April 21, 2022

20.04.2022: Окупанти зосередили зусилля на повному захопленні Маріуполя



Окупанти зосередили зусилля на повному захопленні Маріуполя
  • Окупанти зосередили зусилля на повному захопленні Маріуполя.
  • "Гарантами безпеки" України, за певних умов, можуть стати Туреччина та Франція.

Війна

Фронт

  • Усією лінією фронту на півдні Харківської, Луганської та Донецької областях точаться бої місцевого значення. Основні зусилля окупанти зосередили на захопленні Маріуполя. Голова Луганської воєнної адміністрації Гайдай повідомив, що російські війська контролюють 80 % території області, проте в Рубіжному та Попасній прорватися не можуть, хоча й захопили частину цих міст. Тривають бої в районі Кремінної-Торського. За інформацією розвідки, окупанти збираються вбити або вже вбили всіх українських бійців, взятих у полон у Попасній. На думку секретаря РНБО Данилова, масштабний наступ російської армії на Донбасі ще не розпочався, а її командування "промацує" лінію української оборони та веде розвідку боєм.
    20.04.2022
    Міністр оборони РФ Шойгу доповів президенту Путіну, що "план визволення" України успішно виконується, хоча західні країни роблять усі можливі зусилля "щоби максимально затягнути війну". За його словами, у Маріуполі "націоналістів" повністю оточено на території комбінату "Азовсталь", а все місто вже взято під контроль. Заступник командира полку "Азов" Паламар повідомив, що війська й надаі чинять опір, попри багаторазову перевагу окупантів у живій силі та техніці, а також безперервні обстріли, з моря тощо, та килимові бомбардування. Він висловив надію на те, що місто вдасться деблокувати або провести евакуацію за посередництва третьої країни. Водночас гуманітарний коридор із Маріуполя досі не працює, з міста вдається вирватися й дістатися до Запоріжжя лише поодиноким мешканцям. Готовність приїхати до Маріуполя для переговорів про евакуацію військових та цивільних осіб висловили члени української делегації Подоляк та Арахамія, проте Росія проігнорувала цю пропозицію. Заступник держсекретаря США Нуланд не виключає, що третьою країною для евакуації може бути залучений один із партнерів із НАТО.
    Російські війська обстріляли зі РСЗВ населені пункти на півдні Криворізького району Дніпропетровської області. Під артилерійські та ракетні обстріли потрапили Харків, міста та селища в районі лінії фронту в південній частині області, у Луганській та Донецькій областях.
  • За інформацією Генштабу, окупанти планують провести примусову мобілізацію чоловіків у Херсонській області для поповнення підрозділів, які зазнали втрат у боях з українською армією. Зафіксовано випадки залучення до бойових дій неповнолітніх підлітків із "патріотичних клубів" із територій донбаських "республік". Об'єднане командування ЗСУ "Південь" повідомило про перенесення дати "референдуму" про оголошення "Херсонської народної республіки" з початку травня на 27 квітня. Для його легітимізації російські пропагандистські ЗМІ вестимуть трансляцію з певних "дільниць", куди організовано буде підвезено "виборців".
  • Держприкордонслужба повідомила про обстріл прикордонних районів Сумської області з території РФ із мінометів та РСЗВ "Град".

Тил

  • Нацкомісія з регулювання в галузі енергетики та комунальних послуг анулювала ліцензії на генерацію та постачання електро- та теплової енергії 5 невеликим компаніям, власниками та бенефіціарами яких є громадяни РФ.
  • Профільний комітет Верховної Ради затвердив зміни до бюджету 2022 р. зі збільшенням резервного фонду уряду на 200 млрд грн, який буде спрямовано на фінансування закупівель та заходів сектору оборони.

Україна та світ

  • Президент Зеленський висловив "обережний оптимізм" щодо "покращення розуміння" потреб України іноземними партнерами. Він наголосив, що постачання зброї жертві агресії є їхнім моральним обов'язком. Насамперед це стосується озброєнь, що зберігаються на складах.
    Посол Ізраїлю Бродський повідомив про передавання Україні партії касок та бронежилетів, на додаток до мобільного шпиталю, уже розгорнуто в Західній Україні. Литва передала українській армії важкі міномети та боєприпаси до них. Нідерланди постачатимуть Україні німецькі скорострільні 155-мм самохідні гаубиці Panzerhaubitze 2000, а Німеччина – снаряди до них, а також проведе навчання українських артилеристів на території Польщі. Водночас за інформацією видання Bild, канцлер Німеччини Шольц одноосібним рішенням виключив зі списку постачання до України все важке озброєння.
    За інформацією CNN, після постачання запчастин українські ВПС спромоглися відновити та відремонтувати ще 20 літаків.
    Заступниця держсекретаря США Шерман висловила занепокоєння просуванням китайськими ЗМІ російської дезінформації щодо війни в Україні та воєнної допомоги від НАТО. За оцінкою низки експертів, боєприпаси, які Росія отримала з Північної Кореї, можуть бути вироблені в Китаї, який використовує країну як прокладку для запобігання санкціям за пряме постачання озброєнь.
  • Президент Туреччини Ердоган заявив про готовність країни стати гарантом безпеки України. Міністр закордонних справ Чавушоглу стверджує, що "дехто в США" хоче, щоби війна в Україні тривала якнайдовше для максимального ослаблення Росії. За словами радника глави Офісу президента Подоляка, юридичні підгрупи російської та української делегацій доопрацьовують договір про гарантії безпеки для приведення його статей до норм міжнародного права. Видання Politico повідомило, що французьке керівництво також готове надати Україні гарантії безпеки в обмін на її нейтралітет на переговорах із РФ. Президент Зеленський заявив, що російська делегація так і не передала Україні власного варіанту угоди.
    Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон заявив, що вести переговори з Росією подібне до "домовленостей із крокодилом, який тримає в пащі твою ногу".
    Генеральний секретар ООН Гутерреш попросив РФ та Україну про зустріч із президентами для обговорення можливості "досягнення миру". Він також запропонував оголосити на фронті "Великоднє перемир'я" для організації гуманітарних коридорів та евакуації цивільних осіб. У відповідь на це російський представник Небензя на Раді безпеки ООН назвав цю пропозицію "псевдомиротворчим закликом, який надасть перепочинок київським націоналістам для перегрупування та постачання нових партій озброєння", задля того, щоби "влаштувати нові нелюдські провокації та запустити нові фейки про дії російських вояків".
    Прессекретар генерального секретаря ООН Дюжаррік заявив, що Росія є одним зі співзасновників організації, хоча це є брехнею – в 1945 році серед засновників були СРСР, Україна та Білорусь.
  • Міністри фінансів країн "Великої сімки" (G7) анонсували надання підтримки України у 2022 р. у розмірі $24 млрд й, у разі потреби, її збільшенні. Вони висловили жаль із приводу допущення Росії до участі в зустрічах "великої двадцятки", МВФ та Світового банку, а також бажанням певних країн і надалі вести "звичайний бізнес" з агресором, щодо якого винесено ухвалу Міжнародного суду ООН. Канцлер Німеччини Шольц на час свого головування у G7 вбачає своє завдання в збільшенні допомоги України до €50 млрд. За його твердженням, частину цієї суми вже зібрано та забезпечено зобов'язаннями. Водночас Шольц, разом зі своєю партією СДПН, виступає проти запровадження ембарго на російські енергоносії. Міністр закордонних справ Бербок стверджує, що Німеччина припинить імпорт російської нафти наприкінці року. За інформацією німецьких ЗМІ, імпорт російської нафти в країну останніми тижнями зріс, сховища заповнені практично "під зав'язку".
  • До Києва на переговори із президентом Зеленським прибув голова Європейської Ради Мішель. На підсумковій пресконференції він заявив, що Єврокомісія оголосить рішення про надання Україні статусу кандидата в члени ЄС наприкінці червня.
  • Держказначейство США розширило санкції проти РФ, включивши до списку 30 фізичних та 40 юридичних осіб, здебільшого, банків, які залучено до схем ухилення від санкцій, що було оголошено раніше. Уряд Японії депортує 8 російських дипломатів, які збирали розвідувальну інформацію, а також має намір посилити санкції проти РФ.
    Компанія Shell поступово виводить ключових співробітників зі спільних із Газпромом та Газпром Нафтою підприємств, зокрема, з великого проєкту з видобутку газу та відвантаження ЗПГ "Сахалін-2". На думку експертів, ці дії навряд чи погіршать експортні можливості підприємств.
    Французька компанія Danone частково зупинила експорт своєї продукції та нові інвестиції до Росії. Припинено постачання товарів лише преміумсегменту – води Evian та молочних виробів рослинного виробництва Alpro. Виробництво та постачання іншої продукції не скорочено.
  • Міністр агропромислової політики Сольський вважає, що найкращою допомогою українським сільгосппідприємствам із боку ЄС буде максимальне збільшення експортних квот.
  • За інформацією Управління верховного комісара ООН у справах біженців, Україну з моменту вторгнення російських військ залишили понад 5 млн осіб. Держприкордонслужба протягом минулого тижня фіксує перевищення кількості людей, які повертаються до країни, над кількістю тих, хто виїхав. За твердженням представника України в ООН Кислиці, окупанти примусово вивезли на територію РФ понад 0,5 млн українських громадян, чверть із них – неповнолітні діти. Кислиця наполягає на кваліфікації цих дій як викрадення людей і зажадав рішучої реакції міжнародної спільноти.

No comments:

Post a Comment