April 03, 2022

04.02.2022: Українські війська звільнили Київську область

Українські війська звільнили Київську область

  • Українські війська звільнили Київську область.
  • Виявлено факти масових розстрілів мирних жителів на околицях Києва.
  • Експрокурор Гаазького трибуналу дель Понте закликала видати ордер на арешт Путіна.
  • Україна витрачає на війну до $10 млрд на місяць.

Війна

Фронт

  • Українські війська повністю взяли під контроль Київську область і понад половину Чернігівської та вийшли на межі Сумської області. На околицях Чернігова та Сум, як і раніше, стоять російські війська. Частину підрозділів, виведених із Київської області, російське командування після доукомплектування одразу ж кинуло в бій на сході.
    Підтверджено захоплення окупантами Ізюма – їм вдалося навести понтонний міст через Сіверський Донецьк та увірватися до міста. Тривають запеклі бої на півночі Луганської області та в районі Маріуполя. У районі Донецька, Горлівки та Світлодарського водосховища українські війська відбивають усі атаки.
    Президент Зеленський заявив, що стійкість оборонців Маріуполя та інших міст дала змогу Україні вибороти безцінний час та зламати тактику ворога.
  • Після звільнення Бучі на околицях Києва українські війська виявили масові поховання мирних жителів та розстріляних чоловіків. В усій області знайдено трупи цивільних осіб, яких було розстріляно під час спроби виїхати із зони бойових дій і безпосередньо на вулицях. Інфраструктура регіону повністю зруйнована. Військова адміністрація оголосила в області комендантську годину терміном 2,5 доби. Держслужба з надзвичайних ситуацій сподівається розчистити основні магістралі та будівлі від мін, боєприпасів, що не розірвалися, і вибухових пристроїв протягом 10 діб.
    У білоруському місті Наровля окупанти, яких виведено з України, торгують майном, що було награбовано в будинках українців. Величезні обсяги награбованого майна переправляються з Білорусі до РФ кур'єрською службою СДЕК.
  • Завдано ракетного удару по аеродрому Миргорода – пошкоджено злітно-посадкову смугу, інфраструктуру та склад палива. Ще одного удару було завдано по залізничній станції Павлограда в Дніпропетровській області. Пошкоджено залізничну колію, вибухнули вагони. Ракетами знищено Кременчуцький нафтопереробний завод. Ракетного удару завдано по Одесі. Ще одного удару завдано по промисловому об'єкту в районі Шепетівки Хмельницької обл. Низку ракет збито військами ППО. З важкої артилерії обстріляно житлові райони Харкова.
    Президент Зеленський у черговому відеозверненні нарік, що Україна досі не отримала достатньої кількості протиракетних систем, а західні партнери відмовляються постачати літаки.
  • У місті-супутнику Запорізької АЕС Енергодарі відбувся мирний мітинг на підтримку України, який окупанти розігнали автоматним вогнем та світлошумовими гранатами. Кілька городян поранено.
  • Російське міністерство оборони оголосило через ЗМІ рішення випустити іноземців із Маріуполя, яке прийняв президент Путін на прохання президента Туреччини Ердогана.

Тил

  • За оцінкою Міністерства фінансів, витрати України на війну протягом місяця сягнули приблизно $10 млрд. Падіння ВВП у І кварталі може сягнути 16 %, а за підсумками року – до 40 %.

Україна та світ

  • Великобританія розпочала збирання доказів військових злочинів Росії для Міжнародного кримінального суду в Гаазі за фактами масових убивств у Бучі та інших містах України. Експрокурор МКС дель Понте, яка очолювала розслідування воєнних злочинів у Руанді та країнах колишньої Югославії, закликала видати ордер на арешт російського президента Путіна та якнайшвидше розслідувати злочини російських вояків в Україні.
  • Після візиту до Києва глава Європарламенту Метсола звернулася до громадян країн ЄС та євродепутатів із закликом надати негайну допомогу Україні.
  • Глава президентської фракції у Верховній Раді Арахамія заявив, що питання про нейтральний статус України буде винесено на референдум після підписання мирної угоди із гарантіями безпеки. Він стверджує, що гарантами вже погодилися стати принаймні 5 країн. За його словами, російська делегація готова обговорювати всі пропозиції України, крім статусу Криму. Він наголосив, що в разі голосування українців за вступ до НАТО, потрібно буде провести ще одні переговори з РФ. Арахамія прогнозує, що прямі переговори Зеленського та Путіна можуть відбутися в Анкарі чи Стамбулі вже незабаром.
    За інформацією The Wall Street Journal, за кілька тижнів перед війною канцлер Шольц просив Зеленського відмовитися від вступу до НАТО, оскільки це нібито дало б змогу запобігти вторгненню.
    Прессекретар російського президента Пєсков вважає, що переговори з Україною мають тривати й далі, проте лише після досягнення всіх цілей "спеціальної військової операції". Він заявив, що "демілітаризація" України триває повним ходом – російська армія руйнує військову інфраструктуру країни, що є однією з основних цілей війни. Американська розвідка вважає, що Путіну необхідна "хоч би якась" перемога до 9 травня.
    Зеленський заявив, що мир Україні ніхто не подарує, український народ мусить завоювати його в боротьбі.
  • Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон повідомив про готовність поставити Україні протикорабельні ракети для оборони  півдня від десанту. За інформацією британської розвідки, після зміцнення узбережжя висадка російського десанту стає дедалі ризикованішою.
  • За результатами саміту з ЄС керівництво Китаю заявило, що прагнутиме встановити мир в Україні, але на власних умовах – не чинячи тиску на президента Путіна й не порушуючи економічні зв'язки з РФ.
  • За інформацією української розвідки, Росія використовує для оплати виробництва зброї Газпромбанк, який не потрапив під санкції, і через який країни ЄС платять за енергоносії.
  • Заступник голови Ради безпеки РФ Медведєв погрожує "недружнім країнам" обмеженням постачання агропродукції. Отже, Росія, крім енергоносіїв, використовує як зброю ще і продовольство для того, щоби викликати голод та гуманітарну кризу в усьому світі.
    Литва повністю відмовилася від імпорту російського газу.
    За оцінкою інформагентства Bloomberg, у разі незапровадження нафтогазового ембарго дохід Росії від експорту енергоносіїв у 2022 р. може сягнути $240 млрд. Бюджет країни отримує до 40 % доходів від експорту енергоносіїв. Під санкціями саме цей експорт утримує економіку країни від фінансового краху. Босфором щодня проходить кілька танкерів із російською нафтою на суму кілька сотень мільйонів доларів.
    Порти Мальти та Іспанії відмовилися заправляти російські судна. Це може серйозно вдарити по логістиці російських танкерів.
    До Держдуми РФ внесено законопроєкт про запровадження кримінальної відповідальності за участь в антиросійських санкціях, що названо "пособництвом погіршення економічної ситуації".
    Міністр закордонних справ України Кулеба вважає, що 5-й пакет санкцій ЄС закриє лазівки, якими користуються російські компанії для обходу раніше запроваджених обмежень.
  • За оцінкою експертів Conflict Intelligence Team (CIT), ракета, якою було підірвано нафтобазу в Білгороді, було випущено з території РФ.
  • Уповноважений уряду Польщі в справах біженців Шефернакер заявив, що країна ще має резерви для приймання біженців з України.
  • Президент Зеленський заявив, що прем'єр-міністр Угорщини Орбан, який виступає рішуче проти антиросійських санкцій, "втратив чесність десь у контактах із Москвою". В Угорщині в неділю відбудуться парламентські вибори. Опозиція наголошує, що Орбан веде країну від європейських цінностей до Росії.

 

No comments:

Post a Comment