April 15, 2022

14.04.2022: Верховна Рада визнала воєнні злочини Росії геноцидом українського народу


Верховна Рада визнала воєнні злочини Росії геноцидом українського народу

  • Верховна Рада визнала воєнні злочини Росії геноцидом українського народу.
  • Російський флагманський крейсер "Москва" все-таки потонув.
  • НБУ дозволив продаж готівкової валюти населенню.

Війна

Фронт

  • Ситуація на фронті поки не змінюється. Відбито атаки окупантів у Рубіжному та Попасній. Тривають запеклі бої в Маріуполі, який боронять морські десантники та полк "Азов". Командири підрозділів вважають деблокування міста цілком можливим і очікують на допомогу від командування та вищого керівництва країни.
    Російські війська зміцнюють оборону на околицях Херсона.
    14.04.2022
    Російська влада оголосила про обстріл сіл у Брянській та Білгородській областях нібито з боку українського кордону. За твердженням губернаторів областей, жертв та руйнувань житлових будинків та об'єктів інфраструктури немає. "У відповідь" окупанти обстріляли з-за кордону кілька населених пунктів та прикордонну заставу на українській території в Чернігівській та Сумській областях. У ніч було завдано удару ракетами "Калібр" по заводу на південно-західній околиці Києва, частина столиці залишилася без електрики. Околиці Харкова, населені пункти в Луганській та Херсонській областях знову потрапили під інтенсивні обстріли. Заступник міністра оборони Маляр заявила про наявну загрозу ескалації війни то ракетних обстрілів, тому закликала населення поки не повертатися до Києва та інших великих міст.
  • Флагман Чорноморського флоту РФ, який було підбито ракетами "Нептун" у ніч 14 квітня, увечері затонув під час транспортування до Севастополя на ремонт. Російське угруповання кораблів відведено на південь від українських берегів, що зводить практично нанівець шанси висадження морського десанту в районі Одеси-Миколаєва.
  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російське командування провалило мобілізацію на Північному Кавказі й має намір комплектувати нові підрозділи за національною ознакою паралельно із плановим весняним призовом.
  • Віцепрем’єр-міністерка Верещук оголосила про проведення ще одного обміну полоненими. На контрольовану територію повернулися 22 військовослужбовці й 8 цивільних осіб.
  • Секретар РНБО Данилов заявив, що керівництво країни було попереджено про наступ російських військ, але очікувало на нього не 24, а 22 лютого. Можливість вторгнення з Білорусі було оцінено як незначну. Головне управління розвідки опублікувало захоплене під час боїв секретне розпорядження російського командування про вторгнення в Україну під виглядом стратегічних навчань. Головною метою наступу було захоплення Києва та повний розгром українських військ.

Тил

  • Депутати Верховної Ради визнали режим РФ нацистським та заборонили символіку агресора. Воєнні злочини Росії на території України визнано геноцидом українського народу. Прийнято закон про посилення кримінальної відповідальності за допомогу державі-агресору. Термін ув'язнення за ці дії збільшено до 10–12 років. У першому читанні прийнято закон про позбавлення за поданням Верховної Ради або РНБО державних нагород осіб, що створили загрозу національній безпеці.
    Спрощено процедуру залучення грантових коштів від іноземних держав для поповнення держбюджету.
    Припинено діяльність партії та парламентської фракції "Опозиційна платформа – За життя". За словами заступника голови Верховної Ради Корнієнка, через заборону партії поставлено під питання повноваження низки місцевих рад.
  • Міністр фінансів Марченко підтвердив, що виплату пенсій та допомоги у квітні буде здійснено в належний термін та в повному обсязі, оскільки вони є захищеними статтями бюджету.
  • Нацбанк дозволив продаж готівкової валюти населенню та обмежив маржу продажу 10 % від офіційного курсу, а купівлю – не нижче за цей курс, який було зафіксовано ще 24 лютого.
  • За оцінкою компанії Advanter Group, після початку війни понад 20 % малих та середніх підприємств повністю припинили роботу. У компаніях, діяльність яких триває, кількість співробітників скорочено на третину, а ще третину – відправлено в неоплачувані або частково оплачувані відпустки. Зарплати майже половини чинних працівників скорочено.
  • Суд у Львові заарештував майно кума російського президента Медведчука та його дружини – телеведучої Марченко.
  • Компанія FlixBus відновлює рейси до Києва та ще до низки міст, які було припинено з початку війни.

Україна та світ

  • Турецький міністр закордонних справ Чавушоглу заявив, що російське керівництво як умову проведення очної зустрічі між президентами Путіним та Зеленським вимагає погодження та підписання певного документа переговорними групами. За словами українського президента, звірства російської армії в Бучі та інших містах "звузили можливість ведення переговорів" із Росією.
  • Посольство США в Україні заявило, що пакет воєнної допомоги в розмірі $800 млн – не є останнім. Надалі постачання зброї постійно зростатиме.
    Грецький міністр оборони Панайотопулос заявив про відмову країни постачати Україні зброю та амуніцію, оскільки це може послабити оборону самої Греції, зокрема, островів.
    Нідерланди передали Словаччині комплекси ППО "Patriot" разом із підрозділом, який їх обслуговує. Словаччина отримала їх замість комплексів радянського виробництва C300, які було поставлено Україні.
    Глава ЦРУ Бернс застеріг Україну та світову спільноту від недооцінки загрози застосування тактичної ядерної зброї за наказом російського президента Путіна.
  • Колишній президент США Трамп услід за чинним президентом Байденом назвав геноцидом воєнні злочини російських вояків. Трамп розкритикував Байдена через рекордно високу інфляцію в країні.
    Президент Франції Макрон стверджує, що використання визначення "геноцид" нібито не допоможе Україні, оскільки є "словесною ескалацією". За його словами, висновок про використання визначення мають надати юристи, а не політики.
    Президент Зеленський відкинув твердження російських пропагандистів про спільне "історичне коріння" й назвав Росію "ордою", а не Руссю.
    Міністр оборони Словаччини Надь порівняв російського президента з Гітлером і заявив, що Україна бореться за майбутнє всієї Європи.
    Прокурор Міжнародного кримінального суду Хан відвідав населені пункти на околицях Києва. Він заявив, що розслідування воєнних злочинів буде об'єктивним та неупередженим. За його словами, він і надалі триматиме тісний контакт з українськими правоохоронцями та спробує встановити контакти з Росією.
    За словами мера Бучі Федорука, 85 % загиблих жителів міста вбито зі стрілецької зброї.
    Міністерство закордонних справ оголосило про загрозу незаконного всиновлення громадянами РФ примусово вивезених із зони бойових дій українських дітей, сиріт та дітей, які потребують опіки тощо.
  • Президент США Байден оголосив про готовність відвідати Україну, але поки до Києва буде відправлено одного з топчиновників його адміністрації.
  • Радник президента США з нацбезпеки Салліван анонсував відмову адміністрації Байдена від повернення активів російським олігархам. За його словами, кошти будуть використані "з кращою метою". Він також заявив, що найближчими тижнями буде вжито заходів щодо запобігання можливості ухилення від санкцій російськими олігархами, політиками та підприємствами.
    Міністр закордонних справ Кулеба очікує від німецького уряду докорінної зміни ставлення до України з урахуванням агресії Росії.
    За інформацією агентства Reuters, російське керівництво звернулося до президента Бразилії з проханням про підтримку у "великій двадцятці" (G20), МВФ та Світовому банку для зменшення впливу санкцій.
    Віцеканцлер Німеччини Хабек наполягає на економії енергії громадянами, щоби створити можливість відмовитися від російських енергоносіїв.
    Експерти агентства Bloomberg уважають, що ЄС планує поступове запровадження ембарго на імпорт російської нафти після католицького та православного Великодня, а також президентських виборів у Франції – з урахуванням ситуації на фронті на сході України.
    Світова енергетична рада скасувала проведення щорічного конгресу в російському Санкт-Петербурзі в жовтні 2022 р.
  • Заступник голови Ради безпеки РФ Медведєв заявив, що в разі вступу Швеції та Фінляндії до НАТО Росія вважатиме їх "офіційними супротивниками".
  • Всесвітня продовольча програма ООН та ЄС шукають способи уникнути голоду в країнах третього світу – Близькому Сході та Північної Африки тощо – через війну в Україні. Міністр агропромислової політики Сольський заявив, що в березні експорт продовольства склав у грошовому вимірі $0,84 млрд проти $1,9 млрд у березні 2021 р.
  • Глава представництва ЄС в Україні Маасікас заявив, що Єврокомісія оцінить перспективи вступу України за спрощеною процедурою за двома критеріями: відповідність до вимог демократі та ринкової економіки.

Київ

  • У Києві поновив роботу сервіс замовлення таксі Uber. Уся сума за поїздку надходитиме водіям. Служба резервує 10 тис. безплатних поїздок для співробітників державних органів та працівників підприємств критичної інфраструктури.
  • За словами мера Кличка, кияни сплатили за комунальні послуги в столиці 55 % від рахунків, що було їм виставлено, а комунальні служби працюють у вкрай напруженому режимі.
  • Комендантську годину в Гостомелі подовжено до 6:00 20 квітня.

No comments:

Post a Comment