March 31, 2022

30.03.2022: У Німеччині відбулися обшуки в дочірній компанії Газпрому

 



У Німеччині відбулися обшуки в дочірній компанії Газпрому

  • У Німеччині відбулися обшуки в дочірній компанії Газпрому.
  • Байден пообіцяв Україні додаткову військову, фінансову та гуманітарну допомогу.
  • Росія перекидає частину військ із півночі України на Донбас.

Війна

Фронт

  • Українські війська поступово видавлюють окупантів з околиць Києва та Харкова. Звільнено кілька населених пунктів на схід та північний захід від столиці. За оцінкою керівництва Збройних сил, Росія не відмовилася від плану наступу на Київ та Чернігів, для чого тримає свіжі з'єднання в Білорусі поблизу кордону з Україною. Не припиняються бої місцевого значення всією лінією фронту. Окупанти посилюють атаки на півночі Луганської обл., з важкої артилерії обстріляно житлові квартали Лисичанська. Ані на мить не припиняються запеклі бої в Маріуполі. На південній ділянці в Запорізькій, Херсонській та Дніпропетровській областях сталися бойові зіткнення та перестрілки. Російські війська зводять інженерні загородження та ставлять мінні поля, зокрема, мінами, які заборонено Женевською конвенцією.
    За оцінкою розвідки Пентагону, російське командування передислоковує на схід із Київського напрямку (із зони відчуження ЧАЕС тощо) приблизно 20 % військ, проте про повне відведення не йдеться. Секретар РНБО Данилов стверджує, що ці підрозділи після поповнення особовим складом та технікою перекидатимуться до Харківської обл. та на Донбас.
    30.03.2022
    В акваторії Чорного моря постійно перебувають російські кораблі, які оснащено крилатими ракетами "Калібр".
  • Окупанти завдали ракетного удару по Апостоловому на околицях Кривого Рогу, а також по Новомосковську, у Дніпрі знищено нафтобазу із запасами палива. У Харкові внаслідок хаотичних обстрілів житлового сектору виникла пожежа на газогоні середнього тиску.
  • Російські війська нібито погодили евакуацію мирних жителів Маріуполя та Бердянська 31 березня. За попередню добу із зони бойових дій вдалося вивезти лише трохи понад 1,5 тис. осіб.
  • Глава Держагентства з управління зоною відчуження Чорнобильської АЕС Крамаренко заявив, що об'єкт "Укриття", блоки, що не працюють та сховище відпрацьованого ядерного палива запитано від енергосистеми Білорусі. Системи радіаційного моніторингу не функціонують, інформації про забруднення радіаційного майданчика немає. За повідомленнями користувачів соцмереж у Білорусі, до лікарні Гомеля прибули кілька медичних автобусів із російськими військовослужбовцями, які дістали великі дози опромінення в "рудому лісі" поруч із ЧАЕС.
  • Генеральний штаб наголосив, що Білорусь є країною-агресором, хоча підрозділи її армії не беруть участі у вторгненні до України. Президент Лукашенко надав Росії територію для розміщення військ, а також аеродроми та майданчики, з яких здійснюються запуски крилатих та балістичних ракет.
  • Головне управління розвідки опублікувало чергову порцію особистих даних російських військовослужбовців. які скоюють воєнні злочини в Україні.
  • Поліція та підрозділи територіальної оборони Києва ефективно борються з диверсійними групами, більшу частину яких було знешкоджено вже в перші дні вторгнення. Щодня вояки затримують кілька диверсантів та посібників окупантів.
  • Єврейська громада України спростувала брехню представника Міноборони РФ генерала Конашенкова, який заявив, що в синагозі в Умані розміщено базу "українських націоналістів".

Тил

  • За словами міністра фінансів Марченка, митні надходження з початку війни впали на 80–85 %. Уряд планує скоротити витрати бюджету й направити на потреби армії кошти, що вивільнилися.
  • Секретар РНБО Данилов анонсував засідання Ради найближчими днями. На ньому буде ухвалено новий пакет санкцій проти юридичних та фізичних осіб, які співпрацюють з агресором або підтримують його. Профільний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт щодо підвищення на 50 % податків для компаній, які й далі працюють на російському ринку.
  • Нафтогаз перерахував до держбюджету авансом дивіденди на суму 2,3 млрд грн, що становить приблизно 95 % чистого прибутку компанії за 2021 р.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг спростила на період воєнного стану приєднання підприємств до газорозподільних мереж.
  • Міністерство агропромислової політики закликало громадян максимально використовувати присадибні ділянки та землю біля будинків для вирощування врожаю через продовольчу кризу, що насувається.

Україна та світ

  • Відбулися телефонні переговори президентів США Байдена та України – Зеленського. Зеленський поділився оцінкою ситуації на фронті та на переговорах у Стамбулі. Байден пообіцяв надати Україні пряму бюджетну допомогу в розмірі $500 млн та гуманітарну допомогу, а також повідомив про підготовку нового пакету санкцій проти РФ.
  • Глава президентської фракції в парламенті Арахамія заявив, що російський мільярдер Абрамович був присутній на переговорах із РФ, оскільки наразі він є "каналом передавання неформальних повідомлень" президентові Путіну. Він повідомив, що переговори відновляться 1 квітня в режимі відеоконференції та впевнений, що Росія погодить "гарантії безпеки". Спікер МЗС Ніколенко повідомив, що питання Донбасу та Криму буде вирішено після відновлення контролю над цими територіями українською владою. Ще один представник України на переговорах – радник глави Офісу президента Подоляк підтвердив, що вважає Абрамовича "ефективним посередником".
    За словами президента Зеленського, про результати переговорів із Росією говорити поки зарано.
    Представник РФ Мединський заявив, що Україна в Стамбулі погодилася виконати "принципові вимоги", а Росія не має наміру йти на будь-які компроміси. На думку глави МЗС Лаврова, українська влада на переговорах прийняла точку зору РФ із питань Криму та Донбасу. Спікер МЗС України Ніколенко спростував це твердження.
    Глава МЗС Франції ле Дріан вважає, що на переговорах прориву досягти не вдалося. Один за одним європейські лідери підтверджують, що укладання угоди про припинення вогню не призведе до зняття чи навіть пом'якшення антиросійських санкцій. У середу про це заявив прем'єр-міністр Нідерландів Рютте.
    Міністр закордонних справ Кулеба закликав Єврокомісію якнайшвидше визначитися з наступним пакетом санкцій проти РФ. Посол України в Польщі Дещиця повідомив про переговори з урядом країни щодо повного закриття кордону з Білоруссю, що призведе до зупинення постачання продукції з Європи до Росії.
  • Голова Ради ООН із прав людини Вільєгас оголосив про створення міжнародної комісії для розслідування воєнних злочинів Росії в Україні. Її очолив колишній голова міжнародного трибуналу щодо Руанди норвезький суддя Месе.
  • Канцлер Німеччини Шольц "загалом" не відкидає можливості стати гарантом безпеки України. Заступник прем'єр-міністра Великобританії Рааб заявив, що прохання стати гарантом безпеки України буде розглянуто, проте гарантії 5 статті договору про НАТО (пряма участь військ у конфлікті) надано не буде. Прем'єр-міністр Джонсон наголосив, що метою уряду є захист народу України, а не усунення від влади російського президента.
  • Президент Зеленський звернувся до парламенту Норвегії з проханням надати Україні новітні озброєння – протикорабельні системи HARPOON та протиракетні комплекси NASAMS для боротьби з крилатими ракетами. За його словами, Росія створила найбільшу загрозу безпеці судноплавства з часів Другої світової війни.
    Прем'єр-міністр Словенії Янша заявив про підтримання передачі Україні комплексів протиракетної оборони С-300 радянського виробництва, які вона конче потребує. Президент Словаччини Чапутова оголосила, що постачання зброї Україні та посилення санкцій проти режиму Путіна триватиме й далі. Спікер Пентагону Кірбі повідомив, що військова допомога надходить до України щодня. Командування Збройних сил України подало до Конгресу США список потрібного озброєння та амуніції, а також попросило надати мобільні шпиталі. Обговорення можливості передавання Україні літаків триває.
    Уряд Німеччини оголосив, що запропонує Україні різні системи озброєнь, що виробляються в країні. Отже, постачання зброї до України з Німеччини розблоковано.
  • В офісі німецької дочірньої компанії Газпрому та пов'язаної з нею Wingas GmbH проведено обшуки в рамках розслідування змови для підвищення ціни на газ та створення енергетичної кризи в ЄС. Компанії постачають на ринок Німеччини орієнтовано 20 % всіх обсягів газу.
    Уряд Австрії активував режим готовності до припинення постачання російського газу. Болгарія, вслід за іншими споживачами, відмовилася платити Газпрому за газ рублями. Канцлер Німеччини Шольц повідомив, що Путін знову готовий приймати платежі за газ у євро.
    Для підготовки до наступного опалювального сезону Україна обговорює можливість постачання 5 млрд м³ газу з Норвегії.
  • Єврокомісія готова до створення спеціальних торгових маршрутів із Польщі до України Це спростить транзит продуктів через втрату Україною можливості експорту та імпорту чорноморськими та азовськими портами.
  • Уряд РФ легалізував "паралельний імпорт" продукції без дозволу власників торгових марок. Насамперед йдеться про "сірий" ввіз високотехнологічної продукції, яка вкрай необхідна для військової галузі, за схемою часів СРСР.
    Іпотечний ринок у Росії впав. Ставки за договорами купівлі нерухомості зросли з 10 % до 20 %. Ощадбанк із 30 березня вимагає підписання нових договорів із підвищеною відсотковою ставкою.
    Опитування російської компанії "Левада-Центр" довело, що підтримка Путіна зросла до 85 %, а 69 % респондентів вважають, що країна рухається в правильному напрямі. Це на 10 % більше, ніж до вторгнення.
    Данська торгова мережа JYSK закриває бізнес у РФ.
    Міжнародна організація праці призупинила співпрацю з Росією до припинення війни та засудила агресію в Україні.
    Найбільша ірландська компанія з лізингу літаків AerCap подала позов до РФ на $2,5 млрд за вкрадені лайнери та двигуни.
    Фінська залізнична компанія VR Transpoint відновлює вантажоперевезення у РФ після роз'яснення про те, що до неї не буде застосовано санкції, які запроваджено проти РЗД.
    Банк ВТБ, що перебуває під європейськими та американськими санкціями, судомно намагається продати свою європейську "доньку".
  • Глава невизнаної Південно-Осетинської "республіки" Бібілов оголосив про підготовку референдуму про входження до РФ.
  • Влада Словаччини повідомила про депортацію 35 співробітників російської дипмісії, яких викрито в шпигунстві.

Київ

  • Київрада зібралася на засідання вдруге від початку війни. Прийнято рішення про скасування орендної плати для бізнесу за користування комунальною власністю. Плату за договорами пересувної торгівлі та за ресторанні майданчики знижено до 1 грн, а пайову участь – у 2 рази. Отримають пільги рекламні компанії, що розміщують на своїх площинах соціальну та патріотичну рекламу.
  • З 1 квітня в столиці дозволено продаж алкоголю з 11:00 до 16:00.

No comments:

Post a Comment