March 19, 2022

18.03.2022: Лідер Китаю закликав закінчити війну в Україні виконанням вимог Росії

Лідер Китаю закликав закінчити війну в Україні виконанням вимог Росії
  • Лідер Китаю закликав закінчити війну в Україні виконанням вимог Росії.
  • Українські війська відтіснили окупантів на кількох ділянках фронту.
  • В Україні запрацювала система електронних платежів PayPal.
  • Російські представники оголосили про "поступове зближення позицій" на переговорах з Україною.

Війна

Фронт

  • Українські війська успішно витісняють окупантів у Київській області. Підрозділи ЗСУ просунулися на 70 км на північ та звільнили 30 населених пунктів. Тривають важкі бої в передмісті столиці – в Ірпені, Бучі, Гостомелі. За інформацією заступника командувача Сухопутних сил Грузевича, армія зміцнює третю лінію оборони навколо Києва. На півдні російські війська знову відкинуто від Миколаєва. У Маріуполі тривають важкі кровопролитні бої, місто практично знищено. У Луганській обл. йдуть бої за Рубіжне, Попасну та Сєвєродонецьк.
    Окупанти використовують мобілізованих "громадян ДНР та ЛНР" як гарматне м'ясо для виявлення вогневих позицій українських військ. Їхні втрати ніхто не рахує.
    Українські війська ефективно знищують особовий склад та техніку супротивника. Вогневим ударом по херсонському аеродрому Чорнобаївка знищено велику кількість військової техніки, загинув командувач російської 8-ї армії Мордвічев. За різними оцінками, втрати окупантів становлять від 14 до 17 тис. убитими, кількість поранених – не менш ніж у 3 рази більше – це набагато більше за втрати СРСР під час війни в Афганістані.
  • У всій країні тероборона, поліція та Нацгвардія затримує групи диверсантів, які готували теракти та вели підривну роботу в соцмережах. За словами міністра внутрішніх справ Монастирського, затримані диверсанти здебільшого є громадянами України.
  • Віцепрем'єр-міністр Верещук повідомила, що протягом дня із зони бойових дій було евакуйовано понад 9 тис. мирних жителів, з них із Маріуполя, що наразі перебуває в облозі – майже 5 тис. осіб. До Сум вдалося доставити гуманітарну допомогу. Окупанти зірвали евакуацію людей у ​​Харківській обл. – з Ізюму та Балаклії.

Тил

  • Президент Зеленський доручив уряду спростити проходження гуманітарних вантажів через кордон та пообіцяв звільнити всіх чиновників, які перешкоджають постачанню необхідних країні товарів.

Україна та світ

  • Представник РФ на переговорах щодо припинення вогню Мединський заявив про поступовий рух до консенсусу щодо позаблокового статусу України, за рештою вимог "робота триває". Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що позиція Росії стала "адекватнішою", і вважає, що переговори можуть тривати кілька тижнів. На думку аналітиків американської воєнної розвідки, у разі перелому на фронті на користь України, Путін загрожуватиме ядерними ударами по країнах Заходу.
    Міністр закордонних справ Великобританії Трас звинуватила Путіна у використанні переговорів як "димової завіси" для перегрупування військ. За інформацією жителів Білорусі, Росія перекидає свіжі війська та техніку до України та використовує військову та цивільну інфраструктуру країни як тилову базу вторгнення. Російська винищувальна та штурмова авіація базується на білоруських аеродромах. Через річки перекидаються понтонні переправи до створення додаткових напрямів наступу. З території країни здійснюються пуски тактичних, балістичних та крилатих ракет.
  • У Москві на стадіоні «Лужники» відбувся святковий концерт на річницю незаконної анексії Криму. На нього примусово-добровільно зігнали понад 100 тис. працівників бюджетних установ і підприємств. Перед учасниками виступив президент Путін. Він заявив, що російська армія в Україні нібито звільняє український народ від "бендерівців", водночас цитувавши Біблію. Під час виступу Путіна та інших політиків і чиновників неодноразово зникав звук.
  • Відбулися телефонні переговори президента США Байдена та лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Сі заявив, що війна в Україні не відповідає нічиїм інтересам. Він запропонував США та Китаю взяти на себе відповідальність за підтримання миру в усьому світі, тобто фактично поділити сфери впливу. Водночас Сі запропонував урегулювати "конфлікт" в Україні через виконання Києвом вимог Путіна. Китайські ЗМІ висвітлюють події в Україні однобоко, кореспонденти перебувають серед російських солдатів.
    Ще однією темою була ситуація навколо Тайваню. Китайський лідер заявив. що це питання треба вирішити так, щоб уникнути негативного впливу на китайсько-американські відносини.
  • Сервіс PayPal запрацював в Україні, причому без комісій за виведення коштів. Найбільші світові торговельні майданчики – Etsy, eBay, Joom, Shopify – також не стягують комісію з українських продавців.
  • Уряд Німеччини веде політику "пасивного нейтралітету". Замість озброєнь до України відправлено засоби цивільного захисту та протипожежну важку техніку.
    Ізраїль і надалі дотримується нейтралітету до агресора. Уряд так і не засудив Росію за вторгнення в Україну, відмовився приймати українських біженців та скасував безвізовий режим для українців. Як компенсацію Україні передано 4 броньовані санітарні машини.
  • З російського ринку пішла одна з найбільших нафтосервісних компаній – Halliburton, ще одна – Schlumberger – згортає свою діяльність. Українське МЗС і далі тисне на компанії, які все ще здійснюють діяльність у Росії.
  • Країни Балтії надсилають 10 російських дипломатів через агресію РФ проти України.
    Перед будівлею Ради ЄС спущено російський прапор, представникам РФ та Білорусі заборонено вхід до будівлі Європарламенту.

 

No comments:

Post a Comment