May 01, 2022

30.04.2022: З "Азовсталі" вдалося евакуювати лише 20 жінок та дітей

З "Азовсталі" вдалося евакуювати лише 20 жінок та дітей
  • З "Азовсталі" вдалося евакуювати лише 20 жінок та дітей.
  • В Одесі ракетним ударом зруйновано злітно-посадкову смугу аеропорту.

Війна

Фронт

  • Окупанти намагаються наступати з Ізюмського плацдарму в напрямку Барвінкового та Слов’янська, а також не залишають спроб захопити всю територію Луганської області. Запеклі бої точаться в Рубіжному, Оріховому та Попасній. Голова Луганської воєнної адміністрації Гайдай закликав населення області заради порятунку життя евакуюватися, поки є можливість.
    30.04.2022 Рубіжне
    30.04.2022 Святогірськ
    Усі спроби наступу окупантів у Харківській, Луганській та Донецькій областях відбито, попри посилення інтенсивності артобстрілів та введення в бій додаткових підрозділів. На схід від Харкова українські війська просунулися на кілька кілометрів та звільнили низку населених пунктів, ведуть успішні контратаки на північ від Святогірська та утримують Ямпіль. Штаб Операції об’єднаних сил повідомив, що міст через Сіверський Донець у районі Райгородка підірвано російськими військами, які в такий спосіб перерізали постачання українським підрозділам, які тримають оборону в районі Святогірська-Лимана.
    30.04.2022 Ізюм
    30.04.2022 Харків
    На Запоріжжі окупанти обстріляли з важкої артилерії низку населених пунктів, Василівку тощо, яку вони контролюють. На околицях Херсона практично сформувалася лінія фронту, точаться позиційні бої. Російське командування перекинуло до регіону великі сили для утримання обласного центру та підготовки контрнаступу на Миколаїв та Кривий Ріг.
    30.04.2022 Херсон
  • Оборонці Маріуполя утримують комбінат "Азовсталь", який майже повністю зруйновано. Заступник командира полку "Азов" Паламар повідомив, що бійці дістали з-під завалів 20 жінок та дітей і передали їх для евакуації на контрольовану територію. Поранених мирних жителів та військовослужбовців окупанти евакуювати відмовилися. Командир 36 бригади морської піхоти Волинський повідомив, що ситуація в бункерах під "Азовсталлю" гірша за гуманітарну катастрофу. За словами радника голови Офісу президента Подоляка, російська делегація на переговорах ігнорує всі пропозиції України щодо евакуації мешканців Маріуполя та створення гуманітарного коридору до міста.
    30.04.2022
  • Генштаб повідомив про накопичення російським командуванням резервів на території Харківської області, а також у прикордонних районах Бєлгородської та Воронезької областей, що триває. Головне управління розвідки Міноборони повідомило, що "мобілізовані" та "призовники" з донбаських "республік" одразу ж вирушають на фронт, навіть без проходження медогляду. Здебільшого вони не мають елементарних навичок поводження зі зброєю й використовуються російським командуванням як "гарматне м’ясо". Підрозділи "армій ДНР та ЛНР" беруть участь у бойових діях усією лінією фронту.
  • На острові Зміїному ракетним ударом знищено комплекси ППО та командний пункт зв’язку.
  • Унаслідок ракетної атаки з Криму серйозно пошкоджено злітно-посадкову смугу Одеського аеропорту. До міста прибули нові комплекси ППО, їх уже поставлено на бойове чергування.
  • У Чернігівській області з російської території з мінометів знову було обстріляно район пункту пропуску "Сеньківка" в Чернігівській області. Губернатор Брянської області РФ стверджує, що український літак обстріляв російський населений пункт Жеча.
  • У Херсонській та на захопленій частині Запорізької області окупанти відключили обладнання українських мобільних операторів та зруйнували оптоволоконні мережі — зв’язок зник практично повсюдно.
    Окупанти вивозять у Росію техніку й зерно, а також змушують фермерів вести посівну з подальшим вилученням левової частки врожаю, що дуже схоже на продрозверстки в період Громадянської війни. Українська влада закликала фермерів відмовитися від співпраці з "новою владою". На думку британської розвідки, Росія планує тривалу окупацію та анексію Херсонської області, для чого запроваджує обіг рубля та призначає власні адміністрації в населених пунктах.
    У Новій Каховці окупанти встановили пам’ятник Леніну. 18 квітня подібний пам’ятник було встановлено в Генічеську.
  • Віцепрем’єр-міністр Верещук повідомила про обмін 14 полонених, 7 військовослужбовців тощо.
  • Офіс генпрокурора повідомив про підозру в зазіханні на територіальну цілісність та суверенітет України секретареві Ради безпеки РФ Патрушеву.

Тил

  • Кабмін подовжив повноваження голови правління компанії "Нафтогаз Вітренко" ще на 1 рік.
  • Міністерство інфраструктури закрило для судноплавства порти Маріуполя, Бердянська, Херсона та Скадовська, які захопили російські війська.
  • До Львова завітала голлівудська актриса Джолі, яка є послом доброї волі ООН. Під час її візиту вона змушена була сховатися в притулку через повітряну тривогу.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр Джонсон підтвердив президенту Зеленському, що Велика Британія надасть усю можливу воєнну та гуманітарну допомогу Україні для перемоги над путінською Росією. Глава МЗС Кулеба в розмові з держсекретарем Блінкеном обговорив плани використання допомоги Україні в сумі $33 млрд, виділення якої Конгрес погодив у четвер. Президент Зеленський зустрівся зі спікером нижньої палати Конгресу США Пелосі. Він подякував конгресменам та адміністрації президента Байдена за надану допомогу. Пелосі заявила, що Україна сьогодні є кордоном свободи, тому допомога США для перемоги у війні зростатиме.
    Данський уряд планує передати Україні 25 одиниць БТР Piranha III, 50 одиниць БМП M113, важкі міномети M10, а також велику кількість боєприпасів.
    За інформацією видання The New York Times, Словаччина готує передати Україні винищувачі МіГ-29 у відповідь на пропозицію Польщі здійснювати патрулювання неба над країною силами своїх ВПС.
    Головнокомандувач Залужний обговорив перспективну модель розбудови ЗСУ із головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Міллі. Залужний заявив, що українські війська швидко переходять на воєнну техніку стандарту НАТО.
  • За інформацією видання Politico, Єврокомісія обговорює запровадження санкцій проти Росатому та ембарго на імпорт російського ядерного палива як частину шостого пакета санкцій.
    Міністр фінансів Німеччини виключив можливість оплати за російський газ рублями. Він також запропонував позбавити держпідтримки колишнього канцлера Шредера за його активну підтримку Росії.
  • Російський літак повітряної розвідки та аерофотознімання короткочасно вдерся в повітряний простір Швеції.
  • Віцепрем’єр-міністр Стефанишина повідомила, що Україна вже наступного тижня передасть Єврокомісії другу частину опитувальника на набуття статусу кандидата в члени ЄС. Президент Зеленський обговорив із французьким президентом Макроном підтримку курсу України на вступ до ЄС, а також різноманітні варіанти надання гуманітарної допомоги, зокрема, лікування українських військовослужбовців. Макрон пообіцяв Зеленському посилити підтримку України, постачанням озброєнь тощо, а також узяти участь на певних умовах як гарант безпеки за договором із РФ.
  • За словами міністра закордонних справ Кулеби, Китаю запропоновано стати ще одним гарантом. За твердженням Кулеби, після переговорів у Стамбулі процес спілкування російської та української делегацій суттєво ускладнився. Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що на переговорах скасування західних санкцій проти РФ не обговорюється.
  • Президент Зеленський обговорив із президентом Швейцарії Кассісом підготовку конференції про повоєнне відновлення України.

Тренди

  • Голова комітету з податкової політики Верховної Ради Гетманцев заявив, що влада вже визначила спосіб розв’язання проблеми дефіциту пального. Він вважає, що рішенням може стати жорстке регулювання та закупівля партій палива державою з подальшим його продажем операторам АЗС, хоча це і спричинить зростання цін. За твердженням Гетманцева, причиною затримки постачання бензину та дизпалива з ЄС є величезні черги на кордоні з громадян, які ввозять автомобілі без акцизів та мит. ЗМІ повідомили про продаж на аукціоні за пів ціни понад 14 тис. т зрідженого газу підприємствам групи "Приват" олігарха Коломойського. Продавець — компанія Укрнафта, у якій олігарх та його партнери контролюють майже 50 % акцій. АЗС групи "Приват" у день аукціону підвищили ціни вище за граничний рівень держрегулювання.

No comments:

Post a Comment