April 13, 2022

12.04.2022: СБУ затримала кума російського президента Медведчука

СБУ затримала кума російського президента Медведчука

  • СБУ затримала кума російського президента Медведчука
  • Україна відмовила в приїзді президента Німеччини Штайнмаєра.
  • Звільнено голову НАБУ Ситника.

Війна

Фронт

  • Відбито атаки на Попасну, Степове, Рубіжне та Нижнє, окупанти зазнали втрат у живій силі та техніці. Російські війська й надалі здійснюють спроби прорвати українську оборону на південь від Ізюма та в напрямку на Барвінкове.
    Не припиняються запеклі бої за Маріуполь. За інформацією низки ЗМІ, морським десантникам вдалося прорвати локальне оточення та з'єднатися з полком "Азов".
    За даними Генштабу, російське командування завершує перегрупування військ перед наступом у Донецькій та Луганській областях. У прикордонних з Україною областях посилено поліційний контроль для запобігання відеофіксації переміщення військ. Авіаційне ударне з'єднання, яке діє проти України з військового аеродрому Липецьк-2, з березня збільшено вдвічі – до 30 одиниць.
    12.04.2022
    З важкої артилерії та РСЗВ обстріляно Харків та його околиці, населені пункти вздовж лінії фронту в Донецькій та Луганській областях, а також Миколаїв та Олександрівку на півдні Херсонської області. Унаслідок обстрілів у Луганській області з моменту початку війни загинула величезна кількість людей, яку точно підрахувати неможливо. Голова воєнної обладміністрації Гайдай повідомив, що морги у всіх підконтрольних Україні містах переповнені тілами жертв, тож загиблих ховають у дворах багатоповерхівок. Потік людей з області суттєво скоротився після ракетного удару по Краматорську.
    За інформацією мерії Маріуполя, кількість жертв серед мирного населення може становити понад 20 тис. осіб, повністю зруйновано до 40 % багатоповерхівок. Російські війська вже 2 дні не дозволяють жителям Маріуполя залишити місто. Президент Зеленський закликав світових лідерів відреагувати на застосування хімічних боєприпасів проти оборонців Маріуполя.
    Ракетами обстріляно інфраструктурні об'єкти в Чуднові Житомирської обл., а також у Миргороді – у Полтавській обл.
  • Мер Херсона Колихаєв повідомив, що українські органи виконавчої влади забезпечують функціонування міста, попри спроби окупантів набути повний контроль над усією життєдіяльністю.
  • Французькі слідчі прибули до України для участі в спільному з Нацполіцією та органами прокуратури розслідуванні воєнних злочинів РФ в околицях Києва. Вони привезли із собою лабораторію тестування ДНК.

Тил

  • Президент Зеленський повідомив про затримання СБУ проросійського політика Медведчука – кума президента Путіна. Медведчук нібито намагався перетнути кордон із Білоруссю. На початку війни він втік з-під домашнього арешту та переховувався від правоохоронців. Зеленський запропонував обміняти Медведчука на полонених українців.
  • Зеленський підписав закон про 100 % гарантування банківських вкладів на період воєнного стану.
  • Мінфін на аукціоні розмістив короткострокові 6- та 14-місячні воєнні облігації на загальну суму 6,2 млрд грн із прибутковістю 10 та 11 % річних відповідно. Міністерство прогнозує дефіцит держбюджету у квітні та травні в сумі $5–7 млрд на місяць.
  • Кабмін звільнив голову НАБУ Ситника через закінчення терміну повноважень. Чиновника було визнано корупціонером судовим рішенням та внесено до відповідного реєстру. До оголошення результатів конкурсу на посаду, функції директора відомства виконуватиме його заступник Углава.
  • До України повернуто рятувальне судно "Сапфір", яке було відправлено для евакуації оборонців острова Зміїний та захоплено російським Чорноморським флотом.
  • На вступ до українських ВНЗ зареєструвалося вже 320 тис. осіб.
  • У Львівській обл. комендантську годину скорочено – з 12 квітня вона триватиме з 23:00 до 6:00.

Україна та світ

  • Президент Німеччини Штайнмаєр оголосив, що українська влада відмовилася підтвердити його візит до Києва, який він планував здійснити разом із главами країн Балтії. За інформацією видання Bild, президент Зеленський відмовився зустрічатися з ним через підтримку агресії та просування російського газогону "Північний потік-2". Замість Штайнмаєра до України запрошено канцлера Шольца.
  • Президент США Байден уперше назвав геноцидом воєнні злочини російської армії в Україні. Він підтвердив, що його адміністрація вживає заходів для зменшення наслідків антиросійських санкцій для американців, для чого буде розморожено 1 млн барелів нафти на день зі стратегічних запасів, а 30 країн додатково викинуть на ринок до 60 млн барелів для того, щоби знизити рекордні ціни на світових ринках.
    Президент Франції Макрон відмовився називати звірства російської армії в Україні геноцидом, оскільки народи Росії та України – нібито "братські", тож визначення треба використовувати "акуратно". Він має намір зателефонувати до російського президента Путіна наприкінці тижня.
    У великих містах Європи та США відбулися марші матерів на згадку про дітей, які загинули від рук окупантів.
  • За інформацією пресслужби Пентагону, майже весь пакет воєнної допомоги США на суму $800 млн уже передано ЗСУ. Агентство Reuters повідомило, що адміністрація Байдена в середу планує оголосити про надання ще одного пакета допомоги на суму $750 млн. Пентагон планує збільшити постачання Україні різних типів озброєнь, артилерії тощо, на випадок, якщо війна затягнеться. Для цього в середу заплановано проведення наради представників великих виробників зброї.
    Після виступу президента Зеленського перед депутатами парламенту Південної Кореї уряд країни оголосив про надання нелетальної допомоги Україні на суму $1,6 млн – бронежилетів, касок, медикаментів та харчових продуктів.
  • Президент РФ Путін зустрівся із білоруським президентом Лукашенком. Він заявив, що переговори з Україною зайшли в глухий кут, оскільки українська делегація "відійшла від домовленостей, які було досягнуто в Стамбулі". Він назвав "фейком" свідчення міжнародних та українських ЗМІ та західних лідерів про звірства російських вояків  у Бучі – що, на його твердження є подібним до інформації про застосування армією РФ хімічної зброї в Сирії.
  • Уряд Індії планує збільшити на $2 млрд постачання підсанкційної продукції до РФ, зокрема, електроніки. Це дасть змогу агресору поновити виробництво військової техніки та вести війну в Україні. Індія також стала одним із найбільших покупців російської нафти.
    Компанія Airbus закликала західні уряди не запроваджувати санкції щодо постачання титану з РФ, оскільки вони, нібито, практично не впливають на російську економіку, але створюватимуть помітні проблеми для виробництва двигунів та корпусів літальних апаратів та ракет.
    В аеропорту Дубая через санкції застрягли десятки російських приватних літаків. Влада Нідерландів затримала 20 яхт, які належали російським громадянам зі списку санкцій. Уряд Франції заморозив російські активи на суму €23 млрд.
    Українська влада запропонувала ЄС перераховувати оплату за російські енергоносії на спеціальні депозитні рахунки для того, щоби виплатити кошти після закінчення війни. Така схема дасть змогу припинити фінансування війни та послабить наступальні можливості російської армії. Ще одна пропозиція від України – підвищити податки для компаній, які працюють у країні-агресорі.
  • Росія демонстративно перекидає ракетні комплекси середнього радіуса дії та до кордону з Фінляндією після оголошення уряду країни про намір приєднатися до НАТО.
  • Ватикан планує провести в Страсну п'ятницю 15 квітня хресну ходу, яку мають очолити українка та росіянка "для відновлення довіри між народами". Проти такого кроку різко виступив посол України у Ватикані Юраш. Ці дії засудила й Українська греко-католицька церква.
  • Білорусь заборонила вивезення зі своєї території понад 1 кг борошна, цукру та круп, а також понад 1 л рослинної олії та 3 банки консервів.
  • Польща зазнає серйозних труднощів із працевлаштуванням українських біженців та з присвоєнням їм податкових номерів. Уряд планує направити надлишкові трудові ресурси на розвиток харчової промисловості, ресторанний та готельний бізнес.

 

No comments:

Post a Comment