March 30, 2022

29.03.2022: У Стамбулі відбулися переговори між Україною та Росією


У Стамбулі відбулися переговори між Україною та Росією

  • У Стамбулі відбулися переговори між Україною та Росією.
  • Обіцянка Росії щодо скорочення військової активності виявилася брехнею.
  • Кабмін розпочинає релокацію підприємств на захід країни.
  • Канада запровадила безвізовий режим для громадян України.

Війна

Фронт

  • Тривають запеклі бої в околицях Києва, українські війська поступово витісняють окупантів із населених пунктів на північний захід та схід від столиці. Після переговорів у Стамбулі інтенсивність бойових дій не зменшилася. Генштаб уважає, що російське керівництво вводить українські війська в оману "відмовою" від захоплення столиці. У небі над містом збито кілька крилатих ракет. Розвідка США зафіксувала відведення частини російських військ від Києва до Білорусі. Цю інформацію підтверджено відеоматеріалами мешканців РБ. Розвідка Великобританії вважає, що відведення російських військ від Києва пов'язано із втратою ними стратегічної ініціативи та великими втратами. За твердженням президента Зеленського, відведення є наслідком ефективних дій українських вояків.
    Заступник командира полку "Азов" Паламар заявив, що у відповідь на пропозицію президента Зеленського його бійці відмовилися вийти з Маріуполя й боронитимуть місто до останнього будинку.
    29.03.2022
    Російське командування зосередило основні зусилля та свіжі частини для наступу в Харківській, Луганській та Донецькій областях, а також для захоплення Маріуполя. Триває перекидання військ та техніки з-під Курська в напрямку на Суми. За даними розвідки, до зони бойових дій перекинуто військовослужбовців із російських баз на окупованій території Грузії – з Південної Осетії та Абхазії. Водночас російські солдати-строковики, яких було відправлено на фронт, масово пишуть заяви про розірвання контракту та повернення на постійне місце служби.
    Усією лінією фронту окупанти зміцнюють позиції та встановлюють мінні поля. Заміновано Олексіївський міст через Дніпро в Херсоні.
  • Окупанти перейшли до тактики тотальної руйнації житлового фонду та інфраструктури країни. Вони обстрілюють українські села, після чого входять до них та стверджують, що вогонь вели українські війська.
    Унаслідок влучення ракети в будівлю Миколаївської облдержадміністрації загинули 14 осіб, понад 30 – поранено. Завдано ракетного удару по аеродрому в Старокостянтинові, де знищено сховища з паливом, а також по Хмельницькому та низці населених пунктів у Житомирській обл. Здійснено авіаналіт на склади продуктів та побутової хімії в Броварському районі Київської обл. Обстріляно з важкої артилерії житлові квартали Лисичанська, кількість постраждалих наразі невідома.
  • На захопленій території Херсонської, Запорізької, Луганської областей окупаційна влада почала запроваджувати обіг російських рублів.
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій вимагає від РФ негайної демілітаризації зони відчуження Чорнобильської АЕС. Окупанти розмістили боєприпаси поряд із проммайданчиком ЧАЕС, поруч з об'єктом "Укриття" та сховищем відпрацьованого ядерного палива. До України прибув голова МАГАТЕ Гроссі для консультацій щодо забезпечення безпеки ядерних об'єктів.
  • У Запорізькій обл. так і не запрацював жоден із гуманітарних коридорів. Власним транспортом вдалося виїхати приблизно 1,6 тис. осіб. Окупанти блокують колони автобусів, які мають вивозити людей із міст області та Маріуполя. Не працювали коридори й в інших регіонах.

Тил

  • Кабмін затвердив комплекс заходів щодо перенесення підприємств на безпечну територію. Заступник голови Фонду держмайна Батова повідомила про підготовку рішення про істотне спрощення процедур приватизації та оренди для релокації компаній. Мінекономіки отримало понад 1,1 тис. заяв на переміщення виробництв на захід країни – як великих, так і малих.
  • Президент Зеленський анонсував отримання громадянами компенсації за зруйноване житло. Для цього в додатку для смартфона "Дія" відкрито подання заяв.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль оцінив втрати України від війни у ​​$1 трлн, а падіння ВВП – на понад 35 %. Генеральний директор холдингу "Метінвест" Риженков оцінив втрати металургійної галузі у 30–40 %. За словами міністра інфраструктури Кубракова, низка металургійних заводів відновлять роботу вже цього тижня. Українська торгова мережа втратила майже 30 % торгових точок в усій країні через їхню руйнацію або неможливість постачання товарів.
  • Міністр фінансів Марченко повідомив про підписання угоди про кредит на суму €300 млн із Французьким агентством розвитку на пільгових умовах для стабілізації фінансової системи під час війни. За словами прем'єр-міністра Шмигаля, Україна й надалі виконуватиме всі боргові зобов'язання перед кредиторами, для чого створено Фонд обслуговування та погашення держборгу. Уряд обговорює зі МВФ можливість надання Україні коштів, якими низка країн не скористалися для боротьби з наслідками епідемії коронавірусу. Після переговорів у Стамбулі українські боргові зобов'язання подорожчали на 10–17 % до 60 й вище відсотків від номіналу. Єврооблігації з погашенням у 2022 р. передбачають виплату за ними 155 % річних, проти 222 % річних за день до того.
    На 5-му аукціоні з розміщення держоблігацій військової позики Мінфіну вдалося залучити 3,3 млрд грн.
  • У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про заборону символіки "Z", "V", "O" як підтримку російської агресії. Також зареєстровано законопроєкт про заборону діяльності на території країни УПЦ (Московського патріархату) та повернення до держвласності приміщень лавр та інших пам'яток архітектури, які було передано їй у користування. Ще один законопроєкт передбачає кримінальну відповідальність для чоловіків призовного віку, які виїхали з країни після запровадження воєнного стану. У Відні журналісти виявили колишнього голову Конституційного суду Тупицького, який незаконно виїхав після 24 лютого.
    Заступник спікера парламенту Корнієнко заявив, що юридичних підстав для заборони проросійської фракції "Опозиційної платформи – За життя" немає, проте вона може самоліквідуватися. Лідери фракції публічно засудили агресію, хоча раніше закликали до "стриманості". Колишньому депутатові фракції Ківі повідомлено ще одну підозру за пропаганду війни та заклики до насильницької зміни влади.
  • Директора держпідприємства "Антонов" Бичкова усунуто з посади під час розслідування втрати літака Ан-225 "Мрія", які російські війська знищили в Гостомелі в перший день війни.

Україна та світ

  • У Стамбулі відбулися переговори між делегаціями Росії та України. Україну представляли глава президентської фракції Арахамія, міністр оборони Рєзніков, депутати Костін та Умеров, радник голови Офісу президента Подоляк, заступник голови ОП Тимошенко, заступник міністра закордонних справ Точицький, генерал Кириленко, а також колишній чиновник Чалий. Перед початком зустрічі перед делегаціями виступив президент Туреччини Ердоган, який закликав сторони знайти компроміс. У переговорах узяв участь російський олігарх Абрамович як "нейтральний перемовник".
    Українська делегація запропонувала Росії припинити вогонь та відвести війська на позиції до 24 лютого. Після чого винести на розгляд Зеленського та Путіна питання про долю "республік", а статус Криму та Севастополя зафіксувати окремим пунктом договору та обговорювати його протягом 15 років. Також пропозиція містить згоду на позаблоковий статус України, відмову від розміщення ракетних систем далекого радіусу дії та баз НАТО в обмін на відмову РФ від перешкоджання вступу України до ЄС та гарантії безпеки з боку членів Ради Безпеки ООН – РФ тощо, а також Ізраїлю. Нібито ці гарантії має бути ратифіковано парламентами всіх зазначених країн, хоча деяких із них навіть не повідомлено про цю угоду.
    Подоляк заявив, що українське керівництво має намір імплементувати до законодавства договір про гарантії безпеки через референдум. За словами представника президента в Конституційному суді депутата Веніславського, для проведення референдуму має бути забезпечена безпека його учасників та організаторів – після отримання українською владою повного контролю над усією територією країни.
    Чалий повідомив, що в проєкті угоди не згадано слово "денацифікація", а "демілітаризацію" викладено іншими словами та пов'язано з гарантіями безпеки, подібними до 5 статті договору про НАТО. Росія, нібито, не заперечуватиме проти застосування іншими гарантами воєнної сили для захисту України, зокрема, не протидіятиме запровадженню безпольотної зони та введенню військ.
    На пресконференції представник РФ Мединський пообіцяв "кардинально скоротити" бойові дії на Київському та Чернігівському напрямках. Проте за кілька годин він заявив, що "скорочення" не означає припинення вогню. Мединський також повідомив, що зустріч двох президентів може відбутися одночасно із підписанням договору. Прессекретар Путіна Пєсков заявив, що російське керівництво визначиться щодо можливості подальшого проведення переговорів за кілька днів. За словами Подоляка, дата наступного раунду переговорів стане зрозумілою після обговорення в Кремлі запропонованих Україною концепцій. Чалий заявив, що переговори врятував турецький президент, оскільки попередні обговорення зайшли в глухий кут.
    За наслідками переговорів президент Зеленський заявив, що керівництво країни не вбачає підстав довіряти Росії, а єдиною гарантією безпеки є Збройні сили.
    Більшість українських та міжнародних політиків та військових експертів вважають обіцянку про зниження інтенсивності бойових дій на півночі України лише прикриттям для ротації та перегрупування військ. Подібним же чином оцінює російську заяву й розвідка Пентагону. Переговори розкололи українське суспільство. Велика частка громадян вважають їх здаванням національних інтересів та односторонньою поступкою агресору. Подібна ж реакція на переговори – й у російських соцмережах.
    Міністр оборони РФ Шойгу оголосив про виконання завдань "першого етапу спецоперації" та зосередження основних зусиль на "звільненні Донбасу". Глава Чечні Кадиров виступає проти переговорів, і вимагає "знищити бандерівців" до їхнього подовження.
    Президент США Байден та держсекретар Блінкен не вбачають у переговорах ознак серйозних намірів Путіна щодо деескалації агресії в Україні. Представник Білого Дому Бедінгфілд заявила, що президент Байден може погодитися на зустріч із російським президентом у разі відчутної деескалації та готовності до дипломатичного обговорення врегулювання.
    Постійна представниця Великої Британії при ООН Вудворд заявила про готовність країни стати гарантом безпеки для України, якщо отримає подібне прохання. За словами прем'єр-міністра Джонсона, угода про припинення вогню між Україною та Росією не може бути підставою для скасування санкцій із РФ. Він наголосив, що тиск на Путіна треба посилити, зокрема, наданням усієї необхідної військової допомоги Україні, до остаточної гарантії відмови Росії від агресії. Уряд Великобританії збирає в четвер конференцію донорів для мобілізації постачання зброї Україні. Лідери Великої Британії, США, Франції, Німеччини та Італії виступили проти будь-яких послаблень у протистоянні російській агресії. Джонсон підкреслив, що про наміри Путіна потрібно судити не за словами, а щодо реальних дій.
    Україну запрошено на саміт глав МЗС країн НАТО, який відбудеться в Брюсселі 6–7 квітня.
  • ЄС, услід за країнами "великої сімки" оголосив про відмову купувати російський газ за рублі, оскільки це не прописано в контракті. Росія припинила постачання газу газогоном Ямал – Західна Європа. Німеччина запроваджує план реагування на надзвичайну ситуацію з постачання газу та просить усіх споживачів скоротити витрати до мінімуму. Подібний пакет заходів готує і Франція – зокрема, тимчасове припинення постачання газу найбільшим споживачам без завдання шкоди їхній діяльності.
    Уряд Польщі має намір повністю відмовитись від імпорту вугілля з Росії.
  • Росія в Раді Безпеки ООН звинуватила країни Заходу у використанні медичних автомобілів для перекидання зброї до України. Міністр оборони Шойгу загрожує НАТО "серйозними наслідками" в разі постачання Україні літаків та систем ППО.
  • США та їхні союзники планують новий пакет санкцій проти секторів російської економіки, які впливають на здійснення агресії, ланцюжки постачання сировини та компонент тощо. Президент Зеленський оголосив про початок роботи групи експертів, які оцінюють ефективність санкцій.
    Світові компанії та фінансові організації одна за одною залишають російський ринок. Державний інвестфонд ОАЕ Mubadala тимчасово зупинив інвестиції до РФ. Після проблем із логістикою через санкції зупинила діяльність торговельна мережа Decathlon. Компанія Johnson & Johnson відмовилася від постачання до країни засобів особистої гігієни. Найбільший у світі виробник підшипників SKF зупинив свій завод у Твері.
    Російські фармкомпанії зіткнулися з браком пакування для ліків після відмови європейських фірм постачати картон.
    Міністерство фінансів Люксембургу повідомило про заморожування в країні активів Росії на суму €2,5 млрд. У Швейцарії заморожено активи російських компаній на $6 млрд, у Франції – активи Центробанку РФ на €22 млрд. Влада Великої Британії заарештувала суперяхту, що належить одному з російських олігархів.
    Після запровадження вимог щодо обов'язкового продажу 80 % валютного виторгу рубль на торгах ММВБ зміцнився до рівня 88
    /$.
    Агентство Fitch відкликало рейтинги 27 російських банків та пов'язаних із ними компаній.
    Один із найбільших у світі авіаперевізник Emirates не планує припинення польотів до Росії.
    Хакери Anonymous зламали сервери Федеральної служби цивільної авіації (Росавіації) і стерли геть усю інформацію та всі резервні копії, що повністю паралізувало роботу. Відомство було змушене перейти на паперовий документообіг.
    Ірландська асоціація лізингу літаків розірвала всі договори з російськими авіакомпаніями на виконання санкцій ЄС.
  • Канцлер Німеччини Шольц заявив, що Росія напала на Україну задля захоплення території, керуючись "імперіалістичними поглядами", а не заради захисту "республік Донбасу". За його словами, ситуація з безпекою Європи "серйозна та вкрай загрозлива". МЗС Німеччини визнало, що попередній уряд Меркель свідомо ігнорував російську енергетичну загрозу після окупації Криму у 2014 р, ба більше, доклав зусиль для посилення залежності від постачання газу з РФ. Посол України Мельник повідомив, що одразу ж після вторгнення він зустрівся з міністром економіки Лінднером і попросив його сприяти відключенню Росії від системи SWIFT та постачанню зброї, але отримав відмову. Чиновник сказав йому, що Україні лишилося існувати "лише кілька годин".
  • У російському Білгороді вибухнули боєприпаси, які було розміщені на польовому складі поблизу кордону з Україною. За твердженням російської пропаганди, склад було підірвано українською ракетою "Точка-У".
  • МЗС України повідомило, що міни, які було виловлено в районі Босфору та біля узбережжя Румунії, захопив Чорноморський флот РФ у 2014 р. під час окупації Криму.
  • Бельгія та Нідерланди депортують 38 російських співробітників спецслужб, які працювали під дипломатичним прикриттям у посольствах. Упродовж місяця із країн ЄС було депортовано майже 100 російських "дипломатів", які шпигували за ними.
  • Парламент Канади ухвалив рішення щодо надання безвізового режиму для громадян України.
  • Президент Франції Макрон зателефонував російському президентові Путіну й попросив забезпечити гуманітарний коридор для виведення людей із Маріуполя й доставлення до міста гуманітарної допомоги, на що отримав відповідь, що Путін "подумає" про це найближчими днями. Глава МЗС ле Дріан заявив, що в разі, якщо Захід не допоможе врятувати мешканців міста, це стане його колективною провиною.
    Міськрада Маріуполя повідомила, що окупанти й надалі викрадають та вивозять до Донецька та Росії людей із захоплених ними районів міста. Віцепрем'єр-міністр Верещук повідомила про підготовку урядової програми підтримки громадян України, яких було насильно вивезених до РФ, та пообіцяла повернути їх на батьківщину.
    За даними Управління верховного комісара ООН із прав біженців, з України вже виїхало майже 4 млн осіб.
  • Чорноморський флот РФ блокує в Чорному та Азовському морях 94 судна з продовольством, 3 кораблі – потоплено. Влада Білорусі заборонила вивезення з країни борошна, макаронів та певних круп. Експерти попереджають про можливий голод у світі через припинення постачання пшениці, кукурудзи, соняшникової олії та іншої сільгосппродукції з України та РФ. За словами прем'єр-міністра Шмигаля, в Україні сформовано стратегічні запаси продовольства на кілька років.
  • У столиці Угорщини Будапешті відбулася акція на підтримку України та мешканців Маріуполя. Маніфестацію підтримав лідер опозиції Маркі-Зай та український президент. Глава МЗС країни Сійярто звинуватив опозицію в співчутті Україні. Опозиція опублікувала факти багаторічного доступу російських спецслужб до IT-інфраструктури МЗС і зажадала відставки Сійярто. Українське МЗС звинуватило Сійярто в спробі втягнути Україну у внутрішньополітичну боротьбу Угорщини.

Київ

  • У Києві для руху громадського транспорту відкрито Південний міст.

 

No comments:

Post a Comment