April 28, 2022

27.04.2022: ПАРЄ створює міжнародний трибунал для розслідування воєнних злочинів РФ

 

ПАРЄ створює міжнародний трибунал для розслідування воєнних злочинів РФ

  • ПАРЄ створює міжнародний трибунал для розслідування воєнних злочинів РФ.
  • Путін загрожує "блискавичними ударами" країнам, які можуть втрутитися у війну.
  • Оборонці Маріуполя благають терміново їх евакуювати.
  • Окупанти готують "референдуми" в "ДНР" та "ЛНР", а також у Херсонській та Запорізькій областях.Грузія та Молдова не готові повертати окуповані території.

Війна

Фронт

  • Окупанти ведуть наступ на південь і схід від Ізюма, у районі Попасної, на заході Донецької області та на південь від Запоріжжя. Їм вдалося просунутися та захопити кілька сіл у напрямку Лимана та Святогірська, Степове на південь від Донецька, а також територію в районі Великої Новосілки.
    Усією лінією фронту окупанти ведуть безперервні обстріли населених пунктів. Знову обстріляно з РСЗВ житлові квартали Харкова, Авдіївка потрапила під обстріл фосфорними боєприпасами, забороненими Женевською конвенцією. З російської території обстріляно з мінометів село на Сумщині. З РСЗВ обстріляно околиці Кривого Рогу та Миколаїв.
    Оборонці Маріуполя з останніх сил ведуть бої за комбінат "Азовсталь", під постійними обстрілами та бомбардуваннями, без води та їжі. У підвалах підприємства перебувають понад 600 поранених цивільних осіб та військовослужбовців. Російські війська відмовляються надати їм "зелений коридор" або дати змогу виїхати на контрольовану Україною територію мирним жителям, що переховуються в підвалах. Командири українських підрозділів звернулися до керівництва країни з проханням застосувати до них процедуру, подібну до евакуації англійських військ із французького Дюнкерка в 1940 р. Прессекретар російського президента Пєсков виключив можливість їхнього обміну на Медведчука – кума Путіна.
    27.04.2022
  • За даними Головного управління розвідки, керівництво країн Організації договору колективної безпеки (ОДКБ), до якої, окрім РФ, входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан, не підтримали відправлення своїх військ на війну до України, зокрема, на територію донбаських "республік".
  • Мер Бучі Федорук заявив, що окупанти розстрілювали жителів міста за заздалегідь складеними списками. У Запорізькій, Херсонській та Харківській областях окупанти обшукують та допитують журналістів, учасників антитерористичної операції, депутатів та співробітників місцевих органів влади. Низка експертів у галузі кібербезпеки пов'язує ці дії з масовою крадіжкою персональних даних українських громадян унаслідок зламу державних сайтів у січні, зокрема, порталу "Дія".
  • За інформацією видання Meduza, російська влада готує в середині травня проведення "референдуму" про приєднання "ДНР" та "ЛНР" до РФ "в історичних межах Донецької та Луганської областей". Дату може бути перенесено, якщо російські війська не зможуть захопити цю територію. Російське видання РБК повідомило про призначення куратором "республік" першого заступника глави Адміністрації російського президента Кирієнка, який відповідає за внутрішню політику.
  • Генштаб ЗСУ повідомив, що на окупованій території Херсонської області повним ходом триває підготовка ще одного "референдуму" – про проголошення "Херсонської народної республіки", яку Путін сподівається приєднати до Росії способом, аналогічним анексії "ДНР" та "ЛНР". 25 квітня окупанти захопили міську раду Херсона, а 26 призначили "керівників" області та міста. Вони поставили керувати областю колишнього депутата Верховної Ради від Партії регіонів Сальдо, якого тричі обирали мером міста. "Заступник глави обладміністрації" колаборант Стремоусов стверджує, що проведення референдуму не планується. Окупаційна влада оголосила про запровадження в області розрахунків у рублях з 1 травня, а "перехідний період" паралельного ходіння гривні визначено в 4 місяці. У Херсоні підрозділи Росгвардії розігнали мітинг проти окупантів. В області припинено мовлення російських теле- та радіопрограм після пошкодження ретрансляційної вежі.
    Офіс генпрокурора повідомив про підозру всім депутатам Держдуми РФ, які схвалили визнання донбаських "республік".
  • Запорізька АЕС знизила до мінімуму потужність через пошкодження лінії електропередач у Херсонській області. Радіаційна ситуація в районі АЕС стабільна, на її території перебувають російські війська.
  • Запорізька воєнна адміністрація повідомила, що жителі Мелітополя бачили колони фур із зерном та сільгосптехнікою, які окупанти вивозили до РФ. На сайті законодавчих зборів Краснодарського краю з'явилося повідомлення про підтримку депутатами вивезення зерна, але потім воно зникло й було оголошено фейком.

Тил

  • До Верховної Ради внесено проєкт постанови про позбавлення мандатів депутатів від "Опозиційної платформи – За життя" Медведчука, Козака та Рабіновича.
  • Президент Зеленський заявив на засіданні Конгресу місцевої та регіональної влади, що після закінчення війни всіх осіб, що працюють на державу, буде забезпечено житлом. Він попросив місцеву владу якнайшвидше підготувати інформацію про зруйноване житло для предметної розмови з міжнародними спонсорами. З його слів, метою держави є не лише відновлення житла, зруйнованого окупантами, а ще й ліквідація житлових черг. Заступник голови Офісу президента Тимошенко заявив, що для забезпечення житлом внутрішніх переселенців державі потрібно буде купити приблизно 600 тис. квартир. За його словами, буде викуплено як квартири, які будуватимуться "з нуля", так і вже збудовані, з меблями та сантехнікою. Він повідомив, що 4 тис. квартир уже готові до заселення, ще 1,2 тис. – будуть готові в липні, а 17,5 тис. – до осені. Чиновники не пояснили, за якими критеріями та в якій черговості надаватиметься житло, і це створює величезні корупційні ризики.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Великобританії Трасс заявила, що західні країни мають подвоїти воєнну допомогу Україні, зокрема, важкими озброєннями та літаками. Російський президент Путін загрожує "блискавичними ударами" в разі втручання третіх країн у війну в Україні. Він заявив, що всіх цілей та завдань "спецоперації" обов'язково буде досягнуто.
    Законопроєкт про масштабну допомогу Україні ("ленд-ліз") внесено до нижньої палати Конгресу США й буде розглянуто цього тижня. Конгрес також ухвалив законопроєкт про конфіскацію російських активів, на які накладено санкції, та спрямування їх на допомогу Україні, військову та гуманітарну тощо.
    Єврокомісія запропонувала скасувати на 1 рік усі квоти та мита для українських виробників, які експортують продукцію до ЄС, а також зняти антидемпінгові заходи на імпорт української сталі.
  • Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про створення міжнародного трибуналу для розслідування наслідків російської агресії. Парламент Канади визнав геноцидом воєнні злочини Росії в Україні.
  • Міністр оборони Туреччини Акар повідомив, що зустріч президентів Зеленського та Путіна може відбутися найближчими днями за посередництва президента Ердогана. Радник голови Офісу президента Подоляк заявив, що час і зміст зустрічі Путіна з Зеленським поки не визначено.
  • У "Придністровській молдавській республіці" тривають провокації задля нагнітання ситуації. "Міністерство держбезпеки" повідомило про обстріл збройових складів у Ковбасні та виявлення вибухових пристроїв на території радіоцентру "Маяк", який був побудований для радіомовлення ще за часів СРСР і наразі майже не функціонує.
    За інформацією британської розвідки, Чорноморський флот РФ усе ще перебуває в бойовій готовності, попри втрату крейсера "Москва", і його може бути використано для висадження десанту. Президент Молдови Санду заявила, що країна практично не має боєздатних військових частин та техніки, і цю ситуацію треба міняти.
  • Агентство Bloomberg повідомило, що 10 європейських компаній – покупців російського газу – відкрили рахунки в рублях у Газпромбанку, а 4 – уже сплатили постачання. Глава Держдуми РФ Володін вважає правильним рішення про перекриття газу Болгарії та Польщі та закликав відключити газ ще й іншим "недружнім країнам". Канцлер Австрії Нехаммер назвав фейком повідомлення російських ЗМІ про готовність платити за газ рублями. Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто заявив, що країна не має альтернативи закупівлі російського газу. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн назвала вимогу оплати рублями спробою газового шантажу, до якого країни ЄС готові. За її словами, вимога Росії свідчить, що вона є ненадійним постачальником.
  • Глава Рахункової палати РФ Кудрін заявив, що на країну очікує дуже складна ситуація через санкції "у наступні 2 роки". За його словами, у "базовому" сценарії падіння ВВП у 2022 р. становитиме 8,8 %.
    Французька компанія Schneider Electric продає активи у РФ локальному керівництву. Два заводи компанії – у Ленінградській області та Самарі – працюватимуть і далі.
  • МЗС України вважає недоречним спроби керівництва Угорщини змішувати свою позицію щодо російської агресії з можливими санкціями з боку ЄС. Єврокомісія дала Угорщині 2 місяці на відповідь на претензію щодо використання керівництвом країни коштів ЄС на власні політичні проєкти. У разі відмови чи незадовільної відповіді фінансування країни може бути суттєво скорочено через порушення верховенства права.
  • Президент Індонезії Відодо запросив президента Зеленського на саміт "великої двадцятки". На саміт запрошено і президента Путіна, як керівника держави, що входить до G20.
  • Прем'єр-міністр Грузії Гарібашвілі у відповідь на висловлювання радника голови Офісу президента Арестовича заявив, що "жодного другого фронту, жодної війни в Грузії не буде, це наша принципова позиція".

No comments:

Post a Comment