April 19, 2022

18.04.2022: На півночі Луганської області почався російський наступ


На півночі Луганської області почався російський наступ

  • На півночі Луганської області почався російський наступ.
  • Чинний тариф на електроенергію діятиме до 31 жовтня.
  • Україна готова прийняти нового посла США.
  • Медведчук просить обміняти його на мешканців та оборонців Маріуполя.
  • Зеленський провів нараду щодо повоєнного відновлення країни.

Війна

Фронт

  • Генштаб Збройних Сил вважає атаки російських військ на півночі Луганської та Донецької областей початком наступу. За оцінкою Пентагону, Росія зосередила в цьому напрямку 76 батальйонних тактичних груп. Окупанти захопили Кремінну на півночі Луганської області та висунулися в напрямку Лимана Донецької області. Українські війська здійснили контратаки на околицях Ізюма та на схід від Харкова.
    Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний заявив, що всі атаки в Запорізькій області відбито, українські війська ведуть бої в передмісті Херсона та перешкоджають просуванню окупантів у напрямку Миколаєва.
    Окупанти обстріляли з РСЗВ район, що прилягає до Кривого Рогу. З артилерії та ракетами обстріляно населені пункти на лінії фронту в Луганській, Донецькій та Запорізькій областях, Харків, Краматорськ, житловий район Миколаєва на виїзді на Херсон. Запорізька воєнна обладміністрація повідомила про випадки застосування окупантами фосфорних бомб.
    18.04.2022
    За словами головнокомандувача ЗСУ Залужного, загрозу захоплення столиці ліквідовано, хоча ймовірність ракетно-бомбових ударів поки є цілком реальною. Саме тому він порадив населенню не ігнорувати заходи безпеки під час сирен повітряної тривоги. Секретар РНБО Данилов вважає найнебезпечнішими для цивільних осіб ракети далекого радіусу враження.
    Президент Зеленський вважає, що окупанти останнім часом змінили тактику й намагаються наступати продуманіше й обережніше, ніж на початку вторгнення.
    За інформацією розвідки, російське командування розгорнуло на прикордонній з Україною території Бєлгородської обл. зенітно-ракетні комплекси ППО С-300 та С-400, а в захоплених районах Харківської – ЗРК "Тор". Губернатор Бєлгородської області Гладков повідомив, що з території України нібито було обстріляно російське село.
    Оперативне командування "Південь" повідомило про відведення суден Чорноморського флоту РФ від берегів України майже на 200 км після знищення ракетами флагманського крейсера "Москва". За інформацією російських ЗМІ, у шпиталі помер командир великого десантного корабля "Цезар Куніков", який дістав тяжкі поранення під час вибуху в порту Бердянська.
    У командування армії РФ зростають проблеми з комплектуванням особового складу підрозділів, які зазнали втрат під час бойових дій. Терміни ротації військовослужбовців постійно зсуваються, у телефонних дзвінках додому вони заявляють, що не мають наміру подовжувати контракти після повернення. Міністерство оборони України оприлюднило номер телефону для російських вояків, які планують здатися в полон.
  • Голова політради забороненої партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчук звернувся до президентів Путіна та Зеленського з проханням про обмін його на оборонців та мешканців Маріуполя. Секретар РНБО Данилов заявив, що в разі досягнення угоди про обмін він відбудеться "за участю третьої сторони". Прессекретар російського президента Пєсков пообіцяв поінформувати дружину Медведчука – Марченко про рішення, яке ухвалить Путін. Пєсков наголосив, що на переговорах "все йде за планом", хоча українська делегація нібито "постійно змінює позицію".
    Оборонці Маріуполя ведуть запеклі бої в районі морського порту та комбінату "Азовсталь". Окупанти скинули надважкі авіабомби на територію підприємства, де перебувають майже 1 тис. мирних жителів. Командир полку "Азов" Прокопенко закликав світових лідерів та Папу Римського організувати "зелений коридор" для евакуації цивільного населення. Українські бійці не планують припиняти опір та здаватися в полон.
    Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що доля Маріуполя може стати "червоною лінією" для подовження переговорів. Віцепрем'єр-міністр Верещук зажадала від РФ відкриття коридору для евакуації мирного населення із міста. На околицях Маріуполя російські війська та їхні поплічники з "ДНР" організували пункти та табори фільтрації, у яких наразі перебуває понад 20 тис. осіб.
  • Верещук стверджує, що окупанти взяли в заручники понад 1 тис. цивільних осіб, половина з них – жінки. За інформацією Запорізької обласної воєнної адміністрації, понад 100 людей викрадено на території області, з них понад половину – уже звільнено.
    Мер Херсона Колихаєв звернувся до президента та уряду з вимогою пояснити, як працювати місцевим органам влади за умов окупації.
    За оцінкою ЮНІСЕФ, в Україні понад 6 млн осіб мають обмежений доступ до питної води, через руйнування мереж водопостачання внаслідок бойових дій.

Тил

  • Президент Зеленський так і не підписав закон про воєнні злочини, який було ухвалено Верховною Радою ще в травні 2021 р. Уряд підготував новий законопроєкт, який передбачає відповідальність не лише виконавців, а й командирів, які віддавали злочинні накази, а також за їхню бездіяльність та незапобігання воєнним злочинам.
  • Уряд подовжив до 31 жовтня тариф на електроенергію для населення на рівні 1,44 грн/кВт•год за споживання до 250 кВт•год, і до 1,68 грн/кВт•год – за більшого споживання.
  • Держслужба праці повідомила, що за чинності режиму воєнного стану, 25 квітня, 2 та 9 травня оголошено робочими днями, які оплачуються за звичайними ставками.
  • Міністр соцполітики Лазебна повідомила, що на 18 квітня понад 1,4 млн осіб реєструвалися як переселенці.
  • Міністр інфраструктури Кубраков заявив про пошкодження чи знищення до 30 % об'єктів інфраструктури країни. За його оцінкою, сума втрат становить приблизно $100 млн. Київська школа економіки оцінила прямі втрати інфраструктури від агресії Росії в майже $85 млрд, а загальні, непрямі тощо – у $600 млрд.
    Президент Зеленський провів нараду з членами уряду та співробітниками свого Офісу для обговорення плану повоєнного відновлення країни. За словами прем'єр-міністра Шмигаля, збитки оцінюватимуть міжнародні аудиторські компанії, українські аналітичні центри, парламентські комітети та міністерства. За інформацією американського телеканалу Fox News, Світовий банк готує пакет підтримки для України в розмірі $170 млрд.

Україна та світ

  • Прем'єр-міністр Італії Драгі повідомив, що парламент країни майже одноголосно ухвалив рішення щодо надання зброї Україні.
    США планують розпочати вже незабаром навчання українських артилеристів поводженню зі своїми гаубицями.
    Пентагон спростував повідомлення російських пропагандистських ЗМІ про знищення в районі Одеси українського літака із вантажем воєнної допомоги зі США.
    Уряд Японії надасть Україні комплекти ядерного, біологічного та хімічного захисту, а також безпілотники.
    Прем'єр-міністр Молдови Гаврилиця заявила, що країн має замало озброєнь для надання воєнної допомоги Україні. Водночас вона передає Україні гуманітарну допомогу, приймає біженців та запровадила санкції проти РФ у банківській галузі. 6 винищувачів МіГ-29, які просила передати (або продати) Україна, знаходяться на аеродромі Маркулешти. Гаврилиця так і не відповіла на запитання щодо їхнього стану.
    США попередили Китай про серйозні наслідки в разі постачання зброї Росії або допомоги РФ в ухиленні від санкцій.
  • Україна погодилася (надала агреман) на призначення американського посла. Ним стане кар'єрна дипломатка Брінк, яка очолювала посольство в Словаччині. Три роки тому влада Грузії відмовила в її призначенні послом через нібито підтримку попереднього президента Саакашвілі.
    До Києва повернулися посольства та представництва 16 країн світу та ЄС.
  • Чиновники українського уряду мають намір до початку травня заповнити та передати відповіді на другу частину опитувальника, який є етапом набуттям статусу кандидата в члени ЄС.
  • Об'єднання роботодавців та профспілки Німеччини виступають проти запровадження ембарго на російські енергоносії, оскільки, на їхню думку, це спричинить зупинення виробництв та втрату робочих місць. Вони вважають, що санкції мусять мати лише мінімальний вплив на країни, які їх оголошують, а російський газ наразі й у короткотерміновій перспективі неможливо замінити постачанням з альтернативних джерел.
    Президент Франції Макрон заявив, що країна не залежить від постачання з РФ, тому він підтримує запровадження ембарго на російські нафту та газ. Прем'єр-міністр Італії Драгі вважає, що Європа може скоротити енергетичну залежність від РФ набагато швидше, ніж планує Єврокомісія.
    Ф'ючерси на нафту на світових ринках знову дорожчають на тлі повідомлень про можливе скорочення постачання російської нафти. Міністр закордонних справ Кулеба наполягає на включенні до наступного санкційного пакета ЄС ембарго на російську нафту. Президент Зеленський відправив його в турне європейськими столицями для переговорів із лідерами країн щодо підтримки посилення санкційного режиму.
    Глава Центробанку РФ Набіулліна вважає, що країна зіштовхнеться із серйозними проблемами наприкінці другого – початку третього кварталу, що призведе до "структурних перетворень" економіки. Президент Путін повідомив про "стабілізацію економіки" РФ, хоча дефолт за зобов'язаннями на початку травня експерти вважають практично неминучим. З усім тим, офіційний курс рубля щодо іноземних валют зміцнився, а надходження від продажу енергоносіїв стабільно зростають.
  • Держприкордонслужба й надалі випускати громадян України за кордон за внутрішніми паспортами та свідоцтвами про народження дитини. Прикордонники країн ЄС безперешкодно пропускають біженців з України.
    Уряд США подовжив для українців право участі в програмі захисту біженців, яка дає змогу залишатися в країні на законних підставах та отримати роботу.
  • Управління ООН із координації гуманітарних питань оцінило у 30 % зменшення посівних площ в Україні під зернові та олійні культури цього року, тому вважає загрозу світової продовольчої кризи цілком реальною.
  • Компанія Google відкрила вільний доступ до супутникових карт максимальної якості для стратегічних об'єктів РФ.

Київ

  • Відновлено рух Житомирською трасою М-06 після відкриття тимчасового мосту через річку Ірпінь у Стоянці. Для вантажного транспорту організовано об'їзд через Білогородку-Гореничі.

Тренди

  • На думку низки експертів, певна частка колишніх членів забороненої в Україні партії "Опозиційної платформи – За життя" "перефарбувалися" та стали "патріотами" й незабаром можуть вступити до партії попереднього президента Порошенка "Європейська солідарність" або в проєкт під егідою олігарха Ахметова та його партнера Новинського. Канал Ахметова "Україна 24" є учасником урядового телемарафону, на якому вже з'явилися журналісти з телеканалів, які контролювала ОПЗЖ.

 

No comments:

Post a Comment