March 25, 2022

24.03.2022: НАТО надасть Україні лише обмежену номенклатуру озброєнь



НАТО надасть Україні лише обмежену номенклатуру  озброєнь

  • НАТО надасть Україні лише обмежену номенклатуру озброєнь.
  • До України повернулися прикордонники, яких було захоплено на острові Зміїний.
  • Запроваджено кримінальну відповідальність за знімання та розповсюдження інформації про пересування військ.

Війна

Фронт

  • На фронті тривають позиційні бої. Під На північ та північний захід від Києва точаться активні зіткнення в Ірпені, українські вояки увійшли до Гостомелю. На схід від столиці ворога відкинуто ще на 20–25 км у Баришівському районі. На захід від Києва лісами все ще блукають залишки десанту, висадженого у Василькові. Вони обстріляли евакуаційний поїзд із Києва, околиці Білої Церкви та нафтобазу в Калинівці Фастівського району. На Сумщині та Чернігівщині всі атаки противника відбито. У Луганській обл. окупанти незначно просунулися вглиб української території, тривають бої в Рубіжному. У Запорізькій обл. українські війська здійснили контратаку в Гуляйпільському районі.
    Російські війська повсюдно окопуються і проводять активну авіарозвідку за допомоги безпілотників.
    Ракетами обстріляно Сєвєродонецьк, Дніпро, Миколаїв. Охтирку.
    24.03.2022
    Підтверджено знищення в Бердянську великого десантного корабля "Саратов" (а не "Орськ" тієї ж серії, як було повідомлено раніше). Також у порту вибухнули боєприпаси та місткості з паливом.
  • Відбувся перший офіційний обмін полоненими. До України повернулися прикордонники з острова Зміїний та екіпаж корабля, який було відправлено для їхньої евакуації.
  • За інформацією віцепрем'єр-міністра Верещук, упродовж доби з районів бойових дій вдалося евакуювати трохи більш ніж 3 тис. мирних громадян. У Маріуполі тривають бої в центрі міста, громадяни намагаються покинути його пішки. Приблизно 6 тис. осіб., що вийшли з міста, наразі перебувають у фільтраційному таборі в Докучаєвську. За інформацією міської влади, унаслідок потрапляння авіабомби до театру, у його підвалі загинули орієнтовно 300 мирних жителів. Генерал поліції Аброськін запропонував себе для обміну на мирних мешканців Маріуполя.
  • "Нова влада" оголосила про приєднання Херсонської обл. до Росії та запровадження рубля як засобу платежу. У містах Херсонської області російські спецслужби викрадають чиновників, депутатів, активістів та учасників бойових дій. Також окупаційні адміністрації з'явилися на півночі Чернігівської та в Луганській областях, вони вилучають українську літературу та підручники.
  • Президент Зеленський підписав указ про нагородження державними орденами військовослужбовців, а також присвоєння звань міст-героїв Охтирці, Бучі, Ірпеню та Миколаєву.

Тил

  • Верховна Рада ухвалила закони:
    • про кримінальну відповідальність від 3 до 10 років ув'язнення за знімання та розповсюдження інформації про місцеперебування та пересування підрозділів та техніки ЗСУ, Нацгвардії, територіальної оборони та добровольчих частин;
    • про впорядкування утримання військовополонених;
    • про підтримку експорту та посилення Експортно-кредитної агенції;
    • про забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану, зокрема, про передавання під посівну права користування комунальними землями;
    • про врегулювання пенсійного забезпечення військовослужбовців, добровольців тощо,
    • зміни до закону про статус ветеранів війни та гарантії їхнього соціального захисту;
    • про кримінальну відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги та за отримання прибутку від її продажу;
    • про спрощення приймання до ВНЗ та скасування зовнішнього незалежного оцінювання у 2022 році.

Україна та світ

  • У Брюсселі відбувся екстрений саміт НАТО. Перед лідерами держав виступив президент Зеленський. Він попросив у Альянсу зброю, зокрема, 1 % танків та 1 % літаків, та попередив, що краще надати Україні озброєння зараз, ніж шукати їх потім для інших країн. Зеленський попросив чиновників НАТО надалі ніколи не казати, що українська армія не відповідає їхнім стандартам. Саміт ухвалив рішення надати українській армії ударні безпілотники, засоби ППО, протитанкові системи, спорядження для хімічного, ядерного та бактеріологічного захисту. Генеральний секретар Столтенберг відмовився конкретизувати номенклатуру постачання. Танки та літаки поставлено не буде, також на територію країни не буде введено миротворчий контингент військ НАТО. Саміт закликав російського президента Путіна негайно припинити воєнні дії в Україні та переобрав Столтенберга ще на рік.
    У Брюсселі також відбувся саміт лідерів. "великої сімки", які обговорили ситуацію в Україні та питання енергетичної безпеки. Рішення про ембарго російських енергоносіїв ухвалено не було. Зеленський у відеозверненні до G7 закликав відключити Росію від системи глобального позиціювання GPS, а Центробанк країни – від SWIFT. Він також закликав учасників саміту створити систему гарантій безпеки для країни та регіону.
    Рада ЄС подвоїла суму фінансування закупівель озброєнь для України – до €1 млрд.
  • Колишній президент РФ Медведєв заявив, що санкції майже не вплинули на життя країни. На думку низки російських бізнесменів, економіка Росії – "феодальна". Вона повністю підпорядкована президентові Путіну та його оточенню, яких не турбують проблеми населення та бізнесу. Тому санкції аж ніяк не вплинуть на рішення про продовження війни.
  • Глави країн ЄС домовилися про створення трастового фонду для відновлення України після війни. Наразі буде забезпечено безперебійне постачання до країни газу та електроенергії.
  • Президент США Байден оголосив про намір надати Україні додаткову гуманітарну допомогу на суму $1 млрд. Він також повідомив про готовність прийняти до 100 тис. біженців з України за програмами об'єднання сімей та захисту від наслідків війни.
    За місяць з України, за даними Держприкордонслужби, виїхало орієнтовно 3,2 млн осіб, переважно – діти та жінки, приїхали – приблизно 300 тис. чоловіків призовного віку.
  • Лідери країн "великої сімки" закликали ОПЕК збільшити видобуток нафти, щоби знизити залежність від Росії. На світових біржах вартість ф'ючерсів перевищила $120/барель.
    Більшість країн ЄС відмовилися платити за російський газ рублями.

 

No comments:

Post a Comment