April 20, 2022

19.04.2022: Обсяги воєнної допомоги Україні зростають щодня

 
Обсяги воєнної допомоги Україні зростають щодня

  • Обсяги воєнної допомоги Україні зростають щодня.
  • Становище обороців Маріуполя та мирних жителів на "Азовсталі" – критичне.
  • ВООЗ передає "Дарниці" технологію виробництва мРНК вакцин.

Війна

Фронт

  • Тривають запеклі бої в Донецькій та Луганській областях. Бойові зіткнення сталися в районі Кремінної та на схід – у Торському. ВСУ відбили спробу окупантів просунутися на південь від Ізюма в напрямку Слов'янська, а також захопити Мар'їнку на околиці Донецька.
    З тяжкої артилерії та систем залпового вогню окупанти обстріляли Харків, населені пункти на лінії фронту в Луганській та Донецькій областях, а також Миколаїв.
    На північ від Херсона в напрямку станції Снігурівка російські війська масштабно замінували території – лани та польові дороги тощо.
    19.04.2022
    Російське командування знову запропонувало оборонцям Маріуполя скласти зброю та здатися в полон. На територію комбінату Азовсталь скинуто надважкі бомби, під завалами перебувають цивільні особи. За словами заступника командира полку "Азов" Паламаря, підприємство зруйноване майже повністю. Командири підрозділів звернулися до лідерів країн із проханням про негайну евакуацію людей із території, на якій точаться бойові дії, оскільки відлік часу йде на години. Президент Зеленський нагородив орденами морських піхотинців, які боронять Маріуполь. За словами радника глави Офісу президента Подоляка, блокада Маріуполя "ускладнює переговорний процес". Він заявив, що в разі відмови світової спільноти від допомоги в евакуації Маріуполя, кров невинних людей буде на руках усього світу. Президент Зеленський не почув від керівництва Росії готовності обміняти кума російського президента Медведчука на оборонців та мешканців Маріуполя. За його словами, ситуація в місті "наджорстока", доля десятків тисяч депортованих мешканців невідома, окупанти блокують гуманітарні коридори для евакуації цивільних осіб.
  • За словами колишнього російського президента Медведєва, на іноземних добровольців, що воюють у складі ЗСУ, не поширюються положення Женевської конвенції про військовополонених, "тому вони підлягають першочерговій денацифікації".
  • Головне управління розвідки Міністерства оборони повідомило про підготовку окупаційною владою "референдумів" на території Херсонської області для легалізації анексії території.
  • МАГАТЕ оголосила про поновлення моніторингу Чорнобильської АЕС. Делегація організації має намір відвідати станцію наприкінці квітня для оцінювання радіаційної безпеки об'єкту та території, що прилягає до станції.

Тил

  • Президент Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про подовження воєнного стану у всій країні ще на 30 діб – до 25 травня.
  • Міністр цифрової трансформації Федоров оголосив про підключення в додатку для смартфонів "Дія" можливості оформлення статусу внутрішньо переміщених осіб, а також отримання соціальних виплат, передбачених для цієї категорії осіб.
  • За оцінкою експертів МВФ, ВВП України у 2022 р. може впасти на 35 %, тоді як російський – лише на 8,5 % за інфляції понад 20 %. Точний прогноз Фонд дати не може через надзвичайну нестабільність ситуації.
  • Понеділок 25 квітня після Великодня в умовах воєнного стану є робочим днем, тому банківська система працюватиме у звичайному режимі.
  • До України вже прибули 230 іноземних медиків для допомоги в лікуванні поранених та постраждалих від російської агресії. Загалом понад 2 тис. медиків з усього світу готові приїхати до країни вже незабаром.

Україна та світ

  • Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте заявив про намір поставити Україні озброєння, важку бронетехніку тощо. Президент Фінляндії Нііністьо оголосив про збільшення постачання воєнної допомоги для ЗСУ. Прем'єр-міністр Канади Трюдо повідомив про постачання Україні важкої артилерії. Норвегія передає ЗСУ ПЗРК "Містраль" французького виробництва. Міністр оборони Чехії Чорнохова повідомила, що заводи країни ремонтуватимуть пошкоджені в боях українські танки та бронемашини. Президент США Байден планує збільшити кількість артилерійських систем та боєприпасів як частину нового пакету воєнної допомоги. В Україну почали надходити дрони-камікадзе Switchblade 600. Протягом доби до Польщі прибудуть ще 7 літаків зі зброєю, яку буде переправлено до України. Прессекретар Пентагону Кірбі повідомив про постачання Україні запчастин для бойової авіації від країн-союзників із НАТО.
    Президент Зеленський вважає, що українська армія за рівнем уже вища за російську.
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз має намір сплатити основну частину витрат на повоєнне відновлення України, для чого буде створено спеціальний трастовий фонд. Керівництво ЄС обговорить тему репарацій у найближчі кілька тижнів. Ще однією темою порядку денного буде допомога українським компаніям, насамперед аграрним. На початковому етапі основну частину наданої допомоги буде спрямовано на відновлення інфраструктури та забезпечення надання державних послуг.
    Прем'єр-міністр Японії Кісіда оголосив про збільшення кредиту Україні зі $100 млн до $300 млн.
  • Наприкінці другого місяця війни Кабмін оголосив про розірвання договору з РФ щодо створення та експлуатації ракетної та ракетно-космічної техніки.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я передасть компанії "Дарниця" технології виробництва мРНК-вакцин.
  • З російського ринку йдуть автокомпанії General Motors та Stellantis (Citroën, Fiat, Opel, Peugeot), а також виробник домашньої хімії та косметики Henkel.
    Російським банкам заборонено розкривати проміжну та річну звітність, аудиторські звіти, інформацію про ризики та управління капіталом із початку року до 31 жовтня.
    Компанія Apple видалила зі свого магазину для РФ додаток відеохостингу TikTok, через який поширюють пропагандистські відео глава Чечні Кадиров та бійці чеченських підрозділів Росгвардії.

Київ

  • Київський метрополітен із 21 квітня відновлює роботу "червоної" гілки від ст. "Академмістечко" до ст. "Лісова", також буде скорочено інтервал руху поїздів.
  • Приміські населені пункти Києва, які були окуповані, усе ще не розчищено від мін, боєприпасів, що не розірвалися, та вибухових пристроїв. В Ірпені у вівторок на міні підірвалася вантажівка, водій загинув. У центрі Києва біля Центрального військового шпиталю виявлено розтяжку.

No comments:

Post a Comment