April 30, 2022

29.04.2022: Уряд планує ліквідувати дефіцит палива протягом тижня

Уряд планує ліквідувати дефіцит палива протягом тижня

  • Уряд планує ліквідувати дефіцит палива протягом тижня.
  • "Слуга народу" прагне скасувати податкові пільги, які було запроваджені на період воєнного стану.
  • Росія й надалі погрожує Заходу ядерними ударами.

Війна

Фронт

  • Українські війська звільнили с. Російська Лозова на північ від Харкова, звідки окупанти вели вогонь по житлових масивах міста. Російські війська наступають на південь від Ізюма в напрямку Лимана та Святогірська та захопили Ямпіль. Поруч із Райгородком підірвано міст через Сіверський Донець, окупанти наводять понтонні переправи через річку для відновлення наступу. ЗСУ відбили атаки на півночі Луганської області, а також у центрі та на заході Донецької області. У районі Херсона окупанти зміцнюють позиції та підтягують резерви задля недопущення прориву до міста українських військ. На північ від Херсона ЗСУ провели контратаку та повернули кілька сіл у районі Снігурівки.
    29.04.2022 Святогірськ
    29.04.2022 Ямпіль
    29.04.2022 Велика Новосілка
    29.04.2022 Херсон
    У Маріуполі Росгвардія та підрозділи "1-го армійського корпусу" ("армія ДНР") тримають облогу Азовсталі, яку обороняють українські морські піхотинці та полк "Азов". У підвалах підприємства перебувають цивільні особи, а також поранені бійці, яких неможливо лікувати після знищення військового шпиталю внаслідок бомбових та артилерійських ударів. Командир 36-ї бригади майор Волинський звернувся до президента Туреччини Ердогана з проханням домовитися з російським керівництвом про застосування процедури "екстракції", на кшталт евакуації британських військ із Дюнкерка в 1940 році.
  • Президент Зеленський заявив, що російські окупанти на руїнах Маріуполя створили концтабір і поводяться з мирним населенням гірше за німецьких нацистів.
  • Обстріли населених пунктів не припиняються всією лінією фронту – від Харкова до півночі Херсонської області. З РСЗВ "Ураган" обстріляно населені пункти на південь від Кривого Рогу – у районі Криворізької ТЕС.
  • Чиновники Пентагону вважають, що Росія ракетними ударами по інфраструктурі намагається порушити логістику постачання зброї та боєприпасів на передову, а також прив’язати українські підрозділи до Одеси для недопущення їхнього перекидання на Донбас. Генштаб повідомив, що російське командування залишило виведені з України частини на кордоні в Брянській та Курській областях, щоби не дати можливості вивести підрозділи ЗСУ з Чернігівської та Сумської областей. Російські гелікоптери обстріляли некерованими ракетами прикордонну територію Сумської області. Прикордонники були не готові до відбиття атаки, тому гелікоптери безперешкодно повернулися на російську територію.
  • Після ремонту лінії електропередач у Херсонській області потужність Запорізької АЕС відновлено до попереднього рівня. Станція віддає енергію до української енергосистеми, попри те, що на її території перебувають окупанти та співробітники Росатому. Президент Зеленський повідомив, що керівництво України відмовилося передати АЕС під контроль Росії, попри пропозиції "низки міжнародних партнерів". Він наголосив, що МАГАТЕ не вбачає можливості розблокування АЕС.
  • Призначений окупантами "глава Херсонської області" – колишній мер Херсона Сальдо – оголосив, що окупанти не планують проведення референдуму про створення "Херсонської народної республіки". Він повідомив про початок виплати пенсіонерам області пенсій російськими рублями. СБУ та Офіс генпрокурора оголосили підозру в держзраді Сальдо та "меру" Херсона Кобецю.

Тил

  • Кабмін виділив Міністерству оборони 119 млрд грн, Міністерству внутрішніх справ – понад 28 млрд грн на виплату грошового забезпечення, харчування військовослужбовців та інші потреби.
    Уряд виплатив внутрішнім переселенцям 2,6 млрд грн. Заступник голови Офісу президента Тимошенко оголосив, що у 2022 р. сім’ям переселенців буде виділено коштом держави 53 тис. квартир. За словами прем’єр-міністра Шмигаля, насамперед квартири буде надано багатодітним сім’ям, вагітним жінкам, сім’ям із дітьми, особам, що втратили працездатність та пенсіонерам. Критерії нової "житлової черги" не озвучено, і це створює підґрунтя для корупційного "розподілу" житла.
  • В Україні виник дефіцит моторного палива через вихід із ладу Кременчуцького нафтопереробного заводу та руйнування нафтобаз у всій країні внаслідок ракетних ударів. У Києві низка АЗС продають бензин лише за власними картками та не більш ніж 20 л на одну автівку. Заступник голови Київської міськадміністрації Поворозник закликав мешканців столиці обмежити користування особистим автотранспортом й, за можливості, користуватися громадським. Єдиним варіантом забезпечення країни паливом є постачання з Європи, оскільки морський шлях заблоковано Чорноморським флотом РФ.
    Президент Зеленський заявив, що уряд обов’язково домовиться з ЄС щодо постачання пального в потрібних обсягах. Міністр економіки Свириденко пообіцяла ліквідувати дефіцит палива протягом тижня, але попередила, що його ціна зросте через додаткові витрати на логістику. Кабмін підвищив торгову надбавку на дизпаливо з 5 до 7 грн за літр з урахуванням ПДВ, а на бензини – з 4,55 до 6,50 грн. Надбавки нараховуватимуться до середньої вартості палива, яку розраховано "Нафтогазом". Отже, вартість бензину на заправках зросте до 36,05 грн/л, дизпалива – до 40,66 грн/л.
  • Мережа АТБ-маркет оцінює збитки від знищення магазинів із товарами та розподільних центрів у "мільярди" гривень. Частину торгових точок зупинено, багато магазинів, здебільшого на прифронтовій території – працює на збиток.

Україна та світ

  • Польща вже передала Україні понад 200 танків Т-72 (які здебільшого ще не модернізовано), кілька десятків бойових машин піхоти, 122-мм САУ "Гвоздика", РСЗВ "Град", ракети "повітря-повітря" для літаків та вертольотів, безпілотники польського виробництва, ПЗРК "Перун" та велику кількість боєприпасів. Загальна сума допомоги перевищує €1,5 млрд. Уряд країни висловив готовність захистити повітряний простір Словаччини в разі передачі нею Україні винищувачів МіГ-29.
    Спікер Пентагону Кірбі повідомив, що американські фахівці наразі проводять навчання поводженню з бронетехнікою, артилерією та радіолокаційними системами українських інструкторів, які надалі передадуть навички української армії.
    Секретар РНБО Данилов вважає, що західна зброя змінить співвідношення сил у війні, проте не так швидко, як хотілося б, оскільки армія зараз лише опановує навички її застосування.
    Група німецьких письменників, артистів, музикантів та журналістів звернулася до канцлера Шольца з проханням припинити постачання зброї Україні, оскільки це, нібито, може спровокувати переростання війни у ​​світовий ядерний конфлікт. Як альтернативу автори пропонують використовувати "європейський підхід до загальної різноманітності" задля припинення ескалації гонитві озброєнь та "досягнення миру у всьому світі".
    Міністр закордонних справ РФ Лавров назвав "законною метою" будь-який вантаж воєнної допомоги, який отримує Україна. Російські пропагандисти в ефірі державного каналу "Росія-1" розмірковували про ядерні удари по європейських столицях із Калінінграда балістичними ракетами "Сармат" у відповідь на надання Україні воєнної допомоги. Лавров заявив, що Росія ядерною війною нікому не загрожує й не перебуває в стані війни з НАТО. Він звинуватив західних політиків у наративі, що Росія має зазнати поразки у війні, що, за його словами, роздмухує ядерну загрозу.
    За інформацією агентства Reuters із посиланням на американських чиновників, адміністрація президента Байдена не вірить у загрозу застосування Путіним ядерної зброї проти США та країн НАТО, проте розглядає її серйозно. Прессекретар Білого Дому Саакі попередила, що Росія ніколи не оговтається від наслідків у разі застосування ядерної зброї.
  • Речник російського МЗС Захарова пригрозила висилкою західних журналістів у разі блокування каналу міністерства на відеохостингу YouTube.
  • Велика Британія відправляє до України спеціалізовану бригаду для допомоги в розслідуванні та документуванні воєнних злочинів РФ.
  • Прессекретар російського президента Пєсков оголосив, що на парад на честь 9 травня не запрошено жодного із закордонних лідерів, білоруського президента Лукашенка тощо. За його твердженням, у параді візьмуть участь 11 тис. військовослужбовців, 131 одиниця техніки, 77 літаків та гелікоптерів.
    За інформацією британського видання The Daily Mail, президент РФ Путін під час параду оголосить масову мобілізацію для вирішального удару по Україні та назве війну в Україні "війною з нацистами з блоку НАТО".
  • Найбільші енергетичні компанії Данії – Ørsted та Італії – Eni відмовилися платити Газпрому за газ рублями, оскільки валютою контракту є євро.
    Міністр закордонних справ Кулеба обговорив із главою МЗС Великобританії Трас постачання зброї Україні та запровадження повного ембарго на імпорт російської нафти.
    Видання The New York Times повідомило, що вже наступного тижня ЄС може прийняти ще один, уже шостий, пакет санкцій, який включатиме запровадження поступової заборони на імпорт російської нафти та обмеження щодо одного з найбільших російських банків – "Сбербанку". На думку низки європейських економістів, санкції негативно впливають на економіку ЄС, темпи зростання якої після коронавірусної кризи й так доволі незначні. Також, у країнах Європи різко зросли ціни на пальне та комунальні послуги через зростання цін на енергоносії. Це може спричинити невдоволення серед виборців практично всіх країн ЄС, й уряди мають узяти до уваги цей чинник. Саме на такий сценарій розраховують Путін та його оточення, сподіваючись, що ці процеси спричинять поступове пом’якшення або, навіть, скасування санкцій, тоді як ціни на нафту та газ залишаться на максимальному рівні.
  • Мінфін РФ погасив купонний платіж у доларах за єврооблігаціями з погашенням у 2022 та 2042 рр. протягом місяця пільгового періоду, після того, як кредитори не прийняли 6 квітня платіж у рублях. Наступну виплату дивідендів заплановано на початок травня із подібним пільговим періодом. Невиплата його протягом місяця означатиме суверенний дефолт РФ. Він став імовірнішим після того, як Мінфін США заборонив здійснювати платежі за держборгом із рахунків російських установ в американських банках.
  • У Грузії через санкції та втрату ринків збуту зупинено 2 заводи Borjomi компанії IDS, контрольний пакет якої належить російській Альфа-груп. В Україні їй належать 4 великі підприємства з розливу води (торгові марки "Моршинська", "Миргородська", "Старий Миргород", "Сорочинська", "Аляска", та вся лінійка вод "Трускавецька"), а також дистрибуційна компанія "Нова". В Україні санкції проти IDS не запроваджено. Альфа-груп в Україні також володіє дочірнім Альфа-Банком та мобільним оператором "Київстар" (через нідерландську VEON). Кіпрські офшорні компанії, що належать власникам Альфа-Груп Фрідману, Авену та Косогову на початку війни намагалися легалізувати та вивести з України 1,1 млрд грн через Альфа-банк. Частку цих коштів таки було виведено. І лише наприкінці квітня суд за клопотанням Офісу генпрокурора заарештував залишок у розмірі 0,47 млрд грн на рахунках в Альфа-банку.
  • Один із найбільших гравців на ринку будівельних матеріалів та хімії – компанія Henkel – услід за Росією, припиняє свій бізнес і у Білорусі.
  • У Києві відновили роботу посольства Азербайджану та Нідерландів. Посол Великої Британії Сіммонс також повернулася до Києва.
  • Президент Молдови Санду оголосила про збільшення видатків на оборону та підготовку збройних сил до оборони країни.
  • У румунському порту Констанца українським експортним зерном завантажено перше судно. Уже відправлено корабель з українською залізною рудою. Уряд відкриває два нових пункти пропуску на кордоні з Румунією для полегшення логістики.
  • Міністр закордонних справ Кулеба після спілкування з главою казахського МЗС Тлеуберді заявив, що Казахстан не допомагатиме Росії в ухиленні від західних санкцій.
  • Прессекретар Білого Дому Саакі заявила, що президент США Байден категорично заперечує участь російського президента Путіна в саміті G20 в Індонезії. За її словами, немає жодних ознак готовності Росії до участі в переговорах щодо мирного врегулювання та деескалації.

Тренди

  • Глава Офісу президента Єрмак у колонці для видання Time заявив. що настав час реформ міжнародних інституцій, оскільки НАТО та ООН не здатні на рішучі дії. За його словами, українська влада пропонує новий договір про гарантії безпеки України, "не виводячи за дужки статус Криму та Донбасу, який є предметом обговорення". Фактично замість курсу на вступ до НАТО, записаного в Конституції, Єрмак пропонує створення нового наднаціонального органу з незрозумілими повноваженнями та гарантіями, який нібито зможе надати протягом 24 годин допомогу будь-якій державі-учасниці, що постраждала від агресії.
    Президент Зеленський в інтерв’ю польським ЗМІ оцінив ризик припинення переговорів із РФ як дуже великий, оскільки все вирішує Путін, а не члени російської делегації. Тому Зеленський вважає за необхідне провести прямі переговори з Путіним, після чого, як він вважає, домовленості будуть виконуватися. Він також попередив, що українці не чекатимуть міжнародного суду над російськими воєнними злочинцями, а вершитимуть суд самотужки.
    Секретар РНБО Данилов вважає, що Путін може зупинити війну будь-якої миті, проте й надалі вестиме наступ для повного знищення України та ліквідації її політичного керівництва.
  • Після завершення воєнних дій під Києвом депутати Верховної Ради з новими силами розпочали законотворчість та обмеження прав бізнесу. Метою проголошено "поповнення бюджету", попри те, що за даними сервісу Opendatabot, лише 44 % підприємств повністю або частково відновили роботу, яку було зупинено після вторгнення російських військ. Депутат Гетманцев вніс законопроєкт щодо змін податкового законодавства. Фактично документ скасовує всі запроваджені в перші дні війни податкові пільги, спрощену звітність, а також відтермінування на 6 місяців сплати податків, за винятком підприємств, що працюють у зоні бойових дій. Запроваджується воєнний збір у розмірі 3 % Скасовано пільгове розмитнення автомобілів під приводом того, що громадяни, нібито, почали масово ввозити елітні "іномарки". Водночас досі не наведено ладу на митниці, а волонтери та підприємці повідомляють про нові побори під час проходження вантажів через кордон, зокрема, гуманітарної допомоги.
    До другого читання підготовлено законопроєкт про підвищення податків для компаній, які не припинили бізнес у Росії, а також про спеціальне маркування їхньої продукції. У першому читанні документ схвалено парламентом ще 1 квітня.

 

No comments:

Post a Comment