March 27, 2022

26.03.2022: Байден заявив, що Путін не досяг жодної з цілей війни



Байден заявив, що Путін не досяг жодної з цілей війни

  • Байден заявив, що Путін не досяг жодної з цілей війни.
  • Львів атаковано крилатими ракетами.
  • Кабмін визнав гуманітарною допомогою бронежилети, каски, засоби зв'язку та БПЛА.
  • Російські війська увійшли до Славутича.
  • Звільнено Тростянець.

Війна

Фронт

  • Російські війська захопили Славутич – місто-супутник Чорнобильської АЕС. Жителі міста вийшли на маніфестацію. Окупанти стріляли в беззбройних людей, але потім вийшли з міста, поставивши перед ним блокпости.
    Українська армія звільнила Тростянець у Сумській обл., за який тривалий час точилися запеклі бої.
    У Маріуполі бої точаться вже в центрі міста. Президент Зеленський заявив, що наразі можливості для розблокування Маріуполя немає. Захоплених жителів, дітей тощо, окупанти "евакуюють" до фільтраційних таборів, а потім переправляють до Донецька, Криму та Росії. За словами віцепрем'єр-міністра Верещук, з України примусово вивезено орієнтовно 40 тис. громадян, зокрема, дітей.
    Бої місцевого значення сталися всією лінії фронту. Найважча ситуація – на Донбасі, де окупанти атакують українські війська набагато більшими силами за активного підтримання авіації, артилерії та ракетних систем. Російські пропагандисти після місяця війни та величезних втрат почали стверджувати, що метою агресії було розширення "республік" до кордону Донецької та Луганської областей, а не окупація України повністю. Український Генштаб вважає, що найближчими днями окупанти зосередять зусилля на наступі на Донбасі та на Київ.
    26.03.2022
  • Львів зазнав ракетної атаки. 6 крилатих ракет потрапили в промислові підприємства та об'єкти інфраструктури. Кілька ракет було збито військами ППО на підльоті до міста. На думку британської розвідки, Росія веде ракетні обстріли, оскільки втратила велику кількість літаків унаслідок ефективних дій української протиповітряної оборони. Цю інформацію підтверджують спостерігачі в Білорусі та РФ – кількість вильотів значно скоротилася.
    Околиці Києва та навколишні населені пункти було обстріляно з РСЗВ та важкої артилерії. У низці районів столиці порушено електропостачання.
    На околицях Харкова російські війська провели дистанційне мінування території з установок залпового вогню "Землеробство".
  • У всіх регіонах країни окупанти навмисно знищують запаси палива та продовольства, щоби зірвати посівну кампанію та спровокувати голод.
  • Через територію Білорусі Росія перекидає на фронт велику кількість боєприпасів та палива, а також тактичні ракетні комплекси та засоби ППО. Збільшилася кількість ешелонів із військовою технікою, які прибувають із РФ. Лікарні великих міст переорієнтовано на приймання вояків, поранених в Україні. З території країни тривають пуски ракет по українських містах. За інформацією Головного управління розвідки, низка білоруських генералів наполягають на вступі армії у війну, проте президент Лукашенко все ще вагається. Підрозділи окупаційних військ, які було розгромлено в Україні, виводяться до Білорусі для доукомплектування та поповнення технікою – для подальшого повернення на передову. У західних областях РФ на війну в Україну планують надіслати призовників 2004 року народження. У Західному та Південному федеральних округах триває накопичення резервів – особового складу та техніки – для посилення наступальних можливостей підрозділів, які зазнали втрат у боях.
  • За добу із зони бойових дій евакуйовано лише приблизно 5 тис. осіб. Люди не можуть виїхати з окупованої території після того, як залишили Маріуполь, що наразі перебуває в облозі, та зупинилися в населених пунктах на трасі на Запоріжжя.
  • Ще одним містом, де сталася гуманітарна катастрофа, став Чернігів. Його відрізано від шляхів постачання після руйнування мосту через Десну, практично повністю зруйноване, у місті немає води, світла, газу.
  • У зоні відчуження Чорнобильської АЕС палають пожежі, рівень радіаційного забруднення повітря в Києві підвищився. Російські війська зводять укріплення біля "рудого лісу", де рівень випромінювання в сотні й тисячі разів вище за допустимі.
  • Військова адміністрація Києва повідомила про численні спроби проникнення до столиці диверсійних груп. Диверсанти перевдягаються в цивільний одяг та пересуваються на вкрадених автівках.
  • На тимчасово захоплених територіях окупанти тероризують населення, заарештовують та крадуть представників місцевої влади, активістів, учасників бойових дій на Донбасі. Повсюдно на камери знімають роздавання "гуманітарної допомоги" із залученням масовки, яку привезено з Криму та прикордонних областей РФ. У Мелітополі проплачений мітинг російських пропагандистів населення зірвало.

Тил

  • Україна перейшла на літню пору. О 3 годині ранку стрілки годинника переведено на 1 годину вперед.
  • Кабмін спростив ввезення бронежилетів, касок та іншої амуніції, а також безпілотників та засобів зв'язку. Їх прирівняно до гуманітарної допомоги.
  • Прем'єр-міністр Шмигаль анонсував можливість фіксації громадянами фактів пошкодження свого майна в додатку для смартфонів Дія.
  • Голова Православної церкви в Україні Епіфаній повідомив про перехід до ПЦУ десятків парафій, а також кількох монастирів.
  • Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій скасувала "червону" карантинну зону в 5 західних областях країни.

Україна та світ

  • Українські міністри закордонних справ Кулеба та оборони – Резніков провели переговори з колегами зі США Блінкеном та Остіном. Президент Байден зустрівся в Польщі з українськими біженцями, після чого назвав президента Путіна "м'ясником". Він зустрівся також із Резніковим та Кулебою, після чого українські міністри висловили "обережну надію" на постачання протиракетних систем.
    Наприкінці візиту Байден звернувся на майдані перед президентським палацом у Варшаві. Він заявив, що Росія ніколи не переможе Україну. Російська армія робить в Україні такі самі звірства, що й нацисти в Другій світовій війні. Російський президент Путін не досяг жодної із цілей, що було поставлено, головною з яких було усунення президента Зеленського. Ба більше, він згуртував НАТО. Війська США перекинуто до Польщі, присутність військ на східному фланзі збільшено в рази. За словами Байдена, санкції проти Росії відкинули її в 19 століття. Вони вдарили по всій економіці країни та основі режиму – російським олігархам. Допомогу Україні буде суттєво збільшено. За словами американського президента, Європа має виключити залежність від російських нафти та газу. Байден вважає, що Заходу слід готуватися до тривалої боротьби із російським режимом. Він заявив, що якщо відновлення демократичних країн (йшлося про Україну) колись тривало роками, зараз йтиметься про місяці. Він підкреслив, що Путін мусить припинити війну й не зможе залишитися при владі. У відповідь на гнівну заяву російської влади американська адміністрація пояснила, що йдеться не про усунення Путіна, а про припинення контролю Росії над іншими країнами.
    Президент Зеленський заявив, що Україна не може збивати ракети з дробовиків та не має достатньої кількості техніки для деблокування Маріуполя. Він закликав міжнародних партнерів поставити українській армії літаки та танки й наголосив, що якщо цих постачань не буде, під удар обов'язково потраплять сусідні країни.
    З Німеччини доставлено велику партію ручних протитанкових гранатометів для ближнього бою, ще таку ж партію буде вироблено й поставлено до країни до травня.
    Держсекретар Блінкен повідомив про надання Україні додаткових $100 млн на забезпечення безпеки кордонів, підтримку правоохоронних функцій та захист об'єктів критичної інфраструктури.
  • Міністр закордонних справ Туреччини Чавушоглу не проти перенесення до країни бізнесу російських олігархів, які потрапили під санкції. Влада низки країн ЄС заарештовує нерухомість, яхти та літаки, що належать російським олігархам. Мільярдер Абрамович перегнав 2 своїх яхти до Туреччини. Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що в Росії олігархів немає, а є лише чесні бізнесмени, яких "обікрав Захід".
  • Азербайджан розпочав активні бойові дії в Нагірному Карабаху та захопив 2 села, попри наявність у регіоні російських миротворців. Міністр оборони країни Гасанов вимагає від російського міністра Шойгу вивести вірменські війська з регіону і припинити називати територію "Нагірним Карабахом". Після розпаду СРСР область відійшла Азербайджану, хоча більшість її населення – вірмени, надалі в ній було проголошено "незалежну республіку".
    До зони бойових дій на півдні України перекинуто підрозділи "армій" невизнаних Абхазії та Південної Осетії.
    Росія проводить масштабні військові навчання на Камчатці та островах Курильської гряди, претензії на які заявила Японія. Країни після 1945 р. все ще перебувають у стані війни, острови залишаються спірними територіями.
  • Протоку Босфор була закрито упродовж кількох годин через виявлену міну. Представники Чорноморського флоту РФ стверджують, що море замінували українські Військово-морські сили, хоча самі провели мінування акваторії в районі Одеси на початку війни.
  • Європа поступово позбавляється постачання російських енергоносіїв. Ключовим джерелом нових постачань може стати Іран. За словами єврокомісара Борреля, "ядерну угоду" з ним може бути підписано вже незабаром. Австрія, яка є одним з основних захисників постачання енергоресурсів із РФ, опрацьовує збільшення постачання газу з Азербайджану. Єврочиновники провели успішні переговори з Катаром, який є одним з основних постачальників зрідженого газу у світі, а також отримали гарантії постачання газу зі США.
  • Центр протидії дезінформації при РНБО закликав німецькі ЗМІ не розповсюджувати брехню російської пропаганди про "націоналістів" полку особливого призначення Національної гвардії "Азов", який захищає Маріуполь.
  • Міжнародна організація з ядерних досліджень (CERN) припиняє співпрацю з РФ та Білоруссю. Під тиском громадськості своїх країн багато іноземних компаній згортають діяльність у Росії. Проте й надалі працюють компанії з Китаю, Південно-Східної Азії, Туреччини, низка великих фірм та банків Франції, Німеччини та інших країн Європи.

No comments:

Post a Comment