May 06, 2022

05.05.2022: Донорська конференція у Варшаві зібрала для України $6,4 млрд

 

Донорська конференція у Варшаві зібрала для України $6,4 млрд

  • Донорська конференція у Варшаві зібрала для України $6,4 млрд.
  • Зеленський зателефонував Штайнмаєру після дипломатичного скандалу.
  • В Іспанії затримано й відпущено під підписку про невиїзд проросійського блогера Шарія.

Війна

Фронт

  • За зведенням Генштабу, активні бойові дії тривають на південь від Ізюма та в районі Попасної. Усією лінією фронту російські війська обстрілюють позиції української армії та населені пункти з артилерії та РСЗВ. Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний повідомив, що українські війська перейшли в контрнаступ у районі Харкова та Ізюма.
    05.05.2022
  • Окупанти за підтримки авіації, артилерії та флоту безперервно штурмують комбінат "Азовсталь", який обороняють українські морські десантники та полк "Азов". Заступник командира полку Паламар закликав президента Зеленського допомогти з евакуацією поранених. Він спростував повідомлення радника голови Офісу президента Арестовича про те, що окупантів начебто вибили з комбінату. За його словами, на території "Азовсталі" точаться жорстокі бої.
    У Києві поліція не дозволила провести мітинги родичам військовослужбовців "Азову", які хотіли привернути увагу суспільства до трагедії оборонців Маріуполя.
    Спецпредставник ООН в Україні Гріффітс заявив, що 6 травня на "Азовсталь" вирушить ще одна колона автобусів для евакуації цивільних осіб.
    За інформацією американської розвідки, більшість військ РФ уже виведено з міста. Частину підрозділів перекинуто на північ області та до Попасної. У штурмі "Азовсталі" беруть участь лише 2 батальйонні тактичні групи.
  • Оперативне командування "Південь" вважає висадку морського десанту на узбережжі в районі Одеси все ще ймовірною, про що свідчить інтенсивна розвідка, яку Чорноморський флот РФ веде за допомоги безпілотників. Онлайн-ЗМІ невизнаної "Придніпровської республіки" (ПМР) повідомили про стрілянину в районі контрольного пункту пропуску "Кучурган" на кордоні з Україною, яку пов’язали з навчаннями ЗСУ. За повідомленням Держприкордонслужби, підрозділи повністю контролюють кордон із ПМР.
  • В окупованому Енергодарі зупинено найбільшу в Україні Запорізьку ТЕС через неможливість постачання вугілля.
  • Російська окупаційна влада так і не запровадила обіг рублів на території Херсонської області, що тиждень тому було оголошено "главою адміністрації" Сальдо.

Тил

  • НБУ заборонив громадянам РФ брати участь в управлінні страховими, фінансовими та небанківськими компаніями.

Україна та світ

  • У Варшаві відбулася міжнародна донорська конференція на підтримку України. Прем’єр-міністр Польщі Моравецький заявив, що учасники зібрали $6,5 млрд для ліквідації наслідків російської агресії. Моравецький повідомив, що Польща додасть до цієї суми ще $100 млн як гуманітарну допомогу. Він також наголосив на необхідності посилення санкцій проти РФ, зокрема, на оголошенні повного ембарго на російські енергоносії. Перед учасниками конференції виступив президент Зеленський. Він закликав їх надати Україні статусу кандидата в члени ЄС за прискореною процедурою. Зеленський наголосив, що в умовах війни цей крок буде символічним, оскільки стане потужною відповіддю агресору, який розраховує на розкол Європи.
    Зеленський анонсував запуск глобальної платформи United24 для збору коштів на цілі оборони, гуманітарну та медичну допомогу, а також на відновлення країни. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що Україна з моменту вторгнення вже отримала понад $12 млрд допомоги Заходу.
    Після дипломатичного скандалу в середині квітня, коли українська влада відмовилася прийняти президента Німеччини Штайнмаєра, президент Зеленський сам йому зателефонував. За словами Зеленського, він поінформував Штайнмаєра про ситуацію на передовій та в Маріуполі, подякував за підтримку України, а також запросив його та членів уряду Німеччини до Києва.
  • Президент США Байден та канцлер Німеччини Шольц підтвердили, що не визнають анексії української території Росією та й надалі підтримуватимуть український уряд.
  • Японія запровадила санкції проти 140 громадян та юридичних осіб РФ, зокрема, проти депутатів Держдуми та Федеральних зборів, російських олігархів та великих бізнесменів, а також підприємств військово-промислового комплексу. Країна поки не планує оголошувати ембарго на імпорт нафти з РФ через обмежену можливість інших постачань.
    ехія має намір замінити російську нафту постачанням з Італії нафтопроводом TAL з Трієста. Після запровадження ембарго, подібне рішення прем’єр-міністр країни Фіала бачить і для Австрії та Німеччини. Міністр економіки Німеччини Хабек повідомив про закладання 4 плавучих терміналів для зрідженого газу, які заплановано побудувати та під’єднати до газотранспортної системи протягом 10 місяців. Він підкреслив, що Німеччина прагне здобути незалежність від постачання російських енергоносіїв, хоча нещодавно подібне рішення вважалося неможливим. Російський "Газпром" перенаправив потужності газогону "Північний потік-2" на газифікацію населених пунктів північного заходу країни.
    IT-компанія TeamViewer припинила діяльність у РФ та Білорусі, і пропонує свої продукти безплатно корпоративним користувачам України.
  • Італійський уряд передав Україні 45 пожежних машин.
    Канцлер Німеччини Шольц пообіцяв Чехії надати військову техніку та інші озброєння, на заміну тим, що передані Україні.
  • Президент Лукашенко заявив, що Білорусь не має наміру брати участь у російській "спецоперації" в Україні, яка "затягнулася". За його словами, Білорусь запропонувала Росії все, що має. Він вважає абсолютно неприпустимим застосування ядерної зброї, і не знає, чи має російське керівництво подібні плани. Пентагон не вбачає передумов вступу армії Білорусі у війну.
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш закликав Росію якнайшвидше припинити війну, "нещадну й безмежну за своїм потенціалом глобальних збитків".
  • Поліція Іспанії затримала проросійського блогера Шарія. Через певний час його випустили під підписку про невиїзд до рішення суду про можливість його екстрадиції в Україну на запит прокуратури. На думку низки експертів, Шарія не буде видано Україні, оскільки стаття кримінального кодексу, яку йому інкримінують, може бути розцінена судом як політичне переслідування.

Тренди

  • Велика Британія таки запровадила санкції проти компанії російського бізнесмена Абрамовича "Evraz" – найбільшого виробника сталі у РФ, попри спроби олігарха стати перемовником між президентами Путіним та Зеленським та прохання про скасування санкцій від української влади.
    Зеленський постійно перебуває на зв’язку з прем’єр-міністром Великої Британії Джонсоном. Чергові переговори відбулися в четвер. Їхня основна тема – надання Україні зброї великої дальності. За інформацією видання "Українська правда", Джонсон під час візиту до Києва поставив Зеленському дві умови. Перша – воєнного злочинця Путіна треба дотискати, а не домовлятися з ним. Друга – Британія не має наміру підписувати з Путіним будь-які угоди про "гарантії безпеки", навіть якщо до цього готові Зеленський та його оточення.


No comments:

Post a Comment