April 17, 2022

16.04.2022: Зеленський вважає мир із Росією можливим

 

Зеленський вважає мир із Росією можливим

  • Зеленський вважає мир із Росією можливим.
  • Українська влада веде переговори про порятунок оборонців Маріуполя.

Війна

Фронт

  • Основні бойові дії на фронті розгорнулися на території Донецької та Луганської областей. Українські вояки відбили всі атаки окупантів.
    У Маріуполі російські війська штурмували морський порт, де закріпилися зведені підрозділи полку "Азов" та бригади морської піхоти. Розвідка попереджає про підготовку висадки в порту десанту. Російська авіація постійно бомбардує місто, гинуть і зазнають поранень сотні мирних жителів.
    За словами радника мера Маріуполя Андрющенка, окупанти планують повністю "закрити" Маріуполь для "фільтрування" всіх чоловіків, що залишилися в місті. Частину з них може бути "мобілізовано", деяких відправлено на розібрання завалів, а "неблагонадійних" – вивезено до "фільтраційного" концтабору в Докучаєвську.
    Російська армія має серйозні проблеми з поповненням особового складу підрозділів, які зазнають серйозних втрат під час бойових дій. За даними української розвідки, російська влада агітує військовозобов'язаних на укладання контрактів терміном від 3 місяців до 1 року з негайним відправленням до зони бойових дій.
    У Санкт-Петербурзі поховано заступника командувача 8-ї гвардійської армії генерал-майора Фролова, якого знищили українські вояки в Україні. Армія воює на Донбасі, у її складі діють 1-й та 2-й "армійські корпуси" "республік".
    Росія посилює ракетні удари по Києву та його околицях. Ракети потрапили в житловий сектор у Дарницькому районі та Київський бронетанковий завод, репортаж про ремонт техніки, на якому напередодні зробив телеканал "1+1". Також ракета Калібр потрапила до житлового кварталу Харкова. Унаслідок обстрілів кілька людей загинуло, десятки – поранено.
    16.04.2022
  • За інформацією голови воєнної адміністрації Луганської області Гайдая, евакуацію людей із Лисичанська зірвано окупантами. З міст півночі області вдалося вивезти лише приблизно 70 осіб. Упродовж доби, за інформацією віцепрем'єр-міністрерки Верещук, евакуйовано 1,45 тис. людей.
    В українському полоні наразі перебуває понад 700 окупантів. Верещук стверджує, що російська армія захопила в полон приблизно стільки ж українських військовослужбовців, що створює можливості для обміну. Вона заявила, що обміну російських вояків на цивільних осіб не буде, і зажадала від РФ негайного звільнення мирних жителів. Примусова депортація та фактичний примус до евакуації до цивільних осіб, зокрема, дітей – відбувається повсюдно на окупованих територіях.

Тил

  • Президент Зеленський заявив, що програму відновлення житла буде реалізовано в три етапи. За його словами, першочергово держава планує забезпечити тимчасовим житлом переселенців, другим етапом буде відновлення зруйнованого житла, а на наступному етапі – квартири отримають ветерани, які десятками років стояли в черзі, а також військовослужбовці.

Україна та світ

  • Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон повідомив президенту Зеленському про передавання ЗСУ бронетехніки вже незабаром та підтвердив, що допомогу буде надано всіма ресурсами, які є необхідними для захисту територіальної цілісності України. Посол України в Німеччині Мельник розкритикував небажання керівництва країни надати інформацію про розміри та деталі воєнної допомоги. Міністр фінансів Лінднер анонсував збільшення фонду воєнної підтримки інших країн до €2 млрд, левову частину коштів якого буде витрачено на закупівлю зброї для України.
    За даними американських ЗМІ, адміністрація Байдена поінформована про проблеми української армії з боєприпасами, тому прискорює їхнє постачання напередодні битви за Донбас.
  • Услід за Німеччиною, уряд Латвії виділив €100 тис. на фінансування розслідування воєнних злочинів РФ в Україні Міжнародним кримінальним судом.
  • Італія та Румунія заборонили відвідування їхніх портів суднами під російським прапором. Виняток може бути зроблено для поодиноких "гуманітарних" місій.
    Глава Єврокомісії фон дер Ляєн повідомила, що наступний пакет санкцій проти Росії міститиме нафтове ембарго та обмеження діяльності банків, насамперед – Ощадбанку РФ.
  • На думку директора Світової продовольчої програми ООН, світові загрожує голод у разі відмови Росії розблокувати судноплавство з українських портів.
  • Путін підписав закон про примусове, протягом 5 днів, виведення російських компаній із західних фінансових бірж та перенесення торгівлі акціями на російські майданчики.
  • Міністр закордонних справ Фінляндії Хаавісто наголосив, що загрози Росії щодо певних "наслідків" не вплинуть на рішення щодо вступу країни до НАТО.
  • За даними Верховного комісара ООН із прав біженців, територію України через війну залишили вже 4,8 млн осіб, з них понад 2,7 млн ​​– виїхали до Польщі, до Румунії – 0,7 млн, Угорщини – 0,5 млн, до Молдови – 0,4 млн, до Словаччини – 0,3 млн. Держприкордонслужба повідомила про повернення до країни з початку квітня приблизно 0,4 млн осіб, які виїхали раніше.

Київ

  • У столиці з 17 квітня комендантська година діятиме з 22:00 до 5:00.

Тренди

  • Президент Зеленський заявив, що знищення оборонців Маріуполя поставить крапку на переговорах із РФ. Він повідомив, що переговори про долю українських вояків, які боронять місто, тривають постійно, проте Росія вимагає їхньої безумовної негайної капітуляції.
    Зеленський не планує відмовлятися від переговорів у РФ. В інтерв'ю українським онлайн-ЗМІ він заявив, що договір про мир із Росією, на його думку, має складатися із двох документів – гарантій безпеки для України та окремого договору про закінчення війни. Зеленський підтвердив, що українська влада запропонувала стати гарантами безпеки США, Великій Британії, Італії та Туреччині, однак конкретних відповідей від них поки немає.
    За інформацією агентства Bloomberg, російський олігарх Абрамович знову відвідав Київ, де відбулися його перемовини з Офісом президента задля поновлення переговорного процесу з Росією. Президент Зеленський заявив, що Абрамович, проти якого запроваджено санкції в ЄС та Великій Британії, "не є нейтральною стороною", однак він наполягає на подовженні переговорів зі "стороною, яка хоче зупинити війну".
    Зеленський повідомив, що Росія отримала від української влади сигнал про готовність до обміну кума російського президента Медведчука. Личаківський районний суд Львова заарештував Медведчука без права внесення застави.
    За словами канцлера Австрії Нехаммера, російський президент Путін на зустрічі з ним заявив про впевненість у перемозі над Україною, що стане "гарантією безпеки для Росії". На його думку, "краще, щоби війна розпочалася раніше, ніж пізніше". Він не довіряє міжнародній спільноті, яка звинувачує його у воєнних злочинах, однак детально обізнаний щодо того, що насправді відбувається в Україні. Нехаммер не впевнений, чи готовий Путін застосувати ядерну зброю.
    Зеленський наполягає на тому, що світова спільнота має тиснути на російську економіку в такий спосіб, щоби Путін не мав навіть думок про застосування ядерної зброї.

No comments:

Post a Comment