April 16, 2022

15.04.2022: Росія загрожує тяжкими наслідками США та країнам Заходу за постачання зброї Україні

Росія загрожує тяжкими наслідками США та країнам Заходу за постачання зброї Україні

  • Росія загрожує тяжкими наслідками США та країнам Заходу за постачання зброї Україні.
  • Російські війська завдали ракетних ударів по Києву, Олександрії, Полтаві.

Війна

Фронт

  • На Донбасі – затишшя перед активними бойовими діями. За інформацією Генштабу, російське командування зосередило в районі Ізюму на південь від Харкова до 20 батальйонних тактичних груп зі складу підрозділів 6 армій. У Мар'їнці на околиці Донецька окупанти спробували здійснити прорив, проте атаку було відбита. За інформацією незалежних джерел, українські війська відкинули окупантів та зайняли кілька населених пунктів у районі Харкова. У Маріуполі російські війська та "кадировці" за підтримки "народної міліції ДНР" намагаються захопити центр міста та територію заводу "Азовсталь", яку утримують українські морські піхотинці та полк "Азов".
    Російські війська обстріляли населені пункти з артилерії та РСЗВ у Харківській, Луганській та Донецькій областях, загинули та поранені десятки мирних жителів. Ракетним ударом знищено сортувальний центр "Нової пошти" в Миколаєві. Також окупанти обстріляли з артилерії місто Василівка на непідконтрольній території Запорізької області для створення "картинки" для пропагандистських російських ЗМІ, які негайно з'явилися на місці обстрілу.
    Завдано ракетних ударів по Києву та його околицях, по аеродрому в районі Олександрії в Кіровоградській області, а також по селу в околицях Полтави.
    15.04.2022
  • Президент Зеленський повідомив, що під час воєнних дій загинуло до 3 тис. українських військовослужбовців, приблизно 10 тис. – дістали поранення, і поки невідомо, скільки з них помре. Підрахувати втрати серед мирного населення набагато важче, оскільки хтось загинув на окупованій території, багато людей стали біженцями та внутрішніми переселенцями й з'ясувати їхнє місце перебування вкрай важко.
  • В окупованій частині Маріуполя російські війська запровадили систему перепусток для виявлення "неблагонадійних" мешканців. За словами радника мера міста Андрющенка, окупанти пообіцяли городянам платити їжею за розчищення завалів. Президент Зеленський заявив, що влада країни робить усе можливе для порятунку людей у ​​Маріуполі.
  • За даними Головного управління розвідки, план примусової "мобілізації" чоловіків у донбаських "республіках" зірвано, а охочих йти на війну з Україною практично немає.
  • Під час евакуації зі смт Борова Харківської обл. окупанти обстріляли колону автобусів. Загинуло 7 мирних жителів, 27 – поранено.

Тил

  • Укрзалізниця відновила сполучення з Черніговом та низкою населених пунктів області. До обласного центру прибув потяг із гуманітарним вантажем.
  • Окупанти після відступу залишили безліч мін-пасток, мінних загороджень, територію засмічено боєприпасами, що не розірвалися. За оцінкою голови Київської військової обладміністрації Павлюка, на розмінування області може знадобитися до 1 року. Зафіксовано численні випадки підриву цивільних осіб на мінах та боєприпасах.
  • Міністр охорони здоров'я Ляшко оголосив про поступове згасання епідемії коронавірусу в Україні. Кількість осіб, що заразилися, на контрольованій території знизилася, хвороба протікає в легкій формі. Проте уряд бере ще один кредит від Міжнародного банку реконструкції та розвитку в розмірі $91 млн на додаткову закупівлю вакцин.
  • Бюро економічної безпеки виявило в Чернігівській обл. 6 вагонів із білоруськими добривами та передало їх військовій адміністрації для націоналізації.
  • У Києві вишикувалася величезна черга за марками, які було випущено на честь українських моряків, які відправили російський крейсер "Москва" в останню подорож.

Україна та світ

  • The Washington Post опублікувала офіційну ноту Росії до США із попередженням, що постачання Україні "найчутливіших" систем озброєнь "підливають олію у вогонь конфлікту й може спричинити непередбачувані наслідки". Російське МЗС підтвердило, що загрози було спрямовано до всіх країн, які постачають зброю Україні.
    У рамках нового пакету допомоги, який було анонсовано президентом Байденом у середу, ЗСУ, найімовірніше, отримають ударні безпілотники та протикорабельні ракети. Речник Держдепартаменту США Прайс заявив, що загрози Росії не зупинять підтримку України президентом Байденом.
    За оцінкою чиновників американської адміністрації, війна в Україні може тривати до кінця року й поки ознак зміни намірів російського президента Путіна немає.
    Лідер німецької опозиційної партії ХДС Мерц розкритикував канцлера Шольца за затримку в постачанні зброї Україні.
    Після знищення флагмана Чорноморського флоту – ракетного крейсера "Москва", а також "у відповідь на будь-які атаки чи диверсії на території Росії" Міністерство оборони РФ погрожує ракетними ударами по об'єктах у Києві.
    Президент Зеленський та представники західних розвідок не виключають застосування Путіним тактичної ядерної зброї, зокрема, ударів по країнах НАТО.
  • Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Гебреєсус, а слідом за ним Папа Римський Франциск, заявили про нібито дискримінацію біженців за кольором шкіри, у відповідь на підтримку ЄС осіб, які залишили Україну через війну. У Римі в Страсну п'ятницю проведено хресну ходу, елементом якої було спільне несення хреста етнічними українкою та росіянкою – громадянами Італії.
  • Президент Зеленський заявив, що "Росія назавжди програла Україну". Офіс президента повідомив, що уряд готує відповіді на запитання анкети, яка є частиною процесу вступу до ЄС. Зеленський звернувся до президента США Байдена із проханням визнати Росію країною-спонсором тероризму. Український президент наголосив, що досягнення миру в країні безпосередньо залежить від підтримки Заходу та санкцій проти агресора, які можуть змусити РФ припинити війну.
  • Міністр закордонних справ Грузії Дарчіашвілі запевнив українського колегу Кулебу в тому, що влада країни підтримує Україну й не сприяє Росії в ухиленні від санкцій.
  • У Києві відновлюють роботу посольства Італії та Франції. США поки не планують повертати персонал посольства до української столиці.
  • МВФ прогнозує падіння світового ВВП у 2022 та 2023 роках. через вторгнення Росії до України. За оцінкою експертів Фонду, спад відчують 143 країни, на яких припадає 86 % світового доходу.
  • Глава МВФ Георгієва оголосила про підготовку Фонду до масштабного фінансування відновлення України.
    Експорт російського Газпрому з початку року до 15 квітня впав на 25 % проти аналогічного періоду торік, проте грошові надходження зросли через різке зростання цін на газ до ЄС. Румунія планує розконсервувати родовища та залучити інвестиції у видобуток газу в Чорному морі у відповідь на газовий шантаж Росії.
  • Після заборони ЄС на в'їзд вантажівок РФ та Білорусі, керівництво РБ запровадило з 16 квітня подібну заборону для європейських транспортних засобів. До цієї ж дати територію країни мусять залишити фури, що в'їхали раніше.
  • Роскомнагляд заблокував російську версію видання Moscow Times через публікацію інформації про відмову бійців Росгвардії від участі у війні в Україні.
  • Росія оголосила персонами нон грата 18 співробітників диппредставництва ЄС. Північна Македонія депортує 6 російських шпигунів, які працювали під дипломатичним прикриттям.

Київ

  • Мер столиці Кличко оголосив про відмову від підвищення тарифу на гарячу воду до 31 травня. Орендарів комунального майна звільнено від орендної плати на термін чинності воєнного стану плюс один місяць.
  • За інформацією заступника мера Поворозника, до Києва щодня повертається кілька десятків тисяч городян. Він заявив, що це створює додаткове навантаження на транспортну систему міста, проте проблем із постачанням продуктів немає. Він попередив про небезпеку ракетних обстрілів міста, що тривають

Тренди

  • Генпрокурор Венедиктова вважає, що брак російського громадянства в Медведчука – кума президента Путіна – не є перешкодою для його обміну на українських військовополонених.

No comments:

Post a Comment