March 20, 2022

19.03.2022: В Україні тимчасово зупинено діяльність усіх проросійських партій

В Україні тимчасово зупинено діяльність усіх проросійських партій

  • В Україні тимчасово зупинено діяльність усіх проросійських партій.
  • Білоруські дипломати залишили Україну.
  • Словаччина отримала комплекси ППО "Patriot", постачання С-300 для України розблоковано.

Війна

Фронт

  • Протягом доби ситуація всією лінією фронту практично не змінилася. Бої тривають у передмістях Києва, на околицях Чернігова, у Харківській, Донецькій, Луганській та Миколаївській областях. Глава Луганської військово-цивільної адміністрації Гайдай заявив, що всі основні міста області залишається під контролем українських військ, попри повідомлення російських ЗМІ про їхнє захоплення.
    Не вщухають жорстокі бої в Маріуполі. Окупанти обстрілюють місто з усіх видів зброї, зокрема, з важких вогнеметних систем залпового вогню "Сонцепек" із термобаричними снарядами. У місті ще залишаються сотні тисяч мирних мешканців, які ховаються в підвалах.
    Окупанти завдали ракетного удару по військовій частині в Івано-Франківську. Командування Збройних Сил стверджує, що жертв серед військовослужбовців вдалося уникнути. Росія оголосила, що атака була здійснена гіперзвуковою ракетою комплексу "Кинджал". Американські офіційні особи підтвердили агентству CNN інформацію про кілька запусків цих ракет упродовж тижня. Гіперзвукові ракети повітряного базування можуть пробивати будь-які системи протиповітряної оборони й Росія тестує їх в Україні в реальних умовах.
    Також 2 ракетні удари було завдано по передмістю Запоріжжя, загинули 9 осіб. За даними Генштабу, російська армія випустила по об'єктах в Україні 460 ракет, а авіація здійснила 1,4 тис. бойових вильотів.
    З важкої артилерії обстріляно житлові квартали Харкова, є загиблі та поранені серед мирних жителів, діти тощо.
    Поблизу кордону з Білоруссю підірвано залізничний міст. Цією гілкою окупанти постачали боєприпаси й паливо своїм частинам, що ведуть наступ.
    За добу українська армія знищила 2 російські гелікоптери, ще один – сильно пошкодила.

    Заступник міністра оборони Маляр вважає, що Росія намагається використати переговори та евакуацію населення для закріплення на позиціях та підтягування резервів. У Західному, Південному та Східному військових округах РФ спішно формуються маршеві з'єднання для заміни частин на передовий, які зазнали суттєвих втрат. За словами президента Зеленського, передній край "просто завалено" трупами російських солдатів, які ніхто не забирає. Попри жорстоку цензуру, Росією шириться інформація про гігантські втрати. Підрозділи та поодинокі військовослужбовці відмовляються їхати на війну до України. Схоже, прихована мобілізація у РФ провалилася, і влада намагається вербувати на службу за контрактом громадян, розміщуючи рекламу навіть у рахунках за комунальні послуги.
  • З оточеного Маріуполя до Запоріжжя сьогодні змогли вирватися приблизно 2 тис. осіб. За твердженням мера Маріуполя Бойченка, окупанти насильно вивезли на територію Росії кілька тисяч жителів, які намагалися евакуюватись із міста. Одну з евакуаційних колон, яка прямувала до Маріуполя, було зупинено перед Бердянськом. За добу гуманітарними коридорами із зони бойових дій вдалося вивезти лише 6,6 тис. мирних громадян.
  • Секретар РНБО Данилов закликав МАГАТЕ направити своїх представників на дві українські атомні електростанції, які захоплено російськими ядерними терористами.

Тил

  • РНБО тимчасово зупинила діяльність проросійських партій, зокрема, "Опозиційної платформи – За життя", "Наші", "Опозиційного блоку", "Партії Шарію", Соціалістичної партії України.
  • В Україну прибула перша партія моторного палива з Європи обсягом 1 тис. т. Це єдиний на сьогодні канал постачання, що залишився.
  • Міністр фінансів Марченко повідомив, що щонайменше третина економіки країни не працює з моменту вторгнення Росії. Він стверджує, що ухвалені Верховною Радою закони про послаблення фіскального тиску не впливають на наповнення дохідної частини бюджету.
  • Попередній президент Порошенко закликав усіх українців припинити політичні дискусії та об'єднатися для відсічі російським загарбникам.

Україна та світ

  • Білоруські дипломати залишили Україну, що може свідчити про підготовку країни до вступу у війну. Російські дипломати виїхали добу до вторгнення. Президент Лукашенко в інтерв'ю японському телеканалу TBS стверджував, що країна не має наміру брати участь у бойових діях на території України. Армія РФ використовує, як власну, військову інфраструктуру Білорусі – військові аеродроми та бази, а також залізницю та автомобільні дороги.
  • Радник турецького президента Калин заявив, що президент РФ Путін "не має спільного бачення" питань, які він міг би обговорити на зустрічі з українським президентом Зеленським, тож переговори найближчим часом не відбудуться.
  • За твердженням експертів ООН, в Україні немає лабораторій, які розробляють бактеріологічну зброю. Росія стверджує, що США фінансує розроблення цїєї зброї в Україні та Грузії.
  • Президент Зеленський заявив, що якщо зараз не зупинити агресію Росії, інші загарбники відчують безкарність та розв'яжуть нові війни. Російський опозиційний політик Ходорковський стверджує, що Путін воює не з Україною, а зі США, і тому нерішучість НАТО провокує його на посилення дій, спрямованих на приниження Заходу. Ходорковський закликав Альянс закрити небо над Україною На думку британського прем'єр-міністра Джонсона, Путін посилює бомбардування українських міст, оскільки перебуває в стані паніки через провал військової операції. Джонсон вважає причиною зупинки наступу російських військ нездатність набути панування в небі. Він попередив, що поразка України стане початком нової ери залякування Європи Росією. Він порівняв дії російської влади зі злочинами нацистів. Понад 86 % респондентів анонімного опитування росіян підтримують можливість вторгнення до країн ЄС.
    Нідерланди та Німеччина відправили до Словаччини комплекси ППО "Patriot". Це відкриває можливість передавання Україні комплексів середнього радіуса дії С-300 радянського виробництва.
    Міністр оборони Німеччини Ламбрехт остаточно спростувала можливість закриття неба над Україною силами НАТО. Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що ця відмова заохочує Росію до масових вбивств мирних жителів України.
  • Всесвітня продовольча програма ООН попередила, що війна в Україні створює загрозу голоду в кількох регіонах світу, оскільки країна є одним із найбільших експортерів сільськогосподарської продукції.
  • Президент Зеленський закликав швейцарські компанії залишити російський ринок, а уряд – заблокувати рахунки громадян РФ. Йдеться насамперед про компанію Nestle, яка не вбачає проблеми у вторгненні Росії до України. Після початку розслідування постачань до Росії деталей подвійного призначення, про згортання діяльності та закриття заводів у країні оголосив німецький концерн Bosch.
    Міністр економіки Німеччини Хабек заявив, що рішення попереднього уряду щодо збільшення споживання російського газу було "дурним", оскільки країна на сьогодні майже наполовину залежить від цих постачань. Віцепрем'єр-міністр Болгарії Вассільєв повідомив, що уряд не планує укладання нового договору про постачання газу з Росії після закінчення поточного в грудні 2022 р.
    Австралія заборонила експорт глинозему (алюмінієвої руди) до РФ, що становить до 20 % російського споживання. Алюміній – стратегічний ресурс для виробництва корпусів літаків та ракет.
    Прем'єр-міністр Японії Кісіда вимагає від уряду Індії визначитися з позицією щодо російської агресії. Індія утрималася під час голосування резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо виведення російських військ з України.
    Заступник міністра закордонних справ Китаю Ле Юйчен заявив на безпековому форумі в Пекіні, що НАТО не слід розширюватися на схід. За його твердженням, це "заганяє в глухий кут" Росію, що має другий у світі ядерний потенціал. Він висловився проти антиросійських санкцій, які нібито було оголошено "без жодної причини".
    Прем'єр-міністр Польщі Моравецький закликав Євросоюз запровадити повне ембарго на торгівлю з Росією. Він також запропонував створити фонд допомоги відновленню України після війни, подібний до "плану Маршалла" для Німеччини в 1945 р.

No comments:

Post a Comment