March 29, 2022

28.03.2022: Українська армія звільнила Ірпінь

Українська армія звільнила Ірпінь

  • Українська армія звільнила Ірпінь.
  • ЄС та "велика сімка" відмовилися платити рублями за російські нафту та газ.
  • Азербайджан постачатиме Україні паливо для посівної.

Війна

Фронт

  • Після запеклих боїв повністю звільнено Ірпінь. Командування ЗСУ вважає, що російські війська обов'язково спробують його відбити. Також звільнено ще кілька населених пунктів на Житомирській трасі. Під час боїв знову було пошкоджено лінії електропередачі, кілька районів столиці залишилися без світла. Генеральний штаб повідомив, що окупанти нарощують угруповання навколо Києва, на південь від Харкова, а також у Донецькій та Луганській областях, задля їхнього повного захоплення "в межах кордонів ДНР і ЛНР". Українська армія відбиває наступ із трьох напрямків на Слов'янськ та Лиман, а також на великі міста Луганської області. Цілодобово тривають жорстокі бої в Маріуполі. Усією лінією фронту сталися бойові зіткнення та вогневі контакти.28.03.2022
    За інформацією уряду Чечні, президент РФ Путін надав голові республіки Кадирову звання генерал-лейтенанта. Кадиров нібито вирушив до Маріуполя для участі в штурмі разом із чеченським батальйоном Росгвардії. Британська розвідка повідомила про перекидання з-під Києва на Донбас приватної військової компанії "Вагнера" ​​разом із керівництвом.
    У Росії повним ходом триває вербування військовослужбовців на контрактну службу для відправлення їх на війну до України. Генеральний штаб вважає, що з початку війни запаси високоточних ракет у Росії істотно скоротилися, тому підприємства, що їх виробляють, працюють цілодобово. Перешкодою можуть стати брак компонент, передусім процесорів, які припинив постачати Тайвань після запровадження санкцій.
    Завдано ракетних ударів по нафтобазі в Рівненській обл., по будівлі Миколаївської облдержадміністрації, шляхопроводу в Павлограді, об'єкту інфраструктури на околицях Нікополя, по Люботину Харківської обл. Генштаб вважає, що окупанти цілеспрямовано знищують паливосховища для створення складнощів у логістиці та гуманітарної кризи.
  • Мер Балаклії на Харківщині пішов на співпрацю з окупантами після захоплення ними міста. Проти нього відкрито справу за статтею "державна зрада", яка передбачає термін ув'язнення від 15 років або довічно.
  • 28 березня не працював жоден гуманітарний коридор, проте поліція допомогла вивезти з населених пунктів Київської обл. приблизно 500 осіб. Мер Маріуполя Бойченко наполягає на негайній евакуації всіх мешканців. Приблизно 150 тис. осіб не можуть вибратися з міста, що перебуває в облозі й де точаться жорстокі бої за кожен будинок.
  • Населення окупованого Енергодару – міста-супутника Запорізької АЕС – вийшло з українськими прапорами на мітинг проти окупантів.
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій повідомила, що пожеж у зоні відчуження Чорнобильської АЕС, про що раніше повідомили ЗМІ – немає. За даними розвідки, окупанти риють укріплення в "рудому лісі", рівень радіаційного забруднення якого перевищує допустимі норми в тисячі разів, що призводить до розсіювання в повітрі радіоактивного пилу.

Тил

  • За твердженням міністерки економіки Свириденко, Україна внаслідок вторгнення втратила понад $565 млрд. З них $119 млрд – становлять втрати інфраструктури, $112 млрд – втрати ВВП у 2022 р., понад $90 млрд – втрати населення, приблизно $80 млрд – втрати підприємств. Втрати зростають щодня, тому вона заявила, що Україна вимагатиме виплати Росією репарацій та передавання активів, які заморожено на Заході.
  • Міністр енергетики Галущенко повідомив, що після вторгнення видобуток вугілля в країні впав на 30 %, газу – на 15 %. Втрати енергетики внаслідок воєнних дій становили приблизно $2 млрд. Міністр заявив, що Україна й надалі транзитує російський газ для виконання зобов'язань перед європейськими компаніями. Укренерго відновлює аукціони з продажу електроенергії до Польщі. Це сталося вперше після об'єднання української енергосистеми із європейською ENTSO-E.
  • Укроборонпром переносить виробництва на безпечну територію та цілодобово ремонтує та модернізує техніку, зокрема, ту, що захоплено в боях. Документообіг компанії перенесено за кордон.
  • На порталі "Дія" знову запрацювала функція автоматичної реєстрації фізичних осіб-підприємців. Понад 50 тис. підприємців подали заяви про переведення на знижену ставку 2 % податку з обігу зі звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів.
  • Уряд скасував на період воєнного стану карантинні зони та усунення від роботи невакцинованих працівників.
  • Відбито потужну кібератаку проти оператора "Укртелеком", надання послуг відновлено.
  • Європейська бізнес асоціація закликала уряд звільнити ритейлерів від платежів за оренду та користування нерухомістю на час воєнного стану.
  • Національна поліція під час війни фіксує у 2,5 раза менше заяв про скоєння злочинів.
  • У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт щодо заборони проросійських партій.

Україна та світ

  • Українська делегація прибула на переговори із РФ до Стамбула. Вони відбудуться 29 березня. Перед початком з обома делегаціями зустрінеться президент країни Ердоган, який хоче зіграти роль головного миротворця "конфлікту". За інформацією західних ЗМІ, більшість пунктів мирної угоди вже погоджено, Росія відмовилася від вимог "денацифікації" та "демілітаризації" України. Каменем спотикання залишаються вимоги України щодо повного виведення російських військ з усіх територій, Криму та Донбасу тощо. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що прямих переговорів між Путіним та Зеленським після зустрічі делегацій очікувати не варто.
    Західні видання також стверджують, що основним контактером між Путіним та Зеленським спробував стати російський мільярдер Абрамович, однак Путін відмовляється підписувати будь-які документи до повної капітуляції України.
    Міністр закордонних справ Великобританії Трас наголосила, що Захід не допустить "продажу" України на мирних переговорах із РФ.
    Генеральний секретар ООН Гутерреш доручив своєму заступнику з гуманітарних питань Гріфітсу негайно обговорити з Росією та Україною можливість укладання угоди про гуманітарне перемир'я та його практичну реалізацію.
  • Президент Зеленський мав телефонну розмову з азербайджанським президентом Алієвим. За її результатами Зеленський повідомив, що Азербайджан надасть Україні паливо для посівної.
  • Великобританія обрала суддю Моррісона консультантом із процесуального нагляду та документування воєнних злочинів Росії. Моррісон працював суддею Міжнародного кримінального суду протягом 12 років. Україна, Польща та Литва створили робочу групу для розслідування цих злочинів.
    Генпрокурор Венедиктова заявила, що не може порушити кримінальні справи проти президента РФ Путіна та глави МЗС Лаврова, оскільки "вони мають дипломатичний імунітет". Справу може відкрити прокурор Міжнародного кримінального суду та інші міжнародні юрисдикції.
  • Країни "великої сімки" відмовилися платити Росії рублями за енергоносії, оскільки це порушує умови контрактів. Ба більше, за проміжної купівлі рублів постає питання про реальний курс російської валюти, за яким здійснюватимуться угоди. У відповідь Пєсков пригрозив зупиненням постачання до Європи. Він заявив, що Росія не збирається постачати газ безплатно та бути благодійником.
    Через масову відмову покупців, експорт нафти з РФ упродовж тижня скоротився га понад чверть – приблизно на 3,6 млн барелів на день. У разі появи на ринку нафти з Ірану та Венесуели, падіння експорту стане ще суттєвішим.
    28 березня Росія мала повернути приблизно 400 літаків, які було куплено за договорами лізингу. Російський уряд офіційно оголосив, що не планує їх віддавати, а експлуатувати й далі, розбираючи деякі з них на запчастини. 78 літаків уже заарештовано за кордоном, у решти – відкликано сертифікати експлуатації. Фактично відмова від повернення є найбільшою крадіжкою в історії авіації.
    Європейський банк реконструкції та розвитку закриває свої офіси в Росії та Білорусі через агресію проти України.
    Попри фінансові втрати, Росію залишають пивоварні компанії-гіганти – Carlsberg, якій належить бренд "Балтика" та Heineken. Компанія Anheuser-Busch InBev відкликала ліцензію на виробництво пива Bud у РФ, хоча не йде з ринку остаточно.
    Єврокомісія закликала країни Союзу вилучити паспорти в громадян Росії та Білорусі, проти яких запроваджено санкції. У цьому списку є практично всі російські олігархи. Також, ЄС застосував санкції до компаній, власниками понад 50 % акцій яких (загалом) є особи зі списку санкцій.
    Агентство Fitch скасувало публікацію суверенних рейтингів Росії через санкції.
    Президент Зеленський повідомив про створення групи експертів для аналізу ефективності санкцій, які застосовано проти РФ та задля припинення способів їхнього обходу.
    До Держдуми РФ подано законопроєкт про визнання "співвітчизниками" всіх, хто розмовляє російською. Мінтранс країни планує дозволити ФСБ доступ до даних про всі поїздки та пасажирів служб таксі.
    У Німеччині запроваджено кримінальну відповідальність за поширення знака "Z", який можна пов'язати з агресією Росії. Отже, його прирівняно до нацистської свастики.
  • Президент Байден вніс до Конгресу проєкт бюджету на наступний рік, який передбачає різке зростання видатків на оборону. Пряму військову підтримку України заплановано в розмірі $682 млн. Для фінансування додаткових витрат він запропонував запровадити податок на доходи мільярдерів у розмірі 20 % та підвищити податок на прибуток корпорацій.
    Уряд Естонії закликав партнерів з НАТО зміцнити східний фланг Альянсу через загрози з боку Росії, що зростають безперервно. США перекидають до Німеччини шість літаків EA-18 Growler, які обладнано системами радіоелектронної боротьби.
  • МЗС закликало українців, яких було насильно вивезено на територію РФ з окупованих територій і які бажають повернутися на батьківщину, повідомити свої персональні  дані посольствам у прилеглих країнах.
  • Румунія виявила та знищила у своїх територіальних водах ще одну міну, яку було встановлено Чорноморським флотом РФ на початку війни.

Київ

  • У Києві та області з 28 березня комендантська година триватиме з 21:00 до 6:00.
  • Компанія АТБ відновлює роботу десятків магазинів у столиці та області, а також у Харкові.

No comments:

Post a Comment