May 03, 2022

02.05.2022: Лавров звинуватив Зеленського та євреїв у нацизмі

Лавров звинуватив Зеленського та євреїв у нацизмі
  • Лавров звинуватив Зеленського та євреїв у нацизмі.
  • Україна отримала грант від Світового банку на суму майже в €0,5 млрд.
  • Естонія може висунути територіальні претензії до РФ.

Війна

Фронт

  • Бойова ситуація на фронті впродовж доби не змінилася. Відбито атаки окупантів у Рубіжному та Попасній Луганській області. Російське командування не залишає намірів захопити Лиман та Слов’янськ ударами з півночі та сходу, проте наступальні дії успіху не мають. У Райгородку підірвано автомобільний міст через Сіверський Донець на трасі Лиман-Слов’янськ. Окупанти під час бойових дій зазнають великих втрат. Щоби їх приховати, трупи вояків вивозять до РФ вантажівками вночі.
    Експерти констатують, що широко розрекламований російський наступ на Донбасі практично захлинувся, попри перекидання до регіону свіжих підрозділів та важкої техніки. Президент Зеленський не відкидає застосування Росією ядерної зброї через руйнування плану захоплення України. Він наголосив, що Росія є країною-ядерним терористом після захоплення Чорнобильської та Запорізької АЕС та обстрілу з танків ядерних енергоблоків. Голова комітету з міжнародних відносин Сенату США Менендес також вважає можливими ядерні удари по Україні.
    02.05.2022
  • Поблизу острова Зміїний українськими безпілотниками Bayraktar було знищено два новітні російські патрульні катери серії "Раптор". Українські сили ППО ефективно розчищають небо від російських оперативно-тактичних безпілотників. Протягом доби знищено 9 БПЛА "Орлан-10" та 1 – "Форпост".
  • Окупанти завдали ще одного удару по Одесі. Одна з ракет потрапила в будинок притулку церкви Московського патріархату. З моря знову обстріляно міст у Затоці через Дністровський лиман. Ракети, які було випущено в напрямку Очакова, впали у воду. У Миколаєві з РСЗВ обстріляно підприємство в Корабельному районі, наслідки удару — незначні.
  • 2 травня тривала евакуація мешканців Маріуполя. До ночі колона не доїхала до Запоріжжя й зупинилася на окупованій території. За посередництва Міжнародного Червоного Хреста на вівторок погоджено подовження евакуації мешканців міста, а принагідно – з Бердянська, Токмака та Василівки Запорізької області.
    Після часткової евакуації цивільних осіб окупанти знову атакували територію комбінату "Азовсталь" із повітря, моря, а також обстріляли з танків та артилерії будівлі цехів, у підвалах яких переховуються мирні жителі. Після скидання авіацією надпотужних бомб на території виникла сильна пожежа. Оборонці Маріуполя не збираються складати зброю. Вони закликали керівництво України та міжнародних партнерів зробити все можливе для евакуації гарнізону. Президент Зеленський заявив, що евакуація з "Азовсталі" є складним процесом, навіть з урахуванням зусиль ООН. За оцінкою мерії Маріуполя та чиновників Офісу президента, у Маріуполі загинули кілька десятків тис. осіб, а окупанти для приховування воєнних злочинів вивозять тіла загиблих вантажівками, якими до міста доставляється гуманітарна допомога.
  • Представник російського Міністерства оборони повідомив, що на територію РФ з України вже вивезено майже 1,1 млн осіб, зокрема, майже 200 тис. дітей. Уповноважена з прав людини Денисова заявила, що примусово депортовані до РФ громадяни України не зобов’язані оформляти дозвіл на тимчасове проживання та подавати заяву про визнання біженцями. Їм у жодному разі не слід підписувати будь-які папери та погоджуватися на відправлення до табору для переміщених осіб. Натомість їм треба спробувати виїхати до будь-якої суміжної країни, найкраще – до Латвії, Литви, Естонії чи Грузії, куди можна потрапити за внутрішньоукраїнським паспортом.
  • Заступник начальника поліції Київської області Очеретяний повідомив про виявлення на звільненій від окупантів території 8 масових поховань. СБУ опублікувала дані понад 900 військовослужбовців РФ, які брали участь у масових звірствах у Київській області, а також відкрила кримінальні провадження проти майже 100 колаборантів, які допомагали окупантам.
  • За інформацією компанії  NetBlocks, після відключення провайдерів інтернет та мобільного зв’язку в Херсонській та Запорізькій областях окупаційна влада підключила мережі до своїх кримських каналів, що дає змогу застосувати до користувачів російське регулювання та цензуру, а також стежити за ними. У населених пунктах захоплених територій нова "влада" актуалізує особисті дані мешканців за допомоги обдзвону. На думку низки експертів, це свідчить про намір Росії анексувати цю територію способом, який було застосовано в донбаських "республіках".

Тил

  • За твердженням секретаря РНБО Данилова, влада не планує проведення в країні наступного етапу мобілізації. Триває навчання та бойове злагодження підрозділів, які вже набрано. Начальник управління особового складу штабу командування Сухопутних сил Горбач заявив, що мобілізацію буде подовжено після 24 травня.
  • Данилов заявив, що однією з причин дефіциту палива в країні є люди, які почали повертатися до своїх будинків.
  • Офіс президента анонсував план економічного відновлення України, його підтримав профільний комітет парламенту.
  • Мінфін повідомив про отримання гранту від цільового фонду Світового банку в сумі €495 млн. Кошти надали США, Австрія та Норвегія. Їх буде направлено на першочергові гуманітарні витрати, охорону здоров’я та підтримання внутрішньо переміщених осіб.
  • Приватбанк інтегрує у свій додаток послуги міжнародної платіжної системи Payoneer.

Україна та світ

  • Світову громадськість обурило висловлювання міністра закордонних справ РФ Лаврова. Він заявив, що Гітлер мав єврейську кров, як і президент Зеленський, а найзатятішими антисемітами були саме євреї. Глава МЗС Ізраїлю Лапід назвав ці слова обурливими та "брутальною історичною помилкою". Президент Зеленський заявив, що Лавров фактично звинуватив єврейський народ у злочинах нацистів та поставив питання перед урядом Ізраїлю про припустимість перебування його посла в Москві. Зеленський наголосив, що на українській території окупанти проводять геноцид українського народу, подібний до того, який здійснили німецькі нацисти. Спікер Держдепартаменту США Прайс зазначив, що слова Лаврова є проявом "найогиднішого різновиду расизму, пропаганди та брехні".
  • Канцлер Німеччини Шольц звернувся до російського президента Путіна із закликом вивести війська з України та "покласти край безглуздим вбивствам". Він заявив, що санкції може бути скасовано після підписання Путіним мирного договору, з яким погодиться влада України. Шольц наголосив, що Німеччина ніколи не схвалить анексію Криму Росією, оскільки це є порушенням міжнародного права. У відповідь на звинувачення в перешкоджанні постачання зброї Україні Шольц заявив, що його завдання як канцлера полягає в захисті країни та підтриманні миру.
    За словами чеського президента Земана, який раніше активно підтримував Росію, ілюзії Путіна щодо могутності російської армії наразі мають смішний вигляд. Армія РФ виявилася набагато слабшою, ніж оцінювали експерти.
    За словами секретаря РНБО Данилова, єдиний договір, який може бути підписано із Росією – це угода про її капітуляцію. Президент Зеленський заявив, що українці після смертей тисяч цивільних осіб та військовослужбовців не готові відмовитися від частини територій заради миру з Росією. Він наголосив, що метою України є відновлення територіальної цілісності. Зеленський повідомив, що на переговорах із РФ скасування санкцій не обговорюється.
  • Журналісти агентства CNN не відкидають офіційного оголошення Путіним війни 9 травня, задля того, щоб здобути підстави для масової мобілізації та подовження воєнних дій в Україні. Цю інформацію підтверджує й українське Головне Управління розвідки. Представник США в ОБСЄ Карпентер прогнозує проведення в донбаських "республіках" "референдумів" про приєднання до РФ.
  • Канцлер Німеччини Шольц заявив, що країни ЄС припинять імпорт російського вугілля вже влітку, а до кінця року – запровадять ембарго на імпорт нафти, водночас не виключив, що нафтове ембарго може бути оголошено негайно. Глава МЗС України Кулеба обговорив із міністром закордонних справ Бербок можливість запровадження такої заборони. За його словами, роль Німеччини в рішенні Євросоюзу є вирішальною. На Шольца чинять сильний тиск партнери з коаліції та опозиція. Єврокомісар з енергетики Сімсон наголосила, що ЄС має бути готовим до перебоїв у постачанні газу з Росії. Вона закликала країни-члени Союзу максимально диверсифікувати імпорт, відмовитися від російського газу, прискореними темпами розвивати зелену енергетику та підвищувати енергоефективність виробництв та домогосподарств.
    Уряд Польщі має намір запропонувати на саміті ЄС запровадити податок на нафту та газ із РФ, щоби мотивувати інші країни до відмови та скорочення споживання. Німеччині зроблено пропозицію скористатися потужностями нафтопереробного заводу в Гданську, щоби допомогти позбутися залежності від російської нафти.
    Угорщина погрожує заблокувати будь-які санкції ЄС, які пов’язані з імпортом російських енергоносіїв. Уряд країни домовився в обхід європейських санкцій конвертувати платежі за газ у рублі. За інформацією агентства Reuters, Єврокомісія в шостому пакеті санкцій може зробити виняток для Угорщини та Словаччини щодо ембарго на імпорт російської нафти, або запропонувати їм тривалий перехідний період.
    Секретар РНБО Данилов стверджує, що керівництво Угорщини було заздалегідь попереджено про вторгнення російської армії та мало власні плани захоплення частини території України.
    Уряд Нової Зеландії запровадив додаткові санкції проти 170 членів Ради федерації РФ, а також 6 підприємств російського воєнно-промислового комплексу, продукція яких бере участь в агресії проти України.
    Фінська компанія Fennovoima розриває контракт із Росатомом на будівництво АЕС Ханхіківі-1. Уряд країни наступного тижня затвердить заяву на вступ до НАТО. Ініційовано збирання підписів за позбавлення громадянства російських олігархів Тимченка та Ротенберга з найближчого оточення президента Путіна.
    Засновник банку "Тінькофф" після критики дій влади РФ у соцмережі Instagram був змушений продати свій пакет акцій групі "Інтеррос", яка належить близькому до Путіна олігархові Потаніну.
    Олігарх Фрідман відмовляється визнати свою участь у виведенні з України в перші дні війни коштів його дочірнього Альфа-Банку.
    За інформацією західних ЗМІ, санкції включатимуть відключення кількох російських банків від системи міжнародних розрахунків SWIFT, зокрема, одного з найбільших – Ощадбанку. Шостий пакет санкцій може бути затверджено самітом ЄС 10 травня.
  • Посол України в Німеччині розкритикував висловлювання канцлера Шольца, який заявив, що не планує поїздку до Києва після відмови українського керівництва прийняти президента Штайнмаєра.
  • Прессекретар Пентагону Кірбі повідомив, що 6 травня в Україні отримають ще 5 тис. протитанкових комплексів Javelin як частку нового пакету воєнної допомоги. Він зазначив, що США не спостерігають постачання воєнної допомоги Росії з боку третіх країн, проте вона все ще має певні сили для продовження наступу.
    За інформацією агентства Reuters, Великобританія виділяє Україні ще один пакет воєнної допомоги на суму £300 млн, до якого буде включено системи радіоелектронної боротьби, протибатарейні радари, комплекси ППО, важкі безпілотники, засоби придушення супутникового зв’язку, позашляховики та боєприпаси. Найближчими днями прем’єр-міністр Джонсон звернеться до Верховної Ради відеозв’язком.
  • На сайті президента набрала понад 25 тис. голосів петиція щодо запровадження візового режиму для громадян РФ. Зеленський зобов’язаний розглянути її та надати відповідь протягом 10 робочих днів.
  • За словами тимчасової повіреної в справах США в Україні Квін, посольство країни до кінця місяця може повернутися до Києва. Поки співробітники щодня їздять на роботу з Польщі до Львова.
  • Парламент Естонії розгляне пропозицію уряду щодо денонсування договору із РФ про демаркацію сухопутного та морського кордонів, що означає поновлення територіальних претензій до Росії. На підставі Тартуського мирного договору від 1920 р частина території Ленінградської та Псковської областей РФ входила до складу Естонії.
  • Європейська футбольна асоціація УЄФА визнала неприйнятною заявку Росії на проведення чемпіонату Європи у 2028 та 2032 роках.
  • Румунія незабаром відремонтує залізничну гілку до Молдови, щоби полегшити транзит українських вантажів до порту Галац на Дунаї.
  • Російські ЗМІ повідомили, що в Білгороді знову сталися вибухи.

Тренди

  • Віцепрем’єр-міністр із євроатлантичної інтеграції Стефанишина впевнена, що припинення мовлення трьох телеканалів, які контролює попередній президент Порошенко, не вплине на процес набуття Україною статусу кандидата в члени ЄС.

No comments:

Post a Comment