April 12, 2022

11.04.2022: Російські війська застосували в Маріуполі хімічні боєприпаси

 

Російські війська застосували в Маріуполі хімічні боєприпаси

  • Російські війська застосували в Маріуполі хімічні боєприпаси.
  • Уперше з початку війни Москву відвідав один із західних лідерів.
  • Глави МЗС країн ЄС погодили прискорення постачання зброї Україні.

Війна

Фронт

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, російське командування завершує перегрупування військ для наступу на півдні Харківської області, на Донбасі та півдні країни, а також перебазує додаткові підрозділи авіації та гелікоптерів на аеродроми поблизу українського кордону. Активні бойові дії точилися в районі Ізюму, на півночі Луганської області та на околицях Херсона. Усі атаки російських військ було відбито.
    Американська розвідка на підставі супутникових знімків підтверджує, що російське командування перекидає великі сили – техніку та особовий склад – на Ізюм для посилення передових частин, які націлено на Донбас.
    Після оголошення "прессекретаря військового командування ДНР" Басуріна про можливе застосування хімічної зброї проти українських частин, що боронять Маріуполь, її таки було застосовано. За словами колишнього командира полку "Азов" Білецького, російські війська обстріляли хімічними боєприпасами бійців, які закріпилися на комбінаті "Азовсталь". Унаслідок хімічної атаки постраждали принаймні 3 військовослужбовці. За оцінкою низки експертів, російська армія застосувала зарин, і це є ще одним воєнним злочином.
    Офіційні представники США та Великої Британії заявили, що зможуть надати підтвердження застосування хімічної зброї лише після детального аналізу подій. Президент Зеленський нагадав Заходу, що його лідери обіцяли жорстко відреагувати на хімічну атаку Росії.
    Головнокомандувач ЗСУ генерал Залужний спростував повідомлення ЗМІ та соцмереж про брак зв'язку командування з оборонцями Маріуполя. Його слова підтвердили бійці підрозділів, які ведуть бої за місто. Президент Зеленський заявив, що деблокування міста може стати можливим у разі постачання союзниками збро,ї яку запросили ЗСУ, зокрема, літаків, танків та бронетехніки.
    11.04.2022
    Зеленський уважає загрозу захоплення Києва все ще реальною – доти не досягнуто перемоги на сході країни. За інформацією Держприкордонслужби, Росія все ще тримає велике угруповання військ на території, що межує із Сумською областю й це сковує низку українських підрозділів, які можна було б перекинути на Донбас.
    Знову обстріляні зі ствольної артилерії та РСЗВ околиці Харкова, міста Луганської області та населені пункти на околицях Донецька.
  • Окупанти зводять укріплення на околицях Запорізької АЕС та розмістили на узбережжі Каховського водосховища РСЗВ "Град". За оцінкою фахівців Енергоатому, збитки від обстрілів російських військ склали 18,3 млрд грн.
  • За інформацією представництва президента в АР Крим, окупаційна влада має намір мобілізувати медперсонал лікарень півострова для роботи в "республіках" та участі у воєнних діях.
  • 11 квітня через "гуманітарні коридори" вдалося вивезти з окупованих територій та зони бойових дій 4,4 тис. осіб. Більшість евакуйованих (3,3 тис.) – із міст Запорізької області, й усього 0,5 тис. – із Маріуполя. Голова Донецької обласної військової адміністрації Кириленко стверджує, що більшість населення області вже евакуйовано.
    За твердженням віцепрем'єр-міністерки Верещук, окупанти тримають у полоні та як заручників приблизно 1,7 тис. мирних громадян та військовослужбовців, з них 0,5 тис. – жінки.
    Уповноважена з прав людини Денисова заявила, що терор російської армії проти жителів Маріуполя набагато гірший за нацистський – за часів Другої світової війни. Окупанти здійснюють жорсткі чищення серед українських громадян за підтримки місцевих колаборантів. Вона наголосила, що 33 тис. маріупольців насильно вивезено до ОРДЛО та на територію РФ. ЗМІ Росії повідомили, що понад 700 тис. громадян України втекли від війни до Росії, зокрема, 131 тис. дітей. Денисова наголосила, що примусова депортація до країни-агресора є воєнним злочином.
    СБУ повідомила про вербування російськими спецслужбами неповнолітніх українців через соцмережі та телеграм-канали для розвідування позицій українських військ. Ці дії також кваліфікуються як воєнні злочини.

Тил

  • За оцінкою експертів Світового банку, унаслідок війни кількість бідних (рівень споживання яких нижче за $5,5 на день) може зрости з 18 % до 70 %, а до 2025 р. цей показник може триматися на рівні 60 %, навіть попри міжнародну підтримку.
  • Київська школа економіки оцінила інфраструктурні втрати України в понад $80 млрд, за тиждень вони зросли на $12 млрд.
  • За даними Держслужби з надзвичайних ситуацій, потребує розмінування майже половина території країни – понад 300 тис. км². Президент Зеленський заявив, що мінування територій має вважатися воєнним злочином.

Україна та світ

  • Москву відвідав один із лідерів Заходу – уперше з моменту вторгнення. Канцлер Австрії Нехаммер провів "дуже прямі, відкриті та жорсткі" переговори з російським президентом Путіним. За словами канцлера, він наполягав на негайному закінченні війни, оскільки "у ній беруть участь лише ті, хто програв – з обох боків". Нехаммер заявив, що всі воєнні злочини обов'язково будуть розслідувані, а санкції скасовано не буде до моменту закінчення воєнних дій. Після зустрічі він не виказав оптимізму від результатів, оскільки Путін, за його словами, готується до рішучого наступу в Україні та не планує змінювати своїх намірів. Російський президент заявив, що прагне "якнайшвидшого закінчення війни", водночас не розшифрувавши, як саме це має статися.
    Глава російського МЗС Лавров оголосив, що переговори з Україною триватимуть – без пауз у бойових діях, оскільки "українська делегація часто-густо змінює свою позицію".
    На засіданні Ради Безпеки ООН український представник Кислиця заявив, що розмах звірств проти мирного населення, які влаштовує Росія, набагато страшніший за часи Другої світової війни. Він підкреслив, що російське командування, подібно до нацистських попередників, наказало знищувати всіх, хто вважає себе українцями.
    У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови із закликом до країн світу визнати дії Росії геноцидом українського народу.
  • На думку низки західних експертів, санкції проти Росії є недостатньо ефективними для примусу Путіна до припинення воєнних дій. Саме тому Захід збільшує постачання озброєнь Україні. Міністр закордонних справ Німеччини Бербок оголосила про готовність ЄС збільшити обсяги постачання зброї Україні. Єврокомісар Боррель за підсумками зустрічі 27 міністрів закордонних справ країн Союзу повідомив про ухвалення одностайного рішення щодо надання Україні необхідних озброєнь – протягом кількох днів, а не тижнів. Цю резолюцію підтримали навіть Угорщина та Болгарія, які раніше утримувалися від її схвалення. Водночас Угорщина забороняє транзит зброї своєю територією. Прем'єр-міністр Словаччини Хегер не відкидає можливості передавання Україні винищувачів МіГ-29 радянського виробництва. Він також спростував інформацію російських ЗМІ щодо знищення крилатими ракетами переданих Україні минулого тижня комплексів ППО С-300. Міністр закордонних справ Кулеба підтвердив, що Росія намагається зірвати постачання зброї, для чого веде масовану пропагандистську кампанію, яка спрямована на західні ЗМІ.
    Прессекретар Білого Дому Саакі заявила, що США очолили глобальну антивоєнну коаліцію країн, ВВП яких загалом становить понад половину світового.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що вступ Фінляндії та Швеції до НАТО не підвищить безпеку Європи, а лише має метою посилення конфронтації з РФ.
  • Міністри ЄС на саміті зустрілися з прокурором Міжнародного кримінального суду Ханом, який очолює розслідування воєнних злочинів Росії в Україні. Німеччина збільшує фінансування МКС на €1 млн для підтримання цього розслідування.
    Президент Зеленський звернувся відеозв'язком до парламенту Південної Кореї. Він закликав депутатів допомогти Україні з постачанням важкої техніки, систем ППО, протитанкової та протикорабельної зброї. Зеленський наголосив, що йдеться про виживання України та українців, оскільки Росія має величезні запаси військової техніки, і це дає їй змогу вести активні наступальні дії. За його словами, немає й не може бути надії, що Росія зупиниться сама – її можна лише примусити до цього. Для припинення агресії Зеленський наполягає на повному розірванні зв'язків російських банків із міжнародною фінансовою системою та запровадження загальносвітового ембарго на постачання енергоносіїв із РФ.
    В інтерв'ю телеканалу CBS News він наголосив, що збільшення постачання сучасної зброї в Україну є життєво необхідними, оскільки армія Росії є ордою, а її командування кидає в бій нові й нові тисячі військовослужбовців. За словами президента, Україна не готова віддати свою територію та боротиметься за неї до останнього. Радник Глави Офісу президента Подоляк заявив, що позиція України на переговорах із РФ безпосередньо залежить від ситуації на фронті.
  • Віцепрезидент Єврокомісії Тіммерманс заявив, що через пошуки альтернативи російським енергоносіям ЄС поставить перед собою ще амбітніші цілі щодо переходу на альтернативні джерела енергії. Глава МЗС Литви Ландсбергіс повідомив, що країни Союзу розпочали роботу над наступним, уже шостим, пакетом санкцій, який включатиме ембарго на імпорт російської нафти. Якщо динаміка зі скорочення споживання російського газу країнами ЄС збережеться, то імпорт до кінця року може зменшитися на третину, що спричинить недоотримання Газпромом $50 млрд.
    Прем'єр-міністр Польщі Моравецький назвав санкції ЄС "занадто слабкими", ба більше, за його твердженням, вони стимулюють процеси зміцнення російської економіки. Він наголосив на необхідності збільшення ціни війни для Росії через різке посилення санкцій.
    Міністр інфраструктури Молдови Спіну заявив, що країна не готова виплатити Росії борги за спожитий газ. З травня постачання газу може припинитися, оскільки закордонні аудитори не планують проводити аналітику боргу спільного з Газпромом підприємства "Молдовагаз" і це перешкоджає реструктуризації боргових зобов'язань.
  • За повідомленнями російських ЗМІ, у Білгородській області поблизу кордону з Україною було виявлено пошкодження залізничних колій. У регіоні оголошено "жовтий" рівень терористичної небезпеки. Мінтранс РФ наказав "РЖД" налагодити тісну взаємодію зі МВС та ФСБ через "можливе втручання в роботу об'єктів транспортної інфраструктури".
  • Комітет із кредитних деривативів визнав дефолт компанії "Російські залізниці" (РЖД) після прострочення виплати купонного доходу за облігаціями.
    За даними Центробанку РФ, відтік капіталу з економіки в I кв. зріс у 4 рази проти аналогічного періоду торік і склав $64,2 млрд, тоді як за весь минулий рік – $72,6 млрд. Водночас надходження коштів від продажу енергоносіїв різко зросло й це дало змогу Центробанку знизити офіційний курс рубля зі 120
    /$ до 75 /$, а також скасувати комісію на 12 % за продаж готівкової валюти. Реальних коштів у касах банків та обмінних пунктах дуже мало, оскільки західні країни заборонили ввезення готівкових доларів та євро до РФ. Міністр фінансів Силуанов оголосив про відмову уряду РФ від зовнішніх та внутрішніх запозичень у 2022 р.
    МЗС Хорватії повідомило про вислання з країни 18 співробітників посольства РФ та 6 адміністративно-технічних працівників.
    Посол РФ звинуватив владу Варшави в захопленні будинку, де жили дипломати. Мерія розмістила в ньому українських біженців.
    Європол оголосив про початок операції з розшуку активів, які належать громадянам РФ зі списку санкцій.
    Японське МЗС повідомило про заморожування активів 28 російських компаній і банків, зокрема, Альфа-банку, а також майна дочок президента Путіна, російських чиновників та депутатів.
  • Представництво ЄС відновило роботу в Києві.

No comments:

Post a Comment