. Більшість країн узяли участь у саміті під її головуванням, всупереч проханню України, яка назвала Білорусь країною-агресором.

Київ

  • На Київщині вирують понад десяток великих пожеж, якість повітря в столиці суттєво погіршала.

No comments:

Post a Comment