April 23, 2022

22.04.2022: Російські війська на Донбасі намагаються наступати всією лінією фронту


Російські війська на Донбасі намагаються наступати всією лінією фронту

  • Російські війська на Донбасі намагаються наступати всією лінією фронту.
  • Європа не готова відмовитися від російського газу.
  • Воєнна допомога Україні зростає, Німеччина відмовилася від постачання важкої техніки.

Війна

Фронт

  • Інтенсивність бойових дій на фронті зросла. Російські війська намагаються вести наступ на південь від Ізюма, у Сєвєродонецьку, Рубіжному, Новотошківському – на півночі Луганської області, у Донецькій – штурмують Мар'їнку. Міністерство оборони вважає, що російське командування досі не визначилося із напрямком головного удару, для чого "промацує" українську оборону точковими атаками та веде розвідку боєм. З РСЗВ касетними боєприпасами обстріляно Слов'янськ, завдано артилерійських та ракетних ударів по населених пунктах на лінії фронту в Харківській, Луганській, Донецькій областях. В околицях Ізюма українські війська знову "прорідили" російську 64-ту бригаду, яка здійснила геноцид у Бучі. Президент Путін надав бригаді звання "гвардійської", що свідчить про планування ним воєнних злочинів в Україні.
    У Маріуполі тривають безперервні бої в районі комбінату Азовсталь. Оголошення російського командування про відкриття гуманітарного коридору для цивільних осіб знову виявилося пасткою – по території підприємства знову було завдано ракетного удару з РСЗВ. Окупанти проводять розмінування території морського порту та завдають артилерійських та бомбових ударів по українськім морським десантникам та бійцям полку "Азов".
    Тривають бої на півдні Херсонської області в гирлі Дніпра в районі Олександрівки. Із систем залпового вогню обстріляно населені пункти на південь від Кривого Рогу. У Скадовську армія РФ розгорнула дивізіон ЗРК С-300 для прикриття району української авіації.
    22.04.2022
  • Після затоплення крейсера Москва, Чорноморський флот РФ почав використовувати для ракетних атак 4 підводні човни. Вони здійснюють запуски крилатих ракет "Калібр" із глибини 50 м, що ускладнює відстеження залпів із супутника.
    Міністерство оборони повідомило, що Росія активно використовує територію Білорусі для розміщення засобів радіорозвідки.
  • Радник мера Маріуполя Андрющенко повідомив про виявлення на супутникових знімках на околицях міста – у с. Виноградне – ще однієї величезної братської могили, де окупанти ховають убитих жителів. За словами Андрющенка, вони влаштували поховання в кожному районі міста та спалюють тіла загиблих у мобільних крематоріях, щоби приховати сліди воєнних злочинів.
    Президент Європейської Ради Мішель закликав Росію на період великодніх свят забезпечити гуманітарний коридор для вивезення мирних жителів із Маріуполя та інших міст в облозі. Українське керівництво досі вважає за можливе евакуацію оборонців та мирних жителів з "Азовсталі".
  • Експерти МАГАТЕ на чолі з директором організації Гроссі наступного тижня відвідають Чорнобильську АЕС для оцінювання наслідків окупації. Енергоатом зафіксував проліт трьох російських крилатих ракет над Южноукраїнською АЕС, які було випущено з території Білорусі в напрямку Миколаєва. Ці дії компанія назвала актом ядерного тероризму.

Тил

  • Попри жорсткий дефіцит зрідженого газу та брак держрегулювання цін на нього, постачання ЗПГ та бензину з-за кордону зростають, що поступово знижує ажіотажний попит та вартість палива на заправках. За твердженням заступника голови Офісу президента Шурми, владі вдалося забезпечити громадян та агросектор пальним за допомоги обмеження торгових надбавок та скасування податків.
  • Компанія Wizz Air відновила продаж квитків з українських аеропортів із липня 2022 р. Антимонопольний комітет підготував проєкт ухвали Кабміну про держпідтримку авіакомпаній та аеропортів.
  • Поблизу Запоріжжя за складних погодних умов зачепився за електроопору та розбився транспортний літак Ан-26. Один із пілотів загинув, ще 2 – дістали поранень.

Україна та світ

  • Заступник держсекретаря США Нуланд повідомила про початок постачання Україні систем залпового вогню та артилерії. Американська адміністрація працює з партнерами над збільшенням постачання РСЗВ. Нуланд підтвердила, що кілька країн НАТО передають Україні запчастини для літаків, що дає змогу суттєво посилити авіацію. За інформацією агенції Reuters, Пентагон шукає можливості прискорення виробництва озброєнь для України.
    Нуланд не виключила застосування Росією ядерної зброї. Вона наголосила, що подібний крок матиме катастрофічні наслідки як для РФ, так і особисто для президента Путіна.
    Канадський уряд поставив Україні 155-мм гаубиці M777, а також снаряди до них і бронебійні патрони до протитанкових рушниць. Франція поставить, як мінімум, 12 одиниць 155-мм артилерійських установок Caesar та протитанкові ракети Milan.
    Канцлер Німеччини Шольц заявив, що Бундесвер не в змозі надати Україні важку техніку, оскільки є загроза російського удару по країнах НАТО.
    Збройні сили України швидко переходять на стандарти озброєння НАТО, що надалі може полегшити вступ до Альянсу.
    Президент Зеленський підтвердив, що Захід, нарешті, передає озброєння, яке українська влада просила поставити з моменту початку вторгнення.
    За оцінкою американських чиновників, наступні кілька тижнів стануть вирішальними для закінчення війни та визначать ситуацію в Європі та Росії на десятиліття.
    Попередній президент США Трамп підтвердив, що погрожував партнерам із НАТО відмовою від захисту в разі їхнього небажання збільшувати витрати на оборону та внески до Альянсу, хоча й зазначив, що це було блефом. Він підкреслив, що європейські країни, як і раніше, "обдирають" США.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль зустрівся у Вашингтоні із держсекретарем Блінкеном. Українська влада наполягає на посиленні санкцій проти РФ, зокрема, на відключенні всіх банків країни-агресора від системи міжнародних розрахунків SWIFT та визнанні її країною-спонсором тероризму. Шмигаль також попросив адміністрацію Байдена збільшити фінансову та воєнну допомогу Україні.
  • Міністр закордонних справ Кулеба обговорив у Бухаресті перспективи торговельного та економічного співробітництва України та Румунії з головою МЗС Чуке. Міністр економіки Франції ле Мер вважає, що ембарго на російську нафту буде запроваджено протягом кількох тижнів. На його думку, заборона імпорту російського газу навряд чи можлива, оскільки це призведе до зупинення економіки кількох країн ЄС. За інформацією видання Politico, наступного тижня Єврокомісія розгляне проєкт шостого пакета санкцій проти РФ, який може містити часткове ембарго на імпорт нафти, відключення від системи SWIFT ще кількох великих російських банків, Ощадбанку та Газпромбанку тощо, а також додаткові заходи щодо боротьби з російською дезінформацією.
  • Канцлер Німеччини Шольц вважає, що ембарго на імпорт газу із Росії не зупинить війну в Україні. Він стверджує, що відмова від російського газу призведе до втрати мільйонів робочих місць та масштабної економічної кризи. Міністр енергетики та клімату Нідерландів Єттен повідомив, що країна відмовиться від імпорту газу з РФ до кінця року, а до того максимально заповнюватиме підземні сховища. Прем'єр-міністр Чехії Фіала заявив, що країна зможе повністю відмовитися від російського газу лише за 5 років, а наразі частка російського постачання складає 90 %.
    Міністр економіки Австрії Бруннер заявив, що країна підтримує всі санкції щодо РФ, крім газового ембарго, – за браком альтернативного каналу постачання.
    За оцінкою експертів, яких опитало агентство Reuters, Газпром за підсумками року може втратити третину експорту до ЄС.
    Попри інтенсивні бойові дії, прокачування російського газу через Україну триває, газогони та газокомпресорні станції працюють, у них немає влучень.
  • Радник глави Офісу президента Подоляк вважає, що консультації з країнами-партнерами щодо гарантій безпеки завершаться протягом тижня. Кожна країна-гарант пропонує власний "пакет". Він наголосив, що договір із Росією не має стати третіми мінськими домовленостями, бо це призведе до нового "конфлікту" за кілька років. Російський представник Мединський підтвердив факт активного спілкування делегацій останніми днями.
    Генеральний секретар ООН Гутерреш відвідає Москву 26 квітня, а незабаром, 28 квітня – Київ. Головною метою візиту названо стимулювання переговорів щодо перемир'я між Росією та Україною. Низка експертів та політиків вважають його візит до Москви легітимізацією агресії та відбілюванням воєнних злочинів режиму Путіна.
    Прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон вважає, що повномасштабна війна в Україні може тривати до кінця 2023 р., оскільки російський президент Путін не планує відступати від головної мети – знищення України.
  • У Київ знову відкриється посольство Великої Британії. Адміністрація президента Байдена поки не готова відновити в столиці роботу американського посольства з міркувань безпеки.
  • За інформацією агентства Bloomberg, країнами ЄС заморожено російські активи на суму €35 млрд, з них Францією – майже на €23 млрд.
    Австралія запровадила санкції проти 142 російських громадян, зокрема, проти дочок президента Путіна та глави МЗС Лаврова.
    Американський виробник скла Guardian Industries виводить активи з РФ, проте 2 його заводи й надалі працюватимуть у звичайному режимі.
    Найбільший у світі виробник підшипників SKF ухвалив рішення про "контрольоване припинення операційної діяльності" в Росії, водночас не зупиняє свій завод у Твері.
    Великий фінський виробник кранів Kone відмовився від нових замовлень у Росії, але обслуговуватиме наявне обладнання.
    Багато російських підприємств, зокрема, компаній воєнно-промислового комплексу, обходять санкції за допомоги компаній-прокладок, як із РФ, так і з інших юрисдикцій. Уряд РФ дозволив ввезення без дозволу правовласників продукції найбільших світових брендів. На думку експертів, це означає легалізацію контрабанди.
  • Російський крейсер "Москва", який затонув у Чорному морі, оголошено об'єктом культурної спадщини України. Російська влада визнала загибель лише одного моряка, який перебував на кораблі в момент влучення в нього українських ракет.
  • МЗС Молдови викликало посла РФ для надання пояснень щодо заяв російського командування про намір отримати контроль над усім Донбасом та півднем України для отримання виходу до "Придністровської республіки", де, нібито, "є факти утиску російськомовного населення". Молдова розцінила ці висловлювання як замах на суверенітет та територіальну цілісність країни.
    Уряд країни заявив про завершення заповнення опитувальника для набуття статусу кандидата в члени ЄС.
  • Чехія подала заявку до Ради ООН із прав людини, задля набуття місця Росії, яку було виключено рішенням Генеральної асамблеї.
  • Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомив про факти масового відібрання паспортів у депортованих до РФ українських громадян із видаванням їм замість них "міграційної довідки". На цей випадок вони мають можливість виїзду до ЄС за допомоги російських волонтерів, які передаватимуть списки Офісу. Офіс координує прохід біженців на територію ЄС через пункт пропуску в Нарві з подальшим оформленням документів.
  • "Суд" в окупованому Криму засудив колишнього лідера Меджлісу Джемілєва до 2 років ув'язнення за "незаконний перетин кордону" у 2014 р. Він потрапив під "амністію", тому не має відбувати покарання.

Київ

  • У Києві у Великодню ніч комендантська година триватиме з 23:00 до 05:00. Подібне рішення ухвалили мерії всіх великих міст країни. Богослужіння відбуватиметься в режимі онлайн-трансляції.

Тренди

  • Українці звинуватили голову Укрпошти Смілянського в навмисній відмові від друку додаткового накладу марки "Російський корабель…". Громадяни вважають, що левова частка накладу потрапила до рук тіньових ділків та самого Смілянського, які продають марки на закордонних аукціонах у тисячі разів дорожче за номінал, водночас як військовослужбовці та звичайні люди, так і не змогли придбати їх – ні у відділеннях Укрпошти, ні через її онлайн-магазин.

No comments:

Post a Comment