April 10, 2022

09.04.2022: Україну відвідав прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон

Україну відвідав прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон

  • Україну відвідав прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон.
  • Грузія та Молдова також отримають опитувальники на вступ до ЄС.

Війна

Фронт

  • Тяжкі бої тривають в околицях Ізюма. Поблизу міста українська артилерія знищила колону бронетехніки, яка висувалася до району боїв. Російські війська безрезультатно намагалися просунутися на захід на трасі Р-66 "Бахмутка", у Рубіжному, Попасній, на Світлодарському виступі та на околицях Донецька. У Маріуполі точаться запеклі бої за кожний будинок. На околицях міста окупанти спалюють у мобільних крематоріях тіла вбитих городян, намагаючись у такий спосіб приховати сліди воєнних злочинів. На правому березі Дніпра в Херсонській області вони ведуть оборонні бої для прикриття з півдня угруповання, яке діє в напрямку Кривого Рогу.
    Окупанти знову обстріляли з важкої артилерії та РСЗВ околиці Харкова, населені пункти Луганської, Донецької, Херсонської та Миколаївської областей.
    Під час відступу російські війська тотально мінують місцевість, житлові та громадські споруди та побутову техніку.
    09.04.2022
    На окупованій території Харківської, Запорізької та Херсонської областей російська армія розгорнула польові шпиталі та майстерні з ремонту важкої техніки, яку пошкоджено в боях. Через складнощі в комплектуванні нових частин та поповненні особового складу підрозділів, які було розгромлено та виведених з України, російське командування активно вербує найманців у невизнаній Придністровській республіці, а також намагається залучити до контрактної служби осіб, звільнених у запас у період 2012–2021 років. Також триває тотальна "мобілізація" чоловіків у донбаських "республіках", працівників "стратегічних" підприємств та інвалідів тощо.
  • Вночі скоєно ракетні атаки на промисловий об'єкт у Павлограді та об'єкт інфраструктури в Дніпрі.
  • За інформацією віцепрем'єр-міністерки Верещук, упродовж добу із зони бойових дій було евакуйовано 4,5 тис. осіб, з них 3,2 тис. – з міст Запорізької області, та всього 192 людей – з Маріуполя. Окупанти відмовилися відкривати "зелені коридори" для вивезення людей із Бердянська, Токмака та Енергодару.

Україна та світ

  • Україну без попереднього оголошення відвідав прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон. Він зустрівся з президентом Зеленським та обговорив надання допомоги Україні, зокрема,  воєнної, після чого пройшов разом із ним вулицями Києва.
  • Німецьке видання Welt опублікувало інформацію про можливе постачання Україні 100 одиниць 155 мм САУ Panzerhaubitze 2000 та боєприпасів до них. За інформацією агентства Bloomberg, певні країни НАТО обговорюють можливість підготовки українських військовослужбовців до використання новітніх озброєнь, що дасть змогу з часом відмовитися від техніки радянського стандарту.
  • Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що зустріч між президентами Зеленським та Путіним може відбутися після перемоги України у великих битвах, що посилить українську позицію. Він підтвердив, що в "підгрупах" тривають активні переговори з російською делегацією, а також опрацьовуються "гарантії безпеки".
  • Єврокомісар із розширення Варгеї оголосив про готовність Єврокомісії передати Грузії та Молдові опитувальник для підготовки до статусу кандидата в члени ЄС.
  • Польська компанія Gaz-System передала "Оператору ГТС України" 13 компресорів різної потужності та комп'ютерну техніку для оперативного ремонту об'єктів, які було зруйновано внаслідок воєнних дій. Уряд Естонії передав 10 т допомоги на відновлення пошкоджених мереж електропередач.
  • Президент США Байден підписав білль про санкції проти РФ та Білорусі. Заборонено імпорт енергоносіїв, припинено нормальні економічні відносини США з цими країнами.
    Прем'єр-міністр Фінляндії Марін вважає, що західні компанії мусять зупинити діяльність у Росії.
    Естонська міграційна служба анулює візи громадянам РФ за використання неонацистської символіки – "георгіївських" стрічок, російської військової форми та символів "Z" та "V".
    Італійський уряд веде переговори з країнами північної Африки для заміщення постачання російського газу.
  • Фінтех-компанія Revolut оголосила про спрощення реєстрації для українських біженців у ЄС із прив'язкою додатку до банківського рахунку в Україні.
  • Продовольча організація ООН констатувала різке зростання цін на пшеницю, кукурудзу та олію через війну в Україні.

Тренди

  • Міністерство економіки звернулося до найбільших світових компаній за допомогою у відновленні України та закликала надіслати кошти до спеціалізованих фондів відновлення країни. До Верховної Ради внесено законопроєкт про звільнення членів наглядових рад держкомпаній, які не можуть наочно брати участь у засіданнях. Документ несе великі корупційні ризики, оскільки кошти з таких фондів виводяться з-під контролю донорів і їх може бути розкрадено.
  • На думку низки воєнних експертів, блокпости в тилу мають бути кардинально скорочено, через те, що вони ускладнюють військову та гуманітарну логістику.

 

No comments:

Post a Comment