April 04, 2022

03.04.2022: Світ шокований злочинами російської армії в Бучі

Світ шокований злочинами російської армії в Бучі

  • Світ шокований злочинами російської армії в Бучі.
  • Європа ніяк не наважиться запровадити ембарго на російські енергоносії.
  • Кабмін перерозподілив кошти бюджету на фінансування оборони

Війна

Фронт

  • Українські війська майже повністю звільнили від окупантів Сумську область та й далі проводять зачищення півночі Чернігівської області від поодиноких груп російських військ. За оцінкою Генштабу ЗСУ, російське командування тимчасово відмовилося від блокування та захоплення Києва. Водночас білоруські журналісти фіксують активне переміщення великих колон російських військ територією країни вздовж кордону з Україною.
    Тривають запеклі бої за Маріуполь. За оцінкою британської розвідки, місто наразі є основною метою російського наступу після провалу захоплення Києва та Харкова. За словами секретаря РНБО Данилова, українське військове керівництво очікує на різке загострення бойової ситуації на Донбасі вже незабаром. Голова Донецької військово-цивільної адміністрації закликав населення, за можливості, залишити територію області, через ймовірну ескалацію бойових дій.
    Тривають запеклі бої в районі Ізюма, де російські війська намагаються прорватися на південь для оточення угруповання Операції об'єднаних сил.
    Голова Одеської військової обладміністрації генерал Марченко повідомив, що в окупованій Росією "Придністровській республіці" триває підготовка до наступу в напрямку Одеси, проте вважає його малоймовірним найближчими днями.
    03.04.2022
    Окупанти завдали ракетних ударів по Миколаєву, Тернополю, ще раз – по Одесі, а також по Василькову Київської обл. Через загрозу знищення законсервовано Одеський припортовий завод, працівників відправлено в безстрокову відпустку. З важкої артилерії обстріляно житлові квартали Харкова та міста на півночі Луганської області.
  • Українська розвідка повідомила про проведення Росією прихованої мобілізації до 60 тис. резервістів у Краснодарському та Пермському краях, у республіках Дагестан, Інгушетія, Калмикія задля поповнення особового складу частин, які було розгромлено під час першого етапу війни.
  • Мешканці Каховки вийшли на мітинг проти окупації. Російські силовики відкрили вогонь з автоматів у беззбройних людей, а також обстріляли їх світло-шумовими гранатами – кілька осіб дістали поранення. Подібний мітинг відбувся й у Херсоні.
  • Секретар РНБО Данилов заявив, що завдання зі знищення України, яке було поставлено російським президентом Путіним, досі не виконано. Данилов визнав, що українське керівництво не очікувало, що президент Лукашенко надасть територію та військову інфраструктуру Білорусі як плацдарм для російського вторгнення. Попри поразку на півдні країни та захоплення окупантами Херсонської, і частки Миколаївської та Запорізької областей, Данилов стверджує, що влада України готувалася до вторгнення на цьому напрямку.
  • Президент Зеленський звернувся до матерів російських солдатів. Він звинуватив їхніх синів у злочинах проти людяності і заявив, що вони вбивали мирних жителів Бучі свідомо та із задоволенням.
    Зеленський анонсував створення спеціального порядку розслідування злочинів Росії за участю міжнародних спеціалістів, слідчих, прокурорів та суддів. Усіх осіб, які винні в злочинах буде внесено до "Книги катів" і вони понесуть покарання. Зеленський запросив колишніх канцлера Меркель та президента Саркозі відвідати Бучу, щоби вони наочно побачили наслідки своєї співпраці з агресором.
    Міністр закордонних справ Кулеба оголосив, що українській владі відомо, які саме частини брали участь у воєнних злочинах, а за допомоги партнерів буде отримано список їхнього особового складу.
    Міністр внутрішніх справ Монастирський повідомив, що в Бучі під Києвом наразі є безпечними для пересування лише кілька вулиць, у решті населених пунктів області працюють сапери, слідчі та експерти з документування воєнних злочинів. За його словами, точну кількість загиблих поки що назвати складно, оскільки вбитих людей знаходять у лісосмугах, у підвалах будинків та квартирах.
    Полк "Азов" повідомив, що гуманітарна ситуація в Маріуполі набагато гірша, ніж у Бучі.
    Офіс генпрокурора повідомив, що з початку війни зафіксовано 161 смерть та 264 поранення дітей.
  • Глава Православної церкви в Україні Єпіфаній заявив, що патріарх РПЦ Кирило став на бік антихриста та є учасником злочинів російських військ. Напередодні Кирило виступив із проповіддю в храмі Збройних сил РФ, де стверджував, що росіяни – "мирний народ", який не бажає війни й не веде її.

Тил

  • Кабмін перерозподілив 73 млрд грн із бюджету Мінсоцполітики, Міносвіти та науки та Мінветеранів на фінансування оборони.

Україна та світ

  • Представники правозахисної організації Human Rights Watch приїхали до Бучі, де зібрали матеріали про воєнні злочини, які було скоєно російськими військовослужбовцями.
    Російське міністерство оборони назвала докази масових вбивств мирних громадян "фейками" та "постановкою" та звинуватило в смертях мирних жителів українську армію.
    Радник глави Офісу президента Подоляк продемонстрував докази вбивств мирного населення та звинуватив європейських політиків у фактичному провокуванні Путіна на агресію. Президент Зеленський назвав російських вояків "недолюдками" та "катами" й дорікнув НАТО у фактичній відмові від прийняття України 14 років тому, що спричинило вторгнення Росії. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що масові вбивства в Бучі були навмисними. Він зажадав від лідерів країн "великої сімки" запровадження нових – "руйнівних" санкцій проти Росії.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що зустріч Путіна із Зеленським може відбутися за умови, якщо буде підписано "конкретний документ", а не "набір ідей".
  • Українські журналісти з'ясували, що Росія використовує літаки, які вкрадено в лізингових компаній та зареєстровано на Бермудських островах, для польотів до Китаю, Бахрейну та Єгипту.
    Усі країни Балтії відмовилися від імпорту російського газу.
    Міністр енергетики Великобританії Квартенг оголосив про намір країни побудувати нові АЕС, щоби позбавитися залежності від російських енергоносіїв. Уряд країни анонсує старт програми вже наступного тижня.
    За словами Пєскова, Путін має намір перевести на оплату рублями весь експорт РФ.
    Міністр фінансів Німеччини Лінднер виступив проти запровадження ембарго на імпорт енергоносіїв із Росії у відповідь на запитання журналістів щодо фінансування агресора. За його словами, "безпрецедентні" санкції, яки вже запроваджено, "мають вдарити по Путіну, але не ставити під загрозу стабільність Німеччини". На думку колишньої депутатки Бек, керівництво німецького парламенту побоялося розпочати обговорення виступу президента Зеленського. Вона стверджує, що більшість депутатів, сам канцлер Шольц тощо є прихильники "замирення" Росії.
    Спікер Держдепартаменту США Прайс анонсував посилення санкцій проти РФ як наслідок різанини в Бучі. За його словами, санкції наразі спрацювали досить ефективно, а влада РФ штучно підтримує курс рубля. Він заявив, що американська адміністрація збирає факти воєнних злочинів для майбутнього суду. Чиновник підкреслив, що влада США не вбачає намірів РФ до деескалації агресії в Україні, тому не вважає переговори якимось рухом уперед. Глава апарату Білого Дому Клейн вважає війну в Україні далекою від завершення.Міністр оборони Німеччини Ламбрехт заявила, що країни ЄС мають обговорити ембарго на російський газ після звинувачень російської армії у воєнних злочинах. Канцлер Шольц анонсував запровадження ще одного пакету санкцій проти РФ найближчими днями. Міністр закордонних справ України Кулеба розкритикував цей пакет і заявив, що він є недостатньою відповіддю на російську агресію. Міністр вимагає суттєво посилити санкції – запровадити ембарго на російські енергоносії, відключити всі російські банки від системи міжнародних розрахунків SWIFT, а також закрити порти ЄС для російських судів. Прем'єр-міністр Великої Британії Джонсон закликав Шольца посилити тиск на Росію. Він також анонсував запровадження нових "наджорстких" санкцій, які "вморять голодом військову машину Путіна", а також розширення військової та консультативної допомоги Україні.
  • За даними видання Bild, Ламбрехт відмовила українському міністрові оборони Резнікову в наданні 100 застарілих бойових машин піхоти Marder нібито через "необхідність ухвалення колективного рішення всіма членами НАТО".
    Прем'єр-міністр Польщі Моравецький вимагає негайного скликання саміту ЄС за фактами воєнних злочинів РФ. Він наполягає на негайному припиненні всіх торгових відносин із РФ, конфіскації всіх російських державних активів, банківських тощо, а також майна та коштів російських олігархів. Моравецький заявив, що масові вбивства українців має бути визнано актом геноциду та покарано Міжнародним трибуналом. Моравецький наполягає, на впровадженні проти Росії справжніх санкції, які істотно впливатимуть на путінський режим. Президент Дуда заявив, що звірства в Бучі заперечують будь-які ідеї компромісу з агресором і закликав Захід надати Україні всю потрібну їй зброю для звільнення окупованої території. Віцепрем'єр-міністр Качинський оголосив про готовність країни розмістити на своїй території ядерну зброю США.
  • Лідери Франції – Макрон та Німеччини – Шольц – одночасно зробили в неділю майже однакові заяви щодо масових вбивств у Бучі. Вони закликали ретельно задокументувати воєнні злочини та притягти до відповідальності російську владу.
    Глава британської розвідки Мур стверджує, що страти мирного населення були частиною плану Путіна щодо "денацифікації", тобто, геноциду українського народу. Низка українських експертів із кібербезпеки пов'язують репресії проти активістів, представників органів влади та "неблагонадійних" осіб із крадіжкою персональної інформації внаслідок кібератак на українські державні сайти, зокрема, портали "Дія" та Моторно-транспортного страхового бюро (МТСБУ). Експерти звернули увагу громадськості на ухвалення російською владою за пів року до вторгнення стандарту масових поховань та підготовку сотень тисяч мішків для трупів і мобільних крематоріїв.
    У вівторок відбудеться екстрене засідання Ради Безпеки ООН, на якому буде оголошено інформацію про воєнні злочини РФ у Бучі та інших містах України. Секретар РНБО Данилов закликав Раду безпеки визначитися, чи має право держава-агресор бути її постійним членом із правом вето. Росія спробувала перехопити ініціативу та скликати засідання Ради безпеки 4 квітня для обговорення "бешкетувань націоналістів" у населених пунктах на околицях Києва, проте не знайшла підтримки.
  • Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс готовий швидко прийняти Фінляндію та Швецію в разі подання ними заявки на членство.
  • Владна партія "Фідес" виграла парламентські вибори в Угорщині, проросійський прем'єр-міністр Орбан зберіг свою посаду. Вибори в Сербії виграв чинний президент Вучич, який активно підтримує Росію.

Київ

  • Київський метрополітен відновив рух через Південний міст "зеленою" лінією з пересадкою на станції "Золоті ворота" – "Театральна". "Синьою" лінією поїзда прямуватимуть без зупинок на станціях "Майдан Незалежності", "Площа Льва Толстого", "Палац спорту" та "Кловська". Час руху поїздів – з 8:30 до 19:00 з інтервалом 1 год.

No comments:

Post a Comment