April 24, 2022

23.04.2022: Зеленський влаштував пресконференцію на станції Київського метрополітену

Зеленський влаштував пресконференцію на станції Київського метрополітену

  • Зеленський влаштував пресконференцію на станції Київського метрополітену.
  • Українські війська відсунули фронт на північ від Харкова та залишили села на південь від траси Донецьк-Запоріжжя.
  • Православні та греко-католики відсвяткували Великдень.

Війна

Фронт

  • Ситуація на північному кордоні України повністю контрольована прикордонниками та військами. Зі станкового гранатомета обстріляно ділянку кордону в Чернігівській обл. у районі села Сеньківка, а також психоневрологічний інтернат у селі Атинське в прикордонному районі Сумської обл.
    Російські війська захопили кілька сіл на південь від траси Донецьк-Запоріжжя, У Вугледарі та Великій Новосілці тривають бої. Відбито атаки в Мар'їнці на околицях Донецька, а також у Нью-Йорку на захід від Горлівки та у Світлодарську – у районі водосховища.
    23.04.2022-Велика Новоселка
    У Луганській області точаться бої в Попасній, Борівському на південь від Сєверодонецька та в Рубіжному. Генеральний штаб вважає цей район одним із головних напрямків наступу російських військ.
    23.04.2022-Ізюм
    Триває безперервний штурм "Азовсталі", де з останніх сил тримаються морські десантники та полк "Азов". Президент Зеленський заявив, що українська армія поки що не готова до деблокування Маріуполя. За інформацією Головного управління розвідки, особовий склад "Народної міліції ДНР" практично повністю знищено в боях під Маріуполем, і це ускладнює проведення примусової мобілізації в "республіці".
    Передові частини армії РФ, які захопили Кремінну, закріпилися в Торському – за 10 км на схід від Лиману. Після завзятих боїв окупантів вдалося захопити Лозове на південь від Ізюма, проте на решті ділянок цього районі вони успіху не досягли і їх відкинуто після контратак. Українська армія захопила 2 населені пункти на північ від Харкова і вже перебуває за 10 км від кордону з РФ.
    23.04.2022-Харків
    На решті ділянок фронту в Запорізькій, Херсонській, Миколаївській областях змін немає. За інформацією Головного управління розвідки, на околицях Херсона українські війська знищили командний пункт 49 загальновійськової армії. Вбито 2 російських генералів, ще 1 – поранено.
    Окупанти обстріляли зі ствольної артилерії та РСЗВ населені пункти всією лінією фронту на Донбасі, а також Харків. Унаслідок обстрілів знову загинули мирні жителі, зруйновано житлові будинки та об'єкти інфраструктури.
    Російські війська обстріляли крилатими ракетами Одесу. Низку ракет було збито, проте одна з них потрапила в житловий будинок. Загинули та дістали поранення мирні жителі, діти тощо. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Росія, яка знищує ракетами мирні міста, має бути визнана державою-спонсором тероризму. Президент Зеленський назвав "смердючими покидьками" російських вояків, які вчинили обстріл. Він не виключив варіант відновлення наступу російських військ на Одесу – аж до окупації Молдови, а також повторення в місті трагедії Маріуполя.
    Вночі було завдано ракетного удару по промисловому об'єкту та залізничній інфраструктурі в Павлоградському районі Дніпропетровської обл. Вочевидь, окупанти намагаються утруднити перекидання техніки та підрозділів українських військ на Донбас.
  • За інформацією Генштабу, російське командування розгорнуло пускові установки оперативно-тактичних комплексів "Іскандер-М" за 60 км від кордону з Україною в Білгородській обл.
    Спікер Міноборони РФ заявив про підготовку українською владою провокації зі застосуванням хімічних речовин у порту Південний поруч з Одесою. Це може свідчити про плани завдання удару хімічними боєприпасами по порту, де базуються українські ВМС. У районі порту пізно ввечері війська ППО збили 2 крилаті ракети.
  • Окупанти влаштували приховану мобілізацію під виглядом набору добровольців "для надання допомоги мешканцям Донбасу", проте результати цього заходу незначні. Вочевидь, президент Путін та його оточення не горять бажанням оголошувати загальну мобілізацію, оскільки це свідчитиме, що "спеціальна операція" провалилася й переросла в повномасштабну війну. Російська влада кидає у в'язниці російських громадян, навіть за непряму згадку про війну та порівняння режиму Путіна з гітлерівським.
  • Радник мера Маріуполя Андрющенко повідомив, що російські війська системно зачищають сліди воєнних злочинів. Працівники "МНС ДНР" розбирають завали зруйнованого бомбами драмтеатру, а трупи вивозять до місця масового поховання в Мангуші.
    Він також заявив, що депортованих до Росії мешканців Маріуполя, дітей тощо, відправлено до малонаселених регіонів – до Чувашії та на Далекий Схід.
    Радник глави Офісу президента Подоляк припустив, що вихід з оточення цивільних осіб та військовослужбовців нібито міг би відбутися у вигляді обміну під час зустрічі перемовників від РФ та України безпосередньо в Маріуполі. Російські війська знову зірвали евакуацію жителів міста, пославшись на "обстріли націоналістів". Президент Зеленський не виключив участі Папи Римського Франциска в розв'язанні проблеми евакуації мирних жителів.
  • Мер окупованого Мелітополя Федоров повідомив про викрадення з міста окупантами почесного консула Болгарії. За інформацією Головного управління розвідки, на окупованій території є звичайною практикою викрадення людей та примусова "мобілізація" чоловіків, зокрема,медиків. ОБСЄ повідомила про захоплення російськими військовослужбовцями співробітників місії в Донецьку та Луганську й зажадала їхнього звільнення.
  • До Енергодару доставлено 20 т гуманітарних вантажів та технологічного обладнання, необхідного для підтримки роботи АЕС та ТЕС.

Тил

  • Прем'єр-міністр Шмигаль заявив за результатами поїздки до США, що міжнародні партнери підтвердили готовність надати фінансову допомогу Україні для покриття бюджетного дефіциту наступних 4 місяців.
    Європейський центробанк уперше в історії запросив на засідання голову НБУ Шевченка, що є сигналом щодо готовності до прийняття України до ЄС.
  • Зранку в роботі сервісів Приватбанку – додатків, банкоматів та терміналів – знову виникли серйозні проблеми. До ранку наступного дня їхнє функціонування було відновлено.
  • Українська влада обмежує ввезення автомобілів із ЄС для власних потреб лише кількома пунктами пропуску, щоби не допустити затримок у проходженні через кордон гуманітарних та військових вантажів.
  • Відновлено залізничне сполучення між Києвом та Сумами – з пересадкою в Ніжині, а також із Харковом та Сумською областю.
  • Православні та греко-католики відсвяткували Великдень. До України суходолом доставлено благодатний вогонь із Єрусалиму. Росія відмовила генеральному секретарю ООН Гутеррешу щодо оголошення чотириденного великоднего перемир'я. Російська армія зробила "подарунок" вірянам, обстрілявши Одесу та інші міста ракетами та артилерією. На сході України російські солдати писали на снарядах "Христос Воскрес" та свідомо обстрілювали цивільне населення.
  • Секретар РНБО Данилов запропонував "покидькам із партії Опозиційна платформа – За життя (ОПЗЖ) не перейменовуватися й не підлаштовуватися, а вибачитися та піти з парламенту, поки їх не винесли".

Україна та світ

  • Президент Зеленський дав розгорнуту пресконференцію для українських та іноземних журналістів на станції київського метрополітену.
    Він повідомив про подовження перемовин із Росією, основними темами яких є гарантії безпеки та нейтралітет, а також належність Донбасу та Криму. За його словами, після успіхів української армії риторика висловлювань російської делегації змінилася від ультиматумів до готовності щось обговорювати. Він наголосив, що в разі знищення російськими військами оборонців Маріуполя або проведення "референдуму" на захопленій території, Україна негайно вийде з переговорів. Зеленський підкреслив, що російська влада ніколи не враховувала й не вважає Україну незалежною державою. Він не виключив застосування Росією ядерної зброї, якщо її керівник остаточно втратить зв'язок із реальністю.
    Він заявив про готовність зустрітися з російським президентом Путіним на території третьої країни для розв'язання питань Криму та Донбасу, водночас не боїться замаху на себе під час цієї зустрічі. Зеленський також повідомив, що не має наміру залишати країну до завершення війни.
    Зеленський заявив про нерозуміння позиції влади Грузії, яка не запроваджує санкції проти Росії та повідомив, що поверне посла до країни лише в разі реальної підтримки. Він зазначив, що Азербайджан також підтримує Україну, проте не зброєю, оскільки звільнення Нагірного Карабаху ще не відбулося. Від кожного лідера країни, який відвідав Україну, влада чекає на постачання зброї, а не трагічні селфі на тлі руйнувань. Зеленський розкритикував поїздку генерального секретаря ООН Гутерреша до Москви до переговорів у Києві, оскільки "на Кутузовському проспекті трупів немає". Він наголосив, що в такий спосіб Гутерреш набуде спотворене уявлення про ситуацію в Україні до приїзду до країни.
    Президент повідомив про візит до України в неділю міністра оборони США Остіна та держсекретаря Блінкена. Цю інформацію низка експертів розцінили як розсекречення візиту, що створює загрозу безпеці високопосадовцям країни-союзника. Американська адміністрація не прокоментувала висловлювання Зеленського.
  • У Німеччині на американській авіабазі Рамштайн відбудеться конференція з організації воєнної підтримки України, у якій візьмуть участь представники понад 20 країн – і не лише членів НАТО, а також міністр оборони США Остін.
    Компанія AeroVironment – ​​виробник ударних безпілотників Switchblade – готова поставити їх Україні безпосередньо та звернулася до Пентагону для сприяння в організації логістики.
    Україна та Туреччина обговорили можливість постачання додаткових обсягів палива, а також відновлення судноплавства в Чорному морі.
    Президент Зеленський заявив, що українська армія розпочне деокупацію захоплених Росією територій, як тільки отримає достатньо зброї від західних партнерів.
    Німецька компанія Rheinmetall Landsysteme повідомила про готовність поставити Україні 100 бойових машин піхоти Marder та боєприпаси до них, а також навчити українських вояків протягом найближчих тижнів, однак це має схвалити уряд канцлера Шольца.
  • Чиновники Офісу президента всіляко намагаються дезавуювати інформацію про розкрадання та торгівлю гуманітарними вантажами після їхнього перетину кордону з ЄС, яку поширили американські ЗМІ. Зеленський пообіцяв навести лад у логістиці та забезпечити контроль над потоками гуманітарної та воєнної допомоги. Головнокомандувач ЗСУ Залужний звернувся до користувачів соцмереж із проханням утриматися від публічного оцінювання бойових дій, рішень командирів та логістики. Він заявив, що повну інформацію має лише військове керівництво, і її нерозповсюдження є запорукою знищення противника.
  • Заступник міністра аграрної політики Висоцький заявив, що війна в Україні скоротила на чверть світову торгівлю зерновими культурами та харчовими продуктами. Постраждали країни – імпортери агропродукції з України та Росії. Країни-сусіди запровадили пільгові умови для українських перевізників, залучений до експорту.
  • Фінляндія скоротила на третину імпорт електроенергії з Росії й має намір повністю відмовитися від постачання після запуску атомного енергоблока Олкілуото-3.
  • Прикордонна служба Польщі повідомила про в'їзд з України з моменту вторгнення майже 3 млн осіб. Певна частина з них прямували до інших країн. Потік біженців останніми тижнями неухильно скорочується.
  • Україна та Польща створюють спільне логістичне підприємство для координації перевезень залізницею.
  • Група німецьких політиків, лідерів думок та професорів опублікувала відкритий лист до канцлера Шольца з пропозицією примусити Україну до капітуляції задля припинення війни. За їхнім твердженням, постачання зброї зробило Німеччину стороною конфлікту між НАТО та Росією за контроль над безпекою Європи. Тому, на їхню думку, уряд має задовольнити "законні інтереси безпеки РФ". "Інтелектуали" також закликали українську владу припинити опір і скласти зброю, "щоби запобігти руйнуванню міст", визнати незалежність "республік", а Крим – частиною Росії.
    Член ради директорів Газпрому, колишній канцлер Шредер заявив, що не збирається змінювати ставлення до РФ, попри війну, яку вона веде в Україні, та вважає правильними власні дії останніми десятиріччями, які були спрямовані на збільшення залежності від російських енергоносіїв. Міністр фінансів Лінднер заявив, що Німеччина має допомагати Україні, "не ставлячи під загрозу власну безпеку".
    Міністр закордонних справ Австрії Шалленберг вважає, що Україні не варто надавати статус кандидата в члени ЄС, оскільки, нібито, "країни Західних Балкан пройшли до цього набагато довший шлях". Натомість, на його думку, Україні треба запропонувати розширену угоду про асоціацію.
    Уряд Болгарії відмовився постачати важке озброєння Україні. Прем'єр-міністр країни Пєтков заявив, що він виступає за постачання, проте цей крок призведе до розвалення владної коаліції, яку ледь вдалося створити після багаторічної політичної кризи. Міністр закордонних справ України Кулеба прямо заявив на переговорах у Софії, що постачання касок, бронежилетів та гуманітарної допомоги не допоможуть у війні проти агресора, який загрожує всій Європі.
    Російські пропагандистські ЗМІ поставили особливий наголос на цих подіях та висловлюваннях європейських політиків.
  • Видання The Wall Street Journal повідомило, що влада РФ припинила публікування даних про держборг, ВВП, видобуток енергоносіїв, а також статистику торгівлі. На думку експертів, це пов'язано зі спробою приховати реальні наслідки санкцій та дезорієнтувати Захід у виборі нових об'єктів санкційного переліку.
    Протягом квітня Росія збільшила постачання нафти основним покупцям, насамперед – європейським. Для цього російські танкери вирушають у плавання без вказання пункту призначення, а потім вимикають трекери до повернення з рейсу. Дорогою нафту перевантажують у великі танкери іншої юрисдикції, змішуючи її з іншими сортами. Це дає змогу оминути будь-які санкційні обмеження. Навіть офіційний експорт російської нафти до країн ЄС у квітні зріс до 1,3 млн барелів на день, проти 1,0 млн барелів у березні. Росію не бентежить дисконт $20–30 за барель нафти URALS проти ціни сорту Brent, оскільки підсумкова ціна забезпечує достатню рентабельність та прибуток для фінансування війни.
  • Віцепрем'єр-міністр Канади Фрілянд наголосила на необхідності виключення Росії із "великої двадцятки" (G20) через вторгнення в Україну.
  • Росія оголосила про успішні випробування стратегічної міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат", яку було створено на заміну ракетам "Воєвода" (SS-18 "Сатана" за класифікацією НАТО), і яка, за твердженням глави "Роскосмосу" Рогозіна, "не має аналогів у світі". Командування російських сил стратегічного призначення планує розгорнути нові ракети в наявних пускових шахтах до осені.

Київ

  • У Києві активісти демонтували знак ордена Леніна із пам'ятної стели на пл. Перемоги.
  • Поїзди метрополітену не курсуватимуть під час повітряних тривог на відкритих ділянках, у тому числі мостами – метро та Південним.


No comments:

Post a Comment