April 18, 2022

17.04.2022: Російські війська завдали ракетних ударів по містах на всій території України


Російські війська завдали ракетних ударів по містах на всій території України

  • Російські війська завдали ракетних ударів по містах на всій території України.
  • Зеленський не вірить заявам політиків та в дієвість норм міжнародного права.
  • Український уряд заповнив опитувальник для набуття статусу кандидата на вступ до ЄС.

Війна

Фронт

  • Українські війська провели контрнаступ на схід від Харкова та звільнили 3 населені пункти. Російська армія штурмує Кремінну на Луганщині.
    17.04.2022 Харків
    У Маріуполі тривають важкі бої в районі комбінату "Азовсталь", де тримають оборону морські піхотинці та полк "Азов". У сховищах на території підприємства перебувають кілька сотень цивільних осіб, дітей тощо.
    17.04.2022 Кремінна
    Окупанти обстріляли з важкої артилерії та РСЗВ населені пункти вздовж лінії фронту в Луганській та Донецькій областях, Харків та Лозову на півдні Харківської області. Російська армія завдала ракетних ударів і у глибокому тилу – по Броварах, Миколаєву, Львову, а також об'єктах та залізничній структурі в Синельниковому та інфраструктурному об'єкту в Новомосковському районі Дніпропетровської області.
    Ситуація з поповненням особового складу частин вторгнення, які було розбито українськими військами протягом перших 2 місяців боїв, є вкрай важкою. За інформацією розвідки та соцмереж, російські резервісти та строковики масово відмовляються від укладання контрактів. Зірвано й мобілізовано в донбаських "республіках". Там залишилося критично мало чоловіків призовного віку. Тому "влада" хапає і відправляє на фронт усіх, хто потрапляє в поле зору – навіть тих, хто ніколи не тримав у руках зброю. Так були "мобілізовані" навіть музиканти Донецької філармонії, частина з яких загинула відразу ж після прибуття до зони бойових дій.
  • Одеська воєнна обладміністрація попередила мешканців про те, що пляжі міста та області заміновано для запобігання висадці морського десанту Чорноморським флотом РФ.
  • Про гуманітарні коридори на неділю українській владі домовитися не вдалося. З Торецька та Вугледару на прифронтовій території було евакуйовано 65 осіб. Голова Луганської воєнної адміністрації Гайдай закликав мешканців області евакуюватися до початку бойових дій, поки є шанс врятуватися.

Тил

  • Дружина кума російського президента Медведчука заявила, що він нібито дав згоду на обмін та видавання його Росії.
  • Президент Зеленський обговорив повоєнне відновлення України та подовження співпраці зі МВФ із директором Фонду Георгієвою.

Україна та світ

  • Італійський прем'єр-міністр Драгі вважає марними умовляння російського президента Путіна, оскільки на пропозиції щодо припинення вогню та про зустріч із Зеленським він отримав відповідь: "ще не на часі".
    Президент Зеленський в інтерв'ю телеканалу CNN заявив, що Україна не має наміру відмовлятися від територій на сході задля припинення війни з РФ. За його словами, кожне політичне затягування та затримку з постачанням зброї Путін трактує як дозвіл убивати українців. Зеленський наголосив, що не довіряє світовим політикам та положенням міжнародного права, оскільки вони не спромоглися зупинити російську агресію, проте вірить в українців та Збройні Сили України. Він також зажадав від Заходу запровадження нових санкцій за "рублеву окупацію" Херсонської та Запорізької областей.
    Зеленський очікує на візит до України президента Байдена, а також запросив президента Франції Макрона відвідати Бучу, щоби він наочно переконався в тому, як Росія здійснює геноцид в Україні.
    Міністерство оборони Великої Британії уважає, що цілі Росії у війні не змінилися. Це відмова України від євроатлантичної інтеграції та повний контроль над регіоном. Пентагон вважає, що Росія розпочне активні бойові дії на Донбасі вже незабаром.
    Сенатори від обох владних партій США звернулися до президента Байдена із проханням про призначення спецпредставника для України. За їхнім твердженням, це прискорить та покращить міждержавну та міжвідомчу кооперацію з надання Україні воєнної та іншої допомоги.
    За інформацією видання "Європейська правда", Молдова у відповідь на прохання України відмовилася передати або продати 6 винищувачів МіГ-29, оскільки Росія нібито вважатиме ці дії порушенням нейтралітету.
  • Заступник голови Офісу президента Жовква оголосив про завершення заповнення опитувальника для набуття статусу кандидата в члени ЄС.
  • Радник президента Устенко повідомив про запит України до країн "великої сімки" (G7) щодо надання фінансової підтримки в розмірі $50 млрд за допомоги  випуску облігацій із нульовою прибутковістю для покриття дефіциту бюджету протягом наступних 6 місяців.
  • Глава Єврокомісії фон дер Ляєн вважає дефолт та банкрутство Росії лише питанням часу, оскільки, за її словами, санкції вже починають руйнувати економіку.
    Естонія стала ще однією країною ЄС, яка заборонила відвідування своїх портів судам під російським прапором, а також кораблям, які змінили реєстрацію останніми днями.
  • Укрзалізниця повідомила про випадки відмови в пропуску через кордон громадян України, які не мають закордонних паспортів. Прикордонники ЄС з'ясовують, чи насправді біженці, які мають лише внутрішні українські паспорти, виїжджають із зони бойових дій. Польська прикордонна служба вперше з початку війни зафіксувала перевищення потоку українців, які повертаються до країни, над кількістю біженців.
  • Українська команда завоювала 3 медалі в перший день "Ігор нескорених", у яких беруть участь колишні та чинні військовослужбовці – які дістали поранень чи інвалідність під час несення служби.


 

No comments:

Post a Comment