April 22, 2022

21.04.2022: США збільшують воєнну та фінансову допомогу Україні




США збільшують воєнну та фінансову допомогу Україні
  • США збільшують воєнну та фінансову допомогу Україні.
  • Латвія та Естонія визнали геноцидом воєнні злочини армії РФ в Україні.
  • Окупанти трохи просунулися на південь та південний захід від Ізюма.

Війна

Фронт

  • За інформацією Пентагону, російське командування сконцентрувало на сході України 85 батальйонних тактичних груп. Вони ведуть наступальні дії всією лінією фронту на півдні Харківської, у Луганській та Донецькій областях, а також у Маріуполі та на південь від Кривого Рогу. У районі Ізюма окупантам вдалося трохи просунутися в напрямку Барвінкового та Слов'янська й захопити два населені пункти. Тривають бої на північний схід від Лиману. Атаки в Рубіжному, Попасній та на схід від Донецька відбито. У 10 км на південь від Кривого Рогу окупанти спробували провести розвідку боєм, але відступили, зазнавши втрат. На решті дільниць фронту тривала відносна тиша. Глава Луганської воєнної обладміністрації Гайдай назвав фейком чергове повідомлення міністерства оборони РФ про взяття російськими військами Рубіжного.
    21.04.2022 Ізюм-Слов'янськ
    Головне управління розвідки констатує проблеми із комплектуванням підрозділів російської армії особовим складом. Окупаційна влада Криму перекрила виїзд із півострова, для запобігання зривання весняного призову. Секретар РНБО Данилов повідомив про знищення в Попасній загону сирійських та лівійських найманців.
    21.04.2022
  • Президент РФ Путін заявив про зупинення операції в Маріуполі, і відразу ж після цього російська авіація завдала масованого бомбового удару по комбінату "Азовсталь", який обороняють морські піхотинці та полк "Азов". Президент Зеленський заявив, що армія поки не має можливості деблокувати Маріуполь, проте не виключає цього незабаром. Зеленський повідомив, що російське командування відмовилося від обміну пораненими. За твердженням радника мера Андрющенка, окупанти ховають тисячі людей, які загинули в Маріуполі, у величезній братській могилі в Мангуші, куди трупи вивозять вантажівками. Наявність та місце поховання дали змогу визначити супутникові знімки, які надано компанією Maxar.
    Депутати німецького Бундестагу зажадали від Ради безпеки ООН ухвалити резолюцію з вимогою до РФ надати гуманітарний коридор із Маріуполя.
  • Віцепрем'єр-міністерка Верещук повідомила про обмін 19 осіб, зокрема, 10 військовослужбовців – на полонених солдатів армії РФ.
  • Російські війська завдали ракетних ударів по залізничній інфраструктурі в Новомосковському районі Дніпропетровської обл. та в Запоріжжі задля зривання перекидання військ, техніки та боєприпасів на Донбас. З важкої артилерії та РСЗВ обстріляно Харків, Миколаїв, населені пункти Донецької та Луганської областей.
  • За інформацією Головного управління розвідки, окупанти на півночі та сході Харківської області ізолюють міста, забороняють в'їзд до них волонтерів та дозволяють евакуацію лише на територію РФ.
    У четвер із Маріуполя за погодженим із російським командуванням гуманітарним коридором вдалося евакуювати лише 80 осіб.
    Радник глави Офісу президента Подоляк вважає, що після завершення активних бойових дій повернення депортованих до РФ громадян України стане ще однією фактичною війною.
  • До України прибули експерти зі Словаччини для участі в розслідуванні воєнних злочинів РФ.

Тил

  • Верховна Рада проголосувала за подовження режиму воєнного стану до 25 травня, а також за збільшення резервного фонду бюджету на 200 млрд грн.
    Змінено законодавство про допомогу безробітним в умовах воєнного стану, для внутрішніх переселенців тощо. Статус безробітного може бути надано на термін чинності воєнного стану плюс 180 календарних днів після його припинення або скасування.
    Прийнято закон про десовєтизацію українського законодавства, який містить перелік скасованих законів та кодексів.
    Провалено законопроєкт про "трудове рабство", який було прийнято в першому читанні у вересні 2021 р.
    Кума російського президента Медведчука, якого відправлено до СІЗО після втечі з-під домашнього арешту, позбавлено посади члена комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій. У парламенті замість забороненої фракції партії "Опозиційна платформа – За життя" тим самим складом депутатів створено групу "Платформа за життя та за мир", яку очолив один із лідерів ОПЗЖ Бойко.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль оцінив вартість відновлення України в $800 млрд. З них, за його словами, лише прямі збитки становлять орієнтовно $500 млрд, зокрема, від падіння ВВП цього року на 30–50 %. Президент Зеленський створив Національну раду з відновлення країни після війни. Голова Європейської Ради Мішель заявив, що відновлення України має розпочатися ще до закінчення війни.
  • НБУ обмежив операції із купівлі криптовалют. Чиновники оцінили виведення коштів з України цим каналом із початку війни у $2,6 млрд. Для купівлі криптовалюти дозволено використовувати лише власні валютні кошти.

Україна та світ

  • Президент США Байден оголосив про виділення Україні ще одного пакету воєнної допомоги на суму $800 млн. До нього включено гаубиці, снаряди до них, буксири, а також спеціально розроблені для України тактичні безпілотники Phoenix Gost. Байден оголосив заборону на відвідування портів США суднами під російським прапором, а також тими, власниками яких є російські фізичні або юридичні особи. Байден заявив, що США має достатні ресурси для підтримання обсягів і темпів воєнної підтримки України.
    У Штутгарті під егідою Європейського командування армії США створено оперативний центр координації воєнної допомоги Україні. Чиновники МЗС РФ скаржаться, що США постачанням зброї "прагнуть уповільнити спецоперацію" в Україні.
    Президент Європейської Ради Мішель повідомив про рішення ЄС щодо закупівлі важких озброєнь для безоплатного передавання їх Україні. За його словами, у програмі допомоги European Peace Facility для цього виділено €1,5 млрд.
    Україну відвідали прем'єр-міністри Іспанії – Санчес та Данії – Фредеріксен. Їм було продемонстровано докази воєнних злочинів російської армії. Санчес повідомив про постачання Україні 20 бронемашин та 200 т боєприпасів.
    Зеленський виступив перед парламентом Португалії та попросив для Збройних сил танки "Leopard", бронетранспортери та протикорабельні ракети "Гарпун", а також зажадав закриття портів країни для суден, що мають російських власників.
    За інформацією німецького видання Spiegel, канцлера Шольца може бути відправлено у відставку з ініціативи партії ХДС, що перебуває в опозиції, через відмову постачати Україні важке озброєння. Міністр закордонних справ Бербок заявила, що уряд вивчає потреби в додатковому обладнанні та боєприпасах, яке може бути передано разом із БМП Marder.
  • Сейм Латвії та парламент Естонії визнали воєнні злочини російської армії геноцидом українського народу. За словами президента Зеленського, для примирення з Україною наступний президент РФ мусить публічно визнати, що Путін та його спільники (Держдума тощо) вчинили геноцид українського народу, а слідом за ним це має визнати й народ Росії. Він заявив, що війну нібито можна "зупинити" через його прямі переговори із Путіним, проте його віра в результативність подібних переговорів падає день від дня.
  • Велика Британія надала Україні кредитні гарантії на суму $500 млн для фінансування захищених статей бюджету та оборонних видатків. США нададуть Україні пряму фінансову допомогу в розмірі $500 млн.
  • Уряд Великої Британії розширив список санкцій. До нього включено 26 фізичних осіб – командири російської армії, які беруть участь в агресії, а також голова компанії "Російські залізниці" та колишній український депутат Ківа. Санкції також накладено на підприємства російського воєнно-промислового комплексу, зокрема, на концерн "Калашников".
    Організація американських держав позбавила Росію статусу спостерігача та закликала позбавити її статусу постійного члена Ради Безпеки ООН.
    Нацбанк Чехії відкликав ліцензію в дочірнього російського Ощадбанку.
    Компанія Procter&Gamble зазнає складнощів у РФ через санкції і планує згорнути діяльність. Також керівництво компанії висловило побоювання можливим знищенням 2 заводів в Україні.
    Carlsberg Group планує продати підконтрольну їй російську компанію Baltika своєму прямому конкуренту – турецькій Anadolu AB InBev Efes, яка не має наміру йти з ринку.
    Литовська компанія Vičiūnai Group (бренд Viči) вирішила закрити російське відділення та вийти з ринку.
    Одна з найбільших у світі криптобіржа Binance обмежить акаунти користувачів із РФ, вартість активів яких перевищує $10 тис. на вимогу п'ятого пакета європейських санкцій.
    Зареєстрована в Нідерландах компанія Yandex BV значно скорочує інвестиції у РФ. Під санкції потрапили проєкти, рекламні тощо, а також керівники компанії. Торги її цінними паперами на світових біржах зупинено.
    Засновник та гендиректор російської нафтової компанії Лукойл олігарх Алєкперов пішов з усіх виборних посад після оголошення проти нього санкцій Великою Британією. В Іспанії знайдено мертвими колишнього топменеджера другої за розміром російської компанії з видобутку газу "Новатек" Протасеню та його родину. Минулого тижня за подібних обставин загинули колишній віцепрезидент Газпромбанку Аваєв та його родина.
    Росія оголосила санкції проти американських топчиновників, зокрема, віцепрезидентки Харріс, а також власників підприємств воєнно-промислового комплексу, ЗМІ та соцмереж.
  • Уряд Японії опублікував "синю книгу дипломатії", у якій острови Південнокурильської гряди названо незаконно окупованими Росією споконвічними японськими територіями.
  • Колишній депутат Ківа, проти якого в Україні відкрито кримінальні справи за звинуваченням у держзраді та закликах до порушення суверенітету, звернувся до президента Путіна з проханням надати йому політичний притулок та громадянство РФ.
  • Президент Байден анонсував програму для біженців з України "Unite for Ukraine", яка дасть їм змогу перелетіти з Європи до США без потреби пішого перетинання кордону з Мексикою.

No comments:

Post a Comment