March 28, 2022

27.03.2022: Зеленський не проти нейтрального статусу України та готовий до переговорів із Путіним

Зеленський не проти нейтрального статусу України та готовий до переговорів із Путіним

  • Зеленський не проти нейтрального статусу України та готовий до переговорів із Путіним.
  • Хакери зламали сервери російського пропагандистського медіахолдингу ВДТРК.
  • У "ЛНР" готується "референдум" щодо приєднання до Росії.

Війна

Фронт

  • Ситуація на фронті впродовж доби практично не змінилася. В Ірпені окупанти безрезультатно намагалися прорватися до Києва. Основні бої точилися в районі Ізюму та на Донбасі – на півночі Луганської обл. – у Рубіжному, Сєверодонецьку, Попасній, й у Донецькій – у Троїцькому та Світлодарську, а також на околицях Горлівки – у Верхньоторецькому, та Донецька – у Красногорівці, Мар'їнці та в Новотроїцькому в районі колишнього КПВВ. Окупанти зазнають втрат у живій силі та техніці, в авіації тощо. За інформацією Міністерства оборони, російська армія з початку війни втратила приблизно 17 тис. військовослужбовців, майже 600 танків, приблизно 1,7 бойових машин, майже 100 систем залпового вогню, понад 50 систем ППО, 123 літаки, 127 вертольотів, 4 оперативно-тактичні ракетних комплекси. 27.03.2022
  • Російське командування перекидає до кордону з Україною оперативні резерви, здебільшого – техніку, та намагається заповнити втрати особового складу військовослужбовцями Східного, Західного та Південного військових округів. Повсюдно фіксується долучення солдатів, "мобілізованих" у "республіках", вони часто здаються в полон і не мають бойового досвіду. У разі погіршення ситуації з людськими ресурсами РФ може оголосити воєнний стан та обов'язкову мобілізацію, проте про це поки не йдеться. Українське командування спостерігає на лінії фронту дедалі більше солдатів строкової служби, які підписують контракти та йдуть на війну. Під час бойових дій в Україні загинули вже 7 російських генералів, а також десятки офіцерів вищої ланки – командирів полків, бригад та дивізій.
    Російські війська посилили ракетні обстріли українських міст та об'єктів інфраструктури. Українські війська ППО працюють досить ефективно і збивають більшість ракет, проте пошкодження внаслідок ударів є досить значними. Під ракетний обстріл потрапили Дубно, Житомир, Київ, Чернігів, Харків, Оскіл. Обстріляно міста та населені пункти в Харківській, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Херсонській областях. Росія здійснює ракетні атаки на півночі, центрі та заході України з території Білорусі, куди перекинуто велику кількість ракет для комплексів Іскандер-М.
  • Через мілітаризацію Росією зони відчуження Чорнобильської АЕС та розміщенням техніки та боєприпасів у безпосередній близькості від сховища ядерного палива, об'єкту "Укриття" та енергоблоків Україна звернулася до ООН із пропозицією відправити туди спеціальну місію. Подібні дії РФ, за словами віцепрем'єр-міністерки Верещук, несуть загрозу ядерній безпеці Європи.
  • Президент Зеленський повідомив, що кілька моряків з острова Зміїний загинули, а тих, що залишилися живими, обміняли на російських військовополонених. Він запропонував захисникам Маріуполя здатися для збереження їхніх життів, однак вони відмовилися та й надалі чинять опір.
  • "Глава ЛНР" Пасічник оголосив про підготовку до проведення референдуму про приєднання "республіки" до РФ. Спікер МЗС Ніколенко заявив, що світ не визнає цей референдум, оскільки йдеться про територіальну цілісність України.

Україна та світ

  • Президент Зеленський дав інтерв'ю російським блогерам та опозиційним ЗМІ. В українському суспільстві воно викликало вкрай неоднозначну реакцію. Зеленський заявив, що в разі повернення Росії до меж 24 лютого, він готовий обговорити розв'язання проблеми Донбасу. Він також наголосив, що не має наміру визволяти Крим силою, оскільки це пов'язано з великими людськими втратами. За його словами, домовленості з Путіним буде цілком достатньо для початку виведення російських військ із території країни. Зеленський вважає, що питання про нейтральний статус України може бути винесено на референдум. Він вважає, що в разі отримання гарантій безпеки, референдум буде швидшим рішенням, оскільки внесення змін до Конституції потребує, щонайменше, року. Водночас він не згадав, що в умовах воєнного стану проведення референдумів заборонено Конституцією. Також, результати подібного референдуму через додаток для смартфонів "Дія" викличе сумнів у правдивості результатів через неможливість їхнього контролю з боку суспільства.
    Роскомнагляд заборонив публікацію інтерв'ю в російських ЗМІ.
  • Прессекретар президента Нікіфоров оголосив, що переговори з Росією щодо організації зустрічі Зеленського та Путіна тривають. Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія повідомив, що очні переговори російської та української делегацій відновляться в Стамбулі 28 березня.
    На думку агентства Bloomberg, нейтралітет України може стати основою мирної угоди, проте умови нейтралітету наразі неприйнятні – як для України, так і для Росії.
    Президент США Байден заявив, що у своєму зверненні у Варшаві закликав до зміни влади РФ. Президент Франції Макрон заявив, що не погоджується з Байденом, який назвав російського президента "м'ясником", оскільки це, начебто, звужує можливості для діалогу з Путіним. Глава МЗС країни ле Дріан закликав до подовження переговорів із російським президентом, "поки він не усвідомить ціну, яку доведеться заплатити за вторгнення". Папа Римський Франциск закликав світових лідерів зупинити війну, доки вона не знищила все людство. Турецька влада вважає, що світ не має "спалювати мости" з Росією, щоби забезпечити можливість мирних переговорів та припинити війну в Україні.
  • За словами міністра юстиції Малюські, до Міжнародного суду ООН у Гаазі звернулися вже 42 країни у зв'язку зі злочинами Росії у війні проти України.
  • В усьому світу проходять багатотисячні маніфестації та акції на підтримку України та проти війни, розв'язаної Росією, а також благодійні заходи щодо збирання коштів для допомоги Україні.
  • Президент Німеччини Штайнмаєр попередив громадян країни про погіршення їхнього матеріального становища внаслідок війни в Україні.
  • Хакерська група NB65, яка, вірогідно, пов'язана з хакерами Anonymous, зламала мережу Всеросійської державної телерадіокомпанії, до якої входять телеканали "Росія 24", "Росія 1" та "РТР-Планета" та пообіцяла викласти в Інтернет 870 Гб конфіденційної інформації.
  • Дослідники Єльського університету встановили, що попри війну в Україні, у Росії безперешкодно працюють 42 великі світові компанії, з мінімальними обмеженнями – 56, скорочують діяльність – 21. Серед тих, хто співпрацює з окупантами – Auchan, Metro, Decathlon, Leroy Merlin, Societe Generale, один із лідерів торгівлі сировиною Glencore. Asus, Lenovo, MSI, Tencent, Xiaomi, Alibaba, Cloudflare.
    Російського оператора Мегафон виключено з Міжнародної асоціації операторів мобільного зв'язку.
    Фінляндія зупинила залізничне сполучення з РФ, вантажне тощо. Японські банки припинили співпрацю зі Сбербанком Росії.
  • За інформацією управління верховного комісара ООН із прав людини, з України після вторгнення Росії виїхали майже 3,7 млн ​​осіб, внутрішньо переміщеними особами стали приблизно 6,7 млн, ще 13 млн – перебувають у зоні бойових дій і не можуть залишити окуповану територію. Міграційна криза в Європі – найбільша з часів Другої світової війни.

Київ

  • У Києві відновлено рух кільцевої електрички. Швидкість руху поїздів обмежено, але потяг є надійним способом пересування між двома берегами.
  • Київська міська адміністрація оголосила про поступове відключення опалення в столиці з 28 березня.
  • З 28 березня розпочинається навчальний процес у школах у дистанційному режимі.


No comments:

Post a Comment