May 11, 2022

10.05.2022: Реальна вартість бензину в країні зросла до 60 грн/л

 

Реальна вартість бензину в країні зросла до 60 грн/л

  • Реальна вартість бензину в країні зросла до 60 грн/л.
  • Конгрес США погодив надання Україні допомоги на суму $40 млрд.
  • Помер перший президент України Кравчук.

Війна

Фронт

  • Російська авіація обстріляла ракетами прикордонні території Чернігівської області. Два райони Сумської області обстріляно з важкої артилерії та РСЗВ.
    10.05.2022 Харків
    На півночі Харківської області ЗСУ та підрозділи територіальної оборони ведуть успішний наступ та звільнили ще кілька населених пунктів. У Білгородській області РФ запроваджено "жовтий" рівень терористичної небезпеки, до регіону перекинуто додатковий військовий контингент, важка техніка, артилерія, РСЗВ та ОТРК "Іскандер-М" — усього до 19 батальйонних тактичних груп.
    На захід та південь від Ізюма окупанти намагаються вести наступ за потужної підтримки артилерії.
    10.05.2022 Ізюм - Попасна
    Українські війська розгромили ударні російські частини, що переправилися через Сіверський Донець у районі Білогорівки, знищили понтонні мости та впевнено тримають оборону. Відбито атаки окупантів у Рубіжному, Гірському, Золотому, Попасній. "Дорога життя" Лисичанськ-Бахмут — наразі під перехресним обстрілом російської артилерії.
    Пресслужба Нацгвардії стверджує, що керівництво країни шукає шляхів для порятунку українських військовослужбовців, які боронять "Азовсталь". На територію підприємства російська авіація, стратегічна тощо, щодня робить десятки нальотів, російські війська безперервно ведуть штурм за підтримки танків, артилерії та суден Азовської флотилії. Заступник командира полку "Азов" Паламар повідомив, що внаслідок бомбових ударів оборонці зазнали втрат убитими та тяжкопораненими. У підрозділів практично закінчилися вода та їжа, хоча ще є запас боєприпасів.
    10.05.2022 Миколаїв-Херсон
    На Запоріжжі та в районі Херсона окупанти намагаються вести розвідку боєм, атаки відбито. Мер Гуляйполя закликав населення евакуюватися якомога далі від лінії фронту через зростання ризику російського наступу.
    Для запобігання можливому вторгненню з території "Придністровської республіки" Одеська воєнна адміністрація готує ще 2 тис. добровольців територіальної оборони. На думку чиновників адміністрації, російський Чорноморський флот не готовий до висадки десанту в районі Одеси ні фізично, ні морально. Головне управління розвідки не виключає варіанту, що Росія розпочне війну проти Молдови й наступ російських військ на Одесу з "Придністровської республіки".
    10.05.2022 Загальна мапа
    Усією лінією фронту окупанти обстріляли населені пункти із важкої артилерії та РСЗВ. Під обстріл знову потрапили Слов’янськ, Орєхов та Миколаїв.
  • Російські війська завдали ще одного ракетного удару по мосту через Дністровський Лиман у Затоці задля розриву залізничного сполучення з українськими портами на Дунаї.
  • Президент Білорусі Лукашенко оголосив про загрозу з боку України та наказав розгорнути в прикордонних територіях додаткові сили "спецоперації" чисельністю до 20 тис. військовослужбовців, які націлено на 3 оперативні напрямки, Львів тощо.

Тил

  • Україна зазнає найжорстокішої паливної кризи, попри запевнення членів уряду про її врегулювання "протягом тижня". Ціна бензину на деяких заправках досягла 60 грн/л, а дизпалива — навіть 70 грн/л — через посівну. Граничні ціни, встановлені Кабміном, на 28 грн/л дешевші. АЗС відпускають паливо по 10–20 літрів на автівку. Держекоінспекція тимчасово зупинила контроль якості бензину. Основні запаси палива знищено ракетними ударами російських військ, як і єдиний у країні нафтопереробний завод у Кременчуці. Міністр економіки Свириденко повідомила, що трейдери вже законтрактували в ЄС достатні партії палива, скасовано дозволи на виїзд бензовозів за кордон.
  • Міністр внутрішніх справ Монастирський повідомив, що військове керівництво країни не планує скасовувати режим комендантської години в регіонах, де не відбуваються бойові дії.
    Повернено відеофіксацію перевищення швидкості на магістралях та відновлюються штрафи за порушення швидкісного режиму.
    Кабмін спростив процедуру отримання посвідчення водія на період дії воєнного стану.
  • Компанія "Оператор ГТС України" повідомила про скорочення на третину транзиту російського газу до Європи після "настання форс-мажорних обставин" на газовимірювальній станції "Сохранівка" та компресорній станції "Новопсков", що розташовані на окупованій російськими військами території. За заявою пресслужби компанії, окупанти здійснюють несанкціоноване відбирання газу та змінили режими роботи станцій.
  • 9 травня російські кіберзлочинці скоїли DDoS-атаки на сайти телекомунікаційних компаній України. Сайти були частково недоступні, але встояли. Міністр закордонних справ Великобританії Трасс заявила, що 24 лютого, за 1 годину до вторгнення, на супутникову мережу України було скоєно кібератаку з РФ. Міністр закордонних справ Канади Жолі повідомила, що Україна отримує допомогу у сфері кібербезпеки та розвіддані про кіберзагрози. Нова Зеландія розширила список санкцій проти РФ і включила до нього російських військових, пропагандистів та чиновників, які брали участь у кібератаках та бойових діях проти України.
    До Верховної Ради внесено законопроєкт про передавання від ТОВ "Хостмайстер" державній структурі управління доменною зоною.gov.ua.
  • Уряд призначив відповідальним за управління конфіскованими об’єктами власності та коштами РФ та її резидентів Націнвестфонд, який очолює колишній міністр економіки Мілованов.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про намір заморозити тарифи на комунальні послуги на період чинності воєнного стану плюс 6 місяців після його скасування.
  • НБУ викупив воєнні облігації ще на 30 млрд грн. Ці кошти є основним джерелом фінансування видатків бюджету. Глава регулятора Шевченка неодноразово наголошував на порочності цієї практики, проте в умовах воєнного стану уряд не має іншого варіанту.
    Мінфін розмістив "воєнні" короткотермінові 3-, 6- та 12-місячні ОВДП на суму 4,7 млрд грн, з них 6-місячні — на 3,4 млрд грн.
  • У віці 88 років помер перший президент України Кравчук. Торік він очолював українську делегацію на переговорах тристоронньої контактної групи. Він запам’ятався підписанням Біловезької угоди про розпад СРСР та ухвалення Декларації про незалежність України в серпні 1991 р. після путчу в Москві. Кравчук був одним з авторів Будапештського меморандуму, який так і не дав Україні гарантій безпеки в обмін на відмову від ядерної зброї, й, зрештою, став причиною вторгнення Росії. Кравчук багаторазово змінював політичні погляди. До 1991 він був членом КПРС з 1990 — членом ЦК КПРС. На початку 2000-х рр був одним із засновників партії СДПУ(о), якою керував кум російського президента Медведчук, а у 2005 — очолив блок "Не Так", який виставляв себе як альтернативу партії президента Ющенка. У 2012 році на пропозицію колишнього президента Януковича став членом Конституційної комісії, яка підготувала пропозиції про розширення президентських повноважень та згортання демократії. Президент Зеленський назвав Кравчука "людиною, яка вміла знайти мудрі слова і сказати їх так, щоби почули всі українці".

Україна та світ

  • Палата представників Конгресу США затвердила надання Україні додаткової допомоги на суму $40 млрд. Сенат має затвердити цей білль наприкінці тижня.
    До Сенату США обома основними партіями внесено резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму.
    Президент Зеленський звернувся до парламенту Словаччини із закликом передати Україні літаки та гелікоптери для захисту неба, а також іншу зброю. Він подякував керівництву країни за воєнну допомогу, зокрема, за постачання систем ППО С-300.
    Німецький концерн Rheinmetall готовий розпочати постачання в Україну БМП Marder протягом трьох тижнів — у разі схвалення урядом країни.
  • 12 травня відбудеться засідання Ради Безпеки ООН із питань гуманітарної ситуації в Україні. Рада ООН із прав людини проведе цього тижня спеціальну сесію для розгляду воєнних злочинів Росії в Україні. Російське агентство ТАРС повідомило, що лише останньої доби до РФ вивезено 8,8 тис. громадян України, із них — 1,1 тис. дітей.
    Сейм Литви, услід за парламентами Естонії та Латвії, визнав воєнні злочини Росії геноцидом українського народу, а саму РФ — терористичною державою.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що в разі перемоги в битві за Донбас українське керівництво має намір звільнити всю територію країни, проте не виключає й переговорів із РФ. Міністр закордонних справ Литви Ландсбергіс вважає, що єдиним способом усунення загрози Заходу з боку Росії є усунення від влади президента Путіна.
  • За інформацією видання The Financial Times, Єврокомісія під час обговорення шостого пакета санкцій виключила з нього заборону на транспортування нафти європейськими танкерами, проте заборону на страхування цих перевезень залишено чинною.
    Європейські ЗМІ повідомляють, що Єврокомісія готова запропонувати Угорщині фінансові компенсації в разі голосування за ембарго на імпорт російської нафти. Переконати прем’єр-міністра Орбана в необхідності цього кроку намагатиметься і президент Франції Макрон. За словами глави українського МЗС Кулеби, відмова від оголошення шостого пакета санкцій стане "занадто щедрим подарунком" Путіну.
    Президент Зеленський попросив депутатів парламенту Мальти підтримати ембарго на російські енергоносії та скасувати привілеї для громадян РФ, власників "золотих паспортів" тощо.
    Міністр закордонних справ РФ Лавров зустрівся із керівництвом Алжиру. За результатами переговорів він заявив, що Алжир зайняв "об’єктивну та виважену позицію щодо українського питання". Головною темою переговорів було постачання газу. За словами Лаврова, Росія, Алжир та інші постачальники газу "мають поважати угод, що досягнуто раніше". Частка Алжиру становить 11 % обсягів імпорту газу в ЄС, країна заявила, що не зможе задовольнити в короткостроковій перспективі попит, що зростає. Лавров обговорив із президентом країни "питання воєнно-технічного співробітництва", що передбачає можливість заходу та заправку в портах Алжиру російських суден, воєнних тощо, а також постачання російської зброї.
    Естонія та Фінляндія домовилися про взаємну допомогу в разі виникнення проблем із постачанням газу. Країни спільно експлуатуватимуть плавучий термінал регазифікації зрідженого газу. Естонія припинить імпорт російського газу до кінця цього року.
    Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує зниження темпів економічного зростання ЄС через відмову від імпорту російських енергоносіїв.
  • Агентство Bloomberg повідомило про погодження Єврокомісією негайного виділення Україні другого траншу макрофінансової допомоги (кредиту під низькі відсотки) у розмірі €600 млн. Його буде перераховано найближчими днями та спрямовано на фінансування невідкладних державних витрат. За даними агентства, ЄС 18 травня планує опублікувати план фінансування відновлення України за допомоги емісії спеціальних облігацій. За словами представника Єврокомісії, сума запозичень може становити "сотні мільярдів євро".
    Президент Зеленський обговорив із міністрами закордонних справ Німеччини — Бербок та Нідерландів — Гукстроєм повоєнне відновлення України.
  • Єврокомісія надасть висновок щодо набуття Україною статусу кандидата в члени ЄС у червні. Посол Угорщини в Україні Ійдярто заявив, що уряд країни підтримає заяву України, а також не блокуватиме її заяву на вступ до НАТО. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що вважатиме оманою з боку Євросоюзу відмову в наданні Україні статусу кандидата на червневому саміті. За його словами, будь-які інші варіанти асоційованого членства українське керівництво не задовольнять. Після переговорів із главою МЗС Німеччини Бербок, він заявив, що членство України є для об’єднаної Європи питанням війни чи миру. Бербок підтвердила, що Німеччина виступає за повноправне членство України в ЄС.
  • Російський відеохостинг Rutube протягом 2 днів не працює після того, як хакери групи Anonymous злили та знищили всю інформацію, переважну частину резервних копій тощо.
  • На думку агентства Reuters, причиною відставки губернаторів 5 російських регіонів стали санкції, які запроваджено країнами Заходу.
  • Опитування 1,1 тис. жителів Молдови, яке провели компанії WatchDog та IPIS, показало, що винуватцем війни в Україні 25 % респондентів вважають російського президента Путіна, 19 % — США, 13 % — керівництво України. 57 % опитаних вважають, що країна має приймати всіх українських біженців, приблизно 40 % — лише частину. Майже 60 % респондентів хвилює ризик війни, 40 % — вважають вторгнення в Україну необґрунтованим, третина — впевнені, що інші країни не мусять надавати воєнну допомогу Україні.
  • Український гурт Kalush Orchestra вийшов до фіналу пісенного конкурсу Євробачення.

Київ

  • За словами мера Кличка, до столиці повернулося вже майже 2/3 мешканців.
  • Ціна оренди квартир у травні становить у середньому 60 % від довоєнної.
  • У Києві з 16 травня знову буде запроваджено плату за проїзд у комунальному транспорті, вартість проїзду залишиться в розмірі 8 грн. Мерія відновлює рух більшості маршрутів та подовжує час роботи транспорту, міської електрички тощо.

Тренди

  • За інформацією американської розвідки, російський президент Путін готується до тривалої війни, навіть у разі втрати контролю над Донбасом та Харківською областю. Він сподівається на послаблення рішучості західних союзників України та накопичення в них із часом втоми від відмови від російських енергоносіїв, зростання інфляції та цін на паливо.
    Російська пропаганда змінила акценти — за висловлюваннями Путіна. Російські ЗМІ стверджують, що армія РФ воює в Україні проти всіх країн Євросоюзу та НАТО. На думку Головного управління розвідки Міноборони України, влада РФ готує суспільство до можливої ​​поразки. Розвідка також не виключає оголошення воєнного стану на всій території РФ та проведення масової мобілізації.

No comments:

Post a Comment