May 05, 2022

04.05.2022: Росія вкотре завдала ракетних ударів по залізничній інфраструктурі України

Росія вкотре завдала ракетних ударів по залізничній інфраструктурі України

  • Росія вкотре завдала ракетних ударів по залізничній інфраструктурі України.
  • Оприлюднено проєкт шостого санкційного пакета ЄС.

Війна

Фронт

  • Бойові зіткнення не припиняються на південь від Ізюма та на півночі Луганської області – у Рубіжному та Попасній.
    Російські війська та "армія ДНР" безперервно штурмують комбінат "Азовсталь" у Маріуполі за підтримки з повітря та моря, бої точаться вже на території підприємства. Президент Зеленський заявив, що щодня опікується евакуацією людей із Маріуполя. Він звернувся до генерального секретаря ООН Гутерреша з проханням сприяти евакуації поранених. Віцепрем’єр-міністр Верещук повідомила про успішне вивезення 344 осіб.з Маріуполя, Мангуша, Бердянська, Токмака та Василівки. Російське командування пообіцяло відкрити 5 травня гуманітарний коридор для мирних жителів, які переховуються на "Азовсталі".
    Окупанти завдають артилерійських та бомбових ударів по позиціях українських військ та населених пунктах усіє протяжністю лінії фронту. Краматорськ та Миколаїв знову обстріляно з РСЗВ. Територію поблизу прикордонної застави в Чернігівській області російські війська накрили з мінометів та гранатометів. Прикордонні райони Сумської області обстріляно з РСЗВ "Град", мінометів та гелікоптерів із території РФ, пошкоджено об’єкти інфраструктури.
  • Російські війська вкотре здійснили потужний обстріл об’єктів залізничної інфраструктури України. Крилаті ракети потрапили в міст у Дніпрі та в об’єкт у Кіровоградській області. Кілька ракет збито військами ППО, зокрема, в околицях Києва та в Дніпрі. Прессекретар Пентагону Кірбі заявив, що метою російського командування є зривання постачання західної військової техніки до України. Допомога й надалі надходить на фронт різними каналами, попри ракетні атаки.

Тил

  • Митна служба повідомила про початок функціонування сервісу електронних декларацій для оформлення гуманітарних вантажів.

Україна та світ

  • Єврокомісія оприлюднила проєкт шостого пакета санкцій проти РФ. До нього включено високопосадовців та командирів підрозділів, що вчинили воєнні злочини. Від системи міжнародних розрахунків SWIFT буде відключено найбільший російський банк – "Сбербанк", заборонено трансляцію на території ЄС трьох найбільших пропагандистських російських ресурсів, поступово запроваджено ембарго на імпорт нафти з РФ та заборонено операції з європейською нерухомістю для громадян РФ. За словами голови Єврокомісії фон дер Ляєн, метою санкцій є максимальний тиск на Росію за мінімальних наслідків для економіки ЄС. Фон дер Ляєн анонсувала роботу над масштабним пакетом відновлення України. Президент Європейської Ради Мішель заявив, що у Варшаві незабаром буде скликано донорську конференцію, яка стане відправною точкою для європейського "плану Маршалла". Він також вважає необхідним конфіскувати активи громадян РФ, проти яких запроваджено санкції, для фінансування відшкодування збитків, які завдано Україні російськими агресорами.
    Заступник голови польського МЗС Шинковський дель Сенк заявив, що намагатиметься переконати підтримати санкції керівництво Угорщини, яке виступає проти заборони імпорту російської нафти та нафтопродуктів.
    Президент Байден оголосив, що США завжди є відкритими для обговорення додаткових санкцій проти РФ.
    В умовах скорочення попиту на російську нафту, вона продається на світових ринках із дедалі більшим дисконтом. Ціна нафти марок URALS/ESPO вже на $30–35/бар нижче за інші основні експортні сорти й падає далі. Скорочення споживання нафти може змусити російські компанії законсервувати свердловини. Відновлення видобутку без участі нафтосервісних компаній, що пішли з російського ринку, видається проблематичним.
  • Президент Європейської Ради Мішель заявив, що заявку України на членство буде внесено на розгляд, коли її буде погоджено більшістю членів Союзу. Проти прискореної процедури вступу виступають Австрія та Угорщина.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що армія України швидко опановує новітні озброєння НАТО. Він запропонував Великій Британії передати новітні танки Україні, а не Польщі, яка готова поставити ЗСУ лише застарілі немодернізовані танки радянського виробництва.
    Парламент Болгарії відмовився постачати Україні зброю та боєприпаси, проте погодився ремонтувати українську військову техніку на підприємствах країни. Проти надання воєнної допомоги виступає і проросійський президент країни Радєв.
  • Російський військовий гелікоптер вдерся в повітряний простір Фінляндії. Над Балтійським морем авіація НАТО перехопила літак радіорозвідки Іл-20 ВКС РФ.
  • У Стамбулі голова міжнародного агентства з атомної енергії МАГАТЕ Гроссі та генеральний директор Росатому Ліхачов обговорили питання ядерної безпеки, зокрема, на захопленій російськими військами Запорізькій АЕС. МАГАТЕ не коментує російську агресію, що підтвердила й попередня зустріч чиновників 1 квітня в Калінінграді. За повідомленням Енергоатому, окупанти заборонили керівництву ЗАЕС залишати Енергодар.
  • Україна та Великобританія скасували мита та тарифні квоти у двосторонній торгівлі.

No comments:

Post a Comment