April 25, 2022

24.04.2022: Остін і Блінкен обговорили із Зеленським посилення воєнної та фінансової допомоги США

Остін і Блінкен обговорили із Зеленським посилення воєнної та фінансової допомоги США

  • Остін і Блінкен обговорили із Зеленським посилення воєнної та фінансової допомоги США.
  • Евакуація оборонців та мешканців Маріуполя виглядає нереальною.
  • Окупанти завдають масованих ракетних ударів по залізничній інфраструктурі.

Війна

Фронт

  • За підсумками тижня російським військам вдалося незначно просунутися від Ізюма та Кремінної в напрямку Лимана та Слов'янська, а також на заході Донецької області – у районі Великої Новосілки, проте українська армія впевнено тримає оборону та відбиває атаки. Запорізька воєнна обладміністрація повідомила про концентрацію російських військ у районі Гуляйполя. Наступ окупантів на півдні Херсонської області провалився, українські війська провели контратаку, просунулися до Херсона та взяли під контроль 8 населених пунктів. У Херсонській області поблизу лінії фронту у с. Молодецьке російські війська влаштували провокацію – обстріляли будинки мирних жителів із танків, на які начепили українські прапори.
    Окупанти обстріляли зі ствольної артилерії Чугуїв на південь від Харкова, населені пункти всією лінією фронту в Донецькій та Луганській областях, а також Василівку в Запорізькій області. Новолатівку в околицях Кривого Рогу обстріляно з РСЗВ.
    24.04.2022
    Воєнна адміністрація Луганської області закликала жителів якнайшвидше евакуюватися через загострення ситуації на фронті.
  • У Маріуполі окупанти завдають удари важкими та надважкими бомбами, обстрілюють із РСЗВ та артилерії та безперервно штурмують комбінат "Азовсталь", де закріпилися українські війська, а в підвалах ховаються орієнтовно 1 тис. мирних жителів. Заступник командира полку "Азов" Паламар звернувся до світової спільноти із закликом евакуювати цивільних осіб, які перебувають на території підприємства та в місті. Глава Офісу президента Єрмак заявив, що битву ще не завершено, а російські війська контролюють не всю територію міста. За оцінкою британської розвідки, оборонці Маріуполя виснажили підрозділи окупантів, російське командування змушене тримати в місті велике військове угрупування, яке не може перекинути на посилення наступу на інших ділянках.
    Міжнародний Червоний Хрест закликав російське командування негайно відкрити "зелений коридор" для евакуації цивільних осіб та поранених та висловив готовність надати своїх співробітників для вивезення людей у ​​разі досягнення домовленості про припинення вогню. Віцепрем'єр-міністерка Верещук повідомила, що окупанти так і не відкрили гуманітарний коридор із Маріуполя. Президент Зеленський запропонував турецькому президентові Ердогану стати посередником в евакуації населення та поранених українських бійців. Кризовий координатор ООН в Україні Авад закликав Росію припинити бойові дії та надати можливість мешканцям безперешкодно виїхати з міста. Українська делегація на переговорах із РФ запропонувала провести спеціальну зустріч із російською делегацією безпосередньо біля комбінату та домовитися про припинення вогню та обмін.
  • Усією Україною лунають сигнали повітряної тривоги. У Кременчуці ракети потрапили до нафтопереробного заводу та ТЕЦ. У Львівській, Рівненській та Вінницькій областях ракетами пошкоджено об'єкти залізничної інфраструктури. Метою окупантів є утруднення перекидання нової військової техніки до лінії фронту та зірвання забезпечення українських військ паливом та боєприпасами.
  • Окупанти на захопленій території Харківської області мають намір запустити мобільний зв'язок оператора Мегафон та встановити контроль за інтернет-провайдерами. Також, подібно Херсонській та Запорізькій областям, вони запроваджують обіг рубля та стимулюють населення виїжджати за покупками в суміжні області РФ. У Вовчанську на території вивезеного до Росії заводу створено концтабір, де піддають тортурам цивільних осіб.

Тил

  • Міністерство економіки збільшило на 1,0 грн нормативну вартість дизпалива та на 0,23 грн – бензину. З урахуванням торгової надбавки та транспортування, ціна дизпалива на заправках не може перевищувати 33,66 грн/л, а бензину – 29,55 грн/л.
  • "Оператор ГТС України" повідомив про отримання обладнання та матеріалів від іспанського оператора Enagas. За твердженням голови Нафтогазу Вітренка, експорт російського газу до Європи може скоротитися на третину внаслідок пошкодження обладнання української ГТС через воєнні дії.
  • За оцінкою радника президента з економіки Устенка, втрати України внаслідок російської агресії складають приблизно $1 трлн, з них пряма втрата активів – $650 млрд, решта, – втрати внаслідок падіння ВВП та руйнування фінансово-економічних зв'язків.

Україна та світ

  • До України прибули держсекретар Блінкен та міністр оборони США Остін. Вони провели переговори з президентом Зеленським щодо постачання зброї, про виділення коштів на самостійну закупівлю потрібних видів озброєнь тощо, а також про збільшення фінансової допомоги.
    Заступник радника президента США з нацбезпеки Файнер анонсував надання Україні ще одного пакета допомоги наступного тижня. У п'ятницю координатором із постачання воєнної допомоги США Україні призначено колишнього члена Ради з нацбезпеки – генерала у відставці Вольфа.
    Посол РФ у США Антонов підтвердив, що МЗС направило до Держдепартаменту ноту з вимогою припинення постачання зброї Україні. Антонов заявив, що ці дії "не сприяють пошуку дипломатичного вирішення конфлікту".
    Глава МЗС Великобританії Трасс заявила, що її країна не заспокоїться, доки Україна не переможе у війні, а диктатор Путін не зазнає поразки. Британське видання Daily Express повідомило про готовність уряду країни передати Україні вже наступного тижня 20 самохідних 155-мм гаубиць AS-90 та 45 тис. снарядів до них.
    За інформацією швейцарських ЗМІ, уряд країни відхилив 2 запити Німеччини на реекспорт боєприпасів до України, посилаючись на нейтральний статус країни та обмеження постачання зброї до зон конфліктів. У березні подібний запит було відхилено й від Польщі.
    Болгарський прем'єр-міністр Пєтков планує відвідати Київ наступного тижня. Уряд країни відмовився постачати Україні зброю та боєприпаси, оскільки це може спричинити урядову кризу.
  • За інформацією американських ЗМІ, президент Байден найближчим часом оголосить про призначення посла в Україні та поступово відновить роботу посольства в Києві.
  • На думку британського видання The Financial Times, будь-яких результатів переговорів між Україною та РФ найближчим часом очікувати не варто, а Путін спробує захопити якомога більшу територію України, щоби продемонструвати це населенню РФ як перемогу у війні. Президент Зеленський обговорив із турецьким президентом Ердоганом можливі гарантії безпеки України та переговорний процес із Росією.
  • Спікер українського МЗС Ніколенко висловив розчарування щодо заяви глави австрійського МЗС Шалленберга про ненадання Україні права на членство в ЄС. Ніколенко назвав цю позицію недалекоглядною, і такою, що не відповідає інтересам об'єднаної Європи.
  • МЗС Болгарії спростувало інформацію про викрадення свого почесного консула в Мелітополі Желєва.
  • У Нідерландах визнано банкрутом Амстердамський торговий банк – "дочку" російського Альфа-Банку, який є фігурантом європейського списку санкцій.
    Американська високотехнологічна біржа Nasdaq із 29 квітня припиняє торгівлю акціями російських компаній.
    Агентство Bloomberg повідомило про переговори російської компанії "Алроса" щодо продажу Індії алмазів за рублі або рупії задля ухилення від санкцій.
    Глава МЗС Литви Ландсбергіс закликав Єврокомісію запровадити санкції проти глави РПЦ патріарха Кирила, який відверто підтримує війну в Україні. Литовська православна церква підпорядкована Російській православній церкві.
    За інформацією журналістів "Слідство.інфо", Російська православна церква бере активну участь у розселенні депортованих до РФ громадян України по церквах та монастирях в усій країні. МНС РФ щодня передає благодійній організації РПЦ дані про українців, яких було примусово вивезено до Росії.
    Президент Зеленський створив експертну групу під керівництвом голови свого Офісу Єрмака, яка аналізує наявні санкції та вносить пропозиції щодо запровадження нових. До складу групи включено українських експертів, а також колишнього посла США у РФ Макфола.
    Видання The Wall Street Journal повідомило, що адміністрація Байдена підготувала пакет санкцій проти таємної дружини російського президента – колишньої олімпійської чемпіонки Кабаєвої, проте не оголошує їх із побоювання ще більше роздратувати Путіна. Це може спричинити посилення напруженості на тлі демонстрування Росією нових ядерних балістичних ракет.
  • Експерти МВФ погіршили прогноз зростання економік країн Східної Європи у 2022 р. на 1,5 %, а Центральної Європи – на 1,0 % через зростання витрат на приймання біженців з України та зворотною дією санкцій. На думку директора європейського департаменту МВФ Кемкера, українські біженці в середньотерміновій перспективі можуть допомогти Європі подолати дефіцит робочої сили, якщо залишаться на тривалий термін.
  • На президентських виборах у Франції чинний глава держави Макрон переміг проросійську конкурентку Ле Пен, лідерку ультраправої партії "Національний фронт". Макрон набрав понад 58 % голосів. Президент Зеленський привітав його з перемогою та назвав "справжнім другом України". Американський президент Байден також привітав Макрона та очікує від нього кроків на підтримку України.
  • Білоруський президент Лукашенко у свято православного Великодня закликав сусідні країни "жити дружно". За інформацією західних ЗМІ, він веде активні переговори щодо зняття чи послаблення санкцій, виставляючи себе жертвою агресії. За міжнародним законодавством, Лукашенко є воєнним злочинцем, а Білорусь – спільником Росії, оскільки територія країни використовувалася й досі використовується як плацдарм для російської армії вторгнення, а також запуску ракет по українських містах.
  • У російському Брянську сталася пожежа на артилерійському арсеналі, після детонації боєприпасів виникли пожежі на нафтобазі та в районі залізниці.

Київ

  • Заступник голови КМДА Поворозник закликав жителів столиці поки не повертатися до міста, оскільки війну ще не закінчено, і спрогнозувати розвиток подій поки складно. Для мешканців, які залишилися або вже повернулися, влада відновлює рух громадського транспорту та логістику.

No comments:

Post a Comment