March 14, 2022

13.03.2022: США виділяють Україні термінову допомогу в розмірі $13,6 млрд

США виділяють Україні термінову допомогу в розмірі $13,6 млрд

  • США виділяють Україні термінову допомогу в розмірі $13,6 млрд.
  • У Маріуполі, що в облозі, – гуманітарна катастрофа.
  • З України виїхали вже 2,7 млн ​​осіб.

Війна

Фронт

  • Російські війська штурмують Маріуполь, намагаються оточити та захопити Миколаїв та просунутися до Кривого Рогу. Генштаб повідомляє, що в Чорне море вийшли кораблі з десантом, який може бути висаджено в районі Одеси. Російська армія створила в оточеному Маріуполі гуманітарну катастрофу – не дозволяє евакуацію населення й доставлення гуманітарної допомоги. Місто вже 2 тижні живе без води, світла, тепла. Папа Римський Франциск закликав Росію "припинити різанину" в Маріуполі. Також зірвано евакуацію з кількох населених пунктів Луганської обл. Протягом дня із районів бойових дій вдалося евакуювати 5,5 тис. осіб. 13 гуманітарними коридорами.
    Президент Зеленський після ракетного удару по Яворівському полігону нагадав Заходу, що наступною ціллю атаки можуть стати країни НАТО. Міністр оборони знову закликав Захід закрити небо над Україною.
    На захоплених територіях окупанти розміщують вогневі позиції артилерії й техніку в житловому секторі, у церквах тощо.
    Вночі Росія знову здійснила ракетну атаку на міста всією територією України. У Рівному пошкоджено телевежу. Обстріляно Авдіївський коксохімічний завод, місто залишилося без опалення внаслідок пожежі. За інформацією голови Луганської облдержадміністрації Гайдая, обстріл Сєвєродонецька був настільки масштабним, що рятувальники не встигають гасити пожежі та розбирати завали. Снаряди та ракети потрапили до житлового будинку Мінського масиву Києва, а також на територію заводу "Антонов".
    В Ірпені під Києвом убито американського воєнного журналіста, ще одного – поранено.
    "Президент Чечні" Кадиров оголосив, що перебуває на околицях Києва й запропонував українській армії здатися. У відповідь українські бізнесмени запропонували велику премію за його голову.
    На окупованій території Херсонської обл. тривають численні мітинги проти російських загарбників. У кількох населених пунктах окупанти відкрили вогонь по неозброєних людях.
    Полонені російські військовослужбовці повідомляють, що проти тих, хто відмовляється брати участь у бойових діях, ведеться досудове дізнання. За словами секретаря РНБО Данилова, командування армії РФ має намір переодягнути білоруських військовослужбовців у російську військову форму для відправлення їх на передову. Генштаб вважає, що загроза вступу до війни збройних сил Білорусі нікуди не поділася. З'явилися повідомлення про перекидання на фронт миротворчого контингенту з Нагірного Карабаху. Також підтверджено інформацію про вербування Росією найманців у Сирії та Таджикистані. Влада Китаю спростувала інформацію про переговори з РФ про надання військової допомоги, про що повідомили американські ЗМІ.
  • Міністр енергетики Галущенко повідомив, що на захопленій окупантами Чорнобильській АЕС вдалося відновити енергопостачання. Генеральний директор МАГАТЕ Россі заявив, що ситуація на українських АЕС, які перебувають під контролем російських військ, суперечить одному з основних принципів ядерної безпеки.
  • Президент Зеленський відвідав поранених військовослужбовців у Центральному військовому шпиталі та вручив їм нагороди.

Тил

  • За словами мера Києва Кличка, у столиці для 2 млн мешканців створено запас продуктів та медикаментів на 2 тижні. Сухопутні війська та міська військово-цивільна адміністрація зміцнює оборонні споруди навколо столиці, на південному напрямку тощо.
  • "Велика трійка" мобільних операторів оголосила, що в громадян країни з'явилася можливість користування інтернетом у роумінгу зі швидкістю 0,5 Мбіт/с у мережі 3G. Також доступний роумінг для дзвінків та SMS.
  • Асоціація рієлторів нагадала, що укладання угод купівлі-продажу нерухомості під час воєнного стану заборонено, а реєстр нерухомого майна не працює.

Україна та світ

  • Сенат США схвалив надання Україні термінової фінансової допомоги в розмірі $13,6 млрд, президент Байден негайно підписав цей закон.
  • Посол ЄС в Україні Маасікас заявив, що саміт у Версалі запустив процес приймання України. Крім того, ЄС ввів директиву щодо тимчасового захисту біженців з України.
  • Російський міністр фінансів Силуанов повідомив, що через санкції РФ утратила половину золото-валютних резервів. Він заявив, що поки резерви не буде розморожено, Росія має намір виплачувати борги "недружнім країнам" у рублях.
    Дедалі більше компаній йдуть із російського ринку. Серед них – одна з найбільших пивоварних компаній – InBev, а також основний виробник підшипників SKF. Низка компаній працює й далі, зокрема, Leroy Merlin, Auchan, Metro.
    Роскомнагляд із 14 березня закрив доступ для громадян РФ до соцмережі Instagram.
    Чотири міжнародні асоціації бізнес-шкіл та університетів позбавили російські ВНЗ акредитації.
    Британські малі офшорні юрисдикції приєдналися до санкцій проти Росії та Білорусі та не дозволяють проведення транзакцій громадянам цих країн.
  • Перша заступниця держсекретаря США Шерман побачила ознаки готовності керівництва Росії до "серйозних переговорів". За словами президента Зеленського, зустріч із російським президентом Путіним є "шляхом важким, але потрібним" для досягнення миру в країні. За словами радника глави Офісу президента Подоляка, Росія вже виявила конструктив на переговорах, тому результатів можна очікувати вже незабаром. Член російської делегації Слуцький заявив, що переговори йдуть "складно" та "не дають вагомого результату".
  • Президент Франції Макрон повідомив, що провів переговори із Зеленським та американським президентом Байденом, на яких обговорив варіанти допомоги Україні.
  • Американська компанія Clearview AI надала Міністерству оборони України право користування своєю базою даних із понад 10 млрд фотографій, із соцмережі ВКонтакте тощо, для розпізнавання облич російських окупантів та ідентифікації загиблих.
  • За інформацією верховного комісара ООН у справах біженців, з України виїхали вже понад 2,7 млн осіб, з них майже 1,6 млн – до Польщі. За інформацією Держприкордонслужби, черг на західних кордонах країни немає.
  • У неділю в 33 містах Росії відбулися антивоєнні мітинги, поліція затримала кілька сотень учасників.

 

No comments:

Post a Comment