March 15, 2022

14.03.2022: Зеленський анонсував податкову революцію

Зеленський анонсував податкову революцію

  • Зеленський анонсував податкову революцію.
  • Російський наступ зупинився.
  • Україна вимагає виключення Росії з Ради Європи та ПАРЄ.

Війна

Фронт

  • Російську армію зупинено на всіх напрямках, тривають жорстокі бої за Маріуполь, Ізюм, на околицях Києва, Чернігова, Харкова, на півночі Луганської обл. Окупанти не припиняють ракетних атак та обстрілів українських міст. Снаряди та ракети потрапили в кілька житлових будинків у Києві, частково зруйновано вестибюль станції метро "Лук'янівська". Завдано ракетного удару по ретранслятору теле- та радіосигналу на півдні Київської обл. У Сумах частина міста залишилася без води через руйнування водозабору. У Василівці Запорізької обл. зруйновано очисну станцію, стоки без очищення потрапляють у Дніпро. За даними Пентагону, російські війська випустили по Україні вже понад 900 ракет, які потрапили, переважно в житлові квартали та об'єкти інфраструктури. Значну частину ракет випущено з території Білорусі, з білоруських аеродромів злітають літаки, які бомбардують українські міста. Керівництво російського Міністерства оборони оголосило про наміри й надалі здійснювати ракетні удари по об'єктах військово-промислового комплексу України.
    Голова Одеської обласної військово-цивільної адміністрації Марченко вважає, що Росія готує висадку десанту з моря на узбережжя, але впевнений, що атаку буде відбито.
    Російська армія кидає дедалі більше працездатної техніки та боєприпасів, які одразу ж використовують українські війська. За словами президента Зеленського, втрати РФ у війні з Україною за 2 тижні вже перевищили втрати від двох чеченських воєн. Триває перекидання російських військ та техніки до України через територію Білорусі. зокрема, частин із Чечні.
    Запорізька облдержадміністрація повідомила, що викраденого окупантами мера Мелітополя вивезено до Луганська, мер Дніпрорудного також перебуває в полоні. Окупанти зігнали до центру Мелітополя війська та не дали громадянам вийти на мітинг на підтримку України.
    Українські війська знищили вже чотирьох російських генералів, серед них – командира 29 армією Східного військового округу Колеснікова.
  • Триває евакуація населення із районів активних бойових дій. Віцепрем'єр-міністр Верещук повідомила, що 13 березня гуманітарними коридорами вдалося евакуювати лише приблизно 4 тис. мирних жителів. Окупаційні війська заблокували в Бердянську колону з продовольством та медикаментами для Маріуполя. 160 приватних машин вдалося виїхати з міста, проте гарантії їхнього повернення на контрольовану територію немає. Колона, яка вивозила людей із Гостомелю, потрапила під обстріл – загинула жінка.
    За твердженням радника мера Маріуполя Андрющенка, втрати серед мирного населення можуть становити до 20 тис. осіб.
  • Міністерство оборони закликало громадян не викладати в інтернет панорамні фото місць влучення снарядів та ракет, а також адреси атак – це дозволяє ворогові ефективно коригувати вогонь.
  • Над центром окупованого Донецька було збито ракету "Точка-У". "Лідер ДНР" Пушилін закликав російські війська та "міліцію ДНР" посилити наступ на заході області. Українське командування стверджує, що ракету запустили російські війська для мобілізації населення регіону проти України.
  • Президент Зеленський запропонував подовжити дію воєнного стану ще на місяць – до 25 квітня.
  • Окупанти знову пошкодили лінію електропередач, яка живить Чорнобильську АЕС. На ранок її знову було відремонтовано, і МАГАТЕ отримала доступ до систем моніторингу. На Запорізькій АЕС окупанти підірвали боєприпаси на майданчику біля першого енергоблоку.
  • Глава Православної церкви України Єпіфаній оголосив, що церква не вважає гріхом вбивство окупантів.

Тил

  • Президент Зеленський анонсував масштабну податкову реформу. Вона передбачає скасування ПДВ та податку на прибуток, і замінює його єдиним податком з обігу в розмірі 2 %. Запроваджується спрощений податковий облік. Для підприємців 1 та 2 груп сплата податків стане добровільною. Буде скасовано всі перевірки бізнесу. Також буде скасовано акциз на паливо, а ПДВ на нього – знижено з 20 % до 7 %. Благодійна допомога не обкладатиметься податком на доходи фізосіб.
  • Верховна Рада планує відмовитися від тендерів на публічні закупівлі на період воєнного стану.
  • Міністерство цифрової трансформації закликало населення зменшити навантаження на мобільні мережі – відключити автоматичне завантаження медіафайлів у месенджерах.
  • МОЗ вирішило надавати інсулін безплатно під час дії воєнного стану.
  • Держкомітет із питань телебачення та радіомовлення заборонив ввезення з Росії будь-якої друкованої продукції та книжок.
  • МВФ вважає, що в разі швидкого закінчення війни ВВП України скоротиться на 10 %, проте якщо військові дії затягнуться, падіння може сягнути 25–35 %.

Україна та світ

  • Відбулися переговори Росії та України у відеоформаті. Делегації взяли паузу на день для консультацій. Президент Зеленський назвав результат переговорів "непоганим".
  • На території Румунії впав російський безпілотник. Ще один апарат збито українськими ППО після того, як здійснив розвідку території Польщі. Російський пропагандист Соловйов прямо заявив, що Росія не має наміру зупинятися на Україні й розпочне війну проти країн НАТО. Міністерство оборони Великої Британії не виключає застосування Росією біологічної чи хімічної зброї під чужим прапором.
  • Україна зажадала негайного виключення Росії із Ради Європи та ПАРЄ.
  • За інформацією агентства CNN, Росія запросила в Китаю готові продуктові набори для армії, зброю та іншу допомогу, оскільки на війні в Україні російська армія починає відчувати нестачу озброєнь та продовольства. Радник президента США з нацбезпеки Салліван на переговорах у Римі з членом Політбюро Компартії Китаю Ян Цзечі застеріг керівництво країни від спроб надання Росії економічної чи військової допомоги. Зустріч тривала понад 7 годин.
    На думку колишнього командувача сил США в Європі генерала Ходжеса, можливості Росії вести активні бойові дії в Україні вичерпаються за 10 днів.
    Президент США Байден має намір надати Україні всю необхідну зброю для оборони, а також притулок для українських біженців. Глава МЗС Угорщини Сіярто заявив, що атака Яворівського полігону підтвердила небезпеку військових постачань Україні, тому уряд не дозволив транзит зброї через територію країни.
    Міністр закордонних справ Кулеба звернувся до західних партнерів із проханням про надання винищувачів та зброї радянського виробництва, повністю відключити Росію від системи міжнародних розрахунків SWIFT, заборонити обробку російських вантажів у портах та запровадити ембарго на постачання російських енергоносіїв.
  • Американські ЗМІ повідомили, що адміністрація президента Байдена навсправжки розглядає варіант запровадження повної заборони (ембарго) на торгівлю з РФ, і запроваджує нові санкції проти російських олігархів та підприємств. Введено санкції проти 11 осіб із керівництва російського Міністерства оборони та Росгвардії.
    Італія протягом 2 місяців сподівається знайти повну заміну газу, що імпортується з РФ.
    ЄС розширив санкції проти РФ та позбавив її статусу найбільшого торгового партнера. У Росії руйнується рекламний ринок, який наповнювався великими західними компаніями. Водночас частина компаній лише згортають бізнес, і надалі постачають продукцію до Росії. МЗС України запропонувало бойкотувати ці компанії. Єврокомісія ухвалила рішення посилити санкції проти російських нафтових компаній, але від повного ембарго відмовилася через неможливість забезпечити альтернативні постачання.
    Президент Путін підписав закон, що дозволяє російським авіакомпаніям не платити за літаки, які було взято в лізинг. ЄС зупинив дію ліцензій майже всіх російських авіаперевізників.
  • В ефір пропагандистського "1 каналу" увірвалася одна з робітниць із плакатом "Війні – ні. Вам тут брешуть". Думки українського суспільства щодо її вчинку розділилися. Користувачі соцмереж знайшли публікації в її профілі, які закликають до війни проти України та на підтримку дій президента Путіна. Російські інтелектуали, проте, вважають її вчинок мало не подвигом.
  • Українське МЗС вважає, що Росія своїм вторгненням та знищенням сільськогосподарської техніки має на меті поставити мир на межу голоду, тому підтримка України є питанням всесвітньої продовольчої безпеки.

No comments:

Post a Comment