April 11, 2022

10.04.2022: Оборонці Маріуполя тримаються з останніх сил



Оборонці Маріуполя тримаються з останніх сил

  • Оборонці Маріуполя тримаються з останніх сил.
  • Аеропорт Дніпра повністю зруйновано ракетними ударами.

Війна

Фронт

  • Усією лінією фронту точаться бої місцевого значення. Відбито атаки окупантів на південь від Ізюма, в околицях Горлівки, у Луганській та на півдні Херсонської областей. Російські війська та "кадировці" з Росгвардії за підтримки важкої артилерії та РСЗВ безперервно штурмують Маріуполь, бої тривають за кожен будинок. Оборонці міста тримаються з останніх сил. Командування та Офіс президента підтвердили, що можливості для допомоги чи розблокування міста немає. Жителі, що залишилися в місті, помирають від голоду та зневоднення.
    Окупанти обстріляли з РСЗВ та ствольної артилерії околиці Харкова, міста Луганської області, населені пункти на околицях Донецька та Херсона. Один із районів Харкова за допомоги РСЗВ обстріляно мінами уповільненої дії, що може спричинити великі втрати серед мирного населення за їхньої детонації.
    10.04.2022
  • За інформацією Генштабу, українські війська з початку війни знищили майже 20 тис. російських військовослужбовців, понад 700 танків, майже 2 тис. бронемашин та бронетранспортерів, 55 установок ППО, понад 100 РСЗВ, понад 150 літаків, майже 140 вертольотів, до 120 безпілотників, майже 1400 одиниць автотранспорту, а також іншу техніку – паливозаправники, машини розгородження, понтонні системи. За різними оцінками, російська армія втратила від 20 до 25 % особового складу (а з урахуванням поранених – набагато більше), і до чверті техніки, значна частина тієї, що залишилася, потребує серйозного ремонту. Однак російське командування й надалі формує зведені батальйонні тактичні групи й перекидає війська та техніку із Забайкалля, Далекого Сходу та півночі країни, а також поповнює втрати після переформування особовим складом частин, які було розгромлено на півночі України.
    Після провалу бліцкригу із захопленням Києва, Харкова та більшої частини території України, Путін призначив нового головнокомандувача сил вторгнення ("спеціальної операції") РФ – командувача військ Південного військового округу генерала армії Дворнікова. На думку низки експертів, він може внести системність у ведення бойових дій російськими частинами, а воєнні злочини армії РФ зростуть з огляду його досвіду війни в Сирії.
  • Генштаб попередив про можливу провокацію з території невизнаної "Придніпровської республіки" задля звинувачення України в агресії.
  • По містах Дніпропетровської області та Миколаєву знову завдано ракетних ударів. Попри роботу військ ППО, які збили кілька ракет, частина з них влучила в об'єкти. Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Резніченко повідомив, що аеропорт Дніпра повністю зруйновано.
    На сході країни під обстріл потрапила залізнична станція, проте незабаром рух евакуаційних поїздів було відновлено.

Україна та світ

  • Президент Зеленський заявив про необхідність "дипломатичного вирішення" війни, попри воєнні злочини окупантів, оскільки, нібито, керівництво країни "не може вирішувати за мільйони людей, які хочуть припинити війну". Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що переговори мають продовжуватися, якщо є хоча б найменша можливість запобігання трагедіям, подібним до бучанської чи краматорської.
  • Міністр юстиції Малюська повідомив, що до Міжнародного кримінального суду в Гаазі за фактами воєнних злочинів РФ звернулися 42 країни, а 10 держав уже розслідують ці злочини самостійно та разом з українськими правоохоронцями – у складі Спільної слідчої групи.
    Радник президента США з питань нацбезпеки Салліван заявив, що Росія планувала масові вбивства українців уже під час підготовки вторгнення.
  • На думку експертів агентства Bloomberg, зовнішній дефолт Росії та її державних компаній є практично неминучим після оплати РФ рублями замість доларів купонного доходу за двома випусками єврооблігацій. Агентство Standard & Poor's знизило рейтинг РФ до рівня "вибіркового дефолту" до закінчення періоду 1 місяць, протягом якого уряд мусить конвертувати ці кошти в долари. Мінфін РФ стверджує, що Захід створює дефолт штучно й готовий позиватися до міжнародних судів.
    Німецький фінансовий регулятор позбавив один із найбільших російських банків – ВТБ права управління своєю німецькою "дочкою". Заборону перерахування ним коштів до РФ запроваджено вже кілька тижнів тому.
    За твердженням Міністерства інфраструктури, 5 пакет санкцій ЄС проти РФ має низку винятків, які дають змогу обходити обмеження.
  • За інформацією радника президента з економіки Устенка, експорт російської нафти з моменту вторгнення неухильно зростав і наприкінці березня сягнув 4,7 млн барелів на добу – рекордного рівня за 2 роки. Лише нафтовий експорт приносить РФ понад $1 млрд на день. За його словами, Німеччина наростила запаси нафти до максимальних в історії та збільшує імпорт. Тому, за словами Устенка, головним завданням української зовнішньої політики є примус країн ЄС до запровадження ембарго на російську нафту. На думку низки експертів, саме заборона експорту нафти може стати одним із головних стимулів для Росії для зупинення війни.
  • Туреччина заборонила прохід військових судey усіх країн Босфором, спираючись на Конвенцію Монтре від 1936 р. Міністр оборони країни Акар заявив, що це зроблено на протидію перетворенню всього Чорного моря на зону бойових дій.
    Уряд країни намагається врятувати туристичний сезон, за допомоги створення спеціальної чартерної авіакомпанії, яка базуватиметься в Анталії. Вона перевозитиме туристів із РФ, разом із Turkish Airlines й одержить держпідтримку. Унаслідок санкцій та фактичної крадіжки авіалайнерів, що перебувають у лізингу, Росія втратила понад половину ринку авіаперевезень. За підсумками 2021 16 % від усього турпотоку Туреччини склали громадяни РФ.
  • У Франції до другого туру президентських виборів за підсумками голосування в неділю пройшли чинний президент Макрон та ультраправа кандидатка ле Пен. Експерти вважають шанси Макрона в другому турі кращими за конкурентку.

Тренди

  • За оцінкою Світового банку, ВВП України у 2022 р. через війну скоротиться приблизно на 45 %. Антиросійські санкції вдарять насамперед по країнах, що розвиваються, а також державам Європи та Центральної Азії, на тлі наслідків епідемії коронавірусу. Експерти банку констатували, що Росія вже знищила й надалі знищуватиме систему інфраструктури України, яка потребує негайної масованої фінансової підтримки. Також війна спричинила найбільшу в історії з часів Другої світової війни міграційну кризу й невідворотно призведе до продовольчої кризи в усьому світі. Рецесія торкнеться більшості країн світу насамперед пострадянських держав в орбіті Росії Молдову та Грузію тощо.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Франція та Німеччина припустилися стратегічної помилки, заблокувавши прийняття України до НАТО у 2008 р. Президент Зеленський наголошує, що членство в НАТО допомогло б Україні уникнути вторгнення.

No comments:

Post a Comment