April 02, 2022

01.04.2022: Глава Європарламенту Метсола заявила про повну підтримку євроінтеграції України

Глава Європарламенту Метсола заявила про повну підтримку євроінтеграції України

  • Глава Європарламенту Метсола заявила про повну підтримку євроінтеграції України.
  • Українські війська звільнили великі території Київської та Чернігівської областей.
  • 86 українських військовослужбовців обміняно на 86 солдатів та офіцерів армії РФ.

Війна

Фронт

  • Російське командування відвело до Білорусі частину військ із півночі Київської та півдня Чернігівської області. Українські війська на плечах противника увірвалися в населені пункти на північний захід, схід та північ від Києва, звільнили їх і не припиняють контрнаступ.
    На Донбасі та на півдні Харківської області ситуація загострилася. Окупанти захопили Ізюм за допомоги місцевих колаборантів. Не припиняються запеклі бої на півночі Луганської області. За інформацією голови військової адміністрації Гайдая, російське командування накопичує сили для наступу та "визволення" області.
    Окупанти під час відступу грабують житлові будинки, знущаються, гвалтують та вбивають мирних мешканців, тотально всі мінують, тіла вбитих людей та техніку тощо. Для прикриття відходу в Чернігівської обл. вони використовували дітей як живий щит.
    Сотні виведених до Білорусі російських військовослужбовців зазнали серйозного опромінення в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, зафіксовано першу смерть від променевої хвороби.
    01.04.2022
    За даними британської розвідки, Росія перекинула до України до 2 тис. військовослужбовців із баз "республік" на окупованій території Грузії.
    З важкої артилерії, РСЗВ та крилатими ракетами обстріляно Чернігів, Ніжин, Кривий Ріг, Харків, населені пункти Одеської області, а також міста на лінії фронту в Луганській та Донецькій областях.
  • Президент Зеленський закликав населення Росії не відправляти новобранців на війну до України, де вони обов'язково загинуть. За його словами, в окупованому Криму активізувався призов молоді на військову службу. Зеленський попередив, що всі, хто співпрацює з окупантами, обов'язково понесуть кримінальну відповідальність.
  • На Запоріжжі відбувся обмін полоненими. 86 українських бійців було обміняно на 86 російських солдатів та офіцерів.
  • Віцепрем'єр-міністерка Верещук повідомила, що 1 квітня було відкрито 9 гуманітарних коридорів для евакуації мирних мешканців прифронтових населених пунктів. Усього вдалося вивезти трохи понад 6 тис. осіб, з них 3 тис. – з Маріуполя. З Мелітополя окупанти випускають людей лише до Криму. Міжнародний Червоний Хрест оголосив, що візьме участь в евакуації жителів Маріуполя, проте співробітники місії так і не доїхали туди "через невідповідність умов безпеки" та повернулися до Запоріжжя. Міністр закордонних справ Кулеба закликав організацію зайняти принципову позицію щодо примусової депортації до РФ громадян України та не вживати кроків задля легалізації агресії.
  • За інформацією Генштабу, 4 квітня окупанти планують проведення в Токмаку "референдуму" щодо створення "Херсонської народної республіки" для подальшого її приєднання до Росії. На окуповані території Запорізької та Херсонської областей російська влада тягне з Криму оптоволокно для підключення до власної мережі. Практично на всій цій території відключено провідний інтернет та український мобільний зв'язок.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила рішення щодо гарантування 100 % банківських вкладів на час війни. Прийнято закон про заборону російської символіки "O", "V" та "Z", а також визнання Росії державою-терористом. У першому читанні проголосовано порядок заборони проросійських партій. Відновлено функціонування військової прокуратури. Прийнято закон про націоналізацію майна окупантів та колаборантів. За основу прийнято законопроєкт про компенсацію житла, яке було втрачено громадянами внаслідок воєнних дій та про створення реєстру пошкодженого майна. Встановлено розміри грошових виплат за передану ЗСУ справну техніку агресора. Ухвалено закон про звільнення членів наглядової ради держкомпаній, які негайно не прибули на робоче місце після початку війни. Також урегульовано оренду державної та комунальної власності на період чинності воєнного стану.
  • Кабмін скоротив терміни визнання та введення в обіг медичних препаратів та виробів іноземних компаній, для яких на Заході вже проведено оцінку їхньої відповідності стандартам.
  • Мер Харкова Терехов оголосив про скасування плати за комунальні послуги для мешканців міста, у якому внаслідок обстрілів зруйновано приблизно 2 тис. житлових та громадських будівель. За його словами, це не вплине на оплату праці працівників комунальних служб.

Україна та світ

  • Глава Європарламенту Метсола відвідала Київ та зустрілася з керівництвом України. За результатами візиту вона пообіцяла повну підтримку євродепутатів вступу України до ЄС, допомогу у відновленні української інфраструктури та міст, а також потужну протидію російському режиму. Метсола також пообіцяла збільшити постачання гуманітарної допомоги та розширити санкції проти РФ.
  • На думку агентства CNN, західні союзники України ще не вирішили, які саме гарантії безпеки вони могли б надати в разі відмови від членства в НАТО. На думку агенції, Україна навряд чи отримає гарантії, які озвучили члени її делегації на переговорах у Стамбулі.
    Міністр закордонних справ Кулеба під час візиту до Польщі рішуче виступив проти спроб заморозити війну в Україні через введення миротворчої місії. Він спростував чутки про те, що західні партнери тиснуть на Україну, щоби вона пішла на поступки на переговорах із РФ.
    Відбулися телефонні переговори турецького президента Ердогана із президентом РФ Путіним. За словами Ердогана, переговори делегацій України та Росії в Стамбулі "дають надію на досягнення миру". Він повідомив, що Путін та Зеленський не проти прямих переговорів, і наразі він працює над можливою їхньою датою.
    Глава МЗС РФ Лавров побачив "рух уперед" на переговорах та повідомив, що Кремль готує відповіді на пропозиції України.
  • Пентагон оголосив, що для України зроблено замовлення на постачання військової техніки ще на $300 млн, високоточну зброю та розвідувальні системи тощо. Прессекретар Білого Дому Саакі оголосила, що США нададуть Україні засоби хімічного захисту від можливих атак Росії. На думку українських чиновників та західних розвідок, ймовірність застосування російськими військами хімічної зброї є досить високою. Українське керівництво просить у Заходу важкі озброєння, без яких надто важко вести наступальні дії. Німеччина передасть Україні 58 бойових машин піхоти колишнього радянського Західного угруповання військ.
    Голлівудський актор Пенн закликав мільярдерів Заходу купити в складку для України кілька ескадрилій новітніх винищувачів F-15 та F-16 та засоби протиракетної оборони.
    За словами українського президента, приймання країни до НАТО зробило б Альянс набагато потужнішим.
  • За даними ООН, в Україні від воєнних дій загинули та дістали поранення приблизно 3,5 тис. мирних жителів. Українські експерти оцінюють втрати мирного населення в кілька разів більше.
    З України вже виїхали понад 4 млн осіб, з них не менш ніж 2,3 млн – до Польщі, 0,3 млн – до Німеччини. Керівництво ЄС ухвалило рішення про приймання гривні в біженців та конвертацію її у валюту країн, де вони перебувають.
  • У порту Роттердам заблоковано кілька тисяч контейнерів із російським вантажем до ретельної перевірки на наявність порушень санкційного режиму. Лондонська біржа металів заборонила зберігання російської продукції на своїх складах.
    Хакери Anonymous попередили про тяжкі наслідки західні компанії, які й надалі працюють у Росії. Вони опублікували файли великої московської юридичної фірми, Мосекспертизи та Липецького механічного заводу, що випускає компоненти ракетних установок та танків. До мережі Інтернет злито 15 Гб даних, які було викрадено в благодійної організації, підпорядкованої Російській православній церкви.
    Святошинський райсуд Києва заарештував 12 важких транспортних літаків Ан-124 російської вантажної авіакомпанії "Волга-Дніпро" за позовом підприємства "Антонов". Ці літаки використовуються для перекидання до Білорусі тактичних ракетних комплексів "Іскандер-М" та "Точка-"У", а також іншої техніки та військ.
    Уряд Німеччини розглядає можливість депортації із країни великої кількості російських дипломатів, яких підозрюють у шпигунстві. Також Німеччина зупинила обмін інформацією із податковими службами РФ та Білорусі.
    Російський Газпром вийшов зі складу засновників свого дочірнього підприємства Gazprom Germania та всіх пов'язаних із ним компаній, щоб уникнути їхньої націоналізації.
  • Після широкого розголосу в ЗМІ, заступник глави адміністрації президента Казахстану Сулейменов оголосив, що Казахстан не допомагатиме російським компаніям обходити санкції. Також у ЗМІ не застосовуватиметься термін "спецоперація". Водночас Казахстан і надалі торгуватиме та інвестуватиме в Росію.
    Президент Молдови Санду заявила, що її країна зберігатиме нейтралітет щодо Росії та не приєднається до західних санкцій, оскільки повістю залежна від російських енергоресурсів. За даними українського Генштабу, російське командування оголосило мобілізацію в невизнаній Придніпровській республіці та планує провести збори резервістів, починаючи з 4 квітня.
    Президент Грузії Зурабішвілі повідомила, що її країна нібито підтримує західні санкції, проте опозиція фактами доводить протилежне.
    Відбувся саміт ЄС-Китай, на якому європейські лідери попросили китайське керівництво допомогти в припиненні війни в Україні та відмовитися від надання військової та іншої допомоги Росії, проте отримали відповідь, що співпраця з Росією розвиватиметься й далі.
    Турецькі ЗМІ викрили брехню вірменської влади, яка стверджувала, що не передавали авіацію для армії вторгнення Росії. За інформацією турецьких журналістів, вірменські літаки разом з екіпажами вилетіли до РФ 23 лютого, а на їхнє місце було перекинуто російські літаки із Сирії.
  • Президент США Байден оголосив про розмороження стратегічних запасів нафти. Щодня з них на ринок постачатиметься 1 млн барелів, що дасть змогу знизити ціни на заправках у країні. Байден закликав американські компанії суттєво збільшити інвестиції у видобуток. Канада оголосила про поступове нарощування видобутку нафти до 300 тис. барелів на день. Ще майже 30 країн оголосили про готовність розморозити свої нафтові резерви. Ціни на нафту на світових ринках відразу ж знизилися на 8–12 %
  • За оцінкою ЮНЕСКО, в Україні внаслідок  воєнних дій постраждали принаймні 53 об'єкти культурної спадщини.
  • Голова МАГАТЕ Ґроссі очолить місію допомоги для ліквідації наслідків окупації Чорнобильської АЕС. Персоналу тимчасово заборонено заходити до приміщень, які займали російські вояки.

No comments:

Post a Comment