May 10, 2022

09.05.2022: Байден підписав закон про ленд-ліз

Байден підписав закон про ленд-ліз

  • Байден підписав закон про ленд-ліз.
  • Російські війська двічі обстріляли Одесу ракетами.
  • Путін виправдовувався за агресію проти України на "Параді перемоги" в Москві.
  • Уряд України дав відповіді на обидві частини опитувальника для набуття статусу кандидата в члени ЄС.

Війна

Фронт

  • Українські війська й надалі ведуть контрнаступ на північ і на схід від Харкова, до кордону з РФ їм залишилося пройти всього 10–15 км. Небезпека обстрілів міста з РСЗВ та артилерії зменшилася в рази.
    09.05.2022 Харків – північ і схід
    09.05.2022 Харків – Схід
  • ЗСУ провели контратаку на захід від Ізюма та впритул наблизилися до міста. Їм протистоять батальйонні тактичні групи зі складу кількох армій РФ.
    09.05.2022 Ізюм
    Російське командування не залишає планів відновлення наступу на Слов’янськ та Барвінкове. Тяжка ситуація для українських військ складається в районі Лимана.
    09.05.2022 Рубіжне – Сєверодонецьк
    Російські війська утримують Ямпіль та форсували Сіверський Донець у районі Білогорівки. Атаки окупантів на Рубіжне та с. Воєводівка на його околицях відбито.
    09.05.2022 Попасна – Тошківка
    Українські підрозділи закріпилися на околицях Попасної та Тошківці, подальший наступ окупантів на Бахмут зупинено. У районі Донецька-Горлівки російським військам та "армії ДНР" не вдалося просунутися до Торецька. Вони ведуть бої за населені пункти Новоселівка, Новоселівка Друга та Верхньоторецьке, де війська Операції об’єднаних сил побудували потужну лінію оборони. У Запорізькій області окупанти концентрують резерви та проводять розвідку боєм.
    Усією лінією фронту російські війська ведуть обстріли та бомбардування населених пунктів. Обстріляно центр Слов’янська, с. Велика Костромка на околицях ТЕС на південь від Кривого Рогу, Миколаїв та кілька населених пунктів області. Російська авіація завдала ударів по об’єктах у Харківській, Луганській, Донецькій та Миколаївській областях.
    09.05.2022 Ситуація на фронті
  • Російські війська та "армія ДНР" не припиняють штурмувати комбінат "Азовсталь" у Маріуполі за підтримки артилерії, а також атакують із моря та з повітря. Попри постійні обстріли та бомбардування, оборонці відбивають атаки, над підприємством майорить український прапор.
    Діти бійців з "Азовсталі" закликали світ зробити все можливе для виведення батьків живими з оточення. Митрополит УПЦ Московського патріархату Онуфрій звернувся до президента РФ Путіна з проханням застосувати до українських бійців процедуру "екстракції" як прояв гуманізму для їхнього виведення на контрольовану Україною територію або територію третіх країн.
    Голова Донецької воєнної обладміністрації Кириленко повідомив, що в підвалах "Азовсталі" все ще переховуються від обстрілів понад 100 мирних жителів.
  • Окупанти двічі обстріляли ракетами Одесу. Перший запуск було здійснено з берегового ракетного комплексу "Бастіон" із території окупованого Криму. Він завдав шкоди інфраструктурному об’єкту на Одещині. Другого удару було завдано гіперзвуковими ракетами "Кинджал" зі стратегічних бомбардувальників по житловому сектору торговельно-розважальному центру та об’єктам туристичної інфраструктури. Прем’єр-міністр Шмигаль та голова Європейської Ради Мішель, які приїхали до Одеси, щоби відзначити День Європи, були змушені спуститися до притулку під час ракетної атаки. Російська влада була обізнана про візит.
    Спікер Міністерства оборони Мотузяник повідомив, що в Чорному морі зосереджено угруповання Чорноморського флоту РФ, що несе до 50 крилатих ракет "Калібр".
    Заступник міністра оборони Маляр заявила, що армія РФ використала приблизно половину крилатих та балістичних ракет. Найновіші ракети швидко закінчуються, тому окупанти змушені використовувати застарілі. На підприємствах російського ВПК усе ще є запаси компонент для вироблення нових ракет, вплив санкцій поки незначний.
  • Російські війська знову обстріляли прикордонні райони Сумської області із території РФ.
  • Евакуаційну колону, у якій на приватних машинах мешканці Мелітополя намагалися виїхати до Запоріжжя, окупанти обстріляли на лінії фронту. Ще одна колона вже три дні не може проїхати блокпост російських військ у Василівці.
    Пентагон підтвердив незаконну депортацію окупантами до Росії та утримання у фільтраційних таборах українських громадян, які залишилися на захопленій території або намагалися її покинути. Уповноважена Верховна Рада з прав людини Денисова повідомила, що з України до РФ вивезено майже 1,2 млн осіб, з них приблизно 200 тис. – діти.
  • Окупанти призначили "губернатором" Запорізької області депутата облради від "Опозиційного блоку" Балицького, уродженця Мелітополя. "Гауляйтер" Херсонської області, колаборант Сальдо заявив, що окупанти не планують об’єднувати область із Кримом, проте можуть приєднати її до іншого суб’єкта РФ. Прокуратура оголосила підозру в держзраді Святашу, якого російські окупанти планували призначити "мером" Харкова – колишньому депутатові Верховної Ради від Партії Регіонів та соратнику колишнього президента Януковича.
  • Радник міністра внутрішніх справ Геращенко повідомив про смерть колишнього депутата від "Опозиційного блоку" олігарха Жванії в районі блокпосту окупантів у с. Новопокровка Запорізької області.

Тил

  • Компанія "Оператор ГТС України" повідомила про отримання доступу до європейських терміналів зрідженого газу, через новий інтерконектор GIPL між Литвою та Польщею тощо. Керівництво компанії прогнозує збільшення потужностей прокачування в кілька разів до літа. Також компанія планує залучити потужності Трансбалканського газогону для постачання газу Туреччиною та з термінала ЗПГ у Греції.
  • Кабмін обмежив до трьох кількість пунктів пропуску, через які дозволено ввезення автомобілів на єврономерах. Це "Устилуг" та "Грушів" на польському кордоні та "Малий Березний" на словацькому.
  • НБУ переказав 15,8 млрд грн на потреби Міністерства оборони, Нацполіції, Нацгвардії та Держприкордонслужби, які було зібрано на спецрахунку. Кабмін спрямував на фінансування Збройних Сил 359 млн грн невикористаних коштів Нацкомісії з регулювання в галузі енергетики та комунальних послуг.

Україна та світ

  • Президент США Байден підписав закон про ленд-ліз. Він передбачає значне прискорення постачання всіх видів озброєнь, транспорту, продовольства, а також іншої допомоги без бюрократичної тяганини та погоджень із Конгресом. Зброю, яку буде передано Україні за цією програмою, яка не зазнає пошкоджень унаслідок бойових дій, має бути повернуто до США після перемоги або оплачено протягом тривалого часу. Байден закликав Конгрес негайно схвалити виділення Україні пакету воєної, економічної та гуманітарної допомоги в розмірі $33 млрд із поетапним її витрачанням до вересня. Ці кошти необхідні для фінансування постачання за програмою ленд-лізу. 10 травня Конгрес планує ухвалити цю пропозицію, збільшивши фінансування до $40 млрд. За словами міністра оборони Остіна, попередній пакет допомоги вже практично витрачено – на рахунках залишилося лише $0,1 млрд.
    До України вже завезено майже всі американські 155-мм гаубиці M777 та 2/3 снарядів до них. Понад 300 українських артилеристів уже завершили навчання щодо їхнього застосування. Українські бійці також освоюють інші зразки новітньої західної техніки, зокрема, радари, системи РЕБ, дрони.
    На думку низки експертів, підписання Байденом закону про ленд-ліз саме 9 травня свідчить про цілеспрямоване акцентування американською владою уваги світової спільноти на відсутності принципових відмінностей між німецьким та російським нацизмом, а також між Гітлером та Путіним.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що для України перемогою стане визволення всіх окупованих Росією територією. Водночас він підкреслив, що "картина перемоги – це концепція, що постійно розвивається" й залежить від ситуації на фронті. Міністр запропонував західним союзникам створити механізм координації обіцянок, санкцій та постачання зброї.
    Канцлер Німеччини Шольц та президент Франції Макрон наполягають на поновленні мирних переговорів України з Росією та припиненні вогню на умовах, які висуне Київ.
  • У Москві відбувся воєнний парад на честь Дня перемоги за участю президента Путіна. За оцінкою майже всіх оглядачів, парад виглядав вкрай блідим, до нього було залучено набагато менше воєнної техніки, ніж у минулі роки. Повітряний парад взагалі було скасовано, начебто через "погані погодні умови", хоча це не було перешкодою протягом кількох попередніх років. У параді взяли участь підрозділи, що воювали в Україні. Путін намагався виправдати агресію тим, що вторгнення нібито стало "запобіжним кроком" проти розширення НАТО. Він назвав війну "вимушеним, своєчасним та єдиним правильним рішенням" і стверджував, що російська армія "воює на власній землі" разом з "ополченцями Донбасу". Не виправдалися прогнози, що Путін на параді може оголосити війну Україні та загальну мобілізацію. 8 травня він привітав із Днем перемоги українців, проти яких його армія веде війну, а після параду – поклав квіти до обелісків міст-героїв Києва та Одеси. Під час параду та ввечері російські війська завдали ракетних ударів по Одесі.
    Воєнний парад відбувся й у Білорусі. На ньому президент Лукашенко заявив, що в Україні "що дивом вижила" "знову підняв голову нацизм". За його твердженням, країни НАТО не готові власноруч боротися зі "спадкоємцями радянського народу", тому "накачують Україну зброєю, воюють із меморіалами, пам’ятниками та символікою".
    Окупаційна влада провела паради "безсмертного полку" в Херсоні, Скадовську, Мелітополі та Енергодарі. У Маріуполі, у якому тривають бої на комбінаті "Азовсталь", колона "демонстрантів" пронесла центральним проспектом 300-метрову "георгіївську стрічку". За інформацією місцевих жителів, для участі в заходах та створення "картинки" для російських пропагандистських ЗМІ окупанти завезли "гастролерів" з окупованого Криму та з донбаських "республік".
    Сербські націоналісти провели маніфестації "Безсмертний полк" у столиці Сербії Белграді, а в Боснії та Герцеговині – у місті Баня-Лука. Вони несли сербські та російські прапори, портрети Путіна, а також нову нацистську символіку у вигляді літери "Z".
  • Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон записав відеозвернення з нагоди Дня перемоги над нацистською Німеччиною в Другій світовій війні. Він висловив переконання в перемозі України над російськими агресорами та підтвердив непохитну підтримку визвольної боротьби українського народу.
    Постійний представник США при ООН Томас-Грінфілд вважає промову Путіна на параді "визнанням того, що він не досяг перемоги, яку варто святкувати".
    МЗС України назвало парад на Червоній площі маршем ґвалтівників та вбивць жінок та дітей. Прессекретар Білого Дому Саакі вважає виступ російського президента відвертою брехнею, абсурдом та спробою перегляду історії. Вона назвала Путіна та Кремль "фабрикою дезінформації".
    Прем’єр-міністр Чехії Фіала заявив, що "брехню Путіна коментувати є марною роботою".
    У берлінському Трептов-парку, де розташований монумент "воїну-визволителю", низка російськомовних осіб побила знімальну групу українського каналу "1+1". Посольство України закликало владу Німеччини знайти винних у нападі на журналістів та притягнути їх до відповідальності.
    У Варшаві маніфестанти облили російського посла Андрєєва, котрий приїхав на покладання вінків на могили радянських бійців. червоною фарбою, що символізує кров, та кричали "Фашист!" та антивоєнні гасла. Андрєєв заявив, що пишається президентом Путіним і наголосив, що донбаські "республіки" не є частиною України. МЗС Польщі назвало пригоду з послом "інцидентом, який викликає жаль".
    Активісти Russian Democratic Society підсвітили фасад посольства РФ у Лондоні фразою "Ні війні!".
    Вранці 9 травня хакери групи Anonymous зламали мережу супутникового мовлення російських телеканалів, а також "поклали" сервіс Rutube. На екранах російських телевізорів протягом кількох годин був присутній напис "На ваших руках кров тисяч українців і сотень їхніх убитих дітей. ТБ і влада брешуть. Ні війні". На сайті пропагандистського видання Lenta.ru з’явилися статті з критикою російської влади, яка розв’язала війну в Україні, а також "диктатора та параноїка" Путіна. Відповідальність за акцію взяли на себе керівники двох відділів видання.
  • Президент Зеленський зателефонував прем’єр-міністерці Швеції Андерссон. Темами переговорів були постачання зброї Україні, посилення санкцій проти РФ та співпраця в енергетиці.
    Зеленський також зв’язався відеозв’язком із головою Європейської Ради Мішелем, який перебував в Одесі, та обговорив розблокування українських портів та експорту українського продовольства для уникнення голоду у всьому світі. За словами прем’єр-міністра Шмигаля, Україна за день втрачає приблизно $170 млн через зупинення портів, а на складах наразі зберігається майже 90 млн т агропродукції. Міністр агрополітики Сольський заявив, що окупанти вкрали та вивезли з України 400–500 тис. т товарного зерна, яке планують експортувати через порт Севастополь. Уряд веде роботу з міжнародними партнерами для його конфіскації під час постачання до третіх країн. За словами міністра, у світі до липня може виникнути паніка через брак зерна, якщо український експорт не буде відновлено.
    Глава МЗС Кулеба заявив, що лише розгром Росії дасть змогу розблокувати українські порти.
  • Японія розширила список санкцій та долучила до нього чиновників РФ і донбаських "республік". До нього включено, зокрема, прем’єр-міністр Мішустін та ватажки "ДНР" та "ЛНР". Санкції також накладено на 70 компаній воєнно-промислового комплексу, "Алмаз-Антей" та "Тактичне ракетне озброєння" тощо.
    Депутат парламенту Великої Британії Десаї закликав запровадити санкції проти російського сектору IT, оскільки він є невіддільною частиною військово-промислового комплексу, зокрема, базою для кібератак.
  • Міністр закордонних справ Сіярто підтвердив, що Угорщина не підтримає шостий пакет санкцій, оскільки він передбачає ембарго на імпорт російської нафти. За його словами, нафта та газ із РФ є основою енергетичної безпеки країни. Прем’єр-міністр Болгарії Василєв також зажадав надання країні права на імпорт нафти з РФ, в іншому випадку – погрожує заблокувати санкції. Уряд Кіпру виступає проти заборони купівлі громадянами РФ нерухомості на острові.
    Голові Єврокомісії фон дер Ляєн не вдалося переконати керівництво Угорщини в необхідності підтримки санкційного пакета. За її словами, питання потребує додаткового обговорення з регіональними гравцями для розвитку нафтової інфраструктури. За інформацією агентства Reuters, влада ЄС обговорює вже третій варіант проєкту шостого санкційного пакета.
  • Агентство Bloomberg повідомило, що Мінфін Росії прогнозує скорочення ВВП країни на 12 % через вплив санкцій, і це може перекреслити десятиліття економічного зростання. Експерти МВФ вважають, що зниження становитиме 8,3 %, Мінекономіки РФ – 8 %, а Центробанк – 8–10 %.
  • Мінфін США скасував мито в розмірі 25 % на українську сталь терміном на 1 рік.
  • За даними видання Politico, Єврокомісія планує випустити облігації на суму €10 млрд для фінансування короткотермінових потреб українського бюджету, який потребує підтримки в розмірі приблизно €5 млрд на місяць. Єврокомісія також анонсувала отримання гарантій від Європейського Центробанку на суму €25 млрд, що дасть змогу залучити ще до €100 млрд. Експерти Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) погіршили прогноз падіння ВВП України через російську агресію з 20 % до 30 %. Остаточна оцінка залежатиме від результатів бойових дій.
  • Міністр економіки Свириденко за підсумками енергетичного форуму у Варшаві заявила, що постачання палива через Польщу до України можна збільшити у понад 3 рази – до 200 тис. т, постачанням нафтопродуктів із ЄС, зокрема, з країн Балтії та Північної Європи, а також зі США.
  • Уряд України заповнив та передав Єврокомісії другу частину опитувальника ЄС для набуття статусу кандидата в члени Союзу. Віцепрем’єр-міністр Стефанишина наполягає, що головним питанням порядку денного є недопущення затягування розгляду цього рішення. За словами французького президента Макрона, процес може затягнутися на "роки, якщо не десятиліття", тому правила Євросоюзу треба докорінно реформувати так, щоби рішення можна було ухвалити без консенсусу простою більшістю голосів без можливості накладання вето однією з країн-учасниць. Цю новацію підтримує і прем’єр-міністр Італії Драгі. Макрон також запропонував новий формат співпраці європейських держав, який буде відкритим для третіх країн, зокрема, для Великої Британії та України. Канцлер Німеччини Шольц схвалює подібний формат співпраці.
    Президент Зеленський сподівається на набуття Україною статусу кандидата в члени ЄС на саміті в червні.
  • Журі Пулітцерівської премії присудило спеціальну нагороду всім українським журналістам, які об’єктивно висвітлюють війну та протидіють російській пропаганді.
  • Прем’єр-міністр Бельгії де Кроо заявив, що російська агресія проти України змушує країни ЄС переглянути політику виробництва зброї. Він вважає за необхідне різко збільшити інвестиції в європейську оборонну промисловість та уніфікувати озброєння, що зробить країни Євросоюзу гідним партнером США.

Київ

  • У Києві з 10 травня відновлює роботу ТРЦ "Лавіна-Мол", який зазнав пошкоджень унаслідок обстрілів у березні.
  • Відновлено автомобільне сполучення столиці з Полтавою – збудовано тимчасову об’їзну дорогу у с. Борщів Київської області. Відкрито тимчасову переправу на трасі Р-02 Київ-Іванків-Овруч. На півночі Житомирської області відкрито рух автошляхом М-21 на ділянці Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський.

Тренди

  • Держслужба спецзв’язку та захисту інформації повідомила, що канали "Прямий", "5-й" та "Еспресо" було відключено від цифрового мовлення за рішенням РНБО, оскільки вони не транслювали цілодобовий телемарафон. Чиновники відмовилися повідомити, хто саме ухвалив рішення про відключення, оскільки частина актів, ухвалених держконцерном мовлення РРТ, мають обмежений доступ під час воєнного стану. Керівники каналу "Еспресо" вважають відключення незаконним і звинуватили чиновників у приховуванні неправомірних підзаконних актів. РНБО визнала, що ухвалення подібного рішення є сферою відповідальності Нацради з питань телебачення та радіомовлення.

 

No comments:

Post a Comment