March 26, 2022

25.03.2022: Російські війська завдали ракетного удару по командуванню Повітряних Сил у Вінниці

Російські війська завдали ракетного удару по командуванню Повітряних Сил у Вінниці

  • Російські війська завдали ракетного удару по командуванню Повітряних Сил у Вінниці.
  • Українська армія визволяє Тростянець.
  • Ердоган заявив, що Україна та РФ нібито домовилися з 4 із 6 пунктів угоди.
  • Уряд виплачує авансом пенсії за квітень.

Війна

Фронт

  • На околицях Києва точаться запеклі бої. За твердженням секретаря РНБО Данилова, на низці ділянок українські війська здійснили успішні контратаки та звільнили кілька населених пунктів. В Ірпені відбито спробу російських військ прорвати оборону й перейти річку для прямої атаки на Київ. За оцінкою Генерального штабу, для штурму Києва окупантам потрібно у 3–5 разів більше сил, ніж вони мають наразі, проте російське командування не відмовилося від цього наміру. У Києві підрозділи Нацгвардії та територіальної оборони відловлюють диверсійні групи, які намагаються дестабілізувати ситуацію. Російська армія блокує Чернігів та веде активні бойові дії в районі Конотопу, Охтирки та Сум. У Тростянці тривають тяжкі бої, українські війська увійшли до міста. На Миколаївщині окупанти підтягують резерви для відновлення наступу. За повідомленням депутата Верховної Ради Мисягіна, на аеродромі Чорнобаївка знищено командувача 49 російської армії генерала Резанцева. Російське командування заперечує його смерть.
    25.03.2022
    В акваторії Чорного моря Чорноморський флот РФ обстрілює цивільні судна, захоплено український буксир "Сапфір", якій було відправлено для евакуації прикордонників та морських десантників з острова Зміїний, З моря російський корабель обстріляв населений пункт Санжейка на Одещині, після чого оголосив про "гарантії безпеки для цивільних суден".
    Окупанти ведуть обстріли населених пунктів у "сірій зоні" та на лінії фронту з важкої артилерії, мінометів та РСЗВ. Обстріляно Білогородку, Макарів, Ірпінь, Гостомель на північний схід від Києва, а також Чернігів та Суми. У Харкові зі РСЗВ обстріляно поліклініку, у якій відбувається роздача гуманітарної допомоги, ринок "Барабашово", термінал аеропорту та супермаркет. Обстріляно населені пункти в Донецькій області – Новомихайлівку, Авдіївку, Краматорськ, а також Пришиб та Долину на південь від Ізюма. Охтирка Сумської області знову зазнала масованого бомбардування.
  • Російське міністерство оборони змінило цілі "спецоперації". Новою метою оголошено "звільнення Донбасу" та можливий штурм великих міст, Києва та Харкова тощо.
  • Російські війська обстріляли крилатими ракетами командування Повітряних Сил України у Вінниці, військові частини в Житомирі та в Коростенському районі області. Кілька ракет було збито в Одеській та Миколаївській областях. Українське командування спростувало інформацію про те, що у РФ нібито закінчується крилаті та балістичні ракети.
  • Відповідно до розвідданих Генштабу, Росія перекидає додаткові зведені підрозділи до Криму та Білорусі для поповнення втрат особового складу та техніки, а також війська з окупованої території Грузії – з Південної Осетії та Абхазії. Президент Білорусі Лукашенко заявив, що країна "втягнеться" у війну лише в разі прямої агресії. Він наголосив, що в нього немає планів відправлення підрозділів білоруської армії до України. Український Генштаб заявив про готовність розгромити й армію Білорусі, якщо вона підтримає агресора та вважає загрозу її введення в бій цілком реальною. Росія використовує як базу вторгнення територію країни та її військову та цивільну інфраструктуру, аеродроми, залізниці та автомобільні дороги тощо. До складу Збройних Сил України увійшов білоруський батальйон ім. Кастуся Калиновського.
  • Нацполіція оголосила підозру російській співачці Чичеріній, яка зірвала прапор України в окупованому Енергодарі. Окупанти намагаються за допомоги Росгвардії придушити опір жителів міст півдня України, які протестують проти вторгнення. За інформацією Пентагону, загарбники так і не змогли повністю взяти під контроль Херсон. Мер Мелітополя Федоров заявив про підготовку "головою міста" колаборанткою Данильченко мітингу на підтримку окупантів, а також повідомив про розкрадання нею гуманітарної допомоги, яку надіслала українська влада для мешканців.
  • Віцепрем'єр-міністр Верещук назвала воєнним злочином примусове вивезення окупантами жителів Маріуполя на територію Росії з попередньою "фільтрацією" в таборах на території Донецької області. Вона звернулася до Міжнародного Червоного Хреста з проханням про отримання в російської влади списку осіб, яких було депортовано до РФ. ООН отримала супутникові знімки, що свідчать про масові поховання мирних жителів у місті. Президент Франції Макрон оголосив про план спільної з Туреччиною та Грецією гуманітарної операції з евакуації мешканців Маріуполя. Верещук заявила, що впродовж доби вдалося вивезти до Запоріжжя 2,8 тис. маріупольців, ще майже 4 тис. – вивезено з Бердянська, евакуйовано також понад 500 мешканців Мелітополя.
  • Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом держзради мера та 2 депутатів міськради Ізюма, які передавали окупантам інформацію про позиції ЗСУ.

Тил

  • Президент Зеленський пообіцяв швидко збудувати в західних областях тимчасове житло для переселенців, допоки не почнеться його масштабна відбудова на звільнених територіях.
  • В Україні розпочалася виплата пенсій за квітень, кошти вже надійшли до Луганської та Чернігівської областей.
  • Міністр освіти Шкарлет пообіцяв, що всі школярі зможуть закінчити навчальний рік та здобути атестат про освіту, навіть у разі виїзду за кордон.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Кулеба спростував затвердження президента Туреччини Ердогана про те, що українська та російська делегація нібито домовилися з 4 із 6 пунктів вимог РФ. Він заявив, що Україна ніколи не відмовиться від своїх територій, курсу на приєднання до ЄС та НАТО, а також від української мови як єдиної державної. 2/3 респондентів опитування групи "Рейтинг" вважають, що в Україні мовної проблеми немає.
    Президент Зеленський обговорив з Ердоганом перспективу укладання мирної угоди з Росією, а також підсумки саміту НАТО. За словами глави президентського Офісу Єрмака, Зеленський вбачає гарантами безпеки постійних членів Ради Безпеки ООН, Туреччини, Німеччини, Канади, Ізраїлю. Він заявив, що це мають бути справжні гарантії на відміну від тих, що були прописані в Будапештському меморандумі. Зеленський у відеозверненні заявив, що розмова з Росією має бути серйозною, умови миру – справедливими, а територіальна цілісність України – забезпечена.
    Лідер Китаю Сі Цзіньпін за результатами переговорів із британським прем'єр-міністром Джонсоном заявив про готовність сприяти в проведенні мирних переговорів між Україною та РФ.
  • Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі домовилися про створення фонду солідарності для відновлення України. Голова Європейської Ради Мішель оголосив, що ЄС посилить санкції проти РФ і закриє можливості для їхнього обходу.
  • З Німеччини надійшла партія зенітних ракет ще радянського виробництва "Стріла", 100 кулеметів та 8 млн патронів, а також продуктові набори, медикаменти та 30 медичних автівок. Міністр оборони Ламбрехт відкинула звинувачення в затягуванні постачання зброї до України.
  • США та ЄС домовилися про додаткове постачання 15 млрд м³ газу до кінця поточного року для зменшення енергетичної залежності від Росії та зміцнення європейської енергетичної безпеки. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила, що ЄС виступить єдиним покупцем газу з Катару та США. Канада має намір збільшити експорт нафти на 7 % (на 300 тис. барелів на день) до кінця року для заміщення російського постачання до Європи. Міністерство економіки Німеччини вважає за можливе до осені відмовитися від імпорту російського вугілля, до літа скоротити вдвічі імпорт нафти, а газу – на 30 % до кінця року.
  • Колишній російський президент Медведєв заявив, що РФ може застосувати ядерну зброю лише в разі завдання ядерного удару або агресії проти неї або союзників, а також удару по інфраструктурі, який може паралізувати російські ядерні сили. На російських телеканалах відкрито обговорюються плани завдання ударів по Польщі та країнам Балтії. Польський президент Дуда у відповідь на ці погрози заявив, що "країна велика, й у ній є місце, де ховати агресорів".
  • Кабмін України розірвав усі угоди з РФ у сфері науки та освіти.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто відмовився виконати вимогу України про зупинення закупівлі російських енергоносіїв та прохання про постачання озброєнь. Він повідомив про заборону транзиту зброї через територію країни, оскільки "безпека угорського народу є першочерговим завданням", а уряд "не дозволить втягнути країну у війну". У відповідь на ці дії чеська міністр оборони Чорнохова відмовилася від участі в саміті "Вишеградської четвірки" в Будапешті.
  • Прем'єр-міністр Польщі Моравецький заявив про підтримку "багатьма країнами" введення миротворчої місії до України. Рішення про це має бути ухвалене консенсусом усіма країнами НАТО, проте генеральний секретар Альянсу Столтенберг виступає категорично проти такої місії. Моравецький заявив про підготовку разом із Чехією та Словенією плану дій із 10 пунктів, які ЄС має виконати для припинення війни в Україні. План включає різке посилення санкцій, заборону експорту у РФ технологій воєнного та подвійного призначення, припинення російської пропаганди, надання політичного притулку російським солдатам, що здалися в полон, заборону входу російських судів до європейських портів, виключення Росії з усіх міжнародних організацій.
  • Фінляндія зупиняє пасажирське залізничне сполучення із РФ.
    Apple та Google припиняють підтримку карток російської платіжної системи "МІР", а також заблокували у своїх магазинах додатки російських банків, які потрапили під санкції. Музичний сервіс Spotify вимкнув обслуговування російських користувачів.
    Deutsche Telekom закриває свій російський підрозділ розробки програмного забезпечення.
    Хакери Anonymous злили базу даних Центробанку Росії та розмістили в соцмережі Twitter звернення до президента Путіна.
    МЗС України звернулося до Єврокомісії з проханням про припинення транспортного сполучення з РФ та Білоруссю, оскільки ці вантажі можуть містити товари подвійного призначення. На території Польщі перед білоруським кордоном зібралося безліч фур, рух яких заблоковано українськими та польськими активістами.
    За інформацією європейських ЗМІ, російські олігархи масово виставили свої літаки на продаж. Після запровадження санкцій найбільший російський лоукостер "Перемога" скоротив парк літаків, найімовірніше через брак запчастин.
  • Через війну в Україні уряд Болгарії веде переговори зі США щодо закупівлі або оренди винищувачів на заміну радянському парку авіатехніки, який має на озброєнні.
  • Вірменія попросила допомоги в російських миротворців проти наступу азербайджанських військ у Нагірному Карабасі. Росія планувала перекинути ці війська на посилення армії вторгнення та для поповнення особового складу підрозділів, які зазнали втрат у боях на півночі України.

No comments:

Post a Comment