March 22, 2022

21.03.2022: Кабмін ухвалив програму підтримання внутрішніх переселенців

Кабмін ухвалив програму підтримання внутрішніх переселенців

  • Кабмін ухвалив програму підтримання внутрішніх переселенців.
  • Білорусь оголосила про відведення десантників від українського кордону.
  • Єврокомісія розпочала розгляд заяви України на вступ до ЄС.

Війна

Фронт

  • Під Васильковом остаточно розбито залишки російського десанту, який було висаджено в перші дні війни. Українські війська провели контрнаступ для відсікання угруповання, яке діє на південь від житомирської траси. Тривають кровопролитні бої в Ірпені, Гостомелі, Бучі. Ворог прагне форсувати річку Ірпінь та відновити штурм Києва. На схід від столиці колону окупантів було розбито в передмісті Броварів. Під Борисполем не вщухають бої, мер радить жителям виїхати з міста. У Києві знову оголошено комендантську годину до 7:00 23 березня для боротьби з численними групами російських диверсантів. Голова обласної військової адміністрації Павлюк повідомив, що Бучу та Гостомель усе ще захоплено окупантами, які почали окопуватися в очікуванні підкріплення.
    Президент Зеленський створив Гостомельську селищну військову адміністрацію.
    Атаки окупантів на передмістя Харкова, Ізюм, Авдіївку, міста Миколаївської обл. у напрямку Кривого Рогу відбито. Населені пункти на півночі Житомирської обл. обстріляно з установок залпового вогню "Град". Варварські бомбардування та обстріли зазнали Чернігів, Харків, Маріуполь, Миколаїв.
    За оцінкою журналістів Conflict Intelligence Team, у Росії вже бракує сил для висадження морського десанту в Одесі, оскільки з'єднання морської піхоти, що призначалися для цього, розбито під Миколаєвом.
  • За добу з районів бойових дій за 7 гуманітарними коридорами вдалося евакуювати понад 8 тис. мирних жителів. 1 коридор так і не запрацював – у районі тривають запеклі бої. Під час евакуації з Маріуполя, один з автобусів та автомобіль було обстріляно, Поранень зазнали 5 дітей.
  • У містах Херсонської та Запорізької областей знову відбулися мітинги проти окупантів. У Херсоні російські поліціянти та вояки відкрили вогонь по неозброєних людях, важко поранено 2 особи. Президент Зеленський закликав населення чинити опір окупантам і гнати їх із нашої території.

Тил

  • Уряд оголосив про запуск програми підтримання внутрішніх переселенців. Їм щомісяця виплачуватиметься 2 тис. грн, а на дітей – 3 тис. грн на картку через додаток для смартфонів "Дія". Кабмін виплатить підприємствам 6,5 тис. грн за кожного працевлаштованого переселенця.
  • Заступник голови Офісу президента Шурма оголосив про переведення 95 % дозволів для бізнесу в декларативну електронну форму. Для їхнього отримання потрібно буде лише подати електронну заяву. Також, за його словами, створено режим "відкритої митниці" з ЄС для безперешкодного доставлення продуктів.
  • Міністерство юстиції подає позов до суду про заборону проросійських партій, діяльність яких тимчасово зупинено рішенням РНБО. Представники "Опозиційної платформи – За життя" оголосили ці дії "політичними репресіями".
  • Голова Миколаївської облдержадміністрації Кім повідомив про початок посівних робіт на неокупованій та звільненій від окупантів території.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Франції ле Дріан та держсекретар США Блінкен перед самітом НАТО обговорили посилення санкцій проти РФ. За твердженням міністра закордонних справ України Кулеби, до п'ятого пакета санкцій ЄС не буде включено ембарго на постачання енергоносіїв "через неконструктивну позицію певних держав". Йдеться насамперед про Угорщину, яка захищає свій контракт на постачання дешевого російського газу.
    Україна досі прокачує газ до Європи, попри воєнні дії.
    Президент Зеленський закликав Німеччину та інші країни ЄС припинити торгівлю та постачання обладнання Росії, що є спонсоруванням агресора.
    Хакери з групи Anonymous погрожували проблемами компаніям, які й надалі працюють в Росії. Їм надано термін 48 годин на оголошення про завершення діяльності в державі-агресорі.
  • Єврокомісар із розширення Вархелі повідомив про початок розгляду заяви України про вступ до ЄС.
    Єврокомісар із закордонних справ Боррель оголосив про готовність Єврокомісії виділити Україні ще €500 млн на гуманітарні цілі. За словами глави МЗС Німеччини Бербок, Єврокомісія має намір збільшити військову допомогу Україні до €1 млрд, а також перекриє лазівки в санкціях для російських чиновників, олігархів та компаній. Депутати парламентів 13 країн закликали уряди допомогти Україні в оновленні системи ППО.
  • Міністерство оборони Білорусі оголосило про відведення десантних підрозділів від кордону з Україною, "після успішного завершення навчань".
  • На думку міністра закордонних справ Німеччини Бербок, ЄС слід очікувати до 8 млн біженців з України, більшість яких приїдуть без коштів на існування.
  • Агентство Standard & Poor's анулювало всі рейтинги російських компаній та припинило комерційну діяльність у РФ.
    У Росії через брак імпортних компонент зупинився єдиний завод, що випускає танки – "Уралвагонзавод". Водночас Запорізькій області працівниками підприємства розгорнуто польовий пункт ремонту пошкодженої техніки.
  • Спікер Пентагону Кірбі оголосив, що американське військове відомство допоможе Україні в збиранні доказів воєнних злочинів Росії.
  • МЗС РФ оголосило, що слова президента США Байдена, який назвав Путіна воєнним злочинцем, ставлять відносини між двома країнами "на межу розірвання".
  • Після оголошення уряду Японії санкцій проти російських громадян та компаній, МЗС РФ відмовився від ведення переговорів із Японією щодо мирного договору та заборонив безвізові поїздки японців на острови Південнокурильської гряди, які є спірною територією.
  • Прессекретар російського президента Пєсков звернувся до країн Заходу з пропозицією вплинути на Україну, щоби зробити її "зговірливішою", оскільки, нібито, ситуація на фронтах для неї гіршає.
  • Тверський суд Москви заборонив на території РФ роботу соцмереж Instagram та Facebook за звинуваченням в екстремізмі.

No comments:

Post a Comment