May 04, 2022

03.05.2022: Російські війська завдали ракетних ударів у 8 областях України

Російські війська завдали ракетних ударів у 8 областях України

  • Російські війська завдали ракетних ударів у 8 областях України.
  • Джонсон виступив перед Верховною Радою.
  • З "Азовсталі" до Запоріжжя евакуйовано 101 мешканця Маріуполя.

Війна

Фронт

  • Українські війська провели контрнаступ та звільнили селище Молодова на схід від Харкова. Взято під контроль 4 населені пункти в Миколаївській області в напрямку Херсона. Точаться важкі бої в районі Барвінкова та Лиману на південь та захід від Ізюма, а також у Луганській та Донецькій областях. За даними розвідки, російське командування зібрало в районі Ізюма потужне військове угруповання та укомплектувало його великою кількістю важкої техніки, реактивної та ствольної артилерії, зокрема, 244-мм мінометами "Тюльпан" та РСЗВ "Смерч".
    З російської території з мінометів обстріляно прикордонний район Сумської області.
    03.05.2022 Харків
  • Окупанти обстріляли з важкої артилерії та мінометів Новомихайлівку, Мар’їнку, Красногорівку, Авдіївку на околицях Донецька. Обстріли спричинили великі жертви серед мирного населення. Один зі снарядів потрапив у змінний автобус Авдіївського коксохімзаводу. Обстріляно населені пункти на лінії фронту в Луганській області, знищено історичні та житлові будівлі, елеватор, а також об’єкти інфраструктури. Під обстріл потрапило село Кочубеївка на Херсонщині на південь від Кривого Рогу.
  • З маріупольського комбінату "Азовсталь" вдалося евакуювати 101 особу, ще 58 – приєдналися до колони в Мангуші. Колона успішно доїхала до Запоріжжя в супроводі співробітників ООН та Міжнародного Червоного Хреста. Окупанти не дозволили долучитися до колони мешканцям міст Запорізької області. "Азовсталь" безперервно штурмують російські війська, Росгвардія та "армія ДНР"
    03.05.2022
  • По українських стратегічних інфраструктурних об’єктах завдано потужного ракетного удару. Стратегічні бомбардувальники запустили із району Каспійського моря понад 20 ракет. 8 з них було збито українськими військами ППО, решта потрапили в об’єкти критичної та залізничної інфраструктури. Пошкоджено та зруйновано електропідстанції, залізничні колії та станції в Закарпатській, Львівській, Вінницькій, Кіровоградській, Дніпропетровській, Київській областях. Балістичними та протикорабельними ракетами обстріляно об’єкти в Одеській та Донецькій областях. Зупинено залізничний рух на багатьох напрямках, низку поїздів перенаправлено іншими маршрутами. Обстріл ведеться задля запобігання постачанню на передову західної зброї, яка змінить баланс сил і дасть можливість українській армії перейти в контрнаступ. Західні аналітики звернули увагу на те, що Росія стріляє протикорабельними ракетами по наземних цілях, що може свідчити про вичерпання запасів високоточної зброї.
  • За твердженням "МВС" невизнаної "Придністровської республіки" (ПМР), Україна нібито мала намір вчинити теракт із застосуванням безпілотника, який оснащено вибуховим пристроєм. Український Генштаб повідомив, що російське командування готується до евакуації сімей офіцерів, а підрозділи РФ та "армії ПМР" перебувають у стані повної бойової готовності.
  • За інформацією головного управління розвідки, російське керівництво планує вести воєнні дії в Україні до вересня й інтегрувати захоплені південні області до економічного простору РФ через включення до складу Криму. Оператор Vodafone відновив мобільний зв’язок на 70 % території Херсонської області, попри пошкодження окупантами обладнання, мобільний інтернет усе ще недоступний. У містах окупаційні адміністрації проводять перепис пенсіонерів, нібито задля виплати їм російських пенсій.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила закон про заборону в Україні діяльності проросійських партій.
    Прийнято ухвалу про неприпустимість присвоєння Росією перемоги над нацизмом. Святкування Дня перемоги було перенесено на 8 травня.
    Територіальній обороні дозволено виконання завдань у районах ведення бойових дій разом із підрозділами ЗСУ, Нацгвардії та інших силових структур.
    Особам, що постраждали від війни, надано право не безоплатну правову допомогу.
    Ухвалено закон про обмеження обігу в Україні ліків або їхніх компонентів, які вироблено у РФ чи Білорусі.
    Затверджено звернення до Конгресу США щодо визнання Росії державою-спонсором тероризму.
    За основу ухвалено законопроєкт про допуск Міжнародного кримінального суду до розслідування воєнних злочинів армії РФ в Україні.
  • Кабмін затвердив план забезпечення країни продовольством за умов воєнного стану. У ньому передбачено держпідтримку агровиробників, адресну продовольчу допомогу соціально вразливим верствам населення, а також моніторинг та регулювання цін на "соціальні" продукти.
    Затверджено порядок зарахування акцизу з реалізації тютюнових виробів до місцевих бюджетів.
    Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив про запуск платформи для збирання коштів на підтримку України як частину проєкту United24.
  • Голова парламентського комітету з податкової, фінансової та митної політики Гетманцев анонсував поновлення роботи реєстру податкових накладних, який було зупинено на початку війни
  • Мінфін розмістив на аукціоні воєнні короткотермінові 3-, 6-. та 12-місячні облігації на загальну суму 7,1 млрд грн, з них на 4,2 млрд грн – 1-річні з прибутковістю 11 %.
  • Шевченківський райсуд Києва заочно засудив колишнього депутата Верховної Ради від Партії Регіонів Царьова до 12 років позбавлення волі за заклики до зміни кордонів та насильницького повалення конституційного ладу.
  • Укртрансбезпека відновила контроль за дотриманням габаритно-вагових норм на трасі Одеса-Рені.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон виступив перед депутатами Верховної Ради відеозв’язком. Він анонсував надання ще одного пакету воєнної допомоги на суму £300 млн і заявив, що має намір зміцнити обороноздатність України до рівня, на якому на неї не наважився б зазіхнути будь-хто. Джонсон висловив упевненість, що Україна обов’язково переможе у війні.
    Німецьке видання Die Welt повідомило, що уряд країни все-таки вирішив надати Україні 7 самохідних 155-мм гаубиць Panzerhaubitzen 2000 зі складів Бундесверу. Такі самі САУ української армії постачатимуть Нідерланди.
    Укладено контракт на ремонт та модернізацію української важкої воєнної техніки на підприємствах Словаччини.
  • Нафтопереробні заводи British Petroleum у Європі відмовилися від купівлі російської сировини.
    Влада ЄС планує замінити російський газ постачанням із країн північної та центральної Африки.
    Верховний суд Фіджі дав дозвіл на арешт суперяхти російського олігарха Керімова, проти якого запровадили санкції США, Великобританія та ЄС.
  • За інформацією Управління верховного комісара ООН у справах біженців, з України з початку війни виїхали майже 5,6 млн українських громадян, з них понад 3,0 млн – до Польщі.
  • МЗС РФ звинуватило уряд Ізраїлю в підтримці "неонацистського режиму" України. Президент Путін підписав указ про запровадження контрсанкцій щодо "недружніх країн" і доручив уряду підготувати санкційний список фізичних та юридичних осіб.
  • Парламентська асамблея Ради Європи й надалі використовуватиме російську мову, попри виключення Росії та розв’язану нею війну в Україні. Рада Європи й далі взаємодіятиме з незалежними ЗМІ, правозахисниками та громадянським суспільством Росії та Білорусі.
  • Папа Римський Франциск запропонував президентові Путіну зустрітися в Москві. У розмові з прем’єр-міністром Угорщини Орбаном він заявив, що "прагне зробити все можливе, щоби зупинити війну". Він переговорив із патріархом РПЦ Кирилом, який спробував обґрунтувати йому необхідність війни в Україні. Кирило заявив, що Росія ніколи ні на кого не нападала, а лише боронила власні рубежі. Візит до Києва Франциск поки не планує. МЗС знову запросило Папу до України й нагадало, що ні Україна, ні НАТО не провокували Путіна до агресії, а єдиним винуватцем війни є Росія. Прессекретар МЗС Ніколенко наголосив, що Франциск мав змогу особисто переконатися в тому, що Путін не налаштований на припинення кровопролиття в Україні.
    Президент Франції Макрон уже увосьме з моменту початку агресії зателефонував Путіну. Пресслужба Кремля повідомила, що Москва, "як і раніше, відкрита до діалогу, попри непослідовність та неготовність Києва до серйозної роботи". Путін дорікнув ЄС "ігноруванням воєнних злочинів українських силовиків". Макрон вкотре наголосив, що наслідки агресивної війни, яку веде Росія, є вкрай тяжкими, висловив глибоке занепокоєння ситуацією в Маріуполі та закликав відновити евакуацію мирних жителів з "Азовсталі".
    Президент Зеленський переконаний, що російська армія припинить воєнні дії лише в разі зацікавленості Путіна в подібному сценарії. Зеленський наголосив, що Україна не погодиться на заморожування війни.
  • Мінфіну РФ в останній день "пільгового періоду" все-таки вдалося виконати зобов’язання щодо погашення та обслуговування єврооблігацій, уникнувши суверенного дефолту країни. Спосіб, яким було здійснено виплати, уже не діятиме після 25 травня. Наступні виплати заплановано на 27 травня.
  • Після переговорів президентів Лукашенка та Путіна в Білорусі розпочато раптову перевірку сил швидкого реагування.

 

No comments:

Post a Comment