April 14, 2022

13.04.2022: У Чорному морі знищено російський ракетний крейсер "Москва"


У Чорному морі знищено російський ракетний крейсер "Москва"

  • У Чорному морі знищено російський ракетний крейсер "Москва".
  • США збільшать воєнну допомогу ще на $800 млн.
  • До Києва приїхали президенти Польщі та країн Балтії.

Війна

Фронт

  • У Чорному морі підбито ракетами російський крейсер "Москва". За повідомленнями ЗМІ РФ, на кораблі "сталася детонація боєкомплекту". На думку низки експертів, корабель може бути остаточно виведено з ладу, а в найкращому випадку знадобиться понад рік для його ремонту.
    Українська армія відбила атаки окупантів на Донбасі – у напрямку Слов'янська, Попасної та Курахового, а також на півдні Херсонської обл. – в Олександрівці.
    У Маріуполі тривають тяжкі бої. Після прориву 36-ї бригади морської піхоти до позицій полку "Азов" їхні командири записали відеозвернення. Вони підтвердили, що частина військовослужбовців здалася в полон, проте це не зменшило бойових можливостей об'єднаного підрозділу. За словами радника мера Маріуполя Андрющенка, російські війська планують проведення в місті 9 травня "параду перемоги".
    13.04.2022
    За оцінкою Генштабу, російські війська вже здійснили зосередження та перегрупування на півдні та сході країни та готові до наступальної операції. Командування армії РФ планує створити п'ятикратну перевагу над українськими військами на ключових напрямках. Міністр оборони Рєзніков просить союзників якнайшвидше поставити Україні важку артилерію, щоб уникнути оточення українського угруповання на Донбасі.
    Президент Зеленський повідомив про примусову мобілізацію чоловіків на захоплених Росією територіях півдня України, що може свідчити про серйозні проблеми із комплектуванням ударних частин. За інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони, мобілізаційний ресурс на територіях "республік" практично вичерпано, а план комплектування нових частин так і не виконано. Проблемою російських військ експерти називають недостатню бойову злагодженість та брак бойового досвіду.
    Окупанти завдали ракетного удару по селу Черкаське на околицях Слов'янська, на який готують наступ із півночі – від Ізюма. Обстріляно населені пункти на лінії фронту в Донецькій та Луганській областях, а також околиці Харкова.
  • Головне управління розвідки повідомило, що російські спецслужби мають намір здійснити кілька гучних терактів на своїй території для того, щоби звинуватити в них Україну й виправдати звірства російських військовослужбовців. Міністерство оборони РФ загрожує завданням ракетних ударів по Києву в разі, якщо "диверсії на території Росії триватимуть". У прикордонних з Україною областях нагнітається істерія "через можливі обстріли та теракти".
  • У середу окупанти не погодили та не відкрили гуманітарні коридори для евакуації мирних жителів із зони бойових дій, з Маріуполя та населених пунктів Запорізької області тощо. Проте, за словами заступника голови Офісу президента Тимошенко, 1,5 тис. осіб таки вдалося вивезти. За оцінкою мера Маріуполя Бойченка, в оточеному місті без їжі, води та тепла повільно вмирають приблизно 120 тис. мешканців.
    Голова Луганської воєнної обладміністрації Гайдай закликав жителів області напередодні важких боїв не зволікати з евакуацією.
  • Заступник мера Дніпра Лисенко повідомив, що в моргах наразі заскладовано 1,5 тис. тіл російських військовослужбовців, яких Росія не має наміру забирати.

Тил

  • За інформацією СБУ, кум російського президента Медведчук після втечі з-під домашнього арешту переховувався в приватному будинку під Києвом. Його готували до перекидання на територію невизнаної Придніпровської "республіки", після чого співробітники ФСБ мали евакуювати його до Росії. За словами голови СБУ Баканова, Медведчука на час розслідування буде поміщено до СІЗО. The New York Times повідомила, що Медведчук був фігурантом розслідування щодо втручання в американські вибори.
    Прокуратура звинувачує його у фінансуванні тероризму – організації постачання вугілля з "республік". Медведчук був одним з основних "перемовників" з української сторони між українською владою та "республіками" з квітня 2014 р, а також довіреною особою російського президента Путіна. Саме Медведчук був каналом зв'язку попереднього президента Порошенка з Путіним.
    Глава російської Держдуми Володін заявив, що президент Зеленський, "який танцює під дудку США", понесе відповідальність, якщо з Медведчуком щось трапиться.
  • Депутат від президентської фракції "Слуга народу" Веніславський повідомив про рішення подовжити режим воєнного стану після 25 квітня – після закінчення терміну, визначеного указом Зеленського.

Україна та світ

  • Відбулася телефонна розмова президентів Зеленського та Байдена. Основні теми бесіди – воєнні злочини РФ, збільшення фінансової та воєнної допомоги та посилення антиросійських санкцій. Байден повідомив про виділення ще одного пакета допомоги на суму $800 млн, який включатиме бойові вертольоти, артилерійські, протитанкові та протиповітряні системи, бронетехніку, позашляховики та боєприпаси. Крім того, він пообіцяв сприяння передаванні ЗСУ зброї від союзників США. За інформацією американських ЗМІ, до пакета допомоги буде включено розвіддані, які дадуть ЗСУ змогу вражати цілі в окупованому Криму й на Донбасі. Тривають переговори щодо офіційного візиту до України держсекретаря Блінкена або міністра оборони Остіна.
    Рада ЄС ухвалила рішення про збільшення фінансування постачання зброї, амуніції та палива до України до €1,5 млрд.
    Міністр оборони Франції Парлі повідомила, що Україні буде додатково надано озброєння на суму €100 млн.
    Міністр фінансів Марченко повідомив про підписання договору про надання Україні кредиту в розмірі 500 млн канадських доларів на пільгових умовах.
    Президент Зеленський зустрівся з президентами Польщі, Естонії, Латвії та Литви під час їхнього візиту до Києва. Президент Литви Науседа спробував переконати Зеленського в контрпродуктивності ідеї щодо створення воєнного союзу на альтернативу до НАТО.
  • Заступник держсекретаря США Нуланд повідомила, що Конгрес та адміністрація Байдена "з високою ймовірністю" визнають геноцидом воєнні злочини Росії в Україні. Прем'єр-міністр Канади Трюдо також вважає геноцидом масові вбивства українців російськими військовослужбовцями. У телефонних розмовах, які перехопила СБУ, окупанти підтверджують наявність наказів про знищення мирного населення та міст України.
    Спікер МЗС Ніколенко у відповідь на висловлювання президента Макрона заявив, що після воєнних злочинів армії РФ в Україні немає ні моральних, ні реальних підстав говорити про "братні народи"
  • Найбільший світовий нафтотрейдер Vitol Group, який контролює постачання майже 250 супертанкерами, скорочує закупівлю російської нафти та має намір припинити повністю торгівлю нею до кінця 2022 р. Єврокомісія попередила держави-члени ЄС про те, що оплата за російські енергоносії рублями вважатиметься порушенням санкцій.
    Уряд Австралії запровадив санкції проти великих російських підприємств – "Газпрому", "Транснафти", "Алроси", "Ростелекому", "Росгідро", а також судноплавних компаній та морських портів.
    Російські банки масово приєднуються до китайської платіжної системи UnionPay та випускають її картки, віртуальні тощо, які дають громадянам РФ можливість оплати в закордонних поїздках та інтернет-магазинах.
  • Російський президент Путін, який вимагав від НАТО повернення до кордонів 1997 року, вторгненням в Україну досяг зворотного ефекту – Альянс розширюється. Фінляндія починає процес підготовки до вступу. Заявку на членство буде подано протягом кількох тижнів – після завершення дебатів в уряді. Уряд Швеції також має намір подати заявку на членство в червні, після з'їзду владної соціал-демократичної партії.
  • 19 квітня очікується схвалення Радою ЄС обміну українськими біженцями гривні на валюту країн, що їх приймають. Сума обміну без комісій за курсом НБУ – до 10 тис. грн на особу.
  • Заступник голови Офісу президента Жовква заявив, що німецький президент Штайнмаєр зможе відвідати Україну після конкретних дій щодо РФ, таких, як запровадження ембарго на імпорт нафти. Президент Зеленський заявив, що Україна не отримувала запиту на візит, проте рада буде бачити Німеччину серед реальних друзів.
  • Кандидат у президенти Франції, ультраправа політикиня ле Пен заявила, що в разі свого обрання має намір відмовитися від участі в об'єднаному командуванні НАТО, проте не проти застосування 5 статті Вашингтонського договору, а також не скасовуватиме антиросійські санкції. Вона вкотре підтвердила, що вважає легітимним "референдум" у Криму, який було проведено Росією у 2014 р для фіксування анексії півострова.

Київ

  • Влада Чернігівської області відновлює трасу до Києва й будує тимчасові переправи через річки замість зруйнованих мостів. Для відновлення руху трасою на Житомир будується тимчасова переправа через річку Ірпінь у Стоянці під Києвом.
    Нацгвардія проводить зачистку звільненої території та виявляє схрони зі зброєю, які окупанти залишили для диверсійних груп.

No comments:

Post a Comment