March 21, 2022

20.03.2022: Мер Маріуполя відмовився здати місто окупантам



Мер Маріуполя відмовився здати місто окупантам

  • Мер Маріуполя відмовився здати місто окупантам.
  • У Сумах унаслідок обстрілу стався витік аміаку.
  • Зеленський виступив перед Кнесетом Ізраїлю.

Війна

Фронт

  • Російські війська, намагаються прорвати оборону Києва і взяти його в облогу. Місто знову обстріляно ракетами та артилерією. Бої тривають на північний захід від столиці, окупанти намагаються прорватися на південь, попри втрати.
    Оборонці Маріуполя відбивають атаки окупантів уже 3 тижні. У неділю місто обстріляли російські кораблі. У Маріуполі майже не залишилося непошкоджених будівель, мешканці живуть у підвалах під безперервними бомбардуваннями та обстрілами. Мер Бойченко відмовився здавати місто окупантам.
    Тяжкі бої відбуваються в Луганській обл. У м. Кремінна російський танк розстріляв в упор будинок для людей похилого віку, загинули 56 осіб.
    За оцінкою західних розвідок, Росія в боях щодня втрачає щонайменше 1 тис. військовослужбовців, зокрема, середній та вищий офіцерський склад тощо. У неділю під Маріуполем убито заступника командувача Чорноморського флоту Палія.20.03.2022
    На думку міністра оборони США Остіна, Росія не зможе змінити перебіг війни застосуванням гіперзвукових ракет.
    Російське командування перекидає до України нові частини та техніку із Сибіру, ​​Далекого Сходу та Північного Кавказу. Попри масову відмову солдатів та офіцерів їхати на війну, ще є достатня кількість тих, хто прагне воювати.
    На захоплених територіях російська армія мародерствує й вивозить агропродукцію – аналогічно тому, що відбувалося під час війни в Грузії.
    У Сумах унаслідок обстрілу підприємства Сумихімпром стався витік аміаку. На щастя, його вдалося швидко ліквідувати, а вітер дув від міста.
  • На Чорнобильській АЕС вдалося провести ротацію персоналу й евакуювати людей, які перебували на станції з моменту її захоплення армією РФ.
  • За повідомленнями з Білорусі, влада країни перекидає війська на західний напрямок – до Бреста, який знаходиться неподалік західного кордону України. Український Генштаб вважає, що підготовка Білорусі до участі в бойових діях проти України триває повним ходом.
  • У містах Херсонської та Запорізької областей відбулися мітинги проти окупантів. У Бердянську було затримано та побито кількох маніфестантів.
  • Окупанти затримали евакуаційно-гуманітарну колону, яка прямувала до міста Вовчанська в Харківській обл., зв'язок із нею втрачено. За добу гуманітарними коридорами вдалося вивезти із зони бойових дій орієнтовно 7 тис. осіб.
  • Згідно з результатами опитування групою "Рейтинг" 1 тис. респондентів, 93 % з них вірять у перемогу України.

Тил

  • Президент Зеленський підписав закони про визнання бійців тероборони учасниками бойових дій, а також про подовження воєнного стану ще на 30 діб.
    Підписано указ про реалізацію єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану. Усі національні телеканали мусять транслювати спільний цілодобовий телемарафон "Єдині новини UA разом".
  • Кабмін схвалив виплату компенсації комунальних послуг громадянам, які розмістили в себе внутрішніх переселенців.
  • Приватбанк понад добу проводить роботи із сервісом онлайн-банкінгу, платежі не проходять.
  • Усією територією України під час воєнного стану заборонено користування відеореєстраторами в автомобілях та мототехніці.

Україна та світ

  • Президент Зеленський виступив перед Кнесетом Ізраїлю та урядовцями країни. Він нагадав, що російські війська поводяться як гітлерівці та руйнують єврейські святині. Ізраїль так і не визнав Росію агресором, відмовився приймати українських біженців та надавати військову допомогу Україні. Ізраїльські соцмережі вкрай скептично оцінили промову українського президента.
    В інтерв'ю CNN Зеленський заявив, що Росія ніколи не напала б на Україну, якби її прийняли до НАТО. Зеленський закликав Альянс підтримати країну, щоби зменшити втрати серед мирних мешканців. За його словами, на переговорах із Росією не можуть обговорюватися поступки територіальної цілісності, зокрема, відмова від Донбасу та Криму. Він також заявив, що готовий до переговорів із російським президентом Путіним із самого початку каденції, а провал цих переговорів призведе до третьої світової війни. На думку низки західних та російських аналітиків, Путін не зацікавлений у переговорах із Зеленським, оскільки вважає, що веде бойові дії в Україні проти США.
    Глава фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що між російською та українською делегацією тривають переговори "на рівні експертних груп", відеоконференція офіційних делегацій відбудеться в понеділок, 21 березня.
  • Верховний комісар ООН у справах біженців Граді заявив, що з початку війни в Україні біженцями та внутрішніми переселенцями стали 10 млн українських громадян. Більшість країн Європи надали українським біженцям право працювати без оформлення дозволу та віз.
  • Австралія надасть Україні 70 тис. т енергетичного вугілля задля забезпечення роботи теплових електростанцій. Нова Зеландія надає нелетальне спорядження (бронежилети та шоломи) лише на $3,5 млн.
  • Українські хакери зламали офіційну групу російської соцмережі ВКонтакті з 12,4 млн передплатників і розмістили в ній повідомлення про війну в Україні.
  • Уряд Німеччини веде переговори з Катаром щодо закупівлі великих партій зрідженого газу для зменшення залежності від російських енергоносіїв. Представники ЄС незабаром обговорять можливість припинення постачання нафти з Росії та запровадження нафтового ембарго.
    Від системи міжнародних розрахунків SWIFT відключено 3 великі білоруські банки.
    У Росії зупинили роботу всі 4 найбільші нафтосервісні компанії. Компанія LG припинила всі постачання. Один із найбільших японських виробників автопокришок Yokohama Rubber закриває свій завод у РФ.
    Польський уряд має намір конфіскувати всю російську власність на своїй території. На кордоні з Білоруссю поляки та українці блокують білоруські та російські фури, колона яких розтяглася на десятки кілометрів.
  • Єврокомісія закликає країни ЄС накопичувати запаси ліків, зокрема, таблеток йодистого калію, а також захисних костюмів для захисту від можливих хімічних, біологічних та ядерних атак Росії. На російському телебаченні відкрито обговорюються варіанти вторгнення до країн Балтії, а також захоплення Європи.

No comments:

Post a Comment