May 07, 2022

06.05.2022: Українські війська ведуть контрнаступ під Харковом


Українські війська ведуть контрнаступ під Харковом
  • Українські війська ведуть контрнаступ під Харковом.
  • Байден підпише закон про ленд-ліз 9 травня.
  • Росія готується до анексії донбаських "республік".

Війна

Фронт

  • Українські війська перейшли в контрнаступ на схід від Харкова та звільнили 5 населених пунктів. Окупанти під час відступу підривають мости, щоби загальмувати наступ, а також зводять багаторівневу лінію оборони на півдні Курської області. ЗСУ ведуть важкі оборонні бої на південь від Ізюма в районі Святогірська та Лимана, а також у районі Попасної. За словами голови Луганської воєнної адміністрації Гайдая, у районі Кремінної окупанти навели понтонний міст через Сіверський Донець для наступу на Сєвєродонецьк. Усією лінією фронту російські війська здійснюють обстріли позицій українських військ та населених пунктів із важкої артилерії та РСЗВ. Бомбові та артилерійські удари завдано в Запорізькій області – по Оріхову й Гуляйполю. З РСЗВ обстріляно с. Кам’янське, через яке прокладено евакуаційний маршрут із Маріуполя та південних міст області. Окупанти проводять розвідку боєм на багатьох ділянках фронту для пошуку слабких місць в українській обороні.
    06.05.2022 Ізюм-Святогірськ-Лиман06.05.2022 Харків

    На думку генерального секретаря НАТО Столтенберга, російське командування найближчими тижнями намагатиметься відновити наступ, сили для якого вже сконцентровано.
    06.05.2022 Загальна мапа
  • За інформацією Головного управління розвідки, російське командування системно відправляє на війну солдатів строкової служби, попри неодноразові заяви Путіна та інших чиновників щодо неприпустимості подібних дій. Це свідчить про наджорсткий кадровий голод в армії РФ.
  • У Маріуполі під час евакуації мирних жителів із комбінату "Азовсталь" окупанти підбили автомобіль з українськими вояками. 1 боєць загинув, ще 6 – дістали поранень. За словами віцепрем’єр-міністра Верещук, у п’ятницю з території підприємства було вивезено 50 жінок, дітей та літніх людей. Штурм підприємства триває практично безперервно.
    "ДНР" планує провести "парад перемоги" в місті, навіть дарма що на "Азовсталі" точаться бої. Російська влада свою делегацію на "парад" не відправляє. Президент Зеленський попередив керівництво РФ, що вбивство оборонців Маріуполя означатиме припинення переговорів.
  • Російська армія завдала ракетного удару по об’єктах інфраструктури в Полтавській та Одеській областях. У районі острова Зміїний підбито російський військовий корабель. В області запроваджено комендантську годину з вечора 8 травня до ранку 10 травня.
  • "ДНР" та "ЛНР" призначили "послів" у Росії. МЗС України попередило "послів", що на них чекає кримінальна відповідальність за держзраду.
  • Мобільні оператори "республік" отримали телефонні коди з російського пулу. Це означає, що абоненти на цій території зможуть дзвонити до РФ без транзитної АТС.
  • Віцепрем’єр-міністр Верещук повідомила, що на контрольовану територію завдяки обміну повернулися 28 військовослужбовців та 13 цивільних осіб. Окупанти захоплюють дедалі більше мирних жителів, насамперед активістів, чиновників та депутатів місцевих органів влади. Надалі їх змінюють на російських військовослужбовців, якщо не вдається схилити до співпраці. Мирних жителів, яких захоплено на окупованих територіях і розміщено в донбаських "республіках", їхня "влада" змушує отримувати місцеві "паспорти" в обмін на доступ до гуманітарної допомоги.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що втрати внаслідок воєнних дій серед цивільних осіб у десятки разів більші, ніж військовослужбовців.

Тил

  • Голова Полтавської воєнної адміністрації Лунін вважає, що роботу Кременчуцького нафтопереробного заводу навряд чи вдасться відновити до кінця року. Пальне на АЗС знову подорожчало після підвищення націнок урядовцями Мінекономіки.
    Міністерство інфраструктури Польщі не вимагатиме оформлення дозволу для перевізників – як українських, так і польських, які транспортують паливо до України.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль сподівається на отримання в травні другого траншу макрофінансової допомоги (кредиту під малі відсотки) від ЄС та третього – у червні.
    За інформацією НБУ, міжнародні резерви України у квітні скоротилися на 4 % й на 1 травня становлять $26,94 млрд.

Україна та світ

  • Начальників генеральних штабів України, Швеції та Фінляндії запрошено на засідання Воєнного комітету НАТО.
    Прессекретар Білого Дому Саакі повідомила, що президент Байден підпише закон про ленд-ліз 9 травня, у день проведення "параду перемоги" на Красній площі в Москві. 8 травня Байден візьме участь у відеоконференції глав країн "великої сімки" (G7), на яку запрошено і президента Зеленського. Саакі наголосила, що дату саміту обрано навмисно та прилучено до Дня перемоги над нацизмом.
    Байден підтвердив, що найближчими днями оголосить про ще один пакет воєнної допомоги Україні на сумі не менш ніж $100 млн. Пентагон повідомив про передавання ЗСУ снарядів для гаубиць, систем контрбатарейної та радіоелектронної боротьби, а також запчастин на суму $150 млн.
    Міністр оборони Німеччини Ламбрехт підтвердила постачання Україні 7 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 калібру 155 мм. Канцлер Шольц заявив, що Путін не має виграти війну проти України, оскільки це призведе до краху міжнародного правопорядку та свавілля.
    Президент Зеленський закликав Шольца зробити "сильний крок" та відвідати Київ 9 травня.
    Спікер нижньої палати Конгресу США Пелосі назвала Путіна "боягузом, що воює з дітьми", а Росію – "державою-спонсором тероризму".
    На думку низки експертів, передавання Україні новітніх систем залпового вогню та артилерії дасть можливість ураження цілей у далекому тилу ворога, зокрема, на території Криму та материкової Росії.
  • Президент Зеленський не вбачає бажання керівництва РФ припинити бойові дії в Україні, а також ознак швидкого закінчення війни. Він переконаний, що російські громадяни не вірять у покарання за воєнні злочини. Він підкреслив, що найвищі високопосадовці РФ впевнені в імунітеті від міжнародного переслідування, оскільки мають ядерну зброю. Зеленський заявив, що для розблокування переговорів Росія має відвести війська на позиції станом на ранок 24 лютого.
    Патріарх РПЦ Кирило закликав молитися про те, щоби "бог убезпечив Росію від внутрішніх та зовнішніх ворогів і щоби не розпочалася ядерна війна".
    За інформацією агентства Reuters, 9 травня до параду на честь Дня перемоги залучено стратегічні бомбардувальники Ту-160, носії балістичних ракет, а також повітряний командний пункт на базі Іл-80, який називають "літаком судного дня".
    Низка західних чиновників сумнівається в готовності Путіна застосувати тактичну ядерну зброю в Україні, оскільки ціна подібного кроку для Росії буде надвеликою.
  • Міністр закордонних справ Кулеба закликав ЄС негайно запровадити ембарго на імпорт російської нафти та розпочати підготовку до припинення постачання газу. Він наголосив, що чим швидше це станеться, тим більшу кількість життів буде врятовано. За даними європейських ЗМІ, Єврокомісія готова відкласти введення нафтового ембарго для Чехії до червня 2024 р, а для Словаччини та Угорщини – до кінця 2024 р. Торги серед членів ЄС із 6 санкційного пакета все ще тривають.
    Уряд Німеччини готовий надати допомогу в постачанні газу центральноєвропейським країнам через свої нові термінали для приймання та регазифікації зрідженого газу.
  • Міністри закордонних справ країн Балтії цілком і повністю підтримують надання Україні статусу кандидата в члени ЄС уже на наступному саміті в червні.
  • Всесвітня продовольча програма ООН закликала відновити судноплавство з українських портів для запобігання голоду, насамперед у країнах Близького Сходу та Північної Африки. В українських портах заблоковано 70 суден під іноземними прапорами, з них 6 – у Маріуполі, низка з них потребує ремонту.
  • Компанія Google заборонила розробникам оновлювати свої платні додати в російському магазині Google Play.
    Компанія Shell виставила на продаж мережу своїх АЗС у РФ.
    Російський "Сбербанк" шукає покупця на свій дочірній банк у Казахстані через санкції.
    Австрійський Raiffeisen Bank розірвав відносини з низкою великих російських банків, проте не припиняє діяльність власного дочірнього банку.
    Італійська влада оголосила про арешт суперяхти "Шахерезада", власником якої експерти вважають російського президента Путіна.
    Російському олігарху Абрамовичу, схоже, вдалося продати футбольний клуб Chelsea групі американських інвесторів за $5,2 млрд. За умовами угоди всю суму має бути перераховано на благодійність. Купівлю мають схвалити британська Прем’єр-ліга та уряд Великої Британії.
    Міністерство промислової політики та торгівлі РФ затвердило список обладнання, продукції та товарів найбільших світових брендів, які ввозитимуться до країни без згоди правовласника. Влада країни назвала ввезення контрафактної продукції "паралельним імпортом".

Київ

  • До Ірпеня курсуватиме електричка з Києва після відновлення залізничного мосту через річку.

 

No comments:

Post a Comment