April 27, 2022

26.04.2022: Росія розгойдує ситуацію в Придністров'ї

Росія розгойдує ситуацію в Придністров'ї
  • Росія розгойдує ситуацію в Придністров'ї.
  • Путін пообіцяв генсеку ООН відкрити "зелений коридор" до "Азовсталі".
  • Газпром припиняє постачання газу до Польщі та Болгарії через відмову платити за нього рублями.

Війна

Фронт

  • Тривають запеклі бої на південь від Ізюма, на північний схід від Святогірська, а також у районі Рубіжного та Попасної, які окупанти так і не можуть узяти під контроль. Вочевидь, російське командування намагається здійснити прорив військ від Ізюма та Кремінної через Лиман до Слов'янська та Краматорська, щоби відрізати українське угруповання, яке обороняє північ Луганської області.
    26.04.2022 Ізюм
    26.04.2022 Луганська область
    26.04.2022 Горлівка
  • Унаслідок обстрілів Харкова, прифронтових населених пунктів у Луганській, Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській областях, а також Миколаєва пошкоджено об'єкти житлового фонду та інфраструктури, є жертви серед мирного населення, зокрема, діти.
    26.04.2022 Харків
  • Міністр внутрішніх справ Монастирський вважає, що загроза удару з Півночі через зону відчуження все ще є реальною.
    Прикордонні райони Сумської області обстріляно з території Росії з важкої артилерії та мінометів.
  • Оголошений окупантами "зелений коридор" із комбінату "Азовсталь" у Маріуполі" учергове виявився пасткою. Російські війська завдали по підприємству бомбових та артилерійських ударів і ведуть безперервні атаки. Унаслідок нічних килимових бомбардувань постраждали цивільні особи.
  • Атаки окупантів у Донецькій обл. у районі Мар'їнки та Великої Новосілки відбито. У Запорізькій області бойові дії тривали вздовж усієї лінії фронту.
    26.04.2022 Донецьк
    26.04.2022 Велика Новосілка
  • На півночі Херсонської обл. українські війська відкинули окупантів на кілька кілометрів на південь від Кривого Рогу, околиці якого вранці було обстріляно зі РСЗВ "Ураган".
    26.04.2022 Кривий Ріг
    26.04.2022 Херсон
  • Окупанти завдали ще одного ракетного удару по Одеській області. У Затоці пошкоджено міст через Дністровський лиман, транспорт перенаправлено через молдавське село Паланка. Після обстрілу в понеділок із гранатометів будівлі МДБ "Придністровської республіки", у вівторок було підірвано вежі зв'язку. Жителі отримують SMS із попередженнями про загрозу ракетних ударів, нібито, з боку України. Влада ПМР повідомила про скидання з дрона 2 вибухових пристроїв на територію аеродрому в Тирасполі. Російська "Об'єднана контрольна комісія з управління миротворчою операцією" повідомила, що "керівництво республіки" найближчим часом ухвалить рішення "про захист інтересів". Підрозділи російської армії в ПМР приведено до стану повної бойової готовності. Для загострення ситуації армія РФ може завдати по "республіці" ракетних ударів. Президент Молдови Санду на засіданні Вищої ради безпеки пов'язала вибухи в Тирасполі з "напруженістю між різними силами всередині "республіки". Вона виступила проти залучення Молдови до конфлікту. МЗС України засудило спроби Росії втягнути "республіку" у війну й підтримало територіальну цілісність та суверенітет Молдови. Держприкордонслужби покине зафіксувала провокацій на кордоні з Придністров'ям, але не виключає можливості використання анклаву як плацдарму російського вторгнення. На думку низки експертів, Росія спецопераціями ФСБ на цій території намагається відкрити другий фронт та відтягнути українські війська з Донбасу, де планує завдання головного удару. Низка експертів пропонують провести військову операцію для знешкодження російського угруповання "миротворців" у "ПМР", Після руйнування мосту через Дністровський лиман зросла загроза висадки російського десанту для підтримки угруповання в Придністров'ї на півдні Одеської області, де населення налаштоване, загалом, нейтрально до РФ. Українська армія завдала ракетного удару по захопленому Чорноморським флотом РФ острову Зміїний поблизу узбережжя області. Зруйновано пункт управління, знищено зенітно-ракетний комплекс, що прикривав напрямок із повітря.
  • Головне управління розвідки Міноборони повідомило, що російська влада намагається в будь-який спосіб поповнити втрати особового складу частин, які ведуть бойові дії в Україні. "Гарматне м'ясо" з "ДНР" та "ЛНР" практично закінчилося, тому в різних регіонах Росії військкомати розміщують оголошення про приймання на службу за контрактом "на кілька місяців", обіцяючи зарплату в сотні тисяч рублів та можливість мародерства. На війну відправляють ув'язнених в обмін на амністію, триває вербування курсантів військових училищ, а також осіб, які взяли участь у війнах у Чечні та Сирії.
  • Голова МАГАТЕ Гроссі після відвідування Чорнобильської АЕС оголосив, що радіаційна ситуація в районі станції нормалізувалася. Водночас він наголосив, що радіаційний фон різко зріс у момент вторгнення армії РФ. Президент Зеленський у річницю катастрофи на ЧАЕС заявив, що світ мусить набути контроль над російськими ядерними об'єктами та технологіями.
  • За оцінкою уповноваженої Верховної Ради з прав людини Денисової, з початку війни зникли безвісти приблизно 16 тисяч громадян, серед них 15 тис. – цивільні особи. Вона наголосила, що російська армія масово викрадає людей та вивозить їх на територію РФ. Відзначено випадки тортур та розстрілів мирних жителів та військовослужбовців. На захопленій території Запорізької, Харківської та Луганської областей окупанти намагаються русифікувати спілкування, запровадити обіг рубля та відновити навчання в школах за російською навчальною програмою, а також запустити мовлення російських телеканалів.

Тил

  • Мінфін розмістив короткотермінові "воєнні" облігації на загальну суму 13 млрд грн, з них – на 10,9 млрд грн продано ОВДП із терміном погашення 16 місяців та прибутковістю 11 % річних.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив, що 3,5 млн осіб. вже отримали виплати в розмірі 6,5 тис. грн за програмою "єПідтримка".
  • Голова холдингу ДТЕК Тимченко оголосив про втрату компанією активів у Росії – їх було списано як борг Ощадбанку РФ.

Україна та світ

  • За інформацією польських ЗМІ, Росія зупинила постачання газу до країни після того, як сплив термін ультиматуму щодо оплати рублями. Прем'єр-міністр Моравецький заявив, що країна готова захистити економіку та повністю замістити російський газ уже зараз. 27 квітня Росія перекриває подавання газу до Болгарії з тієї ж причини. Країна, проте має альтернативу замінити його постачанням з Азербайджану Трансанатолійським газогоном Туреччиною. Європейські лідери наголошують, що вимога платити рублями порушує умови контракту та є газовим шантажем. Газові оператори ЄС готуються до остаточного припинення імпорту із РФ у період наступного опалювального сезону. За різними оцінками, частка газу в структурі європейського енергоспоживання становить до 25 %, у тому числі російського – приблизно 10 %. Припинення постачання призведе до різкого скорочення його подавання споживачам, тому рахуватися буде кожен мільярд кубометрів. Єврокомісія шукає альтернативу російському газу, зокрема, через закупівлю скрапленого та біогазу, і має намір якнайшвидше нарощувати енергоефективність та потужності альтернативної енергетики.
    МВС Польщі запровадило санкції проти 40 фізичних та юридичних осіб, зокрема, проти "Газпрому" та російських олігархів.
    Міністр економіки Німеччини Хабєк оголосив про готовність зупинити імпорт російської нафти, оскільки за нинішніх умов ембарго стало "прийнятним варіантом", а її частка в споживанні країни становить приблизно 12 %.
  • У Німеччині на американській авіабазі Рамштайн відбулася конференція міністрів оборони 40 країн, які сформували контактну групу для координації воєнної допомоги Україні. Група збиратиметься щомісяця.
    Унаслідок сильного тиску на уряд Німеччини з боку опозиції він прийняв рішення про постачання Україні важкої техніки – ЗСУ отримає 50 зенітних танків Gepard. Командувач Збройних сил Литви Рупшис заявив, що країна ще має резерви озброєнь для передавання Україні. Уряд Канади уклав контракт на виробництво 8 найновіших бронеавтомобілів Roshel, які будуть відправлено до України. Прессекретар Білого Дому Саакі заявила, що вже понад 30 країн об'єдналися для надання воєної допомоги Україні та вже виділили озброєння та амуніцію на суму понад $5 млрд.
  • У Білгородській області РФ поблизу від кордону з Україною сталася пожежа на складі боєприпасів, звідки вони постачалися армії вторгнення. Губернатор області заявив, що прикордонні райони нібито зазнали артилерійського обстрілу з території України.
    Міністр оборони Великої Британії Уоллес заявив, що атаки російських об'єктів із боку України є абсолютно законною відповіддю на агресію. МЗС РФ пригрозило ракетними ударами по центрах прийняття рішень у Києві в разі "якщо атаки російської території триватимуть".
    Білорусь із 26 до 29 квітня проводить навчання ВПС та ППО із залученням командування сил ВКС та ППО Західного військового округу армії РФ.
  • Голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Міллі назвав "абсолютно безвідповідальними" висловлювання російського міністра закордонних справ Лаврова щодо можливості застосування ядерної зброї. Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон вважає малоймовірним завдання Путіним тактичного ядерного удару в Україні, проте такий варіант, на його думку, не можна недооцінювати. Президент Зеленський заявив, що Росія не має права шантажувати світ ядерною зброєю.
  • Єврокомісар із питань торгівлі Домбровскіс анонсував надання Україні ще одного траншу екстреного фінансування для покриття дефіциту бюджету. Він також наголосив на необхідності збільшення постачання озброєнь Україні для оборони та перемоги у війні.
  • Спікер Білого Дому Саакі повідомила, що адміністрація Байдена працює разом із союзниками для зміцнення продовольчої безпеки у світі в умовах зменшення постачання агропродукції з України та РФ після початку війни. Уряд Німеччини запропонував сприяння організації транзиту зерна, яке експортують українські компанії.
  • Американські дипломати приїхали до Львова для оцінювання можливості відновлення роботи посольства в місті.
  • Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення про винесення на обговорення загального засідання випадків застосування права вето постійними членами Ради Безпеки.
  • Генеральний секретар ООН Гутерреш зустрівся в Москві з президентом РФ Путіним. Як і всі попередні світові лідери, його було посаджено із протилежного боку десятиметрового столу. Путін назвав ситуацію в Маріуполі "складною та трагічною", а, з іншого боку – "насправді, простою". Він стверджує, що бойові дії в місті завершено, хоча на комбінаті "Азовсталь" бої тривають. Він звинуватив українських вояків у тому, що вони, начебто, прикриваються цивільними особам. Проте люди не хочуть виходити із підвалів, щоби не потрапити до фільтраційних таборів, звідки можуть не вийти живими. Гутерреш наголосив, що російська армія навмисно не відкриває гуманітарні коридори. Путін заявив, що коридори нібито працюють, маючи, вочевидь, на увазі депортування українських громадян до Росії. Гутерреш заявив, що ООН вважає "спецоперацію" вторгненням на суверенну територію України. Водночас він зазначив, що "Росія має певні претензії до того, що відбувається в Україні, а також до європейської та глобальної безпеки". Він запропонував Путіну врегулювати конфлікт інструментами, визначеними статутом ООН. Путін стверджував, що налаштований на домовленості з Україною й не відмовляється від переговорів, причому зазначив, що в Стамбулі "вдалося досягти серйозного прориву". На думку низки експертів, поїздка найвищої посадової особи ООН до Москви та переговори з воєнним злочинцем легалізує агресію. За результатами переговорів Гутерреш заявив, що Путін нібито погодився на евакуацію цивільних осіб з "Азовсталі" за участю персоналу ООН та Міжнародного Червоного Хреста.
    Путін також провів телефонні переговори із турецьким президентом Ердоганом. Він заявив, що бойові дії в місті вже завершено, а "військовополоненим гарантується життя, медична допомога та поводження відповідно до міжнародних правових норм". Ердоган висловив надію на досягнення перемир'я й наголосив на важливості відкриття гуманітарних коридорів та евакуації мирного населення із зони конфлікту.
  • У Німеччині відбувся черговий автопробіг на підтримку "спецоперації", у якому взяли участь російськомовні жителі країни. Подібні акції не заборонено, якщо не використовуються неонацистські символи, які намальовано на російській техніці в Україні.
  • Одна з найбільших у світі міжнародна туристична компанія TUI вимагає від турецьких готелів виселити всіх російських туристів до 31 травня та скасувати все бронювання. TUI також закрила своє російське відділення та звільнила співробітників. Власники готелів категорично проти припинення турпотоку із РФ. Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу заявив, що країна не закриватиме небо для російських літаків.
  • Сесія Парламентської асамблеї Ради Європи практично одноголосно затвердила кандидатуру українського судді до складу Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Ним призначено доцента кафедри міжнародного права Київського держуніверситету Гнатовського. У вересні ПАРЄ відхилила всі кандидатури, які запропонувала Україна через непрозорість конкурсу та конфлікт інтересів "найкращого" кандидата – депутата Верховної Ради від президентської партії Мережка.
  • Агентство ООН із прав біженців вважає, що до кінця року з України можуть виїхати до 8 млн осіб. За оцінкою експертів агентства, з початку війни країну залишили 5.2 млн осіб, а всередині країни 15,7 млн ​​осіб потребують гуманітарної допомоги.

Київ

  • У Києві демонтовано пам'ятник двом робітникам – російському та українському під аркою Дружби народів. Під час демонтажу відірвалася голова росіянина. Арку буде перейменовано на "Арку свободи українського народу".

Тренди

  • В умовах відмови російського президента Путіна від реальної мирної угоди війна переростає в битву на виснаження ресурсів. На думку телекомпанії CNN, президент США Байден обрав стратегію завдання Росії поразки через війну, а потім дотискання санкціями, щоби позбавити її можливості поновлення агресії в майбутньому.
  • Митна служба повідомила, що з моменту скасування мит до країни ввезено понад 19 тис. автівок, і це, нібито, створює проблеми для транспортування гуманітарної допомоги.

No comments:

Post a Comment