May 09, 2022

08.05.2022: На відеоконференцію лідерів країн "великої сімки" запрошено Зеленського

 

На відеоконференцію лідерів країн "великої сімки" запрошено Зеленського

  • На відеоконференцію лідерів країн "великої сімки" запрошено Зеленського.
  • США та Велика Британія розширюють антиросійські санкції.
  • Світ відзначив День пам’яті жертв Другої світової війни.

Війна

Фронт

  • Російське командування не залишає надії на переможний удар на півночі Луганської області та в напрямку Слов’янська. За інформацією Генштабу, у районі Ізюму, Сєверодонецька та Донецька вже зібрано велику кількість військ та техніки. Окупанти посилили Інтенсивність обстрілів для прориву української оборони та оточення угруповання на Донбасі.
    На трасі М03 Харків-Должанський на кордоні Донецької та Харківської областей обстріляно та повністю зруйновано Георгіївський скит Святогірської лаври Московського патріархату.
    Під артилерійський обстріл російської артилерії потрапили виробничі цехи Лисичанського нафтопереробного заводу. Пожежа на резервуарах може спричинити екологічну катастрофу із викидом у повітря великої кількості сірки. Відучора через обстріли немає можливості розібрати завали в школі в Білогорівці, де, за попередніми оцінками, могли загинути до 60 мирних жителів. Неподалік Білогорівки, у Шипіловому, не виходять на зв’язок 11 людей. які перебували в підвалі обстріляної окупантами будівлі. За словами голови Луганської воєнної адміністрації, єдиний шлях евакуації Лисичанськ-Бахмут уже не є безпечним через постійні обстріли, також припинено підвезення гуманітарної допомоги.
    З РСЗВ обстріляно Зеленодольськ Дніпропетровської області, де розташована Криворізька ТЕС, а також низка населених пунктів у прифронтовій зоні Херсонської області. У районі Херсона знищено підрозділ російської армії, який проводив розвідку боєм.
    Українські ВПС збили над островом Зміїний гелікоптер ВКС Росії разом із десантом. Ракетне угруповання Чорноморського флоту РФ виведено в море. По Одеській області завдано удару, обстріл коригувався тактичним безпілотником. Ракети потрапили до житлового району, зруйновано зони відпочинку. Українські війська ППО Південного оперативного командування збили крилату ракету та безпілотник "Форпост".
    Російські війська обстріляли з-за кордону об’єкти на звільнених територіях Шосткинського району Сумської області та Богодухів Харківської області. Генштаб вважає, що російське командування планомірно знищує аеродроми на сході та півдні України задля запобігання їхнього використання для базування фронтової авіації українських ВПС.
    08.05.2022
  • Командування українських підрозділів, які боронять Азовсталь, повідомило, що командир 36-ї бригади Баранюк із невеликою групою бійців без наказу залишив Маріуполь, захопивши із собою кілька танків, бронемашин та боєприпаси, після чого був захоплений у полон. Це призвело до пролому в позиціях частин, що обороняють місто, багато бійців підрозділу, що залишилися в місті, потрапили в полон або загинули. На російському ТБ з’явився відеоролик допиту Баранюка, де він стверджує, що причиною його вирішення став брак підтримки з боку основних сил ЗСУ та постійна брехня українських спікерів про деблокування Маріуполя.
    Командири бригади десантників та полку "Азов" повідомили, що в них ще залишилися запаси їжі, зброї та боєприпасів, а полон для них означає вірну загибель. Вони підтвердили, що підтримують зв’язок із командуванням, і мають наказ тримати оборону.
    До Запоріжжя прибули ще 173 мешканці Маріуполя, які переховувалися в підвалах "Азовсталі". Одну з жінок окупанти розлучили з дитиною та залишили у фільтраційному таборі. За участю ООН та Міжнародного Червоного Хреста з міста евакуйовано понад 600 осіб.

Україна та світ

  • Відбулася відеоконференція лідерів країн "великої сімки" за участю президента Зеленського. У підсумковій заяві йдеться про те, що Україна розпочала переговори щодо гарантій безпеки для життєздатного повоєнного миру, які готові взяти на себе країни G7. Лідери "сімки" зобов’язалися посилити ізоляцію Росії у всіх галузях економіки. Насамперед це стосується ембарго на імпорт російських енергоресурсів, заборони надання ключових послуг, санкції проти найбільших банків, запобігання поширенню російської пропаганди, а також персональні санкції. Лідери оголосили про нарощування постачання зброї Україні, оскільки російський президент Путін не має перемогти у війні за жодних умов. На їхнє твердження, таке постачання є обов’язком перед пам’яттю тих, хто боровся за свободу проти фашизму. Зеленський закликав країни G7 посилити воєнну допомогу Україні, а після війни – узяти участь у її відновленні, через шефство над конкретними містами та територіями.
    Адміністрація американського президента Байдена анонсувала розширення санкцій проти РФ. Обмеження будуть запроваджено проти трьох найбільших російських державних телеканалів: "Першого каналу", "Росія-1" та "НТВ", зокрема, заборонено розміщення реклами американських компаній. Запроваджено заборону надання корпоративних послуг у галузях менеджменту та бухгалтерського обліку. Під санкції потрапили понад 2,6 тис.держслужбовців Росії та Білорусі, зокрема, керівництво "Газпромбанку", через який йдуть платежі за експортну нафту та газ. Проте активи банку не заморожено, також дозволено операції клієнтів із ним. Санкції запроваджено проти виробника стрілецької зброї "Промтехнологія", 7 судноплавних компаній. Заборонено експорт до РФ урану, плутонію та інших продуктів атомної промисловості. Під санкції потрапили котли, бульдозери, мотори, промислові двигуни та інші промислові товари.
    Міністр закордонних справ Кулеба обговорив із держсекретарем Блінкеном новий пакет санкцій США, а також розблокування українського експорту продовольства.
    Уряд Великої Британії підвищує на 35 % розмір мита на платину та паладій, які експортують РФ та Білорусь. Велика Британія майже повністю контролює цей ринок.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель вважає, що заморожені внаслідок санкцій російські резерви треба вилучити та направити на відновлення України після закінчення війни.
  • За інформацією Радіо Свобода, Угорщина вчергове заблокувала запровадження шостого пакета санкцій проти РФ. До проєкту санкційного пакета включено ембарго на імпорт країнами ЄС російської нафти, а також заборону страхування нафтових танкерів. Страхові санкції можуть суттєво вдарити по країнах Азії, оскільки 95 % танкерів застраховано групою клубів взаємного страхування країн ЄС. Подібний крок може підштовхнути Росію до переходу до "сірих" та "чорних" схем постачання судами, які не мають страховки, які вже реалізовано Іраном та Венесуелою.
    Єврокомісія розробляє план дій на випадок припинення постачання російського газу. Ним передбачено обмін запасами між країнами та створення системи, у якій країни з великими запасами не мали б конкурентної переваги над іншими.
  • Президент Зеленський зустрівся з президентом німецького Бундестагу Бас, головою норвезького Стортингу Гарахані та прем’єр-міністром Канади Трюдо. Було обговорено різні аспекти допомоги Україні та посилення санкцій проти РФ.
    Бас заявила, що Німеччина беззаперечно підтримує вступ України до ЄС.
    Трюдо оголосив про надання Україні воєнної допомоги на суму $40 млн, яка міститиме боєприпаси для 155-мм гаубиць M777, камери для дронів, вогнепальну зброю та патрони, а також супутникові світлини високої якості для картографування місцевості, де тривають бойові дії. Канада скасовує торговельні мита для українських товарів терміном на 1 рік. Трюдо анонсував запровадження нових санкцій проти фізичних та юридичних осіб РФ.
    В Ужгороді зустрілися дружини президентів США та України. Візит першої леді США продемонстрував підтримку України адміністрацією президента Байдена.
  • Світ відзначив День пам’яті жертв Другої світової війни. Канцлер Німеччини Шольц заявив, що 8 травня має стати уроком для ядерних держав для недопущення нової світової війни. Він висловив упевненість, що Україна вистоїть у війні проти РФ, а миру, умови якого диктуватиме Путіним, не буде, оскільки українці його не схвалять.
    У центрі Варшави відбулася багатотисячна акція на підтримку України із закликами врятувати оборонців Маріуполя. Учасники маніфестації висміяли російську армію.
  • Американська компанія Lockheed Martin збільшує виробництво комплексів Javelin з 2,1 тис. до 4,0 тис. на рік через зростання попиту на них.
  • Компанія Google заблокувала облікові записи кількох депутатів Держдуми РФ, проти яких запроваджено санкції, облікові записи відеохостингу YouTube тощо.
    Глава Роскосмосу Рогозін погрожує тяжкими наслідками американському підприємцеві Маску, який через Пентагон передав термінали своєї мережі космічного зв’язку Starlink українським підрозділам, що боронять Маріуполь. Відео Рогозіна також видалено з Youtube з каналу "Роскосмос Медіа",
    За інформацією німецького видання Die Welt, Греція активно допомагає Росії в ухиленні від санкцій, надаючи танкери для перевезення нафти. Майже половина танкерного флоту, який перевозить російську нафту, ходить під грецьким прапором. РФ на день експортує приблизно 7 млн барелів нафти. Попри зниження експорту та великий дисконт, подібні обсяги дають їй змогу підтримувати економіку на плаву, оскільки світові ціни на енергоносії наразі є максимальними.
  • У Києві відновлено роботу посольств Канади та США.
  • Уряд Німеччини прогнозує настання голоду в усьому світі – найсильнішого з часів Другої світової війни – через припинення постачання сільгосппродукції з України. Президент Зеленський заявив, що Росія вже пропонує низці країна зерно, яке було викрадено та вивезено з України. Він відмовився назвати можливих покупців, але пообіцяв це зробити в разі укладання реальних угод.

No comments:

Post a Comment