April 27, 2022

25.04.2022: Українські війська залишили Новотошківське на півночі Луганської області



Українські війська залишили Новотошківське на півночі Луганської області

  • Українські війська залишили Новотошківське на півночі Луганської області.
  • Американська воєнна допомога Україні стрімко зростає.
  • У Придністров'ї скоєно теракт, ситуація в регіоні загострюється.
  • Лавров загрожує світові ядерною війною.

Війна

Фронт

  • З території РФ знову здійснено обстріл українського села в Сумській обл.
    На півночі Луганської обл. окупанти захопили сел. Новотошківське, яке практично зрівняли із землею бомбовими та артилерійськими ударами. В окупованій Кремінній у мерії стався вибух, унаслідок якого знищено російських вояків та колаборантів "місцевого самоврядування".
    25.04.2022 Луганская область
    Окупанти атакують позиції українських військ у районі Святогірська та Лимана задля прориву та оточення угруповання, яке боронить Луганську обл. На заході Донецької обл. в районі Великої Новосілки та Вугледару атаки було відбито. Бої місцевого значення точаться на півночі та півдні Херсонської обл., українські війська поступово просуваються до Херсона.
    25.04.2022
    Міністерство оборони зафіксувало концентрацію російських військ у Білгородській обл. Росії. Підрозділи може бути використано як оперативний резерв армій, що ведуть наступ на півдні Харківської обл. та на Донбасі.
  • У Маріуполі тривають запеклі бої за комбінат "Азовсталь". Російське командування оголосило про нібито припинення бойових дій у районі підприємства для евакуації мирних жителів, які ховаються в підвалах. Віцепрем'єр-міністр Верещук спростувала це повідомлення й заявила, що домовленостей щодо відкриття гуманітарного коридору не досягнуто, а російські війська не припиняють штурм комбінату за підтримки артилерії та авіації.
    За даними аналізу супутникових мап вдалося встановити ще одне місце масового поховання загиблих жителів Маріуполя — у селі Старий Крим за 5 км від міста. За інформацією радника мера Андрющенка, російські війська лише на Великдень депортували з міста до РФ 149 осіб, з них 23 дитини. Люди намагаються залишити Маріуполь на свій страх та ризик, але "міліція ДНР" їх зупиняє на блокпостах та відправляє до фільтраційних таборів.
  • В Одеській обл. підрозділи ППО збили крилату ракету, запущену з території окупованого Криму, ще одна — впала в море. Ракетами обстріляно Миколаїв. Ще кілька ракет потрапили до об'єктів залізничної інфраструктури в Здолбунові Рівненської обл. й у Коростені Житомирської обл.
    Над Хмельницькою АЕС було зафіксовано проліт двох російських крилатих ракет. Це створює загрозу безпеці ядерного об'єкта.
  • На захоплених територіях окупанти блокують виїзд чоловіків задля їхньої "мобілізації", а також ставлять своїх "мерів" та схиляють до співпраці чиновників місцевого самоврядування. У Запорізькій обл. нові "мери" з'явилися у Василівці та Михайлівці.

Тил

  • Офіс президента запропонував механізм стягнення коштів Росії, які заморожено на Заході, для компенсації збитків від агресії.
  • Енергоатом одержав дозвіл на введення в експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива. Це дасть змогу заощадити на оплаті зберігання в Росії, на що витрачалося близько $200 млн на рік.
  • Приватбанк виграв у суді позов у ​​компанії олігарха Коломойського "Океанмаш", яка намагалася забрати будинок головного офісу банку.

Україна та світ

  • Держсекретар США Блінкен вважає, що Україна остаточно виграла битву за Київ. Разом із міністром оборони Остіном та генеральним секретарем НАТО Столтенбергом він візьме участь у зустрічі на базі Рамштайн у Німеччині міжнародної групи координування надання допомоги Україні. Держдепартамент повідомив про схвалення продажу Україні країнами-партнерами "нестандартних боєприпасів" на суму $165 млн. Під час візиту до Києва американські міністри закордонних справ та оборони повідомили про виділення Україні $322 млн із пакета воєнної допомоги союзникам на загальну суму $713 млн. Остін висловив упевненість у здібності України перемогти у війні.
    Польський прем'єр-міністр Моравецький підтвердив передавання Україні танків Т-72 радянського виробництва. Він також заявив, що прохань про передавання літаків від України не надходило.
    Британська розвідка оцінила втрати окупантів від воєнних дій у понад 15 тис. убитими. Армія РФ втратила також понад 2 тис. одиниць важкої техніки, захопленої ЗСУ тощо. Міністр оборони країни Уоллес назвав наступні три тижні війни "критичними", і закликав прискорити передавання важких озброєнь Україні.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров вважає реальною загрозу ядерної війни. Приводом до неї він назвав відправлення військ НАТО до України. Глава українського МЗС Кулеба вважає висловлювання Лаврова визнанням поразки російських військ.
  • Президент Туреччини Ердоган зателефонував президентові Зеленському перед переговорами з російським президентом Путіним. Ердоган заявив, що його метою є "завершення російсько-української війни в мирний спосіб".
  • Стокгольмський Інститут дослідження миру (SIPRI) оцінив витрати РФ у 2021 р. на сектор оборони в майже $66 млрд, що склало 4,1 % ВВП, зокрема, на виробництво озброєнь — $48,4 млрд. У 2016–2019 рр воєнні витрати Росії скорочувалися через низькі ціни на нафту.
    Азербайджанська державна нафтогазова компанія, услід за європейськими покупцями, відмовилася оплачувати постачання російського газу рублями.
    Через енергетичний шантаж РФ Європа відновлює закупівлю нафти в Об'єднаних арабських еміратах. Востаннє нафту в ОАЕ закуповувала Італія влітку 2020 р. Компанія "Роснефть" провалила тендер на продаж 6,5 млн т нафти, оскільки вимагала оплату за неї в рублях. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що підтримки ембарго на імпорт російських енергоносіїв серед країн-членів ЄС поки немає, оскільки вони не можуть знайти альтернативні джерела постачання. Запровадження нафтового ембарго він вважає ймовірнішим.
  • У невизнаній "Придністровській республіці" (ПМР) сталися вибухи в будівлі місцевого "Міністерства держбезпеки". Бюро реінтеграції Молдови назвало інцидент приводом до створення напруженості в регіоні. Головне управління розвідки Міноборони України назвало винуватцем теракту російські спецслужби. Росія загрожує використати "війська республіки" та свої підрозділи для удару в тил українським військам, які захищають Одесу. Водночас заступник глави МЗС РФ Руденко не побачив в інциденті ескалації конфлікту. Він заявив, що Росія прагне мирного врегулювання проблеми "ПМР", яка має "особливий статус" у складі Молдови.
  • Президент США Байден офіційно запропонував Україні призначити послом у країні голову посольства в Словаччині Брінк. Її кандидатуру практично погоджено, тож затримок із призначенням не буде.
  • Президент РФ Путін повідомив про зірвання замаху "українських неонацистів" на пропагандиста Соловйова. СБУ заявила, що Соловйова вбивати потреби немає, оскільки він "сам захлинеться в продуктах своєї пропагандистської діяльності".
  • Британська розвідка оцінила втрати врожаю зернових через війну в Україні у 2022 р. Це на 20 % менш ніж торік, і це може спричинити суттєве збільшення цін на продовольство у світі.
  • Росія надсилає 40 співробітників посольства Німеччини у відповідь на оголошення німецькою владою на початку квітня персонами нон грата російських шпигунів, які працювали під дипломатичним прикриттям.
  • Співголова керівної Соціал-Демократичної партії Німеччини Ескен закликала колишнього канцлера Шредера піти з посад у російських держкомпаніях або скласти партквиток. Шредер постійно захищає Росію та Путіна, попри агресію в Україні. Ще один член СДПН — колишній мер Дюссельдорфа Гайзель — поставив під сумнів масштаби воєнних злочинів Росії в Україні. Партія втрачає підтримку виборців через політику канцлера Шольца щодо України. Водночас набирають очки їхні партнери з коаліції — партія "Союз 90/Зелені", а також партія колишнього канцлера Меркель — ХДС.

Київ

  • У столиці зареєструвалося 26 тис. внутрішніх переселенців. Уряд нагадав, що вони можуть отримати допомогу, оформивши статус у районних центрах соціального захисту.
  • "Нова пошта" оголосила про відкриття відділень в Ірпені та Бучі, а в травні відкриє всі відділення в Київській області.

Тренди

  • Глава президентської фракції Верховної Ради Арахамія назвав політику грузинської влади виконанням вказівок Кремля та допомогою в ухиленні від санкцій. Водночас за його словами, українці та грузини завжди були братніми народами, а грузинські добровольці воюють за незалежність України. Арахамія запропонував РНБО запровадити санкції проти грузинського олігарха Іванішвілі, який є фактичним власником владної партії "Грузинська мрія".

 

No comments:

Post a Comment