April 01, 2022

31.03.2022: Росія частково вивела війська з півночі Київської області

Росія частково вивела війська з півночі Київської області


  • Росія частково вивела війська з півночі Київської області.
  • США та Великобританія посилюють санкції проти РФ та нарощують постачання зброї для ЗСУ.
  • Росія заблокувала роботу в Україні спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Війна

Фронт

  • Українські війська успішно контратакують окупантів на північний захід та схід від Києва, а також на півдні Чернігівської області і протягом доби звільнили кілька населених пунктів. Російські війська залишили зону відчуження ЧАЕС та місто Славутич. Перед відходом окупанти змусили підписати персонал станції "акт про приймання", після чого пограбували станцію та готель на об'єкті. На територію РФ вивезено бійців Нацгвардії, що охороняли ЧАЕС. За інформацією західних розвідок, Росія також вивела частину підрозділів з околиць Києва до Білорусі для поповнення та відновлення їхньої боєздатності. На супутникових знімках Пентагон нарахував орієнтовно 700 одиниць техніки, яка прямувала до українського кордону. Командування ЗСУ та розвідка НАТО вважають, що про повне виведення військ не йдеться – окупанти зміцнюють раніше зайняті позиції та перекидають частину сил на Донбас, а Київ поки залишається в небезпечній зоні.
    На думку чиновників Пентагону, Росія найближчим часом зосередить зусилля на завданні ракетно-бомбових ударів по Києву, Чернігову, Ізюму та містам Донбасу.
    Українські війська здійснили успішні контратаки на півночі Херсонщини та в Запорізькій області й відбили кілька населених пунктів.
    Російські війська ведуть активні бойові дії на південь від Харкова – у районі Ізюму, на півночі Луганської області, а також штурмують Маріуполь. За інформацією штабу операції об'єднаних сил, атаки в Попасній, Лисичанську, Авдіївці та Мар'їнці було відбито. Ізюм, як і Маріуполь, фактично заблоковано. З нього вже три тижні не можуть евакуюватися жителі, оскільки російські війська відмовляються надати гуманітарний коридор.
    31.03.2022
    Окупанти знову обстріляли центр та околиці Харкова, міста на півночі Луганської області, Авдіївку та Мар'їнку, а також населені пункти на півночі Херсонської області.
  • Тривають спроби вивезення населення з Маріуполя, що перебуває в облозі. Міжнародний Червоний Хрест заявив про готовність допомогти в евакуації мирних жителів. За твердженням віцепрем'єр-міністерки Верещук, окупанти викрали й вивезли на територію РФ 45 тис. мешканців міста. Командування полку "Азов" закликало військово-політичне керівництво країни провести військову операцію для розблокування Маріуполя.
  • Росія послідовно знищує українські резерви продовольства. За інформацією американської розвідки, з початку вторгнення окупанти пошкодили та знищили 6 зерносховищ на сході України.
  • На окупованих територіях Херсонської, Запорізької та Луганської областей окупанти намагаються створити "адміністрації" з колаборантів та запровадити обіг російського рубля.

Тил

  • Прем'єр-міністр Шмигаль повідомив, що посівна кампанія вже розпочалася у 20 областях.
  • Майже всі газорозподільні станції України працюють. Зупинено лише 44 із 1395 станцій у 7 областях через пошкодження мереж унаслідок воєнних дій.
  • На перехід на спрощену систему з оплатою податку 2 % подали заяви приблизно 150 тис. підприємств та підприємців, із них майже 30 тис. – юридичні особи. Серед них – великі компанії: "Нова лінія", "Епіцентр-К", "Юск Україна", "Галнафтогаз", "Метінвест-Діджітал". Згідно з результатами опитування 355 власників бізнесу, яке провела Київська школа економіки, 85 % з них частково або повністю зупинили роботу своїх підприємств. Приблизно третина респондентів скаржаться на проблеми із логістикою, понад третина – розраховують на податкові канікули.
  • Україна конфіскувала 400 вантажних вагонів, що належать російським та білоруським компаніям.

Україна та світ

  • США розширили санкції щодо високотехнологічних підприємств РФ, які пов'язані з військово-промисловим комплексом. Також санкції запроваджено проти 13 фізичних осіб, які допомагали обійти чинні санкційні обмеження. Великобританія запровадила санкції проти трьох компаній – "прокладок" через які Росія закуповувала обладнання та електронні компоненти. Також запроваджено санкції проти командувача угруповання, яке штурмує Маріуполь – генерала Мізінцева та низки російських пропагандистських ЗМІ.
    ЄС готується запровадити ще один пакет санкцій проти російських підприємств та фізичних осіб, зокрема, банків. За словами віцеканцлера Німеччини Хабека, пакет, що вже узгоджено, – не останній і незабаром його буде значно розширено.
  • Російський президент Путін підписав указ про переведення "недружніх країн" на оплату за газ рублями з 1 квітня. Для цього в Газпромбанку, який не потрапив під санкції, буде відкрито спеціальні рахунки, на які західні компанії перераховуватимуть валюту. Всю цю валюту Газпром продасть самостійно та конвертує її в рублі. Російська влада має намір підтримати курс рубля, через продаж експортерами практично всього валютного виторгу.
    За даними західних ЗМІ, Газпром вивчає можливості припинення постачання газу до Європи та оцінює наслідки подібного кроку. До припинення постачання газу готуються всі країни Європи, насамперед – Франція та Німеччина. Німецький уряд розглядає націоналізацію дочірньої компанії Газпрому як захід забезпечення енергетичної безпеки. Італія та Іспанія вивчають можливість швидкого будівництва газопроводу під Середземним морем із Північної Африки як альтернативний канал постачання газу.
    Італійський прем'єр-міністр Драгі зателефонував Путіну, який у відповідь на пропозицію про припинення вогню в Україні відповів, що умови для цього "ще не створено. Путін також підкреслив, що Росія виконуватиме всі контракти щодо постачання газу, а споживачі сплачуватимуть за нього євро. Про відмову переводити розрахунки за енергоносії в рублі заявили лідери всіх країн ЄС.
    ЄС не готовий повністю замінити американським постачанням газ із РФ, проте поступово нарощуватиме імпорт. На південному узбережжі США протягом року заплановано побудувати ще один газовий термінал, оскільки наявних потужностей не вистачає для забезпечення постачання до Європи.
  • Представник єврокомісара із закордонних справ Стано заявив, що ЄС не виключає обговорення гарантій безпеки для України, однак такий момент ще не настав. Єврокомісія має намір домагатися припинення воєнних дій.
  • Президент Ердоган анонсував підготовку переговорів Путіна та Зеленського за свого посередництва та обговорив це з українським президентом.
  • Президент Зеленський виступив перед парламентом Австралії з проханням про підтримку та постачання військової допомоги. Він заявив, що Росія повністю блокувала українське судноплавство в Чорному та Азовському морях. Зеленський також звернувся через відеозв'язок до парламенту Бельгії. Він наголосив, що Україні потрібна потужніша зброя, без якої неможливо вести наступальні дії – літаки, танки, артилерійські системи, протикорабельна зброя.
    Австралія відправить Україні партію бронетранспортерів, бронежилетів та гуманітарну допомогу. Міністр оборони Великобританії Уоллес заявив про розширення постачання зброї українській армії. До нового пакету допомоги буде включено артилерію більшої дальності, боєприпаси та зенітно-ракетні системи. Генеральний секретар НАТО Столтенберг уникнув відповіді на запитання, чи постачатимуть країни-учасники важкі наступальні озброєння Україні. Водночас він наголосив, що країни Альянсу й надалі постачатимуть зброю Україні "стільки, скільки потрібно", оскільки вона воює за свободу, демократію та спільні цінності.
  • Росія заблокувала подовження роботи в Україні Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Персонал місії буде виведено із країни.
  • Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують АЕС, задовольнила прохання Енергоатому про переведення українських станцій із Московського консультаційного центру до Паризького. Глава Енергоатому Котін стверджує, що окупанти не мають фізичної можливості приєднати захоплену Запорізьку АЕС до енергосистеми Криму, а станція постачатиме електроенергію лише в Україну.
  • За даними ООН, Росія понад 20 разів застосувала в Україні касетні боєприпаси, які заборонено Женевською конвенцією, що спричиняє значні жертви серед мирного населення.
  • Шведський телеканал TV4 повідомив про провокацію Росії. До повітряного простору над островом Готланд увійшли 2 винищувачі ПКС РФ та 2 штурмовики, які були оснащені боєприпасами з ядерними зарядами. Росія загрожує "тяжкими наслідками" Фінляндії та Швеції, які висловили намір приєднатися до НАТО.
  • Журналісти виявили ще один швейцарський банк – CIM Banque, який дає змогу громадянам РФ обходити санкційні обмеження та оформляє їм картки VISA/MasterCard.
    Заступник голови адміністрації казахського президента Сулейменов запропонував європейським компаніям посередництво з доставлення підсанкційних товарів до Росії, щоб уникнути наслідків за прямі продажі. За його твердженням, він зустрічався в Брюсселі з єврокомісаром Домбровскісом, який схвалив цю пропозицію.
    Росія для уникнення дефолту викупила 70 % своїх єврооблігацій, проте владі не вистачає ще кілька сотень мільйонів доларів для виплат 4 квітня.
  • Прем'єр-міністр Вірменії Пашинян заявив, що його країна не сприятиме перекиданню найманців до України. Влада запросила західних військових аташе, щоби продемонструвати, що 4 вірменські військові літаки не беруть участь у війні.
  • Прем'єр-міністр Канади Трюдо наполягає на виключенні Росії з "великої двадцятки" та позбавленні права участі в засіданнях її президента Путіна.
  • Після вибуху на польовому складі боєприпасів на околицях російського Білгорода, у місті виникла пожежа на великій нафтобазі. Жителі міста в паніці скуповують пальне та вважають ці події результатом дії української авіації чи диверсійних груп.

 

No comments:

Post a Comment