March 18, 2022

17.03.2022: Зеленський звинуватив Німеччину в потуранні агресору

  • Зеленський звинуватив Німеччину в потуранні агресору.
  • Росії вдалося уникнути дефолту.
  • Анонсовано безвідсоткове кредитування бізнесу під час воєнного стану.

Війна

Фронт

  • Ситуація на всіх оперативних напрямках стабілізувалася, українська армія успішно відбиває атаки ворога. За інформацією Генштабу, російські війська під час кампанії втратили до 30 % особового складу та техніки. Наступ на Київ захлинувся, окупанти роблять спроби прориву оборони в Луганській та Донецькій областях. З останніх сил обороняється Маріуполь, який уже понад 2 тижні перебуває в облозі. Усе частіше надходять відомості про знищення російських офіцерів середньої та вищої ланки. За даними британської розвідки, безперервні контратаки та активні дії українських військ не дають змоги ударним з'єднанням армії РФ просуватися вперед, оскільки відволікають їх на захист шляхів постачання.
    Окупанти обстріляли Мерефу на околицях Харкова. Десятки мирних жителів загинули та дістали поранення, розбір завалів триває. У Луганській області обстріляно Сєверодонецьк та Рубіжне, у Донецькій – Маріуполь, Покровськ, Волноваху, Вугледар, Мар'їнку, Красногорівку, Славне, Степове, Авдіївку, Новобахмутівку, Верхньоторецьке, Нью-Йорк, Залізне. У Маріуполі притулок під драмтеатром встояв після бомбардування. Рятувальники почали виводити з нього жінок та дітей, однак через безперервні обстріли це пов'язано з величезними ризиками. Мешканці міста живуть у підвалах, зливають воду із батарей для пиття. Окупанти не дають змоги доставити до Маріуполя гуманітарну допомогу.
    Обстріляно Львів – ракети потрапили в авіаремонтний завод. У Києві ракети потрапили в будинки та складських приміщень у Святошинському та Подільському районах.
    За оцінкою Генштабу Збройних Сил, є велика ймовірність залучення поодиноких підрозділів армії Білорусі до війни проти України на боці Росії. Білоруська армія проводять навчання з ракетними та артилерійськими стрільбами на полігонах у районі Бреста.
  • Головне управління розвідки Міністерства оборони попросило громадян та місцеву владу не публікувати інформацію про розташування притулків, оскільки окупанти використовують її для обстрілів та бомбардувань.
  • Триває евакуація людей із населених пунктів у зоні бойових дій. Майже 200 осіб вивезено з Авдіївки та Вугледару. Приблизно 2 тис. осіб вирвалися з Маріуполя до Запоріжжя. Із населених пунктів Броварського району Київської обл. виїхали 1,5 тис. людей, із Бородянки до Житомира приїхали майже 200 осіб. Гуманітарний коридор для евакуації із Харкова окупанти так і не відкрили. Евакуаційні колони в Київській області було обстріляно з танків та установок залпового вогню "Град", загинуло кілька українських поліцейських, поранено мирних жителів, зокрема, дітей.
  • Держекоінспекція оцінила збитки від постачання води з Дніпра до Північно-Кримського каналу в 620 млн грн. Окупанти підірвали дамбу, яка перекривала воду, у перші дні вторгнення.
  • За оцінкою Укренерго, загрози від Чорнобильської АЕС, яку контролюють російські війська, поки немає, електропостачання об'єкту "Укриття" та енергоблоків відновлено. Глава Укренерго Кудрицький заявив, що приєднання енергосистеми України до європейської ENTSO-E створило перспективи для перемоги у війні.
  • Віцепрем'єр-міністр Верещук повідомила про створення Національного інформаційного бюро з питань військовополонених. Відкрито цілодобову "гарячу лінію" за тел. (044) 287–81–65 та 1648.

Тил

  • Президент Зеленський анонсував можливість отримання українськими підприємствами безвідсоткових кредитів на суму до 60 млн грн на період воєнного стану й 1 місяць після його скасування. Надалі відсоткову ставку буде встановлено на рівні 5 %. Він також доручив уряду знайти можливість гарантування 100 % вкладів громадян.
  • Світовий банк виділяє $100 млн для виплати стипендій та допомоги для понад 220 тис. українських студентів.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що рішення Міжнародного суду ООН не є обов'язковим для Росії, оскільки воно нібито має бути виконане лише "за згодою сторін". Міністр закордонних справ Лавров заявив, що "будь-які вантажі, які містять озброєння для України, стануть законною метою для Росії". За даними двох незалежних опитувань серед мешканців РФ, понад 70 % респондентів підтримують Путіна та війну в Україні, а також відчувають "радість та гордість".
  • Президент Зеленський виступив перед депутатами німецького Бундестагу й фактично звинуватив попереднє та нинішнє керівництво Німеччини в потуранні агресору. Він запропонував канцлерові Шольцю реалізувати свою основну місію – "дати Європі мир". Шольц закликав не ображати росіян, які мешкають у Німеччині, оскільки, за його словами, за війну в Україні відповідає особисто президент Путін.
  • Радник глави Офісу президента Подоляк заявив, що українська влада планує внести в угоду з Росією план виведення російських військ. Він уважає, що узгодження спірних пунктів підсумкового документу триватиме до півтора тижня. За його словами, Україні потрібно укласти угоду з міжнародними партнерами щодо гарантій безпеки, бо війна продемонструвала, що всю архітектуру європейської безпеки має бути переглянуто.
    Президент Туреччини Ердоган запропонував Анкару або Стамбул як місце переговорів Зеленського та Путіна.
  • За словами держсекретаря США Блінкена, бомбардування та обстріл мирних українських жителів російською армією є воєнним злочином. Він не вбачає ознак того, що президент Путін має намір зупинити війну в Україні. Президент Байден назвав Путіна "кривавим диктатором, справжнім головорізом, який веде аморальну війну проти народу України". Конгрес США позбавив Росію та Білорусь статусу найбільшого сприяння в торгівлі. Білль після схвалення Сенатом дасть можливість президентові Байдену запроваджувати санкції проти майже будь-яких російських та білоруських підприємств без схвалення законодавцями.
  • Сейм Литви одноголосно підтримав резолюцію щодо запровадження безпольотної зони над Україною. З закликом до країн-членів НАТО закрити українське небо звернувся парламент Естонії.
  • Мінфін РФ виплатив $117 млн ​​купонного доходу за держоблігаціями. Отже, Росії вдалося уникнути дефолту. Це сталося завдяки розблокуванню частини суми російських валютних резервів, які заарештовано в США. Кілька днів тому президент Путін оголосив, що Росія погашатиме всі державні борги рублями, які кредитори не приймають як валюту платежу.
  • Росія відкликала з Ради Безпеки ООН свій проєкт резолюції "про доступ до допомоги та захисту цивільного населення в Україні" через "безпрецедентний тиск та викручування рук" іншими делегаціями.
  • Великобританія припинила обмін податковою інформацією з РФ та Білоруссю. Європейська космічна агенція відмовилася від співпраці з Роскосмосом за програмою польотів на Марс. Уряд Канади запровадив санкції проти чиновників білоруського режиму за співпрацю з агресором. Санкції проти та російських олігархів запровадили Австралія та Нова Зеландія, остання також оголосила санкції проти президента Путіна особисто.
  • Низка найбільших західних компаній лише згортають бізнес у Росії, але не зупиняють його повністю.

 

No comments:

Post a Comment