April 29, 2022

28.04.2022: Конгрес США затвердив програму ленд-лізу для України

Конгрес США затвердив програму ленд-лізу для України

  • Конгрес США затвердив програму ленд-лізу для України.
  • Росія завдала ракетного удару Києву в момент візиту генсека ООН.
  • Бундестаг затвердив постачання важкої військової техніки Україні.

Війна

Фронт

  • У четвер активні бойові дії точилися в районі Харкова, де українські війська звільнили сел. Кутузівка ​​й відбили атаки окупантів, а також на півночі Луганської області – у районі Рубіжного, Оріхового та Попасної. На Ізюмському виступі було майже тихо, російські війська зазнали серйозних втрат за попередні дні й намагаються відновити боєздатність. Тривають бої на заході Донецької області в районі Великої Новосілки. На півдні Херсонської області ЗСУ поступово просуваються до обласного центру і впритул наблизилися до аеродрому Чорнобаївка.
    28.04.2022 Харків

    28.04.2022 Ізюм

    28.04.2022 Святогірськ

    28.04.2022 Херсон
  • Росія завдала низку ударів крилатими ракетами по містах України. У Києві ракети потрапили в житлові будинки та завод, у Фастові та Шепетівському районі Хмельницької області – в об’єкти залізничної інфраструктури, у Запоріжжі – у приватний сектор. За інформацією ЗМІ, кілька ракет було запущено з території Білорусі. У Білгородській області РФ розгорнуто до 5 дивізіонів оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер-М", які націлено на Харків, Харківську область та Донбас.
    28.04.2022
  • На окупованій території Запорізької області в околицях Мелітополя – у Якимівці – підірвано стратегічний залізничний міст. Це призвело до припинення постачання техніки, палива та боєприпасів угрупованню російських військ, що веде наступ на Запоріжжя та Гуляйполе.
  • З важкої артилерії та РСЗВ обстріляно населені пункти всією лінією фронту – від Кривого Рогу до Харкова, зокрема, лікарню Славкурорт у Слов’янську.
  • Окупанти потужними бомбовими ударами зруйнували шпиталь на території комбінату Азовсталь, після чого накрили його артилерійським вогнем із моря та суші. За інформацією оборонців міста, на підприємство було скинуто фосфорні бомби. Представник ООН Лубрані виїхала до Запоріжжя для підготовки евакуації мирних жителів із міста, яке перебуває в облозі, та надання їм гуманітарної допомоги. За даними розвідки США, російське командування перекинуло частку підрозділів із Маріуполя на Запорізький напрямок. У місті посилено фільтраційний режим.
  • Триває обстріл із території РФ прикордонних районів на півночі країни. З мінометів та станкового гранатомета обстріляно прикордонну заставу та населений пункт у Чернігівській області, а також територію Сумської області. Радник голови Офісу президента Подоляк заявив, що Україна захищатиме себе в будь-який спосіб, у тому числі ударами по військових базах та складах агресора.
  • Відбувся ще один обмін полоненими. До України повернулися 45 осіб. З них 33 – військовослужбовці, 3 з яких дістали поранень.
  • Окупанти за допомоги колаборантів грабують музеї на захопленій території. З художнього музею Маріуполя викрадено оригінальні картини відомих художників, з краєзнавчого музею Мелітополя – вивезено скіфське золото.

Тил

  • Кабмін заборонив працівникам держпідприємств віддалену роботу з-за кордону. Подібний режим роботи допустимий лише в службовому відрядженні.
  • Журналісти видання Forbes-Україна підрахували на підставі даних іноземних урядів, Управління верховного комісара ООН у справах біженців та аналітики переміщень абонентів оператора Vodafone Україна, що на місце постійного проживання повернулися вже чверть біженців та внутрішньо переміщених осіб. Водночас 9 млн осіб (20 % населення країни) залишили свої будинки, з них 4 млн – виїхали за кордон, 5 млн – переїхали до центру й на захід України. У Росії перебувають приблизно 400 тис. біженців, зокрема, особи, яких було депортовано примусово.
  • Райффайзен Банк повернув до України 150 млн грн, які українські біженці обміняли в ЄС на місцеві валюти.
  • Величезний дефіцит держбюджету та зафіксований Нацбанком валютний курс змусив владу "включити друкарський верстат" через випуск воєнних облігацій, які купує Нацбанк. Кабмін 25 лютого затвердив постанову, якою поріг випуску встановлено в 400 млрд грн. До 28 квітня вже емітовано воєнних ОВДП на суму 70 млрд грн із терміном погашення 15 років під 11 % річних.

Україна та світ

  • Після переговорів у Москві з президентом РФ Путіним генеральний секретар ООН Гутерреш приїхав до Києва. Він відвідав селище Бородянка під Києвом, де йому було продемонстровано наслідки російської агресії. На зустрічі з президентом Зеленським Гутерреш обговорив можливість перемир’я, евакуацію цивільного населення з Маріуполя та збільшення гуманітарної допомоги Україні. Зеленський висловив готовність до негайних переговорів щодо евакуації людей із Маріуполя. Російські війська завдали ракетного удару в центр столиці в момент переговорів. Український президент підкреслив, що обстріл свідчить про справжнє ставлення Путіна до глобальних інституцій. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що шокований цим злочином.
  • Україну відвідав прем’єр-міністр Болгарії Пєтков. Після зустрічі із президентом Зеленським він заявив, що переконаний у перемозі України над Росією. Зеленський повідомив про готовність України постачати електроенергію до Болгарії, а також імпортувати газ Трансбалканським газогоном. Також досягнуто домовленості щодо експорту української агропродукції через порт Варна.
  • Президент Туреччини Ердоган знову зателефонував до російського президента Путіна з пропозицією про посередництво в проведенні переговорів з Україною про припинення війни.
  • Конгрес США схвалив законопроєкт щодо надання допомоги Україні за програмою "ленд-лізу". Це дає змогу адміністрації президента Байдена прискорити передавання озброєнь та іншої допомоги без погодження із законодавцями. Озброєння буде передано за умови повернення після перемоги або часткової оплати, якщо Україна захоче залишити їх собі.
    Пресслужба Білого Дому повідомила про направлення до Конгресу законопроєкту про надання адміністрації президента Байдена повноважень щодо конфіскації активів уряду РФ та російських олігархів – із подальшим спрямуванням цих коштів на підтримку України.
    Спікер Палати представників Конгресу Пелосі заявила про повну готовність обох партій підтримати пропозицію президента Байдена про надання протягом 6 місяців $33 млрд воєнної та іншої допомоги Україні, зокрема, $8,5 млрд прямої економічної допомоги. З раніше виділених $3,5 млрд залишилося всього $0,25 млрд
  • Німецький Бундестаг переважною кількістю голосів затвердив постачання важких озброєнь Україні. Це рішення знаменує поворот від політики "балансування інтересів" щодо режиму Путіна до безпосередньої підтримки зусиль коаліції західних країн задля завдання воєнної поразки Росії. Канцлер Шольц назвав рішення "далекоглядним" та висловив подяку депутатам. У відповідь на це рішення заступник голови Ради безпеки РФ, колишній президент Медведєв порівняв депутатів Бундестагу з попередниками, що засідали в нацистському парламенті.
    Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс готовий надавати воєнну допомогу Україні, навіть якщо війна триватиме протягом кількох років.
  • У Росії припинили діяльність компанія Coty (бренди Max Factor, Cover Girl та Bourjois), LPP SA (бренди одягу Reserved, Cropp, House, Mohito та Sinsay), а також Imperial Tobacco (West, Davidoff, Maxim). Великий британський автодилер преміумсегменту Inchcape продає автоцентри у РФ місцевому менеджменту.
    Швейцарія приєдналася до 5-го санкційного пакета ЄС проти фізичних та юридичних осіб РФ та Білорусі. Санкції містять ембарго на імпорт вугілля, деревини, цементу, морепродуктів, заборону експорту банкнот, товарів воєнного та подвійного призначення, хімічних продуктів, обмеження торгівлі цінними паперами, а також заборону на реєстрацію та обслуговування трастів, співвласниками яких є громадяни цих країн.
    Згідно з результатами опитування, який влаштував формально незалежного від влади РФ "Левада-центр", війну в Україні підтримують 74 % респондентів, 68 % вважають, що війна розвивається "успішно", і лише 5 % переживають, що вона може перекинутися на територію Росії.
    Телекомунікаційний холдинг VEON, власниками якого є російські олігархи Фрідман та Авєн (Альфа-груп), продав свій пакет акцій алжирського оператора Djezzy. VEON є власником найбільшого в Україні мобільного оператору Київстар, а Альфа-груп – одним із системних банків – Альфа-банком. Проти Альфа-груп запроваджено санкції урядами США та Великобританії.
    Втрати платіжної системи Mastercard у Росії через вихід із ринку з початку війни становили $34 млн.
  • Унаслідок зростання цін на енергоносії Росія подвоїла доходи від їхнього продажу в Європі, навіть попри зниження обсягів постачання. За оцінкою Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), за 2 місяці з початку війни РФ отримала приблизно €62 млрд, або майже €30 млрд на місяць, проти $14 млрд на місяць торік. За весь 2021 рік дохід Росії від продажу енергоносіїв склав $144 млрд. Аналітики центру вважають, що ці постачання є діркою в санкціях і ключовим чинником підтримання російської агресії. Президент Байден заявив, що США не дадуть можливості Росії уникнути санкцій за допомоги нафтогазового шантажу ЄС. Для цього буде організовано додаткове постачання нафти та зрідженого газу до Європи від країн-партнерів. Також дії РФ підштовхують світ переходу на чисту енергію. Уряд Німеччини в середу зняло заперечення проти ембарго на імпорт російської нафти, за умови надання достатнього часу для пошуку альтернативних постачальників. США також виступають проти різких кроків, які можуть призвести до стрибка нафтових цін, оскільки ціни на пальне є чутливою темою для американських виборців.
  • "Влада" невизнаної "Придніпровської республіки" (ПМР) оголосила військові збори терміном 90 днів, задля "100 % комплектування особового складу миротворчого контингенту та забезпечення зайнятості працездатного населення". Місцеві користувачі соцмереж стверджують, що призов буде примусовим, подібно тому, як це зроблено в "ДНР" та "ЛНР". Міністерства закордонних справ Ізраїлю та Німеччини закликали своїх громадян негайно залишити територію Молдови та ПМР.
  • Чинний голова ОБСЄ Рау заявив про припинення роботи Спеціальної моніторингової місії в Україні через відмову Росії на подовження мандату.

 

No comments:

Post a Comment