May 02, 2022

: З "Азовсталі" евакуйовано приблизно 100 людей


З "Азовсталі" евакуйовано приблизно 100 людей

  • З "Азовсталі" евакуйовано приблизно 100 людей.
  • Ціна на газ для населення залишилася на рівні 8 грн/м³.
  • Відновлено угоди з нерухомістю.
  • У прикордонних з Україною областях РФ лунають вибухи.

Війна

Фронт

  • Російські війська знову обстріляли з мінометів прикордонну територію Чернігівської області в районі пункту пропуску Сеньківка та ведуть авіарозвідку на Сумщині. Українські війська відбили спроби наступу окупантів у районі Ізюму, на півночі Луганської області — у Рубіжному, Оріховому, Попасній, у районі Донецька та Великої Новосілки, а також на півночі Херсонської області в напрямку Кривого Рогу.
    01.05.2022 Запоріжжя
    На південь та схід від Запоріжжя — від Кам’янського до Гуляйполя українські війська впевнено утримують позиції вже понад 50 днів, попри безперервні обстріли та атаки.
  • Російські війська зазнають втрат у живій силі та техніці — до 2 мотострілецьких та танкових рот на день. Також українські ППО збивають безліч оперативно-тактичних безпілотників Орлан-10, які окупанти використовують для розвідки, коригування вогню та перешкод зв’язку, і це вже спричинило їхній дефіцит. Російське командування все частіше використовує безпілотники інших відомств, міністерства з надзвичайних ситуацій тощо.
    01.05.2022
  • За повідомленнями кількох телеграм-каналів та ЗМІ, в Ізюмі внаслідок артобстрілу російського оперативного штабу загинули кілька генералів, поранено начальника Генштабу армії РФ Герасимова.
  • Після тривалих переговорів за участю Міжнародного Червоного Хреста було досягнуто домовленості з окупантами щодо евакуації цивільних осіб із маріупольського комбінату "Азовсталь". 1 травня з бомбосховищ підприємства було вивезено приблизно 100 жінок, дітей та літніх людей. На "Азовсталі" все ще лишаються сотні цивільних осіб. Командири 36-ї бригади та полку "Азов" сподіваються, що вдасться домовитися про евакуацію тяжко поранених бійців. Одразу ж після вивезення людей окупанти відновили обстріл комбінату з усіх видів зброї.
    Президент Зеленський пообіцяв, що евакуація з "Азовсталі" та Маріуполя відновиться 2 травня. Також досягнуто домовленості про те, що 2 травня українські громадяни зможуть сісти в евакуаційні автобуси в Мангуші та на Луначарському кільці на околиці Бердянська. Обіцяно, що до колони зможуть приєднатися громадяни, що їдуть власним транспортом.
    Російське командування відвело ще одну батальну тактичну групу з Маріуполя та перекинуло її на штурм Попасної.
  • Окупанти й далі знищують об’єкти інфраструктури, а також склади із продовольством, добривами та паливом. У суботу в Миколаївській області було зруйновано склад із добривами, у неділю — елеватор та склади агропідприємств у Дніпропетровській області. Із захоплених територій до Росії масово вивозяться зерно та сільгосптехніка, медичне обладнання і предмети історичної спадщини та мистецтва. Президент Зеленський наголосив, що цілі атак свідчать, що російське керівництво веде війну на винищення України. Канцлер Шольц заявив, що війна в Україні, яка є одним із найбільших експортерів пшениці, може спричинити світову продовольчу кризу. За інформацією Світової продовольчої програми ООН, в українських портах заблоковано майже 4,5 млн т зерна.

Тил

  • Кабмін денонсував ще одну угоду з РФ — про співпрацю в галузі рибальства в межах економічних зон та континентального шельфу. Повної інформації про інші чинні угоди та договори з РФ у відкритому доступі немає.
  • Уряд ухвалив рішення про збереження ціни на газ для населення в розмірі 8 грн/м³ та рекомендував місцевим органам влади не підвищувати тарифи на комунальні послуги.
  • Мін’юст оголосив про поновлення на контрольованій території роботи реєстрів, а також держреєстрації угод із нерухомістю.
  • Вчинено ще одну кібератаку на онлайн-сервіси Укрзалізниці. У суботу внаслідок подібної атаки кілька годин не працював онлайн-сервіс продажу квитків.

Україна та світ

  • Відбулися телефонні переговори міністра закордонних справ Кулеби з єврокомісаром із закордонних справ Боррелем, Було обговорено санкції проти РФ насамперед нафтового ембарго, вступ України до ЄС та евакуація мешканців Маріуполя. Кулеба наголосив, що альтернативи надання Україні статусу кандидата в члени ЄС немає.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров зажадав від президента Зеленського віддати наказ про припинення опору — для "забезпечення безпеки людей на сході України" та "ліквідації загрози безпеці Росії". Водноча він визнав фактичний провал наступу російських військ, і саме тому "вони штучно не підганятимуть свої дії до якоїсь дати, Дня перемоги тощо". За словами Лаврова, Україна саботує переговори, під час яких було продемонстровано її готовність стати "нейтральною, позаблоковою, без’ядерною країною" й вимагає гарантій у Заходу без урахування позиції Росії. Польська влада відмовилася брати участь в угоді, якщо їхньою умовою буде здавання частини території України. За словами радника президента Дуди, авторами тексту секретної угоди є українські урядовці. Він наголосив, що створення пулу "гарантів" не є єдиним способом розв’язання конфлікту та підтвердив, що Польща підтримує прийняття України до НАТО.
  • Посол України в Німеччині Мельник заявив, що українське керівництво закликає Бундестаг ухвалити закон, подібний до закону США про ленд-ліз, а також розблокувати постачання новітньої важкої військової техніки. Канцлер Шольц відмовляється постачати танки в Україну без координації з іншими партнерами, оскільки, за його словами, уряд побоюється, що розпочнеться війна Росії із НАТО. Міністр закордонних справ Бербок назвала умовою поступового скасування санкцій до РФ виведення всіх російських військ із території України.
    Лідер фракції Демократичної партії в Сенаті США Шумер ініціював законопроєкт про перенаправлення на фінансування постачання зброї Україні заарештованими Мінфіном коштів, які було вкрадено російськими олігархами. Глава російської Держдуми Володін запропонував конфіскувати активи бізнесменів із "недружніх країн" в Росії. Президент РФ Путін підписав закон про зупинення візових преференцій громадянам країн ЄС.
  • За інформацією видання The Times, російське керівництво планує вторгнення до Молдови вже незабаром за допомоги висадки повітряного десанту та використання "Придністровської республіки" (ПМР) як плацдарму. Видання не виключає визнання незалежності ПМР Держдумою РФ після 9 травня, після чого Путін спробує повторити в Молдові донбаський сценарій. Головне управління розвідки повідомило про підготовку "звернення жителів ПМР" до Путіна із проханням про залучення "збройних сил республіки" до воєнних дій в Україні. Прикордонники Молдови не пустили до країни російського пропагандиста Шайхутдінова, який прямував до Придністров’я.
  • В Україну повертається дедалі більше людей, які втекли за кордон на початку війни. За даними Держприкордонслужби, 30 квітня до країни в’їхали майже 36 тис. громадян України, виїхали — 38 тис.
  • Колишній командувач силами НАТО в Європі американський генерал Брідлав вважає за необхідне прогнати Росію з "великої двадцятки" та позбавити її права вето в Раді Безпеки ООН.
  • Міністерства закордонних справ Данії та Швеції викликали для пояснень послів Росії з приводу порушення повітряного простору цих країн російським літаком. Уряд Фінляндії планує звести паркан на більшій частині кордону з Росією.
  • Поблизу російського Бєлгорода сталися вибухи на складі боєприпасів. Повітряний простір патрулюють гелікоптери, проти "непізнаних повітряних цілей" працюють системи ППО. У Курській області "внаслідок диверсії" зруйновано міст на другорядній залізничній гілці. Кілька вибухів також сталися в районі Воронежа.

Київ

  • З 2 травня в столиці знову відкривається низка лабораторій мережі Сінево. 

 

No comments:

Post a Comment